Vittorio Gassman: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d wikilinky, replaced: Židia (etnikum) → Židia AWB
d wikilinky
Riadok 43: Riadok 43:
}}
}}


'''Vittorio Gassman''', rodným priezviskom '''Gassmann''', (* [[1. september]] [[1922]], [[Janov (Taliansko)|Janov]], [[Taliansko]] – † [[29. jún]] [[2000]], [[Rím]]) bol taliansky [[herec]] a [[režisér]]. V roku [[1975]] získal hlavnú hereckú cenu na [[Festival de Cannes|festivale v Cannes]] za rolu slepého kapitána Fausta Consola vo filme ''Vôňa ženy''.
'''Vittorio Gassman''', rodným priezviskom '''Gassmann''', (* [[1. september]] [[1922]], [[Janov (Taliansko)|Janov]], [[Taliansko]] – † [[29. jún]] [[2000]], [[Rím]], [[Taliansko]]) bol taliansky [[herec]] a [[režisér]]. V roku [[1975]] získal hlavnú hereckú cenu na [[Festival de Cannes|festivale v Cannes]] za rolu slepého kapitána Fausta Consola vo filme ''Vôňa ženy''.


== Životopis ==
== Životopis ==

Verzia z 16:26, 30. august 2016

Vittorio Gassman
Narodenie 1. september 1922
Janov, Taliansko
Úmrtie29. jún 2000 (77 rokov)
Rím, Taliansko
Rodné menoVittorio Gassmann
Povolanieherec a režisér

Vittorio Gassman, rodným priezviskom Gassmann, (* 1. september 1922, Janov, Taliansko – † 29. jún 2000, Rím, Taliansko) bol taliansky herec a režisér. V roku 1975 získal hlavnú hereckú cenu na festivale v Cannes za rolu slepého kapitána Fausta Consola vo filme Vôňa ženy.

Životopis

Narodil sa v Janove, jeho otec bol Nemec a mama mala židovský pôvod. Vyštudoval herectvo na Accademia Nazionale d'Arte Drammatica.

V divadle sa presadil najprv v divadelnej spoločnosti Luchina Viscontiho (upozornil na seba predovšetkým rolou Stanleyho Kowalskiho vo Williamsovej hre Električka zvaná Túžba), potom prešiel do talianskeho národného divadla (tal. Teatro Nazionale), kde stvárnil veľa klasických rolí (Hamlet a pod.). Ako jeden z prvých hercov začal pravidelne hrať v talianskej televízii. Už v roku 1956 ho preslávil televízny cyklus Il Mattatore, a označenie Il Mattatore sa aj stalo jeho celoživotnou prezývkou (zhruba v zmysle Pán Herec).

K jeho najslávnejším talianskym filmom patria I soliti ignoti (1958), Il sorpasso (1962), La Grande Guerra (1962), Strašidlá (1963), L'Armata Brancaleone (1966), Vôňa ženy (1974) alebo C'eravamo tanto amati (1974). Presadil sa však aj v HollywoodeRhapsody po boku Elizabeth Taylorovej, War and Peace, Cry of the Hunted, Glass Wall, Dirty game, Nude bomb, Sharky's Machine, Sleepers. Venoval sa aj filmovej réžii (Kean, L'Alibi, Senza famiglia, nullatenenti cercano affetto, Di padre in figlio). Vo Florencii založil vlastnú divadelnú školu.

Iné projekty

Externé odkazy

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Vittorio Gassman na českej Wikipédii.