Melatonín: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Marián 2 (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Značky: úprava z mobilu úprava z mobilného webu
Riadok 11: Riadok 11:
== Biologické účinky ==
== Biologické účinky ==


Tvorbu melatonínu v [[Šuškovité teliesko|epifýze]] ovplyvňuje intenzita svetla: svetlo brzdí jeho tvorbu. Tvorí sa ho osem až desaťkrát viac v [[noc]]i ako cez [[deň]], a tak melatonín podmieňuje denný (cirkadiánny) rytmus človeka a cicavcov a je signálom pre telo o aktuálnom „subjektívnom čase“ jednak v rámci 24 hodín, jednak v priebehu roka. So striedaním dĺžky nocí počas roka sa mení aj dĺžka trvania zvýšenej hladiny melatonínu v [[Krvná plazma|krvnej plazme]]. Zmena dĺžky trvania vysokej hladiny je tak signálom o aktuálnom „čase v roku“. To má zásadný význam najmä u sezónnych zvierat.
Vytváranie melatonínu v [[Šuškovité teliesko|epifýze]] ovplyvňuje intenzita svetla: svetlo brzdí jeho tvorbu. Tvorí sa ho osem až desaťkrát viac v [[noc]]i ako cez [[deň]], a tak melatonín podmieňuje denný (cirkadiánny) rytmus človeka a cicavcov a je signálom pre telo o aktuálnom „subjektívnom čase“ jednak v rámci 24 hodín, jednak v priebehu roka. So striedaním dĺžky nocí počas roka sa mení aj dĺžka trvania zvýšenej hladiny melatonínu v [[Krvná plazma|krvnej plazme]]. Zmena dĺžky trvania vysokej hladiny je tak signálom o aktuálnom „čase v roku“. To má zásadný význam najmä u sezónnych zvierat.
Má však aj imunomodulačný účinok, antioxidačný (ako [[scavenger]] voľných radikálov), [[onkostatický]] a [[Apoptóza|proapoptotický]] účinok, vplyv na transportné procesy v tráviacom systéme, ovplyvňuje motilitu čriev.
Má však aj imunomodulačný účinok, antioxidačný (ako [[scavenger]] voľných radikálov), [[onkostatický]] a [[Apoptóza|proapoptotický]] účinok, vplyv na transportné procesy v tráviacom systéme, ovplyvňuje motilitu čriev.



Verzia z 13:03, 10. september 2016

Vzorec melatonínu

Melatonín (5-metoxy-N-acetyltryptamín) je hormón, produkovaný v mozgu v šuškovitom teliesku (epifýza), ale aj v sietnici a gastrointestinálnom trakte.

Syntéza a štruktúra

Melatonín je v organizme produkovaný z aminokyseliny tryptofánu, a jedným z jeho významných medziproduktov je signálna molekula s mnohými biologickým vlastnosťami, serotonín. Jeho sumárny vzorec je C13H16N2O2 a relatívna molekulová hmotnosť 232,28.

Výskyt

krvná plazma, CNS (v najrôznejších štruktúrach mozgu (epifýza, hypofýza, suprachiazmatické jadrá)), sietnica, gastrointestinálny trakt (pažerák, žalúdok, tenké črevo, hrubé črevo, rektum), žlč, pečeň, pankreas, pľúca, vaječníky)

Biologické účinky

Vytváranie melatonínu v epifýze ovplyvňuje intenzita svetla: svetlo brzdí jeho tvorbu. Tvorí sa ho osem až desaťkrát viac v noci ako cez deň, a tak melatonín podmieňuje denný (cirkadiánny) rytmus človeka a cicavcov a je signálom pre telo o aktuálnom „subjektívnom čase“ jednak v rámci 24 hodín, jednak v priebehu roka. So striedaním dĺžky nocí počas roka sa mení aj dĺžka trvania zvýšenej hladiny melatonínu v krvnej plazme. Zmena dĺžky trvania vysokej hladiny je tak signálom o aktuálnom „čase v roku“. To má zásadný význam najmä u sezónnych zvierat. Má však aj imunomodulačný účinok, antioxidačný (ako scavenger voľných radikálov), onkostatický a proapoptotický účinok, vplyv na transportné procesy v tráviacom systéme, ovplyvňuje motilitu čriev.

Jeho tvorbu ovplyvňuje elektromagnetické žiarenie a má aj antigonadotropný účinok – brzdí tvorbu pohlavných hormónov (je antagonistom gonadotropínov hypofýzy).

Externé odkazy

  • VANECEK, Jiri. Cellular mechanisms of melatonin action. Physiological Reviews, júl 1998, roč. 78, čís. 3, s. 687–721. Dostupné online. PMID 9674691. (po anglicky)
  • BUBENIK, George A. Gastrointestinal melatonin: localization, function, and clinical relevance. Digestive Diseases and Sciences, október 2002, roč. 47, čís. 10, s. 2336–2348. DOI10.1023/A:1020107915919. PMID 12395907. (po anglicky)