Vasco da Gama: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d Verzia používateľa 78.98.13.50 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od Gepetito
PLA
Značky: školská IP odstránenie sekcie
Riadok 11: Riadok 11:
'''Vasco da Gama''' (*medzi rokmi [[1460]] a [[1469]], [[Sines]], [[Portugalsko]] – † [[24. december]] [[1524]], [[Kóčín]] (''Cochin''), [[India]]) bol portugalský námorník a objaviteľ, jeden z najvýznamnejších v dobe [[Zámorské objavy|zámorských objavov]]. Svojimi tromi cestami do Indie ([[1497]]{{--}}[[1499]], [[1502]]{{--}}[[1503]] a [[1524]]) položil základy k neskoršej dominancii Portugalska ako koloniálnej veľmoci.
'''Vasco da Gama''' (*medzi rokmi [[1460]] a [[1469]], [[Sines]], [[Portugalsko]] – † [[24. december]] [[1524]], [[Kóčín]] (''Cochin''), [[India]]) bol portugalský námorník a objaviteľ, jeden z najvýznamnejších v dobe [[Zámorské objavy|zámorských objavov]]. Svojimi tromi cestami do Indie ([[1497]]{{--}}[[1499]], [[1502]]{{--}}[[1503]] a [[1524]]) položil základy k neskoršej dominancii Portugalska ako koloniálnej veľmoci.


bla
== Životopis ==
Koncom [[15. storočie|15. storočia]] po páde [[Carihrad]]u ([[1453]]) bol obchod s cudzokrajným tovarom, najmä s korením, ovládaný arabskými a [[Osmanská ríša|osmanskými]] panovníkmi. Portugalský kráľ [[Manuel I. (Portugalsko)|Manuel I.]] sa rozhodol získať prístup na [[Ázia|ázijské]] trhy oboplávaním [[Afrika|Afriky]]. Touto cestou bol poverený Vasco da Gama.

O osobnom živote Vascu da Gama sa veľa nevie. Narodil sa v schudobnenej šľachtickej rodine v kraji [[Alentejo]]. Jeho otec Estevão bol skúseným námorníkom a starostom (''alcaide-mór'') v meste [[Sines]], matka Isabela Sodre mala anglické korene (jej starý otec Frederick Sudley sa dostal do Portugalska v roku 1381 ako žoldnier). Z manželstva sa narodili traja synovia a jedna dcéra, Vasco bol pravdepodobne najmladší z chlapcov. Presný dátum jeho narodenia nie je známy, bádatelia sa prikláňajú k rokom 1469 alebo 1470. Ako mladík pravdepodobne študoval v meste [[Évora]], kde sa vzdelával najmä v matematike a navigácii. Neskôr pravdepodobne vstúpil do služieb magnátskej rodiny Almeidovcov, ktorá bola spriaznená s kráľovskou rodinou. Na kráľovskom dvore [[Ján II. (Portugalsko)|Jána II.]] pôsobil aj jeho otec Estevão, už ako uznávaný navigátor. Asi vďaka úspešnej otcovej službe pre kráľa Jána II. prenikol aj Vasco na kráľovský dvor v [[Lisabon]]e, kde sa stal obľúbeným vojenským veliteľom a námorným kapitánom kráľa Manuela I. Vasco bol aj členom rytierskeho rádu Sv. Jakuba. Na jar roku 1497 ho kráľ poveril velením v pripravovanej plavbe do Indie.

=== Cesta do Indie ===
[[File:Gama route 1.svg|thumb|Mapa prvej plavby Vascu da Gama do Indie]]
Vasco da Gama opustil [[Lisabon]] [[8. júl]]a [[1497]] so štyrmi plachetnicami:
* karaka São Gabriel
* karaka São Rafael (kapitánom bol jeho brat Paulo da Gama)
* karavela Berrio (velil jej Nicolão Coelho)
* zásobovacia loď, meno je dodnes neznáme (velil jej Gonçalo Nunes)
Výstavbu lodí viedol [[Bartolomeo Diaz]], ktorý bol v tom čase veliteľom lisabonského prístavu. pri dobrom vetre sa lode plavili rýchlosťou 10 - 13 kilometrov za hodinu. Jeden z navigátorov bol Pero dˈAlenquer, ktorý navigoval aj loď [[Bartolomeo Diaz|Bartolomea Diaza]]. Každá loď mala kapitána, lodivoda, pomocného lodivoda, lodného dôstojníka, loďmajstra, najmenej dvadsať námorníkov 1. triedy, okolo desať námorníkov 2. triedy, dvoch plavčíkov, delostrelca, trubača, lodného hospodára, holiča/kúpeľníka, kňaza a niekoľko remeselníkov. Medzi členmi posádky boli aj traja prekladatelia, ktorí rozprávali arabsky, hebrejsky a nárečím užívaným v Kongu.

[[Mys dobrej nádeje|Mys Dobrej nádeje]] oboplávali lode [[22. november|22. novembra]] 1497 a po niekoľkých zastávkach na východoafrickom pobreží dosiahli lode [[20. máj]]a [[1498]] indický [[subkontinent]] pri meste [[Kalikat]] (''Calicut'', aj Kozhikode). V Kalikate ich 28. mája prijal miestny vládca (''zamorin''). Nad darmi, ktoré chcel Vasco da Gama zamorinovi odovzdať, sa vraj jeho radcovia rozosmiali, pretože na jeho dvore bol dostatok luxusného tovaru z celej Indie a Číny. Zamorinov nepriateľský postoj k Portugalcom ovplyvnili arabskí kupci, ktorí oprávnene vnímali Portugalcov ako konkurentov v obchode s korením. Za dovezený tovar Vasco da Gama nakúpil len malé množstvo drahého korenia a dňa 29. augusta 1498 lode opustili [[Kalikat]]. Do [[Portugalsko|Portugalska]] dorazili začiatkom júna 1499. Správy o úspešnej plavbe do Indie podnietili kráľa Manuela k príprave ďalších plavieb a zakladaniu obchodných postov na Indickom polostrove.

=== Neskoršie plavby do Indie ===
[[File:Belem.Jeronimos07.jpg|thumb|Hrob Vascu da Gama v kláštore Sv. Hieronýma v štvrti Belém, Lisabon]]
Druhú výpravu do Indie uskutočnil da Gama v roku [[1502]] už ako [[admirál]]; velil desiatim vojnovým lodiam a jeho úlohou bolo dosiahnutie a upevnenie portugalskej [[hegemónia|hegemónie]] v [[Arabské more|Arabskom mori]] a na pobreží Indie. V námornej bitke porazil da Gama jednu arabskú [[flotila|flotilu]], použitím násilia (najmä v Cannanore) dosiahol vo veľa mestách na pobreží Indie uznanie Portugalska ako mocnosti a položil tak základný kameň pre vytvorenie budúcej [[Portugalská India|Portugalskej Indie]].

Tretiu cestu podnikol Vasco da Gama v roku [[1524]] ako čerstvo vymenovaný vicekráľ Indie. Asi po štvormesačnom pobyte v Indii však zomrel.


== Literatúra ==
== Literatúra ==

Verzia z 12:07, 5. október 2016

Vasco da Gama
portugalský námorník a objaviteľ
portugalský námorník a objaviteľ
Narodeniemedzi 1460 a 1469
Sines, Portugalsko
Úmrtie24. december 1524
Kóčín, India
PodpisVasco da Gama, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Vasco da Gama

Vasco da Gama (*medzi rokmi 1460 a 1469, Sines, Portugalsko – † 24. december 1524, Kóčín (Cochin), India) bol portugalský námorník a objaviteľ, jeden z najvýznamnejších v dobe zámorských objavov. Svojimi tromi cestami do Indie (1497 – 1499, 1502 – 1503 a 1524) položil základy k neskoršej dominancii Portugalska ako koloniálnej veľmoci.

bla

Literatúra

  • WATKINS, Ronald: Neznámá moře : Jak Vasco da Gama otevřel cestu na Východ. Praha : BB/art, 2006. 326 s. ISBN 80-7341-769-3

Pozri aj

Iné projekty

Externé odkazy