HC Košice v sezóne 2014/2015: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d wikilinky
Bez shrnutí editace
Riadok 953: Riadok 953:
==== Herný systém ====
==== Herný systém ====
Základná časť sa hraje systémom, kde každý s každým odohral 3 zápasy vonku a 3 zápasy doma. V lige hrá 10 regulárnych družstiev a družstvo [[HK Orange 20]], hrajúce v [[Bratislava|Bratislave]], ktoré odohrá iba jej časť ako prípravu pre [[Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji hráčov do 20 rokov]].
Základná časť sa hraje systémom, kde každý s každým odohral 3 zápasy vonku a 3 zápasy doma. V lige hrá 10 regulárnych družstiev a družstvo [[HK Orange 20]], hrajúce v [[Bratislava|Bratislave]], ktoré odohrá iba jej časť ako prípravu pre [[Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji hráčov do 20 rokov]].
Prvých 8 celkov po základnej časti postupuje do play-off, posledný hrá baráž. Všetky série vrátane barážovej sa hrajú na 4 víťazné stretnutia.
Prvých 8 celkov po základnej časti postúpilo do play-off, posledný hral [[baráž]]. Všetky série vrátane barážovej sa hrajú na 4 víťazné stretnutia.
==== Základná Časť ====
==== Základná Časť ====
=====Zápasy=====
=====Zápasy=====

Verzia z 19:37, 13. november 2016

HC Košice
(sezóna 2014/2015)
Klubové údaje
Základná časť
Play-off
1. miesto
Výhra vo finále play-off nad HC ’05 Banská Bystrica
Liga
Štatút
Hierarchia
Tipsport extraliga
Profesionálna liga
najvyššia liga na Slovensku
ŠtatútProfesionálny klub
Klubové farbybiela, modrá, oranžová
            
Vedenie klubu
PrezidentJuraj Mondík
Gen. manažérIng. Juraj Bakoš
Hlavný trénerAnton Tomko a Pavol Zůbek
v priebehu sezóny
Ostatní tréneriPeter Oremus a Roman Šimíček
Lídri tímu
Najlepší strelecAdam Lapšanský
27 gólov
Najlepši nahrávačPeter Bartoš
39 asistencií
NajproduktívnejšíGabriel Spilar
57 bodov
Štadión
NázovSteel Aréna
Nerudova 12
Košice, SR
Kapacita8 347 divákov
FanklubFanclub Steelers HC Košice

HC Košice v sezóne 2014/2015 odohrajú svoju 22. sezónu v nepretržitom slede v najvyššej slovenskej hokejovej súťaži, ktorá sa bude hrať pod názvom Tipsport extraliga. HC Košice do nej nastúpili ako majster Slovenska[1] v ľadovom hokeji po tom, ako v rozhodujúcom siedmom finálovom zápase play-off predošlého ročníka extraligy porazili hokejistov Nitry výsledkom 6:0[2]. Toto víťazstvo klubu zabezpečilo Košiciam divokú kartu respektíve C licenciu v novovytvorenej Hokejovej lige majstrov[3], kde pôsobili ako jediný slovenský zástupca. Vysielacie práva na Slovensku pre túto súťaž získala televízna stanica SlovakSport.[4] Žreb Ligy majstrov prebehol mesiac po zisku titulu 21. mája 2014 v bieloruskom hlavnom meste Minsku počas majstrovstiev sveta, ktoré sa tam konali. Košice, ktoré boli pred žrebovaním zaradené do 4. koša, kvôli C licencii tam zastupoval generálny manažér HC Juraj Bakoš, ktorý bol zo žrebom spokojný a už po zisku titulu avizoval[5], že v Lige šampiónov chcú uhrať kvalitné zápasy s atraktívnymi súpermi. Žreb nakoniec Košice hodil do A-skupiny[6] a súpermi klubu bol[7] fínsky majster Kärpät Oulu, nemecký Kölner Haie a český extraligista Bílí Tygři Liberec[8][9].

Pred sezónou HC Košice predĺžili zmluvu s trénerom Antonom Tomkom[10] a jeho asistentom bol naďalej Pavol Zůbek.

Zmluvy boli predĺžené aj viacerým hráčom[11] a kostra majstrovského mužstva zostala výrazne nezmenená. Z klubu pred začatím sezóny odišiel Rastislav Staňa do Sparty Praha[12], obraca Radek Deyl českého extraligového klubu HC Energie Karlovy Vary[13]. Ďalej do Česka odišiel aj reprezentačný útočník Tomáš Marcinko, ktorý skončil v tíme HC ČSOB Pojišťovna Pardubice[14]. Tím ďalej opustila aj pätica mladých hráčov Pavol Skalický šiel do projektu HK Orange 20[15], do HK Poprad išiel Matúš Matis spolu s Petrom Boltunom[16][17] a Oliver Jokeľ odišiel do MHC Mountfield Martin[18], kde odišiel aj 34-ročný košický bek Marek Kolba[19] a z mladých odišiel na hosťovanie do P.H.K. Prešov brankár Dominik Riečický[20]. Klub ešte opustil Milan Takáč, ktorý zakotvil v 1. ligovom HC 46 Bemaco Bardejov, Marek Svatoš.

Do klubu naopak pribudlo 8 nových hráčov. Z HC Sparta Praha do klubu prišiel Radek Philipp[21], ktorý už v Košiciach krátko pôsobil v sezóne 2008/2009[22], keď mu klub dal mesačnú zmluvu, kvôli vtedajšej účasti Košíc ako vicemajstra Slovenska v kvalifikácii o poslednú miestenku do vtedy novovytvorenej Ligy majstrov, do ktorej sa Košice nekvalifikovali a ktorá po sezóne zanikla.
Konkurenciu na brankárskom poste po Staňovom odchode mal zabezpečiť Marcel Melicherčík[23][24], ktorý prišiel z tímu Bílí Tygři Liberec. Z tímu HC Oceláři Třinec prišiel Marek Zagrapan a Adam Drgoň z Pieštan[25]. Do tímu potom postupne pribudli Adam Jánošík z Liberca[26] s Václav Stupka z Piešťan[27], Milan Kolena[28], ktorý naposledy pôsobil v MHC Mountfield Martin, ale jeho kmeňovým klubom bol jediný slovenský účastník predchádzajúcej sezóny KHL HC Slovan Bratislava a Adam Lapšanský z HK Poprad[29].

V pondelok 19. mája 2014 začala tímu letná príprava na suchu[30][31][32]. Pôvodne mala začať 15. mája, no kvôli náročnej sezóne a finále sa po porade s kondičným trénerom Danielom Kičurom začala neskôr[33] a trvala do 30. júna 2014. Medzitým sa 10. júna uskutočnil žreb Tipsport extraligy 2014/2015[34], ktorá rozhodla, že extraligovú sezónu mali košickí "oceliari" začať v Trenčine proti Dukle.

V utorok 22. júla 2014 sa po dovolenkách stretol do hromady celý tím aj už aj so všetkými posilami a hráči si prešli výkonostnými testami[35]. Na druhý deň 23. júla započala príprava hráčov na ľade[36][37]. V Steel Aréne sa stretli všetci hráči okrem kapitána Martina Štrbáka[38], ktorý sa ešte doliečoval po zranení, ktoré utrpel vo finále play-off s Nitrou.

Celá príprava bola prispôsobená skorému začiatku sezóny HC, keďže tím štartoval v Lige Majstrov, ktorá štartovala 21. augusta. Košice preto odohrali pred sezónou iba 7 prípravných zápasov, z toho 6 boli pred začatím Champions Hockey League a 1 už po odohraní dvoch zápasoch skupinovej fázy Ligy šampiónov.
Prvé dva prípravné zápasy odohrali Košice odohrali doma v Steel Aréna. Košice 1. augusta odohrali prvá zápas sezóny s MHC Mountfield Martin 3:4.[39][40][41][42][43]
Deň po tomto zápase 2. augusta sa v bratislavskom hoteli Hotel DoubleTree by Hilton uskutočnil Zlatý puk 2014[44], na ktorom sa vyhlasovali najlepší hráči Slovenska pre sezónu 2013/14. Z košického klubu bol ocenení tréner Anton Tomko[45] a v All-stars slovenskej extraligy ocitla trojica hráčov. All Stars vyzerala takto Rastislav Staňa (HC Košice) - Peter Koning (HK Nitra), Martin Štrbák (HC Košice) - Roman Tománek, Jozef Stümpel (obaja HK Nitra), Richard Jenčík (HC Košice).
Druhý prípravný zápas sa potom odohral 6. augusta. Košické vedenie sa už v máji dohodli s vedením tímu KHL Slovanom Bratislava na tomto prípravnom zápase[46]. Oba tímy sa dovtedy spolu nestretli od svojho posledného vzájomného zápasu, ktorý sa konal 21. apríla 2012 v košickej Steel Aréne v rámci finále play-off Tipsport extraligy v sezóne 2011/12, kedy Košice so šancou na 4-tý titul v rade prehrali tento siedmy rozhodujúci zápas 2:1 po predĺžení[47] a titul nezískali. Duelu bola daná dosť veľká mediálna pozornosť a odviedla sa veľká marketingová práca, keďže sa tento zdanlivo bezvýznamný prípravný zápas podarilo vypredať.[48] Košice do zápasu nastúpili aktívne a do polovice zápasu boli lepším tímom, ale Slovanu sa podarilo v rozpätí Štyroch minút(34. - 38. minúta) podarilo zápas rozhodnúť tromi rýchlimi gólmi. Od tohoto momentu boli Košice oťapené, no neskladali hlavy a snažili sa pred vypredanou kulisou aspoň o gól, ktorý nakoniec strelil Marek Bartánus. HC Košice nakoniec tento prestížny prípravný zápas prehrali 1:3[49][50][51]. Po tomto zápase sa manažér Košíc Juraj Bakoš a Slovana Bratislava Maroš Krajčí a dohodli sa na ďalšom prípravnom zápase v ďalšej sezóne, ale v Bratislave[52].
O dva dni sa 8. augusta 2014 Košice odohrali v Zvolene zápas proti HKm, ktorý sa skončil nerozhodne 2:2[53].
Pred prvým zápasom Ligy Majstrov sa Košice zúčastnili od 13. - 15. augusta 2014 ešte na 1. ročníku turnaja Steel Cup[54] v Třínci, kde sa zúčastnili štyri "hútnicke" tímy medzi nimi ruský účastník KHL Severstaľ Čerepovec, slovenský šampión HC Košice, usporiadateľský HC Oceláři Třinec, HC Vítkovice Steel. Na tomto turnaji sa HC Košice bez štyroch hráčov Sojčík, Lapšanský, Češík a Macejko.[55]
13. augusta sa odohrali Košice prvý zápas na tomto turnaji v úplne novej tříneckej Werk Aréne proti Severstaľu Čerepovec, ktorému podľahli 1:3[56][57][58]. V druhom zápase 14. augusta sa Košice stretli opäť vo Werk Aréne s domácim tímom HC Oceláři Třinec, s ktorým prehrali 0:4[59][60] a v poslednom zápase v poradi treťom v priebehu troch dní prehrali Košice nakoniec aj v ostravskej ČEZ Aréne 2:4 proti HC Vítkovice Steel[61][62], ktorá hrala tento zápas vo svojej domácej aréne. Víťazom turnaja sa stal usporiadateľský celok HC Oceláři Třinec[63] so 6 bodmi o skóre pred druhým Čerepovcom a tretími Vítkovicami[64]. "Východoslovenský oceliari" na turnaji nezískali ani bod, skončili poslední[65] a mali pasívne skóre 3:11. Týmto turnajom ukončili prípravu pred Ligou majstrov, keď od 1. augusta odohrali 6 z celkovo 7 prípravných predsezónnych zápasov, v ktorých prehrali 5 krát, raz remizovali a nezaznamenali žiadne víťazstvo.

Liga Majstrov štartovala už 21. augusta. V tento deň odohrali svoj zápas aj Košice proti kolínskym "žralokom" v Lanxess Arena, ktorá mala kapacitu 18 500 divákov. Košice po výsledkovo neúspešnej príprave sa na konfrontáciu s európskou hokejovou špičkou tešili a zároveň to brali ako reprezentáciu mesta, slovenskej extraligy a slovenského hokeja ako takého[66], keďže v lige majstrov bol slovenský majster jediným zástupcom zo Slovenska. Do Kolína nad Rýnom hokejisti HC odleleteli už v stredu o desiatej ráno[67], večer mali tréning[68][69] a keďže o 2 dni po zápase proti Kölner Haie mali hrať ďalší zápas doma proti Kärpät Oulu, bolo všetko prispôsobené regenárácii a tak hráči hneď po odohraní zápasu odlietali naspäť do Košíc[70].
Spomínaný zápas HC Košice proti vicemajstrovi nemecka z posledných dvoch ročníkov DEL ligy a celkovo 8-násobnému majstrovi nemecka Kölner Haie[71] skončil nakoniec tesnou prehrou košíčanov 1:2[72][73]. Zápas, ktorý sledovalo len 3774 divákov rozhodovala dvojica hlavných rozhodcov Persson (Švédsko) - Krawinkel (Nemecko) a čiarových Hoppe - Hurtik (obaja Nemecko)[74]. Vyrovnaný zápas sa hral vo vysokom tempe a o výsledku rozhodol agresívny prístup kolínčanov, presilovky a strelecká mizéria, ktorá trápila košičanov celú prípravu[75][76].
23. augusta sa v Steel Aréna odohral zápas medzi aktuálnym slovenským majstrom HC Košice a aktuálnym fínskym majstrom Kärpät Oulu[77][78], 6-násobným majstrom svojej krajiny. Atraktívny duel sa hral v skvelej atmosfére pred 6104 divákmi, aj keď sa pred začiatkom Ligy majstrov očakávala vypredaná hala. Hosťujúci tím Kärpät Oulu vstúpil do zápasu aktívnejšie a to im prinieslo už vo štvtej minúte vedenie 1:0 po góle Patricka Davisa. V desiatej minúte mal Kärpät ohromnú prevahu a to aj vďaka vylúčeniam domácich[79].Košice ale tento tlak ustáli a hneď z prvej akcie strelil gól Marek Zagrapan a vyrovnal. Tento stav ale dlho nevydržal, keďže o 23 sekúnd poslal do vedenia Kärpät fín Juho Keränen, keď prekonal Marcela Melicherčíka, ktorý odchytal aj predchádzajúci duel Košíc s Kolínom. Od druhej tretiny už boli Košice vyrovnaným a v niektorých chvíľach lepším tímom, ale nedokázali vyuťiť svoje šance[80]. Veľké šance spálil napríklad Peter Bartoš a Adam Lapšanský, pre ktorého to bol premiérový zápas v drese HC. V závere stretnutia ešte Košice odvolali brankára, ale záverečná power-play vyrovnanie nepriniesla a zápas skončil opäť prehrou Košíc 1:2[81][82].

Prípravné zápasy

Počas letnej prípravy na sezónu odohral HC Košice niekoľko prípravných zápasov.

  • 1. august 2014 17:00 HC Košice - MHC Mountfield Martin 3:4 (1:1, 1:1, 1:2)
    góly a asistencie: 20. Hrnka (Cebák, Zagrapan), 29. Spilar (Macejko, Klouček), 42. Černák (Jánošík, Jenčík) – 18. Tupý (Finsterle, Brcko), 25. Varga (Galamboš, Matejka), 58. Ďatelinka, 60. Važan (Themár, Fujerík)
6. august 2014
17:00 SELČ
HC Košice Slovensko 1:3
(0:0, 0:3, 1:0)
Správa o zápase
Slovensko HC Slovan Bratislava Steel Aréna, Košice
Divákov: 8347 (vypredané)

Marcel Melicherčík Brankári Jaroslav Janus

Hlavní rozhodcovia:
Branislav Jura HR1
Martin Korba ČR1
Tibor Rovenský ČR2




Marek Bartánus (Drgoň, Jánošík)( PP2 ) – 57:09
0:1
0:2
0:3
1:3
33:59 – Mário Bližňák (Bartovič, Štajnoch)( PP1 )
37:10 – Tomáš Mojžíš (Ölvecký, White)
38:00 – Kurtis Foster (Nagy, Netík)
8 min. Tresty 39 min.
26 Strely 20
  • 8. august 2014 17:00 HKm Zvolen - HC Košice 2:2 (0:2, 1:0, 1:0)
    góly a asistencie: 31. Škvaridlo (Bagin, Juraško), 54. Sikela (Dervarič, Bortňák) – 7. Hrnka (Bartánus), 16. Pašek (Jenčík, Spilar)
  • 29. august 2014 17:00 MHC Mountfield Martin - HC Košice 1:2pp (0:1, 0:0, 1:0 - 0:1)
    góly a asistencie: 45. Galamboš (Markovič) – 17. Lapšanský (Bartánus, Jánošík), 61. Lapšanský (Jánošík)

Steel Cup

Zápasy

13. august 2014
18:00 SELČ
Severstaľ Čerepovec Rusko 3:1
(1:0, 0:1, 2:0)
Správa o zápase
Slovensko HC Košice Werk Arena, Třinec
Divákov: 291

Jakub Štěpánek Brankári Alexandr Hylák

Hlavní rozhodcovia:
Baluška HR1
Mrkva HR2
Bojda ČR1
Lotko ČR2

Ignat Zemchenko (Kuptsov, Kazakovtsev) – 16:44

Zakhar Arzamastsev (Monakhov)( PP1 ) – 46:21
Vadim Berdnikov (Shinin, Dedunov) – 50:37
1:0
1:1
2:1
3:1

25:21 – Václav Stupka (Pašek)
8 min. Tresty 8 min.
14. august 2014
19:00 SELČ
HC Oceláři Třinec Česko 4:0
(1:0, 1:0, 2:0)
Správa o zápase
Slovensko HC Košice Werk Arena, Třinec
Divákov: 2847

Šimon Hrubec Brankári Marcel Melicherčík

Hlavní rozhodcovia:
Baluška HR1
Mrkva HR2
Gebauer ČR1
Lederer ČR2

Vladimír Dravecký (Kindl, Žejdl) – 18:46
Jiří Polanský (Trončinský) – 37:35
David Cienciala (Růžička, Linhart) – 50:37
Zbyněk Irgl (Adamský, Polanský)( PP1 ) – 54:23
1:0
2:0
3:0
4:0
8 min. Tresty 2 min.
15. august 2014
17:00 SELČ
HC Vítkovice Steel Česko 4:2
(0:1, 3:1, 1:0)
Správa o zápase
Slovensko HC Košice ČEZ Aréna, Ostrava
Divákov: 1161

Filip Šindelář Brankári Marcel Melicherčík

Hlavní rozhodcovia:
Mikula HR1
Mrkva HR2
Tošenovjan ČR1
Barteček ČR2


Lukáš Kovář (Svačina, Jan Káňa)( PP1 ) – 21:34
Lukáš Klok (Zdráhal, Kolouch) – 25:20

Ondrej Šedivý ( PP1 ) – 29:14
Ondrej Šedivý (Burger, Stehlík)( PP1 ) – 54:31
0:1
1:1
2:1
2:2
3:2
4:2
12:08 – Jiří Bicek (Kolena)


26:35 – Milan Kolena (Klouček, Bartoš)( PP1 )
10 min. Tresty 14 min.

Konečná Tabuľka

     Víťaz Steel Cupu 2014      HC Košice
Por. Klub Z B V Vp Pp P Skóre +/-
1. Česko HC Oceláři Třinec 3 6 2 0 0 1 10:06 +4
2. Rusko Severstaľ Čerepovec 3 6 2 0 0 1 11:08 +3
3. Česko HC Vítkovice Steel 3 6 2 0 0 1 10:09 +1
4. Slovensko HC Košice 3 0 0 0 0 3 03:11 -8

Sezóna

Káder

Tréneri

V priebehu sezóny:

Brankári
# Hráč Hokejka Narodený Výška Váha
2 Slovensko Dominik Riečický Ľ 9. jún 1992 185 cm 80 kg
35 Česko Alexandr Hylák Ľ 25. december 1983 185 cm 77 kg
92 Slovensko Marcel Melicherčík Ľ 20. december 1986 188 cm 80 kg
Obrancovia
# Hráč Hokejka Narodený Výška Váha
3 Slovensko Adam Jánošík Ľ 7. september 1992 180 cm 80 kg
7 Slovensko Martin Štrbák "C" Ľ 15. január 1975 191 cm 96 kg
14 Slovensko Erik Černák P 28. máj 1997 192 cm 92 kg
18 Slovensko Branislav Pavúk P 25. júl 1995 185 cm 85 kg
20 Slovensko Miroslav Macejko Ľ 9. apríl 1992 184 cm 87 kg
24 Česko Tomáš Klouček Ľ 7. marec 1980 191 cm 100 kg
28 Slovensko Juraj Cebák P 29. september 1982 190 cm 94 kg
52 Česko Radek Philipp Ľ 12. február 1977 190 cm 97 kg
56 Slovensko Adam Drgoň P 16. február 1985 190 cm 90 kg
82 Česko Michal Šeda Ľ 15. október 1982 182 cm 88 kg
Útočníci
# Hráč Hokejka Narodený Výška Váha
8 Slovensko Denis Markuš Ľ 14. február 1994 177 cm 73 kg
10 Slovensko Jakub Suja Ľ 1. november 1988 185 cm 89 kg
12 Slovensko Jiří Bicek L 3. december 1978 178 cm 83 kg
13 Slovensko Václav Stupka Ľ 28. júl 1986 178 cm 89 kg
15 Česko Ladislav Zikmund Ľ 29. apríl 1995 181 cm 80 kg
18 Slovensko Milan Kolena Ľ 12. máj 1994 181 cm 89 kg
21 Slovensko Marek Zagrapan Ľ 6. december 1986 188 cm 87 kg
21 Slovensko Radovan Bondra Ľ 27. január 1997 196 cm 96 kg
22 Slovensko Dušan Pašek Ľ 18. január 1985 180 cm 83 kg
23 Slovensko Matej Češík Ľ 26. jún 1988 187 cm 91 kg
24 Česko Ivan Rachůnek Ľ 6. júl 1981 174 cm 83 kg
25 Slovensko Richard Jenčík Ľ 1. január 1985 175 cm 75 kg
26 Slovensko Matúš Chovan Ľ 14. február 1992 188 cm 86 kg
33 Slovensko Tibor Kutálek Ľ 14. november 1986 170 cm 66 kg
43 Slovensko Peter Bartoš P 5. september 1973 184 cm 84 kg
44 Slovensko Gabriel Spilar P 15. december 1980 178 cm 90 kg
51 Slovensko Matej Hinďoš P 12. september 1993 187 cm 85 kg
61 Slovensko Marek Bartánus P 13. február 1987 191 cm 99 kg
80 Slovensko Tomáš Hrnka Ľ 11. november 1991 196 cm 97 kg
81 Slovensko Adam Lapšanský Ľ 10. apríl 1990 183 cm 89 kg
98 Slovensko Peter Sojčík Ľ 8. september 1986 175 cm 85 kg

Zmeny v Kádru

Pred sezónou

Príchody

Meno Odkiaľ
Radek Philipp Česko HC Sparta Praha - (ELH)
Marcel Melicherčík Česko Bílí Tygři Liberec - (ELH)
Marek Zagrapan Česko HC Oceláři Třinec - (ELH)
Adam Drgoň Slovensko ŠHK 37 Piešťany - (Extraliga)
Adam Jánošík Česko Bílí Tygři Liberec - (ELH)
Václav Stupka Slovensko ŠHK 37 Piešťany - (Extraliga)
Milan Kolena Slovensko HC Slovan Bratislava - (KHL) /Slovensko MHC Mountfield Martin - (Extraliga)
Adam Lapšanský Slovensko HK Poprad - (Extraliga)

Odchody

Meno Kam
Rastislav Staňa Česko HC Sparta Praha - (ELH)
Pavol Skalický Slovensko HK Orange 20 - (Extraliga)
Radek Deyl Česko HC Energie Karlovy Vary - (ELH)
Matúš Matis Slovensko HK Poprad - (Extraliga)
Peter Boltun Slovensko HK Poprad - (Extraliga)
Milan Takáč Slovensko HC 46 Bemaco Bardejov - (1. liga)
Marek Svatoš
Tomáš Marcinko Česko HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - (ELH)
Marek Kolba Slovensko MHC Mountfield Martin - (Extraliga)
Oliver Jokeľ Slovensko MHC Mountfield Martin - (Extraliga)
Dominik Riečický Slovensko P.H.K. Prešov - (1. liga)
Počas sezóny
Dátum Meno Odkiaľ Kam
18. september 2013 Slovensko  – () Slovensko HC Košice – (Extraliga)
22. október 2014 Slovensko HC Košice – (Extraliga) Slovensko HK Nitra – ()

Liga Majstrov v hokeji

Herný systém

Liga majstrov v sezóne 2014/15 budú hrať 44 mužstiev s 12 krajín európy.

Skupina A

Zápasy
Zápasy Skupiny A Champions Hockey League 2014/2015
     Víťazstvo (3 body)      Víťazstvo po predĺžení/samostatných nájazdoch (2 body)      Prehra po predĺžení/samostatných nájazdoch (1 bod)      Prehra (0 bodov)
Tabuľka
     Postup do play-off      HC Košice
Por. Klub Z B V Vp Pp P Skóre +/-
1. Fínsko Kärpät Oulu 6 13 3 2 0 1 17:12 +5
3. Česko Bílí Tygři Liberec 6 9 3 0 0 3 16:15 +1
4. Slovensko HC Košice 6 7 2 0 1 3 14:16 -2
2. Nemecko Kölner Haie 6 7 2 0 1 3 12:16 -4

Štatistiky hráčov

Hráči v poli

Základná časť
Hráč Z G A B +/- TM
Gabriel Spilar 6 1 4 5 3 4
Richard Jenčík 6 2 2 4 1 0
Peter Bartoš 6 2 1 3 2 4
Radek Philipp 5 0 3 3 -2 14
Adam Lapšanský 5 2 0 2 -2 0
Marek Bartánus 6 1 1 2 -2 2
Adam Drgoň 6 0 2 2 1 2
Milan Kolena 6 0 2 2 -2 6
Michal Šeda 2 1 0 1 3 4
Marek Zagrapan 3 1 0 1 1 0
Peter Sojčík 4 1 0 1 0 2
Jiří Bicek 4 1 0 1 -1 0
Matej Češík 6 1 0 1 -1 2
Tomáš Hrnka 6 1 0 1 -2 2
Erik Černák 6 0 1 1 -2 4
Matúš Chovan 6 0 1 1 0 0
Tomáš Klouček 3 0 0 0 1 6
Miroslav Macejko 4 0 0 0 2 6
Matej Hinďoš 5 0 0 0 1 0
Martin Štrbák 6 0 0 0 0 6
Václav Stupka 6 0 0 0 0 0
Juraj Cebák 6 0 0 0 -1 0
Adam Jánošík 6 0 0 0 -4 0

Brankári
Základná časť
Hráč Z Víťazstvá Prehry SOP SOG GA SV SV% GAA G A SO TM TOI
Marcel Melicherčík 5 V P 0 101 10 91 90.10 2.53 0 0 0 0 237:06
Alexandr Hylák 2 V P 0 50 6 44 88.00 2.89 0 0 0 0 124:27

Liga

Herný systém

Základná časť sa hraje systémom, kde každý s každým odohral 3 zápasy vonku a 3 zápasy doma. V lige hrá 10 regulárnych družstiev a družstvo HK Orange 20, hrajúce v Bratislave, ktoré odohrá iba jej časť ako prípravu pre Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji hráčov do 20 rokov. Prvých 8 celkov po základnej časti postúpilo do play-off, posledný hral baráž. Všetky série vrátane barážovej sa hrajú na 4 víťazné stretnutia.

Základná Časť

Zápasy
Zápasy základnej časti Tipsport Extraligy 2014/2015
     Víťazstvo (3 body)      Víťazstvo po predĺžení/samostatných nájazdoch (2 body)      Prehra po predĺžení/samostatných nájazdoch (1 bod)      Prehra (0 bodov)
Tabuľka
     Postup do play-off      Postup do play-off      HC Košice      Zostup do baráže      Mimo súťaž
Por. Klub Z B V Vp Pp P Skóre +/-
1. HC Košice 56 123 35 6 6 9 166:105 +61
2. HK Nitra 56 110 30 7 6 13 201:141 +60
3. HC ’05 Banská Bystrica 56 106 29 6 7 14 188:142 +46
4. HKm Zvolen 56 99 28 4 7 17 175:161 +14
5. HK Poprad 56 98 27 8 1 20 168:124 +44
6. Dukla Trenčín 56 88 21 11 3 21 141:120 +21
7. MHC Mountfield Martin 56 73 17 6 10 23 140:157 -17
8. ŠHK 37 Piešťany 56 67 17 5 6 28 148:201 -53
9. HK 36 Skalica 56 52 14 2 6 34 136:217 -81
10. MsHK Žilina 56 46 12 2 7 35 128:184 -56
HK Orange 20 20 7 1 2 0 17 29:68 -39

Play-off

Zápasy
Zápasy Slovnaft play-off
     Víťazstvo      Prehra
Pavúk
  Štvrťfinále Semifinále Finále
                           
  1  HC Košice 4  
8  ŠHK 37 Piešťany 2  
  1  HC Košice 4  
  5  HK Poprad 1  
4  HKm Zvolen 3
  5  HK Poprad 4  
    1  HC Košice 4
  3  HC ’05 Banská Bystrica 2
  2  HK Nitra 4  
7  MHC Mountfield Martin 1  
2  HK Nitra 3
  3  HC ’05 Banská Bystrica 4  
3  HC ’05 Banská Bystrica 4
  6  Dukla Trenčín 1  

Štatistiky hráčov

Hráči v poli

Základná časť
Hráč Z G A B +/- TM
Tibor Kutálek 55 23 23 46 -7 24
Peter Bartoš 56 8 31 39 21 32
Gabriel Spilar 44 17 21 38 10 12
Richard Jenčík 56 20 17 37 16 10
Adam Lapšanský 53 23 10 33 11 40
Marek Bartánus 48 11 18 29 2 20
Martin Štrbák 54 4 22 26 21 40
Tomáš Hrnka 53 9 16 25 1 73
Ivan Rachůnek 28 8 17 25 6 16
Jiří Bicek 46 13 10 23 13 14
Adam Jánošík 56 7 13 20 7 63
Peter Sojčík 56 11 8 19 13 12
Matej Češík 56 6 10 16 12 14
Erik Černák 43 5 8 13 7 16
Jakub Suja 44 5 8 13 5 10
Radek Philipp 55 1 12 13 9 28
Matúš Chovan 56 5 6 11 6 10
Juraj Cebák 53 3 8 11 20 20
Miroslav Macejko 48 0 7 7 16 22
Adam Drgoň 52 0 5 5 0 20
Matej Hinďoš 41 3 1 4 1 4
Radovan Bondra 19 2 2 4 4 8
Branislav Pavúk 24 2 2 4 -13 14
Michal Šeda 52 0 4 4 1 28

Slovnaft play-off
Hráč Z G A B +/- TM
Gabriel Spilar 17 7 12 19 3 30
Peter Bartoš 17 3 8 11 3 27
Richard Jenčík 17 5 5 10 3 0
Jiří Bicek 17 6 3 9 0 4
Peter Sojčík 17 5 4 9 2 6
Jakub Suja 17 4 5 9 4 2
Martin Štrbák 15 3 6 9 4 10
Marek Bartánus 13 4 4 8 1 6
Adam Jánošík 17 3 4 7 -8 14
Tibor Kutálek 17 2 4 6 1 4
Adam Lapšanský 17 4 1 5 -1 4
Juraj Cebák 17 1 3 4 1 20
Tomáš Hrnka 17 1 3 4 -7 14
Radovan Bondra 15 1 2 3 0 4
Matúš Chovan 17 1 2 3 0 0
Miroslav Macejko 17 0 2 2 2 4
Matej Češík 1 0 1 1 1 0
Ivan Rachůnek 5 0 1 1 0 0
Erik Černák 7 0 1 1 6 6
Adam Drgoň 13 0 1 1 1 2
Radek Philipp 17 0 1 1 3 14
Branislav Pavúk 1 0 0 0 0 0
Matej Hinďoš 14 0 0 0 0 0
Michal Šeda 17 0 0 0 -1 8

Brankári
Základná časť
Hráč Z Víťazstvá Prehry SOP SOG GA SV SV% GAA G A SO TM TOI
Marcel Melicherčík 36 27 9 882 61 821 93,08 1.78 0 0 9 4 2052:14
Alexandr Hylák 23 15 8 612 41 571 93,30 1.82 0 2 2 0 1349:03
Slovnaft play-off
Hráč Z Víťazstvá Prehry SOP SOG GA SV SV% GAA G A SO TM TOI
Alexandr Hylák 17 12 5 1 436 29 407 93,35 1.76 0 0 3 0 0991:22
Marcel Melicherčík 1 1 0 0 15 4 11 73,33 7.05 0 0 0 0 0034:03

Milníky a tímové štatistiky

Tímové milníky

Milník Kolo Dátum Dosiahnutie
800. víťazstvo v Slovenskej extralige 6. 25. september 2014 HK 36 Skalica 0 – 4 HC Košice
650. víťazstvo v základnej časti Slovenskej extraligy 15. 21. október 2014 HK Orange 20 0 – 3 HC Košice
Prvá prehra s tímom HK Orange 20, ktorý porazil v histórii každého aspoň raz 32. 1. december 2014 HC Košice 3 – 4 sn HK Orange 20
250-ty hráčom v Slovenskej extralige - Radovan Bondra 40. 11. január HK Nitra 4 – 3 pp HC Košice
9000. gól v histórii Radovan Bondra 0 – 1 (HK Nitra 4 – 3 pp HC Košice)

Tímové štatiky

Všetky štatistiky sú len zo základnej časti

Štatistika Hodnota
Odohrané zápasy 56
Počet Bodov 123
Výsledky 36–6–6–9
Skóre 166 – 105
Najvyššie víťazstvo 7 – 0 (49. kolo vs. HK Nitra)
Najvyššia prehra 2 – 6 (27. kolo vs. HKm Zvolen)
Strely na bránu % 8.46 % (166/1963)
Shutouty 11
Trestné minúty 542
Úspešnosť presilovej hry % 17.54 % (37/211)
Úspešnosť v oslabení 90.26 % (176/195)
Príemerná navštevnosť 3629
Počet vypredaných zápasov 2
Najviac víťazstiev v rade 7 (13. – 18. kolo & 43. – 49. kolo)
Najviac víťazstiev v rade + výhry po pp/sn 12 (43. – 54. kolo)
Najviac prehier v rade 2 (26. – 27. kolo & 41. – 42. kolo)
Najviac prehier v rade + prehry po pp/sn 3 (40. – 42. kolo)
Najdlhší čas bez streleného gólu 92:09 (25. – 27. kolo)
Najdlhší čas bez inkasovaného gólu 267:37 (12. – 16. kolo)

Hráčske milníky

Milník Hráč kolo Dátum Súper
Prvý extraligový zápas za Košice Slovensko Adam Drgoň 1. 12. september 2014 Dukla Trenčín
Slovensko Milan Kolena
Slovensko Adam Lapšanský
Slovensko Adam Jánošík
Prvý zápas v Slovenskej extralige
Prvý extraligový zápas za Košice Slovensko Marcel Melicherčík 2. 11. september 2014 MHC Mountfield Martin
Prvý extraligový gól zápas za Košice Slovensko Erik Černák
200-tý zápas v Slovenskej extralige Slovensko Tomáš Hrnka
Prvý extraligový zápas za Košice Slovensko Denis Markuš 6. 25. september 2014 HK 36 Skalica
Prvý zápas v Slovenskej extralige
400-ty bod v Slovenskej extralige Slovensko Gabriel Spilar 10. 5. október 2014 Dukla Trenčín
Prvý extraligový zápas za Košice Slovensko Jakub Suja 16. 24. október 2014 HK Poprad
184-ty extraligový gól za Košice
Najlepší strelec HC Košice v Slovenskej extralige
Slovensko Peter Bartoš 20. 2. november 2014 MHC Mountfield Martin
Prvý extraligový zápas za Košice Česko Ivan Rachůnek 28. 28. november 2014 Dukla Trenčín
Prvý zápas v Slovenskej extralige
300-tý gól v Slovenskej extralige Slovensko Peter Bartoš 30. 4. december 2014 ŠHK 37 Piešťany
665-ty extraligový zápas za Košice
Najviac štartov za HC Košice v Slovenskej extralige
Slovensko Richard Jenčík 31. 7. december 2014 HK Nitra
200-tý zápas v Slovenskej extralige Slovensko Miroslav Macejko 33. 12. december 2014 HK 36 Skalica
250-ty zápas v Slovenskej extralige Slovensko Jiří Bicek
150-ty extraligový zápas za Košice Slovensko Juraj Cebák 35. 28. december 2014 MsHK Žilina
600-tý zápas v Slovenskej extralige
Prvý extraligový zápas za Košice Slovensko Radovan Bondra 40. 11. január 2015 HK Nitra
Prvý gól v Slovenskej extralige
Prvý extraligový gól zápas za Košice
Prvý extraligový zápas za Košice Slovensko Branislav Pavúk 42. 18. január 2015 HK 36 Skalica

Referencie

  1. Cesta za titulom, www.hckosice.sk, 29.04.2014
  2. Košičania získali siedmy titul, Nitru deklasovali 6:0 (video), www.hokej.sk, 21.04.2014
  3. Smerujeme do Ligy majstrov, www.hckosice.sk, 28.04.2014
  4. Novú Ligu majstrov odvysiela na Slovensku SlovakSport, www.hokejportal.sk, 30.04.2014
  5. Tento titul posúva košický hokej ďalej, hovorí Juraj Bakoš, www.hckosice.sk, 24.04.2014
  6. Košice v A-skupine proti Oulu, Kolínu a Libercu, www.hokejportal.sk, 21.05.2014
  7. Poznáme súperov v Lige majstrov, www.hckosice.sk, 21.05.2014
  8. Bakoš je so skupinou spokojný, v Liberci sa tešia na federálne derby, www.hokej.sk, 21.05.2014
  9. Košice v LM proti Libercu, Oulu a Kolínu, Bartoš: Bude to sviatok, www.hokej.sk, 21.05.2014
  10. Tomko zostáva trénerom HC Košice aj v budúcej sezóne, www.hokej.sk, 06.05.2014
  11. Majster odštartuje prípravu na sezónu dvoch výziev, www.hokej.sk, 00.05.2014
  12. První velký příchod: gólman Rastislav Staňa!, www.hcsparta.cz, 05.05.2014
  13. Deyl odchádza z Košíc do Karlových Varov, www.korzar.sk, 09.06.2014
  14. Pardubickou ofenzívu vyztuží Tomáš Marcinko, www.hcpce.cz, 31.07.2014
  15. Pred Vstupným draftom NHL 2014: Pavol Skalický, http://www.slovakprospects.com, 26.06.2014
  16. Popradský káder budú formovať za pochodu, Jančuška je zatiaľ s prípravou spokojný, www.hokej.sk, 24.06.2014
  17. Noví členovia stáda Kamzíkov s prvým tatranským zážitkom - videli kamzíkov, www.hokej.sk, 25.06.2014
  18. Do Martina mieria útočníci Jokeľ s Vargom, www.hokejportal.net, 24.06.2014
  19. Skúsený obranca Kolba sa po piatich rokoch vracia do Martina, www.hckosice.sk, 23.06.2014
  20. Brankár Riečický odchádza z Košíc na hosťovanie do Prešova, www.hokej.sk, 05.08.2014
  21. Český obranca Philipp sa upísal HC Košice na dva roky, www.hokej.sk, 19.05.2014
  22. Košickú obranu vystuží majster Ruska Radek Philipp, www.hokej.sk, 20.08.2008
  23. Košice sa dohodli na ročnej spolupráci s brankárom Melicherčíkom, www.hokej.sk, 24.06.2014
  24. Melicherčíka lákali titul a Liga majstrov. A teší sa na Liberec!, www.hokej.sk, 24.06.2014
  25. Košice angažovali Zagrapana a Drgoňa, www.hokej.sk, 16.05.2014
  26. Jánošík vidí v návrate na Slovensko po ôsmich rokoch samé pozitíva, www.hokej.sk, 03.07.2014
  27. Košice angažovali Jánošíka a Stupku, www.hokej.sk, 30.06.2014
  28. Kolena novou posilou Košíc, dohodol sa na dvojročnej zmluve, www.hokej.sk, 21.07.2014
  29. Lapšanský sa dohodol s HC Košice na dvojročnom kontrakte, www.hokej.sk, 21.07.2014
  30. Košickí hokejisti už zarezávajú na suchu, www.hokej.sk, 19.05.2014
  31. Košičania začali letnú prípravu, Bakoš cestuje na žreb Ligy majstrov, www.hokej.sk, 19.05.2014
  32. Fotogaléria zo začiatku letnej prípravy HC Košice, www.hokej.sk, 19.05.2014
  33. Košický tím pred letnou prípravou, www.hckosice.sk, 12.05.2014
  34. Košice za obhajobou titulu na úvod nového ročníka vonku proti Trenčínu, www.hokej.sk, 10.06.2014
  35. HC Košice vstupuje do ďalšej fázy predsezónnej prípravy, www.hckosice.sk, 22.07.2014
  36. Oceliari vykorčuľovali na ľad, www.hckosice.sk, 23.07.2014
  37. Fotogaléria z tréningu majstrovských Košíc na ľade, www.hokej.sk, 24.07.2014
  38. Košičania začali prípravu bez Štrbáka, v príprave aj proti Slovanu, www.hokej.sk, 23.07.2014
  39. Košice prehrali v prípravnom zápase s Martinom, Poprad zdolal L.Mikuláš, www.hokej.sk, 01.08.2014
  40. Fotogaléria z prípravného zápasu Košice - Martin 3:4, www.hokej.sk, 01.08.2014
  41. Okoličány bojuje o miesto v MHC, na úvod získal skalp majstra, www.hokej.sk, 01.08.2014
  42. Stupka zmenil číslo, snaží sa zladiť so zohratým tandemom, www.hokej.sk, 04.08.2014
  43. Lapšanského prenasleduje smola, po kolízii s kamarátom čaká na rezonanciu, www.hokej.sk, 01.08.2014
  44. Hokejistom roka sa stal premiérovo Marián Gáborík, www.hokej.sk, 02.08.2014
  45. Košický lodivod majstrovského tímu Anton Tomko trénerom roka 2014, www.hckosice.sk, 02.08.2014
  46. Najväčšie slovenské derby je späť, www.hckosice.sk, 27.05.2014
  47. Veľké derby medzi západom a východom je späť, rivalita motivuje obe strany odovzdať maximum, www.hckosice.sk, 05.08.2014
  48. V stredu v príprave proti Slovanu!, www.hckosice.sk, 04.08.2014
  49. Vypredaná Steel aréna si užila zápas so Slovanom Bratislava, www.hckosice.sk, 06.08.2014
  50. Fotogaléria z prípravného zápasu Košice - Slovan Bratislava 1:3, www.hckosice.sk, 06.08.2014
  51. Miestami predvádzali "Brazíliu", doplatili na koncovku, www.hokej.sk, 07.08.2014
  52. Košice - Slovan aj o rok v Bratislave, www.hckosice.sk, 08.08.2014
  53. Zvolen remizoval v príprave s Košicami, Martin prehral s Pavlodarom, www.hokej.sk, 08.08.2014
  54. Návrat do Třinca nespája Zagrapan s emóciami, myslí len na úspech Košíc, www.hokej.sk, 13.08.2014
  55. Košičania na turnaj do Třinca bez štvorice zranených, www.hokej.sk, 12.08.2014
  56. Košice prehrali na turnaji v Třinci s Čerepovcom, www.hokej.sk, 13.08.2014
  57. Koncovka a vylúčenia. Pomenoval problémy majstra Hylák, www.hokej.sk, 13.08.2014
  58. Fotogaléria zo zápasu Čerepovec - Košice 3:1, www.hokej.sk, 13.08.2014
  59. Košičania na Steel Cupe podľahli domácemu Třincu, www.hokej.sk, 14.08.2014
  60. Fotogaléria zo zápasu Třinec - Košice, www.hokej.sk, 14.08.2014
  61. Steel Cup 2014 sme ukončili v Ostrave, www.hckosice.sk, 15.08.2014
  62. Fotogaléria zo zápasu Vítkovice - Košice, www.hokej.sk, 15.08.2014
  63. Oceláři Třinec vyhráli Steel Cup 2014!, www.hcocelari.cz, 15.08.2014
  64. Stl Cup: VIT - KOS 4:2: Vítkovice zdolaly slovenského mistra. Skončily třetí, www.hc-vitkovice.cz, 15.08.2014
  65. Košičania prehrali aj s Vítkovicami a na Steel Cupe skončili poslední, www.hokej.sk, 14.08.2014
  66. Chceme dôstojne reprezentovať Košice i slovenský hokej, hovorí Tomko pred štartom Ligy majstrov, www.hokej.sk, 18.08.2014
  67. Košičania prileteli do Kolína, podvečer absolvujú tréning (FOTO), www.hokej.sk, 20.08.2014
  68. Bicek verí, že Žraloky si vylámu zuby na košickej oceli, www.hokej.sk, 20.08.2014
  69. [Fotogaléria z tréningu HC Košice v nemeckom Kolíne Fotogaléria z tréningu HC Košice v nemeckom Kolíne], www.hokej.sk, 20.08.2014
  70. Košický prezident Juraj Mondík vníma Ligu majstrov ako veľkú výzvu, www.hokej.sk, 19.08.2014
  71. Na slovenského majstra čaká v Nemecku prvý súper v CHL - Kölner Haie, www.hckosice.sk, 19.08.2014
  72. Odštartovali sme púť v elitnej hokejovej Lige majstrov, www.hckosice.sk, 21.08.2014
  73. Fotogaléria zo zápasu Ligy majstrov Kölner Haie - HC Košice 2:1, www.hokej.sk, 22.08.2014
  74. Vinnerborg among referee assignments for Gamedays 1 & 2, www.championshockeyleague.net, 19.08.2014 (po Anglicky)
  75. Výkon z Kolína by mal povzbudiť, Tomko vidí rezervy v koncovke a presilovkách, www.hokej.sk, 22.08.2014
  76. Kolín bol hrateľný, mali sme bodovať - zhodujú sa Košičania, www.hokej.sk, 22.08.2014
  77. V sobotu doma protí fínskemu majstrovi, www.hckosice.sk, 22.08.2014
  78. Košice čaká lahôdka - slovenský šampión hostí fínskeho, www.hokej.sk, 23.08.2014
  79. Po desivom úvode ukázali Košičania srdce, www.hokej.sk, 23.08.2014
  80. Košičania po dvoch prehrách v Lige majstrov: Chýbajú góly, www.hokej.sk, 24.08.2014
  81. Tesná prehra s famóznym fínskym majstrom, www.hckosice.sk, 23.08.2014
  82. Fotogaléria zo zápasu Ligy majstrov HC Košice - Kärpät Oulu, www.hokej.sk, 23.08.2014

Externé odkazy