Madonna: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d preklepy
Marián 2 (diskusia | príspevky)
ktoré
Riadok 30: Riadok 30:
Do decembra [[2005]] mala 12 multiplatinových albumov certifikovaných spoločnosťou [[RIAA]], podľa ktorej sa dokopy predalo 65 miliónov albumov v [[Spojené štáty|USA]]. Podľa Warner Bros dokopy predala viac ako 200 miliónov albumov.
Do decembra [[2005]] mala 12 multiplatinových albumov certifikovaných spoločnosťou [[RIAA]], podľa ktorej sa dokopy predalo 65 miliónov albumov v [[Spojené štáty|USA]]. Podľa Warner Bros dokopy predala viac ako 200 miliónov albumov.


V čase manželstva s [[Guy Ritchie|Guyom Ritchiem]], v rokoch 2000 až 2008, žila v [[Anglicko| Anglicku]]. Má štyri deti. Zo vzťahu s osobným trénerom a hercom Carlosom Leonom má dcéru Lourdes Mariu Ciccone Leon. S režisérom Guyom Ritchiem má dvoch synov – Rocca Johna Ritchieho a adoptovaného Davida. V roku 2009 sa Madonna rozhodla pre ďalšiu adopciu. Do jej rodiny pribudlo dievčatko Mercy, ktore tak ako David pochádza z afrického [[Malawi (štát)|Malawi]].
V čase manželstva s [[Guy Ritchie|Guyom Ritchiem]], v rokoch 2000 až 2008, žila v [[Anglicko| Anglicku]]. Má štyri deti. Zo vzťahu s osobným trénerom a hercom Carlosom Leonom má dcéru Lourdes Mariu Ciccone Leon. S režisérom Guyom Ritchiem má dvoch synov – Rocca Johna Ritchieho a adoptovaného Davida. V roku 2009 sa Madonna rozhodla pre ďalšiu adopciu. Do jej rodiny pribudlo dievčatko Mercy, ktoré tak ako David pochádza z afrického [[Malawi (štát)|Malawi]].


V lete 2006 Madonna absolvovala v poradí už siedme turné s názvom The Confessions Tour, ktoré sa stalo najvýnosnejším turné v celej histórii ženských koncertov.
V lete 2006 Madonna absolvovala v poradí už siedme turné s názvom The Confessions Tour, ktoré sa stalo najvýnosnejším turné v celej histórii ženských koncertov.

Verzia z 20:35, 9. december 2016

Madonna
Madonna počas Rebel Heart Tour 2015
Madonna počas Rebel Heart Tour 2015
Základné informácie
Popis umelca speváčka, tanečníčka[1] hudobná a filmová producentka, režisérka, módna návrhárka, spisovateľka, herečka
Rodné meno Madonna Louise Ciccone
Umelecké mená Madonna Louise Veronica Ciccone Ritchie
Narodenie 16. august 1958 (65 rokov)
USA Bay City, Michigan, USA
Žáner pop, dance
Hrá na nástrojoch spev, gitara, perkusie
Typ hlasu mezzosoprán
Roky pôsob. 1982 – súčasnosť
Vydavateľstvá Sire [[(1982 – 1994)
Maverick (1992–2004)
Warner Bros. Records (1982 – 2008)
Live Nation Artists (2009 –súčasnosť)
Webstránka www.madonna.com

Madonna Louise Ciccone známa pod menom Madonna (* 16. august 1958) je americká speváčka, skladateľka, herečka a podnikateľka.

Podľa Guinnessovej knihy rekordov je najúspešnejšou sólovou speváčkou na svete (najúspešnejším sólovým spevákom bol Michael Jackson). Jej popularita a prínos pre populárnu kultúru sú pravdepodobne minimálne také významné ako prínos skupiny Beatles a spevákov Elvisa Presleyho, či dokonca Michaela Jacksona. Okrem toho jej vplyv je viditeľný na mnohých súčasných umelcoch. V rebríčku 500 najlepších albumov všetkých čias, ktorý v roku 2003 vydal časopis Rolling Stone má Madonna ako jediná speváčka 4 zo svojich vydaných albumov.

Do decembra 2005 mala 12 multiplatinových albumov certifikovaných spoločnosťou RIAA, podľa ktorej sa dokopy predalo 65 miliónov albumov v USA. Podľa Warner Bros dokopy predala viac ako 200 miliónov albumov.

V čase manželstva s Guyom Ritchiem, v rokoch 2000 až 2008, žila v Anglicku. Má štyri deti. Zo vzťahu s osobným trénerom a hercom Carlosom Leonom má dcéru Lourdes Mariu Ciccone Leon. S režisérom Guyom Ritchiem má dvoch synov – Rocca Johna Ritchieho a adoptovaného Davida. V roku 2009 sa Madonna rozhodla pre ďalšiu adopciu. Do jej rodiny pribudlo dievčatko Mercy, ktoré tak ako David pochádza z afrického Malawi.

V lete 2006 Madonna absolvovala v poradí už siedme turné s názvom The Confessions Tour, ktoré sa stalo najvýnosnejším turné v celej histórii ženských koncertov.

Hudobná kariéra

1958 – 1981: Detstvo a začiatky kariéry

Madonna sa narodila 16. augusta 1958 v meste Bay City pri Detroite, v štáte Michigan v USA. Jej matka pochádzala z francúzskej časti Kanady a otec má talianske korene. Má štyroch bratov a tri sestry. Keď mala Madonna päť rokov, zomrela jej mama na rakovinu. Jej otec sa neskôr znova oženil. V roku 1976 zmaturovala v Rochestri. Tri mesiace študovala na Michiganskej univerzite balet. O dva roky neskôr sa presťahovala do New Yorku, kde pracovala na rôznych miestach. Oficiálne sa jej najväčšia fanúšička stala Jay Bella Hujual.

V roku 1979 odletela do Paríža, kde robila vokalistku Patrickovi Hernandezovi.Potom sa vrátila do Ameriky, kde s hudobníkom Danom Gilroyom založila skupinu The Breakfast Club. Neskôr z nej odišla a pôsobila v skupine Emmy. Madonna vystupovala v rôznych kluboch, kde sa stretala s rôznymi ľuďmi z hudobného priemyslu. S Madonnou sa neskôr stretol aj prezident Sire Records, Seymour Stein, ktorý s ňou podpísal zmluvu a jej cesta na vrchol populárnej hudby sa mohla začať.

1982 – 1985: Cesta ku sláve

Prvý singel Madonny mal názov Everybody. Text a hudbu k nemu napísala sama Madonna a produkoval ho Mark Kamins. Neskôr nasledoval singel Burning Up na ktorom sa okrem Madonny produkčne podielal Reggie Lucas. Singel obsahoval aj skladbu Physical Attraction. Singel bol úspešný aj v tanečných hitparádach USA.

V júli 1983 bol vydaný jej debutový album s názvom Madonna, v r. 1985 bol vydaný v reedícii s názvom Madonna: 'The First Album. V r. 2001 bola vo fy Warner Bros vydaná remastrovaná verzia pôvodného albumu s bonusovými remixami. Okrem už spomínaných producentov ho produkoval aj John Benitez, ktorý bol jej vtedajší priateľ. Album obsahoval kolekciu tanečných songov. Ďalšie vydané single s tohto albumu boli Holiday, Borderline a Lucky Star. Celosvetovo sa z tohto albumu predal okolo 10 miliónov kusov.

Druhý štúdiový album mal názov Like A Virgin. Madonne priniesol medzinárodný úspech. Produkčne na sa ňom podieľali Nile Rodgers a Stephen Bray. Vyšiel koncom roka 1984 a celosvetovo sa z neho predalo viac ako 20 miliónov kópií. Obsahoval opäť hlavne tanečné piesne. Prvý singel, ktorý obsadil v hitparádach mnohých krajín prvé miesto, bol Like A Virgin, nasledovali úspešné single Material Girl, Into The Groove, Angel a tiež Love Don’t Live Here Anymore.

V roku 1985 sa Madonna objavila vo filme Vision Quest, kde hrala barovú speváčku a zazneli tu aj jej dve nové piesne, ktoré boli neskôr aj vydané ako single a to balada Crazy For You a tanečná pieseň Gambler. Madonna sa stala veľmi úspešnou a svetoznámou speváčkou.

1986 – 1991: Pokračovanie kariéry

Blond Ambition World Tour

V roku 1986 Madonna vydala svoj tretí album True Blue. Produkciu tvorili Madonna Ciccone, Patrick Leonard a Stephen Bray. Album True Blue je jej dosiaľ najpredávanejším štúdiovým albumom, keď sa predalo takmer 23 miliónov kusov.

Ako prvý singel z albumu bola vydaná pomalá pieseň Live To Tell, ktorá bola venovaná jej vtedajšiemu manželovi, ktorým bol herec Sean Penn. Neskôr nasledoval ešte úspešnejší singel a to Papa Don't Preach. K tejto piesni bol nakrútený videoklip, ktorý mnohí považovali za kontroverzný, keď Madonna ukazuje príbeh mladej ženy, ktorá otehotnenie, a hoci je slobodná, rozhodne sa pre materstvo. Ďalšie vydané single boli True Blue, Open Your Heart a La Isla Bonita. Album bol úspešný nielen čo sa týka predajnosti, ale aj umiestnení singlov v americkom Billboard Hot 100. Až 3 skladby, Live to Tell, Papa Don´t Preach a Open Your Heart, sa prepracovali na prvé miesto.

V roku 1987 Madonna vydáva ďalšie dva albumy. Prvý album Who's That Girl obsahuje piesne k rovnomennému filmu, v ktorom Madonna hrala. Obsahoval single Who's That Girl, Causing A Commotion a The Look Of Love. Druhý album s názvom You Can Dance obsahuje remixy jej skladieb a novú skladbu Spotlight.

Po pokojnejšom roku 1988, sa Madonna o rok neskôr v plnej sile a rozvedená vrátila do sveta hudby. Vydala album Like a Prayer s množstvom osobných textov. K producentom patrili Patrick Leonard, Stephen Bray a Prince. Prvým a najviac diskutovaným singlom z tohto albumu bola pieseň Like a Prayer. Rozruch spôsobil videoklip, ktorý bol k tejto piesni natočený. Okrem iného sú v ňom zobrazené horiace kríže, čo vyvolalo veľký odpor katolíckej cirkvi. Ďalšie single z tohto albumu boli Express Yourself, Cherish, Dear Jessie, Oh Father a Keep it together. Predalo sa takmer 15 miliónov kusov albumu.

V roku 1990 Madonna opäť vydala dva albumy, jeden s názvom I'm Breathless, ktorý je soundtrackový album k filmu Dick Tracy, v ktorom Madonna hrala. Prvý a dosiaľ najúspešnejší singel, čo sa týka počtu predaných kópií, bola skladba Vogue. Predalo sa skoro 6 miliónov kusov. Druhý singel mal názov Hanky Panky.

Azda vrchol svojej hudobnej kariéry Madonna zažila na konci roka 1990, keď vydáva prvý výberový album s názvom The Immaculate Collection. Predalo sa z neho 23 miliónov exemplárov. Okrem hitov z minulých albumov sa na ňom nachádzajú dve nové skladby, ktoré boli, okrem iných, tiež vydané ako single a to Justify My Love a Rescue Me. K piesni Justify My Love bol nakrútený provokačný videoklip, ktorý niektoré hudobné stanice odmietli vysielať pre nevhodný obsah. Madonna, respektíve jej manažment, však našla východisko a prvýkrát sa na svete objavil videosingel. Okrem zakázaného klipu k piesni obsahuje aj Madonnino vystúpenie so skladbou "Vogue" na MTV Video Music Awards. "Justify My Love" sa stalo ďalšou americkou jednotkou. Na vrchole Billboardu stála Madonna o dva roky s pieseňou This Used To Be My Playground, ktorá bola k filmu A League Of Their Own. Skladba sa však neobjavila na soundtracku k filmu.

1992 – 1997: Madonna, Erotica a Evita

Súbor:Deeper&DeeperGirlieShowunderGround crop.jpg
Girlie Show World Tour

V roku 1992 Madonna vystupňovala svoju dlhotrvajúcu sexuálnu provokáciu. Vydala piaty štúdiový album Erotica. Okrem Madonny sa produkčne na albume podieľali Shep Pettibone a Andre Betts. Prvým singlom bola skladba Erotica. Bol to jej druhý videoklip, ktorý televízna stanica MTV odmietla odvysielať. Hlavne pri natáčaní tohto videoklipu vznikli fotografie k jej kontroverznej knihe Sex. Nasledovali single k tanečnej skladbe Deeper and Deeper, ďalej Bad Girl, Fever, Rain a Bye Bye Baby. Možno práve kontroverzia tohto albumu bola dôvodom, prečo sa ho na pomery Madonny predalo menej, a to 5 miliónov kusov.

V roku 1994 Madonna vydala pieseň I'll Remember, ktorú natočila pre soundtrack k filmu With Honors. V tomto roku Madonna vydala svoj ďalší štúdiový album s názvom Bedtime Stories. Je v štýle R&B a hip-hopu, produkčne sa na ňom podieľali Nellee Hooper, Babyface, Dallas Austin a Dave "Jam" Hall. Predaných bolo 7 miliónov albumov. A boli vydané single piesňam Secret, Take A Bow, Bedtime Stories a Human Nature.

Madonna vydala v druhej polovici roku 1995 výberový album balád s názvom Something To Remember. Taktiež sa tu nachádzajú tri nové skladby I Want You, You'll See a One More Chance. Madonna aj vďaka tomuto albumu presvedčila, že má spevácke nadanie a dostala svoju životnú hereckú úlohu vo filme, ktorý bol natočený podľa úspešného, rovnomenného muzikálu Evita. Bol vydaný úspešný soundtrack, album Evita so skladbami ako You Must Love Me alebo Don't cry for me Argentina. Predalo sa z neho viac okolo 11 miliónov kópií albumu.

1998 – 2002: Plnohodnotný návrat do sveta hudby

Madonna v roku 1998 vydala svoj siedmy štúdiový album. Bolo to po dlhšej dobe, keď posledný štúdiový album nahrala v roku 1994, odvtedy sa venovala hlavne natáčaniu filmu Evita a novej úlohy matky, keď porodila v roku 1996 dcéru Lourdes. Album mal názov Ray of Light. A dostalo sa mu najväčšieho uznania od kritikov zo všetkých jej albumov vôbec. Na produkovaní hlavne elektronickej hudby sa podieľali William Orbit, Marius De Vries a Patrick Leonard. Album zabodoval v mnohých svetových hitparádach na popredných miestach, predalo sa z neho takmer 17 miliónov kusov a za tento album Madonna získala viaceré ceny Grammy.

Boli vydané single k piesňam Frozen, Ray Of Light, Drowned World / Substitute For Love, The Power Of GoodBye a Nothing Really Matters. Madonna zahodila náboženskú alebo sexuálnu provokáciu a snažila sa vystupovať ako seriózna umelkyňa. Neskôr bola vydaná tanečná pieseň k filmu Austin Powers: The Spy Who Shagged s názvom Beautiful stranger. A na začiatku roku pieseň American Pie k filmu The Next Best Thing, v ktorom Madonna hrala.

Okrem toho, že v roku 2000 sa Madonne narodil syn Rocco, ktorého otcom je jej budúci manžel režisér Guy Ritchie vydala aj ďalší štúdiový album Music. Produkčne sa podieľali Mirwais Ahmadzai, William Orbit, Guy Sigsworth, Mike Stent. Album bol plný tanečnej hudby a taktiež sa stretol s úspechom. Boli vydané single Music, Don't Tell Me a What It Feels Like For A Girl. Celosvetovo sa predalo takmer 15 miliónov kópií albumu.

V roku 2001 vydala druhý výberový album s názvom GHV2. Na albume však nebola žiadna nová pieseň. Na konci roka 2002 ešte vydala pieseň Die Another Day, ktorú obsahuje aj jej budúce album American Life a je to pieseň k filmu Dnes neumieraj, kde mala Madonna aj malú úlohu.

2003 – 2008: Komerčný neúspech strieda úspech, nový album Hard Candy

V roku 2003 na svet prišiel deviaty štúdiový album s názvom American Life. Je to dosiaľ najmenej komerčne úspešný album, v porovnaní s predchádzajúcimi albumami nezažil také veľké úspechy v hitparádach a predalo sa ho cez 4 milióny. Produkciu zabezpečili Mirwais Ahmadzai a Mike Stent. K prvému singlu s názvom American Life, bol natočený videoklip, ktorý bol stiahnutý a nahradený novým, pre prílišné násilie. Nasledovali single Hollywood, Nobody Knows Me, Nothing Fails a Love Profusion. Ešte v tomto roku vydala album Remixed and Revisted, kde sa okrem iného nachádza aj pieseň Into The Hollywood Groove, v ktorej spieva aj Missy Elliott.

Na konci roka 2005 vydala Madonna jubilejný desiaty štúdiový album plný tanečnej hudby s názvom Confessions on a Dance Floor. Produkovali ho Stuart Price, Mirwais Ahmadzai, Christian Karlsson, Pontus Winnberg a Henrik Jonback. Oproti predošlému albumu sa dostal na popredné miesta vo všetkých hitparádach a stal sa veľmi úspešný. Najúspešnejší a prvý singel nesie názov Hung Up, nasledovali Sorry, Get Together a posledný singel Jump. Dosiaľ sa predalo viac ako 8 miliónov kusov. Album dostal cenu Grammy v kategórií pre najlepšie elektronické a tanečné album.

V roku 2006 vydala Madonna prvý album so živými nahrávkami s názvom I'm Going To Tell You A Secret s The Re-Invention Tour. A na začiatku roka 2007 vydala druhý album s názvom Confessions Tour so živými nahrávkami z The Confessions Tour.

Madonna bola 10. marca 2008 uvedená do Rock and Rollovej siene slávy.

Počas roka 2007 Madonna nahrávala jej jedenásty štúdiový album, Hard Candy, na ktorom spolupracovali Justin Timberlake, Timbland, Pharell Williams a Danja. Dátum vydania albumu je v Európe 28. apríla 2008 a v Severnej Amerike o deň neskôr. Prvý singel s názvom 4 Minutes vyšiel v polovici marca. Ide o duet s Justinom Timberlakeom.

Turné

Madonna dosiaľ absolvovala deväť turné. S každým turné priniesla niečo nové, pričom koncert nechápe len ako odspievanie piesní, ale hlavne ako show s množstvom prvkov, pričom vždy dáva jasný odkaz, čo chce daným turné povedať. Vždy sa venuje rôznym témam, či už náboženstvu, láske, politike, chudobe alebo aj otázkami vojny a mieru. Mnoho ľudí práve kritizuje správanie Madonny voči týmto témam.

Diskografia

Bližšie informácie v hlavnom článku: Diskografia Madonny

Štúdiové albumy

Soundtracky

  • 1987 - Who's That Girl Single: "Look Of Love", "Causing A Commotion", "Who's That Girl"
  • 1990 - Dick Tracy: I'm Breathless Single: "Hanky Panky", "Vogue"
  • 1996 - Evita Single: "Another Suitcase In Another Hell", "Don't Cry For Me Argentina", "You Must Love Me"
  • 2000 - The Next Best Thing Singel: "American Pie"

Kompilácie

  • 1987 - You Can Dance Singel: "Spotlight"
  • 1990 - The Immaculate Collection Single: "Rescue Me", "Justify My Love"
  • 1995 - Something To Remember Single: "Love Don’t Live Here Anymore", "One More Chance", "You'll See"
  • 2001 - Greatest Hits Volume 2(GHV2)
  • 2003 - Remixed & Revisited EP
  • 2006 - Confessions Remixed
  • 2009 - Celebration

Ostatné single

  • "Me Against The Music" (Britney Spears feat. Madonna)
  • "Die Another Day" (James Bond: Die Another Day Soundtrack)
  • "Beautiful Stranger" (Austin Powers: The Spy Who Shagged Me Soundtrack)
  • "I'll Remember"
  • "This Used To Be My Playground"
  • "Into The Groove"
  • "Crazy For You"
  • "Gambler"

DVD

Madonna na koncerte Live 8
  • 1998 The Girlie Show: Live Down Under
  • 1999 Ciao Italia – Live from Italy
  • 1999 The Immaculate Collection
  • 1999 The Video Collection 93:99
  • 2001 Drowned World Tour 2001 – Live in Detroit
  • 2004 The Ultimate Collection
  • 2004 Live Aid: 20 Years Ago Today
  • 2005 Live 8 – One Day One Concert One World
  • 2006 I'm Going To Tell You A Secret
  • 2007 Confessions Tour 2006 - Live From London
  • 2007 Live Earth - Live in Wembley Stadium

Najvýznamnejšie ocenenia

  • 1985 - American Music Awards (Cena pre najlepšiu umelkyňu v kategórií pop/rock)
  • 1987 - American Awards (Cena pre umelca z kategórie pop/rock s najlepšími videoklipmi)
  • 1989 - MTV Video Music Awards (Cena "Umelec desaťročia" za dlhodobý umelecký prínos)
  • 1989 - International Music Awards (Cena pre najlepšiu speváčku)
  • 1991 - Oscar (Cena pre "Sooner Or Later" ako najlepšiu filmovú pieseň)
  • 1991 - Grammy Awards (Cena pre "The Blond Ambition Tour" ako najlepšie hudobné video)
  • 1996 - Billboard Awards (Cena za umelecký prínos)
  • 1997 - Oscar (Cena pre "You Must Love Me" ako najlepšiu filmovú pieseň)
  • 1997 - Zlatý Globus (Cena za najlepší herecký výkon v muzikáli alebo komédii vo filme "Evita")
  • 1999 - Grammy Awards (Cena pre "Ray Of Light" ako najlepšie popové album)
  • 1999 - Grammy Awards (Cena pre "Ray Of Light" ako najlepší videoklip)
  • 1999 - Grammy Awards (Cena pre "Ray Of Light" ako najlepší tanečný singel)
  • 1999 - Grammy Awards (Cena za najlepší obal pre album "Ray Of Light")
  • 2000 - Grammy Awards (Cena pre "Beautiful Stranger" ako najlepšiu filmovú pieseň)
  • 2001 - Grammy Awards (Cena za najlepší obal pre album "Music")
  • 2002 - International Dance Music Awards (Cena pre najlepšieho umelca produkujúceho tanečnú hudbu)
  • 2004 - Britská sieň slávy (Madonna jedným zo zakladajúcich členov)
  • 2004 - Billboard Awards (Cena pre "The Re-Invention Tour" ako najvýnosnejšie turné roku)
  • 2006 - Brit Awards (Cena pre najlepšiu zahraničnú umeľkyňu)
  • 2006 - MTV's TRL Awards (Cena za celoživotný prínos)
  • 2006 - World Music Awards (Cena pre najpopulárnejšieho umelca sveta)
  • 2007 - Grammy Awards (Cena pre najlepšie elektronické a tanečné album "The Confessions On A Dance Floor")
  • 2007 - Grammy Awards (Cena pre "The Confessions Tour" ako najlepšie hudobné video")

Referencie

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Madonna

Externé odkazy