55 Cancri: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Wizzo-Bot (diskusia | príspevky)
d odstránenie starej šablóny {{Link FA}} a {{Link GA}}
Bez shrnutí editace
Riadok 2: Riadok 2:
'''55 Cancri''' alebo '''ρ<sup>1</sup> Cancri''' je [[hviezda]] v súhvezdí [[súhvezdie Rak|Rak]] a druhá známa [[hviezda hlavnej postupnosti]], pri ktorej bola objavená [[extrasolárna planéta]].
'''55 Cancri''' alebo '''ρ<sup>1</sup> Cancri''' je [[hviezda]] v súhvezdí [[súhvezdie Rak|Rak]] a druhá známa [[hviezda hlavnej postupnosti]], pri ktorej bola objavená [[extrasolárna planéta]].


Táto obrovská [[planéta]] bola objavená v roku [[1996]]. Je 270-krát hmotnejšia než [[Zem]] (ale stále je príliš malá pre súčasné [[ďalekohľad]]y) a obieha svoju hviezdu vo vzdialenosti iba 16 miliónov kilometrov. Jeden obeh jej trvá 14,6 dňa. Jej materská hviezda má jasnosť 5,5 mag. a [[spektrálny typ]] G2 IV. Celý systém je od nás vzdialený 44 [[ly]].Jej jedna plané ta Cancri F je v takzvanej zóne iskerníkov teda v zóne kde by sa mohol vyskytovať život.
Táto obrovská [[planéta]] bola objavená v roku [[1996]]. Je 270-krát hmotnejšia než [[Zem]] (ale stále je príliš malá pre súčasné [[ďalekohľad]]y) a obieha svoju hviezdu vo vzdialenosti iba 16 miliónov kilometrov. Jeden obeh jej trvá 14,6 dňa. Jej materská hviezda má jasnosť 5,5 mag. a [[spektrálny typ]] G2 IV. Celý systém je od nás vzdialený 44 [[ly]].Jej jedna planéta Cancri f je v takzvanej obývateľnej zóne teda v zóne kde by sa mohol vyskytovať život.
Táto planéta je však plynná.
Táto planéta je však plynná.



Verzia z 12:22, 22. január 2017

Porovnanie obežných dráh v slnečnej sústave so systémom 55 Cancri

55 Cancri alebo ρ1 Cancri je hviezda v súhvezdí Rak a druhá známa hviezda hlavnej postupnosti, pri ktorej bola objavená extrasolárna planéta.

Táto obrovská planéta bola objavená v roku 1996. Je 270-krát hmotnejšia než Zem (ale stále je príliš malá pre súčasné ďalekohľady) a obieha svoju hviezdu vo vzdialenosti iba 16 miliónov kilometrov. Jeden obeh jej trvá 14,6 dňa. Jej materská hviezda má jasnosť 5,5 mag. a spektrálny typ G2 IV. Celý systém je od nás vzdialený 44 ly.Jej jedna planéta Cancri f je v takzvanej obývateľnej zóne teda v zóne kde by sa mohol vyskytovať život. Táto planéta je však plynná.

Externé odkazy