Allegro (softvér): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Addbot (diskusia | príspevky)
d Bot: Odstránenie 12 odkazov interwiki, ktoré sú teraz dostupné na Wikiúdajoch (d:q1503415)
Pirios (diskusia | príspevky)
formulácia, doplnenie
Riadok 1: Riadok 1:
{{Infobox Softvér
[[Súbor:Allegro-logo.png|thumb]]
|názov = Allegro
|obrázok = Allegro-logo.png
|autor = Shawn Hargreaves
|vývojár = Allegro developers
|stabilná verzia = 5.2.2
|dátum stabilnej verzie = [[12. december]] [[2016]]
|operačný systém = [[Microsoft Windows]], [[MacOS]], [[Linux]] a iné
|typ = [[Multimédiá|Multimediálny]] a [[Videohra|herný]] [[Software development kit|SDK]]
|licencia = Allegro 4: [[Beerware]]<ref>{{cite web | url = http://liballeg.org/license.html | title = The giftware license | accessdate = 2013-11-16 | author = Allegro Development Team}}</ref><br />Allegro 5: [[Zlib licencia|zlib]]
|webová stránka = [http://liballeg.org/ liballeg.org]
}}


'''Allegro''' je open source knižnica pre základnú 2D grafiku, narábanie s obrázkami, textový výstup, zvukový výstup, timery, matice, prácu so súbormi, data file-mi a veľmi limitovane s 3D grafikou.
'''Allegro''' je [[Open-source softvér|open source]] knižnica pre tvorbu video hier, ktorá má implementovanú podporu pre základnú 2D grafiku, manipuláciu s obrázkami, textový výstup, zvukový výstup, vstup a časovače (ako aj ďalšie rutiny pre matice s pevnými a pohyblivými rádovými čiarkami), [[Unicode]] reťazce, MIDI sekvencie, prístup k súborovému systému, prácu so súbormi, dátové súbory a pre 3D grafiku. Názov pochádza z "'''A'''tari '''L'''ow-'''Le'''vel '''G'''ame '''Ro'''utines", čo vo voľnom slovenskom preklade znamená ''Nízkoúrovňové herné rutiny pre Atari''.
Názov pochádza z "'''A'''tari '''L'''ow-'''Le'''vel '''G'''ame '''Ro'''utines" v preklade Nízko úrovňová rutina pre hry na Atari.


== História ==
== História ==
Allegro napísal [[Shawn Hargreaves]] pre [[Atari]] začiatkom 90-tych rokov. Keď zistil, že táto platforma upadá, tak prepísal Allegro na [[Borland]] C++ a [[DJGPP]] kompilátory v roku 1995. Podpora pre Borland C++ bola zanechaná vo verzií 2.0, takže jediným podporovaným kompilátorom zostalo DJGPP. Shawn Hargreaves už nepracuje na vývoji tejto knižnice.
Allegro napísal [[Shawn Hargreaves]] pre [[Atari]] začiatkom 90. rokov. Keď zistil, že táto platforma upadá, tak prepísal Allegro na [[Borland]] C++ a [[DJGPP]] kompilátory v roku 1995. Podpora pre Borland C++ bola zanechaná vo verzií 2.0, takže jediným podporovaným kompilátorom zostalo DJGPP. Shawn Hargreaves už nepracuje na vývoji tejto knižnice.
Najnovšia stála verzia je 4.2.1, ktorá dokáže pracovať s operačnými systémami [[DOS]], [[Microsoft Windows]], [[BeOS]], [[Mac OS X]] a systémoch založených na [[Unix]]e. Je napísané v programovacom jazyku [[C (programovací jazyk)|C]].
Od verzie 4.0 dokáže knižnica pracovať s operačnými systémami [[DOS]], [[Microsoft Windows]], [[BeOS]], [[Mac OS X]] a systémoch založených na [[Unix]]e. Je napísaná v programovacom jazyku [[C (programovací jazyk)|C]].


== Rozšírenia ==
== Rozšírenia ==
Ľudia okolo Allegra napísali rozširovacie knižnice, keďže základné Allegro vie narábať len s obrázkami [[BMP]] a [[TGA]]. Hudba len neznáme formáty. Rozšírenia sú hlavne na prácu s novšími formátmi: [[PNG]], [[GIF]], [[JPEG]], [[MPEG]] video, [[Ogg]] hudba, [[MP3]], [[TrueType|TTF]], a ďalšie.
Komunita užívateľov Allegra prispela viacerými doplňujúcimi knižnicami, ktoré riešili napríklad pohyb máp, import a export rôznych typov súborov. Rozšírenia sú zamerané najmä na prácu s novšími formátmi ako napríklad obrázkové [[PNG]], [[GIF]], [[JPEG]], audiovizuálne [[MPEG| MPEG video]], hudobné [[Ogg]], [[MP3]], IT, S3M, XM, textové [[TrueType|TTF]] a ďalšie.

Niektoré rozšírenia spájajú Allegro s inými programovacími jazykmi:
[[Python]], [[Perl]], [[Scheme]], [[C Sharp]], a iné.
Niektoré rozšírenia spájajú Allegro s inými programovacími jazykmi ako je napríklad [[Python]], [[Perl]], [[Scheme]], [[C Sharp]] a iné.

Allegro je možné spojiť aj s [[OpenGL]] použitím knižnice [[AllegroGL]].
Allegro je možné spojiť aj s [[OpenGL]] použitím knižnice [[AllegroGL]]. Verzia Allegro 5 už túto možnosť priamo podporuje.


== Hry využívajúce Allegro ==
== Hry využívajúce Allegro ==
Riadok 25: Riadok 36:


== Externé odkazy ==
== Externé odkazy ==
* [http://alleg.sourceforge.net/ stránka Allegra]
* [http://alleg.sourceforge.net/ Stránka Allegra]
* [http://www.allegro.cc/ allegro.cc - fóra, rozšírenia, hry napísané v Allegre]
* [http://www.allegro.cc/ allegro.cc - fóra, rozšírenia, hry napísané v Allegre]
* [http://artus.smnd.sk/anino/moje/c-grafika/ Slovenský tutoriál pre začiatočníkov]
* [http://artus.smnd.sk/anino/moje/c-grafika/ Slovenský návod pre začiatočníkov]


[[Kategória:Slobodný softvér]]
[[Kategória:Slobodný softvér]]

Verzia z 23:35, 15. máj 2017

Allegro
Základné informácie
AutorShawn Hargreaves
VývojárAllegro developers
Posledná stabilná verzia5.2.2 (12. december 2016)
Operačný systémMicrosoft Windows, MacOS, Linux a iné
Typ softvéruMultimediálny a herný SDK
LicenciaAllegro 4: Beerware[1]
Allegro 5: zlib
Ďalšie odkazy
Webová stránkaliballeg.org

Pozri aj Informačný portál

Allegro je open source knižnica pre tvorbu video hier, ktorá má implementovanú podporu pre základnú 2D grafiku, manipuláciu s obrázkami, textový výstup, zvukový výstup, vstup a časovače (ako aj ďalšie rutiny pre matice s pevnými a pohyblivými rádovými čiarkami), Unicode reťazce, MIDI sekvencie, prístup k súborovému systému, prácu so súbormi, dátové súbory a pre 3D grafiku. Názov pochádza z "Atari Low-Level Game Routines", čo vo voľnom slovenskom preklade znamená Nízkoúrovňové herné rutiny pre Atari.

História

Allegro napísal Shawn Hargreaves pre Atari začiatkom 90. rokov. Keď zistil, že táto platforma upadá, tak prepísal Allegro na Borland C++ a DJGPP kompilátory v roku 1995. Podpora pre Borland C++ bola zanechaná vo verzií 2.0, takže jediným podporovaným kompilátorom zostalo DJGPP. Shawn Hargreaves už nepracuje na vývoji tejto knižnice. Od verzie 4.0 dokáže knižnica pracovať s operačnými systémami DOS, Microsoft Windows, BeOS, Mac OS X a systémoch založených na Unixe. Je napísaná v programovacom jazyku C.

Rozšírenia

Komunita užívateľov Allegra prispela viacerými doplňujúcimi knižnicami, ktoré riešili napríklad pohyb máp, import a export rôznych typov súborov. Rozšírenia sú zamerané najmä na prácu s novšími formátmi ako napríklad obrázkové PNG, GIF, JPEG, audiovizuálne MPEG video, hudobné Ogg, MP3, IT, S3M, XM, textové TTF a ďalšie.

Niektoré rozšírenia spájajú Allegro s inými programovacími jazykmi ako je napríklad Python, Perl, Scheme, C Sharp a iné.

Allegro je možné spojiť aj s OpenGL použitím knižnice AllegroGL. Verzia Allegro 5 už túto možnosť priamo podporuje.

Hry využívajúce Allegro

Pozri aj

Externé odkazy

  1. Allegro Development Team. The giftware license [online]. [Cit. 2013-11-16]. Dostupné online.