Ján Paulíny-Tóth: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d doplnenie slachtickeho titulu a prislusnosti k rodu
Gumruch (diskusia | príspevky)
{{Autoritné údaje}}
Riadok 25: Riadok 25:
== Externé odkazy ==
== Externé odkazy ==
* {{OsudBB}}
* {{OsudBB}}

{{Autoritné údaje}}


{{DEFAULTSORT:Paulíny-Tóth, Ján}}
{{DEFAULTSORT:Paulíny-Tóth, Ján}}

Verzia z 20:34, 24. júl 2017

Ján Paulíny-Tóth
slovenský politik a právnik
Narodenie29. september 1903
Martin, Slovensko
Úmrtie15. marec 1966 (62 rokov)
Londýn, Spojené kráľovstvo

Ján Paulíny-Tóth de Tőre et Tóthmegyer (* 29. september 1903, Martin – † 15. marec 1966, Londýn, Spojené kráľovstvo) bol slovenský politik a právnik; vnuk Viliama Pauliny-Tótha; syn Žigmunda Pauliny-Tótha a Margity Pauliny-Tóthovej; švagor Heleny Petzovej.

Životopis

Narodil sa v rodine Žigmunda Pauliny-Tótha a jeho manželky Margity Pauliny-Tóthovej. Mal troch bratov – Iľju, Platona a Viliama. Študoval na gymnáziu v Banskej Bystrici a v Dijone, neskôr na École libre des Sciences Politiques v Paríži a právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

Po ukončení štúdií pôsobil ako advokát v Bratislave, v rokoch 1945 – 1948 ako československý veľvyslanec v Ríme. Bol popredným činiteľom Slovenskej národnej strany, členom ústredného výboru, v roku 1937 bol zodpovedným redaktorom Slovenských národných novín. Po smrti Martina Rázusa bol v roku 1938 zvolený za predsedu Slovenskej národnej strany. Bol tiež signatárom žilinskej dohody slovenských politických strán o autonómii 6. októbra 1938. Krátko na to Slovenská národná strana splynula s Hlinkovou slovenskou ľudovou stranou, no s ľudákmi sa rozišiel a po rozbití republiky emigroval do Francúzska. V roku 1941 bol odsúdený Hlavný súdom v Bratislave za protifašistickú činnosť na 15 rokov väzenia. Po porážke Francúzska prešiel do Benešovej odbojovej garnitúry v Spojenom kráľovstve. Stal sa podpredsedom londýnskej československej štátnej rady a po roku 1948 zostal v zahraničí ako hlásateľ BBC a spolupracovník slovenských organizácii a spolkov.

Ocenenie

Literatúra

Externé odkazy