Pochod za život: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
pridana stranka vytvorena z prekladu ceskej
Značka: nový článok bez náležitostí
(Žiaden rozdiel)

Verzia z 17:35, 22. august 2017

Pochod za život (angl. March for Life) je pomenovanie akcií proti umelým potratom, ktoré majú charakter protestných a modlitebných pochodov. Akcie toho typu sa vyskytujú v mnoho štátoch a patria ku protipotratovému hnutiu. Tie najväčšie pochody majú účasť v desiatkách až stovkách tisíc ľudí a odohrávajú sa zvyčajne ku nejakému dátumu (prípadne v určitý deň v týždni blízkemu určitému dátumu), ktorý je rôzny v rôznych štátoch a mestách.

Často je to tak, že národné pochody za život sa viažu k výročiu uzákonenia zákonov povoľujúcich umelý potrat, alebo podobných udalostí. To je aj príklad amerického pochodu za život March for Life, ktorý sa každoročne koná v Washingtonu pri výročí vyneseniu rozsudku v procese Roe vs. Wade. Vo veľa štátoch sa najväčšie pochody odohrávajú okolo 25. marca, na ktorý pripadá Deň počatého dieťaťa.

Jednotlivé štáty

Česká republika

Šablóna:Pozri tiež V České republice sa hlavný pochod za život uskutočňuje v Prahe a usporiadáva ho Hnutí Pro život ČR. V roce 2016 sa XVI. ročníka zúčastnilo cez 4000[1] (podľa organizátorov 7000[2]) osôb. V roku 2017 akcia získala podporu prezidenta republiky, Magistrátu hl. m. Prahy a České biskupské konferencie.[3]

Francúzsko

Najväčším francúzskym pochodom za život je parížsky pochod, ktorý sa od roku 2005 uskutočňuje koncom januára pri príležitosti výročia zlegalizovania umelých potratov vo Francúzsku. Počet účasníkov sa pohybuje v tisícoch až desaťtisícoch, organizátori ho označujú za najväčší pochod za život v Európe.

Španielsko

29. marca 2009 prebehli veľké manifestácie za práva na život vo Španielsku. Pochod za život v Madride sa zúčasnilo 100 000 ľudí a ďalších 400 000 podporilo obdobné akcie v ďalších španielských mestách. Tieto udalosti boli reakciou na zámer socialistického premiéra Zapatera dramaticky rozšíriť možnost umelého potratu, čo by nechalo nenarodené deti úplne bez ochrany. Preto sa madridský pochod podobal skôr na demonštráciu. Protestujúci vyzvali premiéra, aby sa zameral skôr na pomoc tehotným ženám, aby nemuseli o umelom potrate vôbec uvažovať, namiesto ich rozširovaniu. Na akcii bol prečítaný Madridský manifest - prehlásenie, ktoré podpísalo 300 španielských odborníkov, vedcov a lekárov, a ktorý konštatuje, že "z vedeckého hľadiska ľudský život začína počatím, a preto má byť od chvíle počatia rešpektovaný a chránený". Protesty zorganizovali španielské pro-life organizácie Derecho a vivir (právo na život) a Hazte Oír. Mottom madridského Pochodu bolo heslo: "Neexistuje právo zabíjať - existuje právo na život."

Poľsko

Najznámejším poľským pochodom toho typu je varšavský Pochod pro život a rodinu, ktorého sa zúčasňuje stovky až tisícky účasníkov a zdôrazňuje nie len odmietanie umelého potratu, ale aj registrovaných partnerstiev a homosexuálnych manželstiev. Existujú aj ďalšie pravidelné akcie vyznamného rozsahu ako je napríklad poznaňský Pochod za život.

Spojené štáty americké

Jedným z pochodov pre život je americký národný March for Life, ktorý sa každoročne koná vo Washingtonu pri príležitosti výročia vynesenia rozsudku v procese Roe vs. Wade, ktorý v USA viedol ku zrušeniu protiinterrupčních zákonov (stalo sa to 22. januára 1973)[4]. Počet účastníkov kolíše medzi 100-200 tisíc, čo ho pravidelne radí medzi najpočetnejšie demonštrácie vo Washingtonu D.C. vôbec. Hlavnou témou sú umelé potraty, ale čím ďalej tým viac sa ako vedľajšia téma objavuje otázka eutanázie, ktorej aktuálnosť zdôraznil prípad Terri Schiavo.

Okrem národné akcie existujú významné pochod toho typu na úrovni jednotlivých štátov či miest, z nich niektoré vykazujú návštevnosť v rádoch tisícov až desaťtisícov účasníkov (napr. v San Francisku).

Kanada

V Kanade sa pochod za život koná každoročne 14. mája, lebo v ten deň kanadský parlament odhlasoval prijatie zákona legalizujúceho potraty (14. mája 1969). V roku 2009, v deň štyridsiateho výročia prijatia zákona zaznamenali usporiadatelia rekordnú účasť - cez 12 000 ľudí v hlavnom meste Ottawa. a okolo 4000 účasníkov v lokálnych pochodoch v ďalších kanadských mestách.


Reference

  1. https://zpravy.aktualne.cz/regiony/praha/tisice-odpurcu-potratu-proslo-prahou-pochodu-se-zucastnili-b/r~fe5ee684f8e311e59289002590604f2e/?redirected=1492200113
  2. http://hnutiprozivot.cz/zpravy/2531-narodni-pochod-pro-zivot-zaplnil-prahu
  3. http://pochodprozivot.cz/
  4. http://www.marchforlife.org/content/view/13/26/