Jelša: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d Verzia používateľa 195.91.12.237 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od Pe3kZA
Eryn Blaireová (diskusia | príspevky)
d formulácia, pravopis
Riadok 26: Riadok 26:
Titulok2=|
Titulok2=|
}}
}}
'''Jelša''' (''Alnus'') je rod opadavých stromov, alebo kríkov patriacich do čeľade [[brezovité]] (''Betulaceae'').
'''Jelša''' (''Alnus'') je rod opadavých [[strom]]ov alebo [[krík]]ov patriacich do čeľade [[brezovité]] (''Betulaceae''). Všeobecne sa nachádza na celom svete asi v 30 druhoch.


Jelše rýchlo rastú, ale iba málokedy dosahujú veľkej výšky. Sú rozšírené najmä v miernom pásme severnej pologule, v [[Amerika|Amerike]] zasahujú na juh až do [[Čile]]. Vysádzajú sa ako okrasné stromy a kríky do parkov a záhrad.
Jelše rýchlo rastú, ale iba málokedy dosahujú veľkú výšku. Sú rozšírené najmä v [[mierne pásmo|miernom pásme]] severnej pologule, v [[Amerika|Amerike]] zasahujú na juh až do [[Čile]]. Vysádzajú sa ako okrasné stromy a kríky do parkov a záhrad.


Je strom, ktorý dosahuje výšky 20-25 m a všeobecne sa nachádza na celom svete asi v 30 druhoch. V Európe rastie hlavne na mokrých územiach pozdĺž veľkých riek a jazier. Jej výnimočná schopnosť prežiť v znečistenom prostredí, je využívaná pri zalesňovaní a rekultivácii priemyslových terénov. Jelša spolu s borievkou sa používa k údeniu a taktiež k vytváraniu údenárskeho preparátu.
Je strom, ktorý dosahuje výšku 20-25 m. V Európe rastie hlavne na mokrých územiach pozdĺž veľkých riek a jazier. Jej výnimočná schopnosť prežiť v znečistenom prostredí je využívaná pri zalesňovaní a rekultivácii priemyslových terénov. Jelša spolu s [[borievka|borievkou]] sa používa na údenie a taktiež na vytváranie údenárskeho preparátu.


Jelša je veľmi žiadanou surovinou, ale trochu náročnejšia na spracovanie v stolárskom priemysle. Vďaka bohatstvu prírodných štruktúr letokruhov, uzlov a nepravidelnému presúvaniu jadra kmeňa v kompozícii s rôznorodosťou farieb - od svetlo zlatých, cez hlbokú, medovo oranžovú, až k tmavo hnedej – je každý predmet vyrobený z jelše unikátom
Jelša je veľmi žiadanou surovinou, ale trochu náročnejšia na spracovanie v [[stolárstvo|stolárskom]] priemysle. Vďaka bohatstvu prírodných štruktúr letokruhov, uzlov a nepravidelnému presúvaniu jadra kmeňa v kompozícii s rôznorodosťou farieb - od svetlo zlatých, cez hlbokú, medovo oranžovú, až k tmavo hnedej – je každý predmet vyrobený z jelše unikátom.


== Druhy ==
== Druhy ==

Verzia z 13:05, 2. marec 2018

Jelša
Jelša lepkavá
Jelša lepkavá
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Alnus
Mill.
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Jelša (Alnus) je rod opadavých stromov alebo kríkov patriacich do čeľade brezovité (Betulaceae). Všeobecne sa nachádza na celom svete asi v 30 druhoch.

Jelše rýchlo rastú, ale iba málokedy dosahujú veľkú výšku. Sú rozšírené najmä v miernom pásme severnej pologule, v Amerike zasahujú na juh až do Čile. Vysádzajú sa ako okrasné stromy a kríky do parkov a záhrad.

Je strom, ktorý dosahuje výšku 20-25 m. V Európe rastie hlavne na mokrých územiach pozdĺž veľkých riek a jazier. Jej výnimočná schopnosť prežiť v znečistenom prostredí je využívaná pri zalesňovaní a rekultivácii priemyslových terénov. Jelša spolu s borievkou sa používa na údenie a taktiež na vytváranie údenárskeho preparátu.

Jelša je veľmi žiadanou surovinou, ale trochu náročnejšia na spracovanie v stolárskom priemysle. Vďaka bohatstvu prírodných štruktúr letokruhov, uzlov a nepravidelnému presúvaniu jadra kmeňa v kompozícii s rôznorodosťou farieb - od svetlo zlatých, cez hlbokú, medovo oranžovú, až k tmavo hnedej – je každý predmet vyrobený z jelše unikátom.

Druhy

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Jelša
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Jelša