Slimákovité: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
anoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Značky: možný vandalizmus vizuálny editor
d Verzia používateľa 213.81.220.127 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od JAnDbot
Značka: rollback
Riadok 27: Riadok 27:
Titulok2=
Titulok2=
}}
}}
'''Slimákovité''' sú čeľaď [[slimáky|slimákov]], radu pľúcnatých [[ulitníky|ulitníkov]]. Ich ulita je izodiametrická alebo mierne sploštená, málo priehľadná až celkom nepriehľadná, píšťala je viac-menej úplne zakrytá alebo len bodovitá.
'''Slimákovité''' (''Helicidae'') sú čeľaď [[slimáky|slimákov]], radu pľúcnatých [[ulitníky|ulitníkov]]. Ich ulita je izodiametrická alebo mierne sploštená, málo priehľadná až celkom nepriehľadná, píšťala je viac-menej úplne zakrytá alebo len bodovitá.


Je to najväčšia čeľaď radu. Medzi jej zástupcov patria napr. [[slimák záhradný]]/[[slimák obyčajný|slimák obyčajny]], [[arianta škvrnitá]]/[[slimák škvrnitý]] , [[pásikavec lesostepný]]/[[slimák pásikavý]], [[faustína opásaná]]/[[slimák opásaný]] , [[suchomilka stepná]]/[[slimák stepný]] a [[vlahovka červenkastá]]/[[slimák červenkastý]]. Druhy s chlpatou ulitou zastupuje [[zuboústka trojzubá]]/[[slimák trojzubý]] . Na vápencových biotopoch v Karpatoch žije endemický druh ''[[Chilostoma cingulella]]''.
Je to najväčšia čeľaď radu. Medzi jej zástupcov patria napr. [[slimák záhradný]]/[[slimák obyčajný]] (''Helix pomatia''), [[arianta škvrnitá]]/[[slimák škvrnitý]] (''Arianta arbustorum''), [[pásikavec lesostepný]]/[[slimák pásikavý]] (''Cepaea vindobonensis''), [[faustína opásaná]]/[[slimák opásaný]] (''Helicigona faustina''), [[suchomilka stepná]]/[[slimák stepný]] (''Xerolenta (= Helicella) obvia'') a [[vlahovka červenkastá]]/[[slimák červenkastý]] (''Monachoides incarnatus''). Druhy s chlpatou ulitou zastupuje [[zuboústka trojzubá]]/[[slimák trojzubý]] (''Isognomostoma isognomostoma''). Na vápencových biotopoch v Karpatoch žije endemický druh ''[[Chilostoma cingulella]]''.


==Systematika==
==Systematika==

Verzia z 17:18, 4. máj 2018

Slimákovité

slimák záhradný
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Helicidae
Rafinesque, 1815
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Slimákovité (Helicidae) sú čeľaď slimákov, radu pľúcnatých ulitníkov. Ich ulita je izodiametrická alebo mierne sploštená, málo priehľadná až celkom nepriehľadná, píšťala je viac-menej úplne zakrytá alebo len bodovitá.

Je to najväčšia čeľaď radu. Medzi jej zástupcov patria napr. slimák záhradný/slimák obyčajný (Helix pomatia), arianta škvrnitá/slimák škvrnitý (Arianta arbustorum), pásikavec lesostepný/slimák pásikavý (Cepaea vindobonensis), faustína opásaná/slimák opásaný (Helicigona faustina), suchomilka stepná/slimák stepný (Xerolenta (= Helicella) obvia) a vlahovka červenkastá/slimák červenkastý (Monachoides incarnatus). Druhy s chlpatou ulitou zastupuje zuboústka trojzubá/slimák trojzubý (Isognomostoma isognomostoma). Na vápencových biotopoch v Karpatoch žije endemický druh Chilostoma cingulella.

Systematika

V poslednom čase pokračujú pokusy o atomizáciu tejto čeľade. Od čeľade Helicidae (v minulosti už tak „redukovanej“) sú snahy oddeliť niekoľko rodov do osobitnej čeľade Hygromiidae.

Iné projekty

Externé odkazy