Stupeň (uhol): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
'''Stupeň''' <ref name=V>vyhláška 206/2000 Z. z.</ref><ref name=E>EISENREICH, Günther, SUBE, Ralf et al. ''Matematika: anglicko-nemecko-francúzsko-rusko- slovenský slovník'' (1-2). 1. vyd. Bratislava: Alfa, 1982. </ref> (iné názvy: '''uhlový stupeň''' <ref name=V/><ref name=E/>, '''oblúkový stupeň''' <ref name=E/>) je uhlová miera rovinného uhla. Zvyčajne sa označuje °. Jeden stupeň = 1/360 celého [[uhol|uhla]].
'''Stupeň''' (presnejšie '''uhlový stupeň''') ako uhlová miera rovinného uhla sa zvyčajne označuje "°". Jeden stupeň je jednotka, ktorá má veľkosť 1/360 plného [[uhol|uhla]]. Tam, kde je potrebné deliť uhol na menšie úseky, je toto delenie realizované buď desatinným číslom, alebo delením na uhlové [[minúta (uhol)|minúty]] a [[sekunda (uhol)|sekundy]]. Potom má jeden stupeň 60&nbsp;minút a pretože minúta má 60&nbsp;sekúnd, má stupeň&nbsp;3600 sekúnd.

Ak je potrebné deliť uhol na menšie úseky, toto delenie sa realizuje buď desatinným číslom, alebo delením na uhlové [[uhlová minúta|uhlové minúty]] a [[uhlová sekunda|uhlové sekundy]]. Potom má jeden stupeň 60&nbsp;minút a pretože minúta má 60&nbsp;sekúnd, má stupeň&nbsp;3600 sekúnd.


V matematike sa tento spôsob merania príliš nepoužíva, matematici z mnohých dôvodov používajú na meranie uhlov radšej [[radián]]y (''rad''), kde [[Pí|π]] rad je 180 °.
V matematike sa tento spôsob merania príliš nepoužíva, matematici z mnohých dôvodov používajú na meranie uhlov radšej [[radián]]y (''rad''), kde [[Pí|π]] rad je 180 °.

Verzia z 12:34, 18. jún 2018

Stupeň [1][2] (iné názvy: uhlový stupeň [1][2], oblúkový stupeň [2]) je uhlová miera rovinného uhla. Zvyčajne sa označuje °. Jeden stupeň = 1/360 celého uhla.

Ak je potrebné deliť uhol na menšie úseky, toto delenie sa realizuje buď desatinným číslom, alebo delením na uhlové uhlové minúty a uhlové sekundy. Potom má jeden stupeň 60 minút a pretože minúta má 60 sekúnd, má stupeň 3600 sekúnd.

V matematike sa tento spôsob merania príliš nepoužíva, matematici z mnohých dôvodov používajú na meranie uhlov radšej radiány (rad), kde π rad je 180 °.

  1. a b vyhláška 206/2000 Z. z.
  2. a b c EISENREICH, Günther, SUBE, Ralf et al. Matematika: anglicko-nemecko-francúzsko-rusko- slovenský slovník (1-2). 1. vyd. Bratislava: Alfa, 1982.