Orba: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Marián 2 (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Vegbot (diskusia | príspevky)
typo gram
Riadok 2: Riadok 2:


== Význam orby ==
== Význam orby ==
'''- Obracanie pôdneho odvalu''' - vrchná časť ornice sa premiestňuje na dno brázdy a spodná časť na povrch.
'''- Obracanie pôdneho odvalu''' – vrchná časť ornice sa premiestňuje na dno brázdy a spodná časť na povrch.


'''- Zapracovanie rastlín a burín, ktoré vzišli po [[podmietka|podmietke]] ''' - zapracúvajú sa aj organické a priemyselné hnojivá, prípadne zelené hnojivá a všetky pozberové zvyšky, ktoré neboli zapravené pri podmietke.
'''- Zapracovanie rastlín a burín, ktoré vzišli po [[podmietka|podmietke]] ''' – zapracúvajú sa aj organické a priemyselné hnojivá, prípadne zelené hnojivá a všetky pozberové zvyšky, ktoré neboli zapravené pri podmietke.


'''- Obracaním pôdneho odvalu sa ničia rastlinní škodcovia a choroby ''' - na dne brázdy majú minimálne podmienky pre život.
'''- Obracaním pôdneho odvalu sa ničia rastlinní škodcovia a choroby ''' – na dne brázdy majú minimálne podmienky pre život.


== Typy orby ==
== Typy orby ==
''' Letná orba - strnisková ''' - prvá orba po podmietke alebo po zbere predplodín. Využíva sa pred sejbou zelených hnojív a krmných plodín. Hĺbkové rozmedzie 12 - 15 cm. Horná hranica (15 cm) orby sa využíva pre ľahké pôdne druhy a spodná(12 cm) pre ťažšie pôdy. Zabraňuje vzlínaniu vody, pretože sa nasledovnými pôdnymi prácami rozrušujú pôdne kapiláry([[bránenie|bránením]] alebo [[valcovanie|valcovaním]]).
''' Letná orba – strnisková ''' – prvá orba po podmietke alebo po zbere predplodín. Využíva sa pred sejbou zelených hnojív a krmných plodín. Hĺbkové rozmedzie 12 – {{cm|15|m}}. Horná hranica ({{cm|15|m}}) orby sa využíva pre ľahké pôdne druhy a spodná ({{cm|12|m}}) pre ťažšie pôdy. Zabraňuje vzlínaniu vody, pretože sa nasledovnými pôdnymi prácami rozrušujú pôdne kapiláry ([[bránenie|bránením]] alebo [[valcovanie|valcovaním]]).


''' Stredná orba - predsejbová ''' - všeobecne najčastejší druh orby. Hĺbka: 18 - 24 cm. Využíva sa 3 až 5 týždňov pred ozimnou sejbou. Zapracúvajú sa organické, priemyselné hnojivá(fosforečné, dusikaté, draselnaté, nie však vápenaté) a maštaľný hnoj.
''' Stredná orba – predsejbová ''' – všeobecne najčastejší druh orby. Hĺbka: 18 – {{cm|24|m}}. Využíva sa 3 až 5 týždňov pred ozimnou sejbou. Zapracúvajú sa organické, priemyselné hnojivá (fosforečné, dusikaté, draselnaté, nie však vápenaté) a maštaľný hnoj.


''' Hlboká orba - jesenná ''' - vykonáva sa približne do stredu novembra(do zamrznutia pôdy). Je to príprava pre sejbu jarín. Hĺbka: 24 - 30 cm.
''' Hlboká orba – jesenná ''' – vykonáva sa približne do stredu novembra (do zamrznutia pôdy). Je to príprava pre sejbu jarín. Hĺbka: 24 – {{cm|30|m}}.


''' Veľmi hlboká orba - jesenná ''' - zväčša sa vykonáva pre okopaniny(napr. cukrová repa), a hlboko zakoreňujúce rastliny(napr. lucena siata, ďatelina lúčna). Hĺbka: 30 - 35 cm.
''' Veľmi hlboká orba – jesenná ''' – zväčša sa vykonáva pre okopaniny (napr. cukrová repa), a hlboko zakoreňujúce rastliny (napr. lucena siata, ďatelina lúčna). Hĺbka: 30 – {{cm|35|m}}.


''' Jarná orba - náhradná ''' - využíva sa iba v krajných prípadoch, kedy sa nestihla vykonať jesenná orba. Nevýhodou je strata pôdnej vlahy zo zimných mesiacov, ktorá sa otvorením pôdy postupne vyparí. Preto sa používa hĺbka 15 - 20 cm. Považuje sa za nežiadúcu orbu.
''' Jarná orba – náhradná ''' – využíva sa iba v krajných prípadoch, kedy sa nestihla vykonať jesenná orba. Nevýhodou je strata pôdnej vlahy zo zimných mesiacov, ktorá sa otvorením pôdy postupne vyparí. Preto sa používa hĺbka 15 – {{cm|20|m}}. Považuje sa za nežiaducu orbu.


''' Podrývanie ''' - drobí sa nepriepustná vrstva ornice, umožňuje lepšie odtekanie dažďovej vody do spodných vôd a zároveň sa zlepšuje kapilárne vzlínanie pôdy. Raz za 3 - 4 roky.
''' Podrývanie ''' – drobí sa nepriepustná vrstva ornice, umožňuje lepšie odtekanie dažďovej vody do spodných vôd a zároveň sa zlepšuje kapilárne vzlínanie pôdy. Raz za 3 – 4 roky.


''' Rigolovanie ''' - využíva sa pri zakladaní špeciálnych honov. (chmelnice, ovocné sady, vinice) Do hĺbky 50 - 60 cm sa zapravuje úrodná vrstva ornice, hnojivá a maštaľný hnoj. Zvyšuje sa množstvo živín pre hlboké korene.
''' Rigolovanie ''' – využíva sa pri zakladaní špeciálnych honov. (chmelnice, ovocné sady, vinice) Do hĺbky 50 – {{cm|60|m}} sa zapravuje úrodná vrstva ornice, hnojivá a maštaľný hnoj. Zvyšuje sa množstvo živín pre hlboké korene.
== Pozri aj ==
== Pozri aj ==
* [[oradlo]]
* [[oradlo]]
Riadok 32: Riadok 32:
* {{filit|fvo/oranie.html}}
* {{filit|fvo/oranie.html}}
[http://www.agroserver.sk/] Agroserver
[http://www.agroserver.sk/] Agroserver

[[Kategória:Poľnohospodárstvo]]
[[Kategória:Poľnohospodárstvo]]

Verzia z 12:38, 26. júl 2018

Orba alebo oranie je najstaršia a najčastejšie vykonávaná operácia základnej prípravy pôdy, pri ktorej sa pôda premieša, rozdrobí, obráti a nakyprí. Pozemky sa orú jeden až dvakrát ročne na všetkých obrábaných pôdach s kultúrnymi rastlinami. Základným nástrojom na orbu v moderných podnikoch s rastlinnou výrobou je pluh.

Význam orby

- Obracanie pôdneho odvalu – vrchná časť ornice sa premiestňuje na dno brázdy a spodná časť na povrch.

- Zapracovanie rastlín a burín, ktoré vzišli po podmietke  – zapracúvajú sa aj organické a priemyselné hnojivá, prípadne zelené hnojivá a všetky pozberové zvyšky, ktoré neboli zapravené pri podmietke.

- Obracaním pôdneho odvalu sa ničia rastlinní škodcovia a choroby  – na dne brázdy majú minimálne podmienky pre život.

Typy orby

Letná orba – strnisková  – prvá orba po podmietke alebo po zbere predplodín. Využíva sa pred sejbou zelených hnojív a krmných plodín. Hĺbkové rozmedzie 12 – 15 cm. Horná hranica (15 cm) orby sa využíva pre ľahké pôdne druhy a spodná (12 cm) pre ťažšie pôdy. Zabraňuje vzlínaniu vody, pretože sa nasledovnými pôdnymi prácami rozrušujú pôdne kapiláry (bránením alebo valcovaním).

Stredná orba – predsejbová  – všeobecne najčastejší druh orby. Hĺbka: 18 – 24 cm. Využíva sa 3 až 5 týždňov pred ozimnou sejbou. Zapracúvajú sa organické, priemyselné hnojivá (fosforečné, dusikaté, draselnaté, nie však vápenaté) a maštaľný hnoj.

Hlboká orba – jesenná  – vykonáva sa približne do stredu novembra (do zamrznutia pôdy). Je to príprava pre sejbu jarín. Hĺbka: 24 – 30 cm.

Veľmi hlboká orba – jesenná  – zväčša sa vykonáva pre okopaniny (napr. cukrová repa), a hlboko zakoreňujúce rastliny (napr. lucena siata, ďatelina lúčna). Hĺbka: 30 – 35 cm.

Jarná orba – náhradná  – využíva sa iba v krajných prípadoch, kedy sa nestihla vykonať jesenná orba. Nevýhodou je strata pôdnej vlahy zo zimných mesiacov, ktorá sa otvorením pôdy postupne vyparí. Preto sa používa hĺbka 15 – 20 cm. Považuje sa za nežiaducu orbu.

Podrývanie  – drobí sa nepriepustná vrstva ornice, umožňuje lepšie odtekanie dažďovej vody do spodných vôd a zároveň sa zlepšuje kapilárne vzlínanie pôdy. Raz za 3 – 4 roky.

Rigolovanie  – využíva sa pri zakladaní špeciálnych honov. (chmelnice, ovocné sady, vinice) Do hĺbky 50 – 60 cm sa zapravuje úrodná vrstva ornice, hnojivá a maštaľný hnoj. Zvyšuje sa množstvo živín pre hlboké korene.

Pozri aj

Iné projekty

  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Oranie
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Oranie

Externé odkazy

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.

[1] Agroserver