M*A*S*H: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Vegbot (diskusia | príspevky)
→‎Postavy: typo gram
Riadok 78: Riadok 78:
Prvým veliteľom jednotky bol doktor Henry Blake ([[McLean Stevenson]]), tiež chirurg, ktorý odišiel po 72 dieloch – bol odvolaný naspäť do USA, ale pri odlete domov jeho lietadlo zostrelili a on zahynul. Henryho na istý čas na pozícii veliteľa nahradil Frank Burns, a potom prišiel plukovník Sherman Potter ([[Harry Morgan]]).
Prvým veliteľom jednotky bol doktor Henry Blake ([[McLean Stevenson]]), tiež chirurg, ktorý odišiel po 72 dieloch – bol odvolaný naspäť do USA, ale pri odlete domov jeho lietadlo zostrelili a on zahynul. Henryho na istý čas na pozícii veliteľa nahradil Frank Burns, a potom prišiel plukovník Sherman Potter ([[Harry Morgan]]).


Plukovník Potter bol vojakom ([[jazdectvo (druh pozemných vojsk)|kavalerista]]) od [[prvá svetová vojna|prvej svetovej vojny]]. Na rozdiel od predchádzajúceho veliteľa Henryho prísne dodržiaval predpisy. Postupom času sa však ukázalo, že je to čestný a charakterný človek. V seriáli vystupoval až do konca seriálu.
Plukovník Potter bol vojakom ([[jazdectvo (druh pozemných vojsk)|kavalerista]]) od [[prvá svetová vojna|prvej svetovej vojny]]. Na rozdiel od predchádzajúceho veliteľa Henryho prísne dodržiaval predpisy. Časom sa však ukázalo, že je to čestný a charakterný človek. V seriáli vystupoval až do konca seriálu.


Otec John Francis Mulcahy ([[William Christopher]]) bol katolícky kňaz slúžiaci v jednotke. Jeho vplyv na členov jednotky bol síce mnohokrát neviditeľný, na nedeľné kázne chodilo málo ľudí, napriek tomu bol pre všetkých (lekárov, sestry a ostatný personál, ako aj pre ranených) obrovskou oporou a pomocou.
Otec John Francis Mulcahy ([[William Christopher]]) bol katolícky kňaz slúžiaci v jednotke. Jeho vplyv na členov jednotky bol síce mnohokrát neviditeľný, na nedeľné kázne chodilo málo ľudí, napriek tomu bol pre všetkých (lekárov, sestry a ostatný personál, ako aj pre ranených) obrovskou oporou a pomocou.

Verzia z 13:07, 20. august 2018

M*A*S*H
Slovenský názov M*A*S*H
Originálny názov M*A*S*H
Žáner Komediálna dráma
Námet Larry Gelbart
Gene Reynolds
na základe knihy MASH: A Novel About Three Army Doctors od Richarda Hookera
Titulná pieseň „Suicide Is Painless“
Krajina Spojené štáty Spojené štáty
Pôvodný jazyk Angličtina
Počet sérií 11
Počet častí 256 (zoznam častí)
Produkcia
Výkonný producent Burt Metcalfe
Gene Reynolds
Producent Stanford Tischler
John Rappaport
Larry Gelbart
Thad Mumford
Dan Wilcox
Jim Mulligan
Allan Katz
Don Reo
Dennis Koenig
David Lawrence
Dĺžka časti 24–25 minút
Produkčná spoločnosť 20th Century Fox Television
Distribútor 20th Television
Vysielanie
Pôvodné 17. september 1972 –
28. február 1983
CBS
Slovenské v reprízach
JOJ, Plus
Obsadenie

M*A*S*H je americký komediálny dramatický televízny seriál z prostredia vojenskej poľnej nemocnice (MASH – Mobile Army Surgical Hospital) počas vojny v Kórei.

Považuje sa za jeden z najúspešnejších televíznych seriálov v histórii. Od septembra 1972 do februára 1983 bolo natočených spolu 256 epizód. Väčšina z nich má minutáž do 25 minút. Základom bola kniha MASH: A Novel About Three Army Doctors' 'od Richarda Hornbergera (používajúceho pseudonym Richard Hooker) o fiktívnej jednotke mobilnej armádnej nemocnice v kórejskej vojne.

Rieši z ľudskej stránky všetky atribúty života ako konflikt rozdielnych kultúr (AmerikaÁzia), spolužitie vojakov, ale aj vojnový fanatizmus. Autori seriálu sa nevyhýbali žiadnej téme a ich postoj vzhľadom na historické a politické reálie (najmä prebiehajúcu vojnu vo Vietname) možno označiť za veľmi odvážny.

Postavy

Desiatnik „Radar“ O’Reilly, kapitán „Hawkeye“ Pierce a majorka Margaret Houlihanová
Hore zľava: John F. Mulcahy, Walter O'Reilly, Charles Wincester, Max Klinger
Dole zľava: Margaret O'Houlihanová, Sherman T. Potter, Benjamin Franklin Pierce, B. J. Hunnicutt

Jedinými postavami, ktoré sa vyskytovali počas celej doby seriálu, boli chirurg kapitán Benjamin Franklin „Hawkeye“ Pierce (Alan Alda), vojenský kňaz poručík John Francis Mulcahy (William Christopher, okrem prvej, úvodnej, časti, kedy ho hral George Morgan), vrchná zdravotná sestra majorka Margaret Houlihanová (Loretta Swit; mala prezývku Hot Lips – Horúce pery, v českom dabingu Šťabajzna) a desiatnik (neskôr seržant) Maxwell Klinger (Jamie Farr).

„Hawkeye“ Pierce je doktor medicíny a špičkový chirurg, človek s veľkým srdcom, ktorý nenávidel celú (podľa neho) nezmyselnú vojnu. Prezývka Hawkeye vznikla podľa knihy Posledný Mohykán, čo bola jediná kniha, ktorú jeho otec čítal. Hawkeye rozohráva okolo seba množstvo nepredvídateľných príhod a vtipných situácií. Pomáhajú mu v tom jeho kolegovia, hlavne „Trapper“ John Mcintyre (Wayne Rogers) a po jeho odchode domov B.J. Huniccut (Mike Farrell), ktorý nahradil postavu „Trappera“.

Ich spoločný spolubývajúci bol major Frank Marion Burns (Larry Linville). Frank Burns bol zvláštna postava s množstvom negatívnych vlastností; často sa stával terčom vtipov. Bol ženatý, zároveň bol aj tajným milencom hlavnej sestry major Margaret Hullihanovej. Hoci o ich vzťahu vedeli všetci, nepriznávali to.

Postavu Franka Burnsa neskôr nahradil Charles Emerson Winchester III. (David Ogden Stiers), ktorý sa považoval za bohatú modrú krv z Bostonu. Táto postava priniesla do seriálu zmenu a oživenie.

„Radar“ Walter Eugen O'Raily (Gary Burghoff) bol významnou postavou seriálu. Mladík s okuliarmi začal časom nechtiac ovládať jednotku. Bol administratívnym pracovníkom a jeho nevinnosť a postupné objavovanie seba ako muža prinášali množstvo zaujímavých príhod. Prezývka Radar vznikla z toho, že mával predtuchy, čo sa stane. Oznamoval dopredu prílet vrtuľníkov, sanitiek a často uhádol, čo dotyčný chcel povedať, ešte predtým ako to povedal.

Prvým veliteľom jednotky bol doktor Henry Blake (McLean Stevenson), tiež chirurg, ktorý odišiel po 72 dieloch – bol odvolaný naspäť do USA, ale pri odlete domov jeho lietadlo zostrelili a on zahynul. Henryho na istý čas na pozícii veliteľa nahradil Frank Burns, a potom prišiel plukovník Sherman Potter (Harry Morgan).

Plukovník Potter bol vojakom (kavalerista) od prvej svetovej vojny. Na rozdiel od predchádzajúceho veliteľa Henryho prísne dodržiaval predpisy. Časom sa však ukázalo, že je to čestný a charakterný človek. V seriáli vystupoval až do konca seriálu.

Otec John Francis Mulcahy (William Christopher) bol katolícky kňaz slúžiaci v jednotke. Jeho vplyv na členov jednotky bol síce mnohokrát neviditeľný, na nedeľné kázne chodilo málo ľudí, napriek tomu bol pre všetkých (lekárov, sestry a ostatný personál, ako aj pre ranených) obrovskou oporou a pomocou.

Komickou figúrkou seriálu bol Max Q. Klinger (Jamie Farr), ktorého zdanlivo jedinou činnosťou bolo dostať sa domov pomocou paragrafu 8, kvôli čomu sa obliekal do ženských šiat, alebo sa inými spôsobmi pokúšal presvedčiť nadriadených, že je blázon, kvôli čomu by mal byť prepustený domov. Po odchode Radara sa Klinger stal administratívnym pracovníkom jednotky a šaty prestal nosiť.

Spestrením bolo množstvo rôznych ďalších postáv, pohybujúcich sa v pozadí, ako napr. plukovník Flagg, Rosie, Igor, seržant Rizzo (G. W. Bailey), ktorý bol známejší aj z Policajnej akadémie. V seriáli sa ukázali aj budúce hollywoodske hviezdy, ako napr. Laurence Fishburne, Patrick Swayze atď.

Prehľad hlavných postáv
Herec Postava Séria
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Alan Alda Benjamin Franklin „Hawkeye“ Pierce Hlavná rola
Loretta Swit Margaret „Šťabajzna“ Houlihanová Hlavná rola
Gary Burghoff Walter Eugene „Radar“ O'Reilly Hlavná rola
Larry Linville Franklin Marion „Frank“ Burns Hlavná rola
Wayne Rogers John Francis Xavier „Trapper John“ McIntyre Hlavná rola
McLean Stevenson Henry Braymore Blake Hlavná rola
Jamie Farr Maxwell Q. Klinger Vedľajšia rola Hlavná rola
William Christopher John Patrick Francis Mulcahy Vedľajšia rola Hlavná rola
Mike Farrell B. J. Hunnicutt Hlavná rola
Harry Morgan Sherman Tecumseh Potter Hlavná rola
David Ogden Stiers Charles Emerson Winchester III Hlavná rola

Série a časti

Séria Časti Pôvodne vysielané
Premiéra série USA Finále série USA
1 24 17. september 1972 25. marec 1973
2 24 15. september 1973 2. marec 1974
3 24 10. september 1974 18. marec 1975
4 25 12. september 1975 24. február 1976
5 25 21. september 1976 15. marec 1977
6 25 20. september 1977 27. marec 1978
7 26 18. september 1978 12. marec 1979
8 25 17. september 1979 24. marec 1980
9 20 17. november 1980 4. máj 1981
10 22 26. október 1981 12. apríl 1982
11 16 25. október 1982 28. február 1983
  • Seriál bol na Slovensku a v Česku vysielaný v takom poradí, v ktorom bol vyrobený (pozri stĺpec "Produkčný kód"). Pôvodne však boli niektoré časti v USA odvysielané v inom poradí, než v ktorom boli vyrobené (pozri stĺpec "#"). Zoznam taktiež uvádza české názvy namiesto slovenských, nakoľko seriál sa nedočkal slovenského dabingu.

1. séria (1972-73)

# Názov
USA
Názov
Česko
Réžia Scenár Premiéra
USA
Produkčný
kód
1
1
PilotÚvodní epizoda
Gene Reynolds
Larry Gelbart
17. september 1972
J-301
2
2
To Market, to MarketNa trh
Michael O'Herlihy
Burt Styler
24. september 1972
J-303
3
3
Requiem for a LightweightRequiem pro lehkou váhu
Hy Averback
Robert Klane
1. október 1972
J-308
4
4
Chief Surgeon Who?Šéfchirurg kdo?
E.W. Swackhamer
Larry Gelbart
8. október 1972
J-307
5
5
The MooseSlužka
Hy Averback
Laurence Marks
15. október 1972
J-305
6
6
Yankee Doodle DoctorYankee Doodle Doktor
Lee Philips
Laurence Marks
22. október 1972
J-310
7
7
Bananas, Crackers and NutsBanány, krekry a oříšky
Bruce Bilson
Burt Styler
5. november 1972
J-311
8
8
CowboyKovboj
Don Weis
Robert Klane
12. november 1972
J-309
9
9
Henry, Please Come HomeHenry, prosím, vrať se domů
William Wiard
Laurence Marks
19. november 1972
J-302
10
10
I Hate a MysteryNenávidím tajemství
Hy Averback
Hal Dresner
26. november 1972
J-306
11
11
Germ WarfareBakteriologická válka
Terry Becker
Larry Gelbart
10. december 1972
J-304
12
12
Dear DadDrahý otče
Gene Reynolds
Larry Gelbart
17. december 1972
J-313
13
13
EdwinaEdwina
James Sheldon
Hal Dresner
24. december 1972
J-312
14
14
Love StoryLove Story
Earl Bellamy
Laurence Marks
7. január 1973
J-314
15
15
TuttleTuttle
William Wiard
Bruce Shelly & David Ketchum
14. január 1973
J-315
16
16
The RingbangerRekordman
Jackie Cooper
Jerry Mayer
21. január 1973
J-316
17
17
Sometimes You Hear the BulletNěkdy kulku uslyšíš
William Wiard
Carl Kleinschmitt
28. január 1973
J-318
18
18
Dead Dad...AgainDrahý otče...Znovu
Jackie Cooper
Sheldon Keller & Larry Gelbart
4. február 1973
J-317
19
19
The Long-John FlapSpodky
William Wiard
18. február 1973
J-319
20
20
The Army-Navy GameArmáda versus Námořnictvo
Gene Reynolds
Storyline: McLean Stevenson
Scenár: Sid Dorfman
25. február 1973
J-322
21
21
Sticky WicketNerozhodně
Don Weis
Storyline: Richard Baer
Scenár: Laurence Marks & Larry Gelbart
4. marec 1973
J-321
22
22
Major Fred C. DobbsMajor Fred C. Dobbs
Don Weis
Sid Dorfman
11. marec 1973
J-320
23
23
Cease-FirePříměří
Earl Bellamy
Storyline: Robert Klane
Scenár: Laurence Marks & Larry Gelbart
18. marec 1973
J-323
24
24
ShowtimeShowtime
Jackie Cooper
Storyline: Larry Gelbart
Scenár: Robert Klane & Larry Gelbart
25. marec 1973
J-324

2. séria (1973-74)

# Názov
USA
Názov
Česko
Réžia Scenár Premiéra
USA
Produkčný
kód
25
1
Divided We StandRozděleni zůstaneme
Jackie Cooper
Larry Gelbart
15. september 1973
K-401
26
2
5 O'Clock CharlieBombarďák Charlie
Norman Tokar
Storyline: Keith Walker
Scenár: Larry Gelbart, Laurence Marks & Keith Walker
22. september 1973
K-403
27
3
Radar's ReportRadarova zpráva
Jackie Cooper
Storyline: Sheldon Keller
Scenár: Laurence Marks
29. september 1973
K-402
28
4
For the Good of the OutfitPro dobro kolektivu
Jackie Cooper
Jerry Mayer
6. október 1973
K-404
29
5
Dr. Pierce and Mr. HydeDr. Pierce a pan Hyde
Jackie Cooper
Alan Alda & Robert Klane
13. október 1973
K-405
30
6
KimKim
William Wiard
Marc Mandel, Larry Gelbart & Laurence Marks
20. október 1973
K-407
31
7
L.I.P. (Local Indigenous Personnel)M.D.O. - Místní domorodá osoba
William Wiard
Storyline: Carl Kleinschmitt
Scenár: Carl Kleinschmitt, Larry Gelbart & Laurence Marks
27. október 1973
K-406
32
8
The Trial of Henry BlakeSoud Henryho Blakea
Don Weis
McLean Stevenson
3. november 1973
K-408
33
9
Dear Dad... ThreeDrahý otče... Tři
Don Weis
Larry Gelbart & Laurence Marks
10. november 1973
K-409
34
10
The SniperOstřelovač
Jackie Cooper
Richard M. Powell
17. november 1973
K-410
35
11
Carry On, HawkeyeDrž se, Hawkeye
Jackie Cooper
Storyline: Bernard Dilbert
Scenár: Bernard Dilbert, Larry Gelbart & Laurence Marks
24. november 1973
K-411
36
12
The IncubatorInkubátor
Jackie Cooper
Larry Gelbart & Laurence Marks
1. december 1973
K-412
37
13
Deal Me OutDostaňte mě odtud
Gene Reynolds
Larry Gelbart & Laurence Marks
8. december 1973
K-413
38
14
Hot Lips and Empty ArmsŠťabajzna a prázdná náruč
Jackie Cooper
Linda Bloodworth & Mary Kay Place
15. december 1973
K-414
39
15
Officers OnlyPouze pro důstojníky
Jackie Cooper
Ed Jurist
22. december 1973
K-415
40
16
Henry in LoveZamilovaný Henry
Don Weis
Larry Gelbart & Laurence Marks
5. január 1974
K-416
41
17
For Want of a BootVše pro boty
Don Weis
Sheldon Keller
12. január 1974
K-417
42
18
Operation NoseliftOperace Nos
Hy Averback
Storyline: Paul Richards & Erik Tarloff
Scenár: Erik Tarloff
19. január 1974
K-418
43
19
The Chosen PeopleVybraní lidé
Jackie Cooper
Storyline: Gerry Renert & Jeff Wilhelm
Scenár: Laurence Marks, Sheldon Keller & Larry Gelbart
26. január 1974
K-419
44
20
As You WereJací jste byli
Hy Averback
Storyline: Gene Reynolds
Scenár: Larry Gelbart & Laurence Marks
2. február 1974
K-420
45
21
CrisisKrize
Don Weis
Larry Gelbart & Laurence Marks
9. február 1974
K-421
46
22
GeorgeGeorge
Gene Reynolds
John W. Regier & Gary Markowitz
16. február 1974
K-422
47
23
Mail CallPošta volá
Alan Alda
Larry Gelbart & Laurence Marks
23. február 1974
K-423
48
24
A Smattering of IntelligenceSouboj agentů
Larry Gelbart
Larry Gelbart & Laurence Marks
2. marec 1974
K-424

3. séria (1974-75)

# Názov
USA
Názov
Česko
Réžia Scenár Premiéra
USA
Produkčný
kód
49
1
The General Flipped at DawnGenerál za úsvitu
Larry Gelbart
Jim Fritzell & Everett Greenbaum
10. september 1974
B-308
50
2
Rainbow BridgeDuhový most
Hy Averback
Larry Gelbart & Laurence Marks
17. september 1974
B-301
51
3
Officer of the DayDozorčí dne
Hy Averback
Laurence Marks
24. september 1974
B-307
52
4
Iron Guts KellyŽelezňák Kelly
Don Weis
Larry Gelbart & Simon Muntner
1. október 1974
B-304
53
5
O.R.Operační den
Gene Reynolds
Larry Gelbart & Laurence Marks
8. október 1974
B-306
54
6
SpringtimeJaro
Don Weis
Linda Bloodworth & Mary Kay Place
15. október 1974
B-303
55
7
Check-UpKontrola
Don Weis
Laurence Marks
22. október 1974
B-312
56
8
Life with FatherŽivot s Otcem
Hy Averback
Everett Greenbaum & Jim Fritzell
29. október 1974
B-302
57
9
Alcoholics UnanimousAlkoholici
Hy Averback
Everett Greenbaum & Jim Fritzell
12. november 1974
B-314
58
10
There Is Nothing Like a NurseNad sestru není
Hy Averback
Larry Gelbart
19. november 1974
B-309
59
11
Adam's RibsAdamova žebra
Gene Reynolds
Laurence Marks
26. november 1974
B-316
60
12
A Full Rich DayVšední den
Gene Reynolds
John D. Hess
3. december 1974
B-311
61
13
Mad Dogs and ServicemenZlí psi a servismani
Hy Averback
Linda Bloodworth & Mary Kay Place
10. december 1974
B-317
62
14
Private Charles LambVojín Charles Jehně
Hy Averback
Sid Dorfman
31. december 1974
B-310
63
15
BombedBombardovaní
Hy Averback
Jim Fritzell & Everett Greenbaum
7. január 1975
B-320
64
16
Bulletin BoardNástěnka
Larry Gelbart & Simon Muntner
14. január 1975
B-323
65
17
The ConsultantKonzultant
Gene Reynolds
Storyline: Larry Gelbart
Scenár: Robert Klane
21. január 1975
B-318
66
18
House ArrestDomácí vězení
Hy Averback
Jim Fritzell & Everett Greenbaum
4. február 1975
B-315
67
19
Aid StationPrvní pomoc
William Jurgensen
Larry Gelbart & Simon Muntner
11. február 1975
B-322
68
20
Love and MarriageLáska a svatba
Lee Philips
Arthur Julian
18. február 1975
B-321
69
21
Big MacBig Mac
Don Weis
Laurence Marks
25. február 1975
B-313
70
22
PaydayVýplata
Hy Averback
John W. Regier & Gary Markowitz
4. marec 1975
B-305
71
23
White GoldBílé zlato
Hy Averback
Larry Gelbart & Simon Muntner
11. marec 1975
B-319
72
24
Abyssinia, HenryAbyssinia, Henry
Larry Gelbart
Everett Greenbaum & Jim Fritzell
18. marec 1975
B-324

4. séria (1975-76)

# Názov
USA
Názov
Česko
Réžia Scenár Premiéra
USA
Produkčný
kód
73
74
1
2
Welcome to KoreaVítej v Koreji
Gene Reynolds
Everett Greenbaum, Jim Fritzell & Larry Gelbart
12. september 1975
G-504
G-506
75
3
Change of CommandZměna velení
Gene Reynolds
Jim Fritzell & Everett Greenbaum
19. september 1975
G-501
76
4
It Happened One NightStalo se jedné noci
Gene Reynolds
Storyline: Gene Reynolds
Scenár: Larry Gelbart & Simon Muntner
26. september 1975
G-502
77
5
The BusAutobus
Glen Charles & Les Charles
3. október 1975
G-507
78
6
Hey, DocHej doktore
William Jurgensen
Rick Mittleman
10. október 1975
G-510
79
7
The Late Captain PierceMrtvý kapitán Pierce
Gene Reynolds
John D. Hess
17. október 1975
G-512
80
8
Dear MildredDrahá Mildred
Alan Alda
Everett Greenbaum & Jim Fritzell
24. október 1975
G-505
81
9
The KidsDěti
Alan Alda
Jim Fritzell & Everett Greenbaum
31. október 1975
G-511
82
10
Quo Vadis, Captain Chandler?Kam kráčíte, kapitáne Chandlere?
Larry Gelbart
Burt Prelutsky
7. november 1975
G-513
83
11
Dear PeggyDrahá Peggy
Burt Metcalfe
Jim Fritzell & Everett Greenbaum
14. november 1975
G-509
84
12
Of Moose and MenO paroháčích a lidech
John Erman
Jay Folb
21. november 1975
G-503
85
13
Soldier of the MonthVojín měsíce
Gene Reynolds
Linda Bloodworth
28. november 1975
G-514
86
14
The GunZbraň
Burt Metcalfe
Larry Gelbart & Gene Reynolds
2. december 1975
G-517
87
15
Mail Call...AgainZnovu volání pošty
George Tyne
Jim Fritzell & Everett Greenbaum
9. december 1975
G-518
88
16
The Price of Tomato JuiceCena tomatového džusu
Gene Reynolds
Larry Gelbart & Gene Reynolds
16. december 1975
G-519
89
17
Dear MaDrahá mami
Alan Alda
Everett Greenbaum & Jim Fritzell
23. december 1975
G-515
90
18
Der TagDer Tag
Gene Reynolds
Everett Greenbaum & Jim Fritzell
6. január 1976
G-522
91
19
HawkeyeHawkeye
Larry Gelbart
Larry Gelbart & Simon Muntner
13. január 1976
G-520
92
20
Some 38th Parallels38 rovnoběžka
Burt Metcalfe
John W. Regier & Gary Markowitz
20. január 1976
G-521
93
21
The Novocaine MutinyNovocainová vzpoura
Burt Prelutsky
27. január 1976
G-523
94
22
Smilin' JackSmějící se Jack
Charles Dubin
Larry Gelbart & Simon Muntner
3. február 1976
G-508
95
23
The More I See YouAž tě zase uvidím
Gene Reynolds
Larry Gelbart & Gene Reynolds
10. február 1976
G-524
96
24
DelugeProbuzení
William Jurgensen
Larry Gelbart & Simon Muntner
17. február 1976
G-516
97
25
The InterviewInterview
Larry Gelbart
Larry Gelbart
24. február 1976
G-525

5. séria (1976-77)

# Názov
USA
Názov
Česko
Réžia Scenár Premiéra
USA
Produkčný
kód
98
99
1
2
Bug OutStěhování
Gene Reynolds
Jim Fritzell & Everett Greenbaum
21. september 1976
U-801
U-802
100
3
Margaret's EngagementMargaretino zasnoubení
Gary Markowitz
28. september 1976
U-803
101
4
Out of Sight, Out of MindSejde z očí, sejde z mysli
Gene Reynolds
Ken Levine & David Isaacs
5. október 1976
U-806
102
5
Lt. Radar O'ReillyPoručík Radar O'Reilly
Alan Rafkin
Everett Greenbaum & Jim Fritzell
12. október 1976
U-805
103
6
The NursesSestry
Joan Darling
Linda Bloodworth
19. október 1976
U-809
104
7
The Abduction of Margaret HoulihanÚnos Margarety Houlihanové
Gene Reynolds
Storyline: Gene Reynolds
Scenár: Allan Katz & Don Reo
26. október 1976
U-808
105
8
Dear SigmundDrahý Sigmunde
Alan Alda
Alan Alda
9. november 1976
U-810
106
9
Mulcahy's WarMulcahyho válka
George Tyne
Richard Cogan
16. november 1976
U-812
107
10
The Korean SurgeonKorejský chirurg
Gene Reynolds
Bill Idelson
23. november 1976
U-814
108
11
Hawkeye Get Your GunHawkeye vezmi zbraň
William Jurgensen
Storyline: Gene Reynolds & Jay Folb
Scenár: Jay Folb
30. november 1976
U-813
109
12
The Colonel's HorsePlukovníkův kůň
Burt Metcalfe
Jim Fritzell & Everett Greenbaum
7. december 1976
U-811
110
13
ExorcismVymítání
Alan Alda
Storyline: Gene Reynolds & Jay Folb
Scenár: Jay Folb
14. december 1976
U-815
111
14
Hawk's NightmareHawkeyho noční můra
Burt Metcalfe
Burt Prelutsky
21. december 1976
U-804
112
15
The Most Unforgettable CharactersNezapomenutelné osobnosti
Burt Metcalfe
Ken Levine & David Isaacs
4. január 1977
U-818
113
16
38 Across38 vodorovně
Burt Metcalfe
Jim Fritzell & Everett Greenbaum
11. január 1977
U-821
114
17
Ping PongPing Pong
William Jurgensen
Sid Dorfman
18. január 1977
U-817
115
18
End RunPoslední běh
John D. Hess
25. január 1977
U-816
116
19
Hanky PankyTechtle mechtle
Gene Reynolds
Gene Reynolds
1. február 1977
U-822
117
20
HepatitisŽloutenka
Alan Alda
Alan Alda
8. február 1977
U-823
118
21
The General's PractitionerGenerálův osobní lékař
Alan Rafkin
Burt Prelutsky
15. február 1977
U-807
119
22
Movie NightDnes večer promítáme
Burt Metcalfe
Gene Reynolds, Don Reo, Allan Katz & Jay Folb
22. február 1977
U-824
120
23
SouvenirsSuvenýry
Joshua Shelley
Storyline: Burt Prelutsky & Reinhold Weege
Scenár: Burt Prelutsky
1. marec 1977
U-819
121
24
Post OpPooperační
Gene Reynolds
Storyline: Gene Reynolds & Jay Folb
Scenár: Ken Levine & David Isaacs
8. marec 1977
U-825
122
25
Margaret's MarriageMargaretina svatba
Gene Reynolds
Everett Greenbaum & Jim Fritzell
15. marec 1977
U-820

6. séria (1977-78)

# Názov
USA
Názov
Česko
Réžia Scenár Premiéra
USA
Produkčný
kód
123
124
1
2
Fade Out, Fade InStřídání stráží
Hy Averback
Jim Fritzell & Everett Greenbaum
20. september 1977
Y-101
Y-102
125
3
Fallen IdolPadlý idol
Alan Alda
27. september 1977
Y-104
126
4
Last LaughKdo se směje naposled
Don Weis
Everett Greenbaum & Jim Fritzell
4. október 1977
Y-103
127
5
War of NervesVálka nervů
Alan Alda
Alan Alda
11. október 1977
Y-106
128
6
The Winchester TapesWinchesterovy nahrávky
Burt Metcalfe
Everett Greenbaum & Jim Fritzell
18. október 1977
Y-107
129
7
The Light That FailedSvětlo, které zhaslo
Charles Dubin
Burt Prelutsky
25. október 1977
Y-108
130
8
In Love and WarLáska a válka
Alan Alda
Alan Alda
1. november 1977
Y-112
131
9
Change DayVýměnný den
Don Weis
Laurence Marks
8. november 1977
Y-113
132
10
ImagesTetovaný
Burt Metcalfe
Burt Prelutsky
15. november 1977
Y-105
133
11
The M*A*S*H OlympicsOlympiáda v M*A*S*Hi
Don Weis
Ken Levine & David Isaacs
22. november 1977
Y-111
134
12
The Grimm ReaperHrobař
George Tyne
Burt Prelutsky
29. november 1977
Y-110
135
13
Comrades in Arms: Part 1Kamarádi ve zbrani 1
Burt Metcalfe & Alan Alda
Alan Alda
6. december 1977
Y-116
136
14
Comrades in Arms: Part 2Kamarádi ve zbrani 2
Alan Alda & Burt Metcalfe
Alan Alda
13. december 1977
Y-117
137
15
The Merchant of KoreaKupec Korejský
William Jurgensen
Ken Levine & David Isaacs
20. december 1977
Y-118
138
16
The Smell of Music'Vůně' hudby
Stuart Millar
Jim Fritzell & Everett Greenbaum
3. január 1978
Y-115
139
17
Patient 4077Pacient 4077
Ken Levine & David Isaacs
10. január 1978
Y-114
140
18
Tea and EmpathyČaj
Don Weis
Bill Idelson
17. január 1978
Y-109
141
19
Your Hit ParadeHitparáda
George Tyne
Ronny Graham
24. január 1978
Y-124
142
20
What's Up, Doc?O co jde, šéfe?
George Tyne
Larry Balmagia
31. január 1978
Y-119
143
21
Mail Call ThreeVolaní pošty potřetí
Charles Dubin
Everett Greenbaum & Jim Fritzell
6. február 1978
Y-121
144
22
Temporary DutyDočasná výměna
Burt Metcalfe
Larry Balmagia
13. február 1978
Y-125
145
23
Potter's RetirementPotterovo odvolání
William Jurgensen
Laurence Marks
20. február 1978
Y-120
146
24
Dr. Winchester and Mr. HydeDr. Winchester a Mr. Hyde
Charles Dubin
Ken Levine, David Isaacs & Ronny Graham
27. február 1978
Y-122
147
25
Major TopperMajor Machr
Charles Dubin
Allyn Freeman
27. marec 1978
Y-123

7. séria (1978-79)

# Názov
USA
Názov
Česko
Réžia Scenár Premiéra
USA
Produkčný
kód
148
1
Commander PierceVelitel Pierce
Burt Metcalfe
Storyline: Ronny Graham & Don Segall
Scenár: Ronny Graham
18. september 1978
T-404
149
2
Peace on UsMír s námi
George Tyne
Ken Levine & David Isaacs
25. september 1978
T-401
150
3
LilLil
Burt Metcalfe
Sheldon Bull
2. október 1978
T-406
151
152
4
5
Our Finest HourNaše nejlepší okamžiky
Burt Metcalfe
Ken Levine, David Isaacs, Larry Balmagia,
Ronny Graham & David Lawrence
9. október 1978
T-408
T-409
153
6
The Billfold SyndromeBillfoldův syndrom
Ken Levine & David Isaacs
16. október 1978
T-405
154
7
None Like It HotNikdo to nemá rád horké
Tony Mordente
Ken Levine, David Isaacs & Johnny Bonaduce
23. október 1978
T-410
155
8
They Call the Wind KoreaVolaní korejského větru
Charles Dubin
Ken Levine & David Isaacs
30. október 1978
T-407
156
9
Major EgoMajor Ego
Alan Alda
Larry Balmagia
6. november 1978
T-412
157
10
Baby, It's Cold OutsideHej, je tu zima!
George Tyne
Gary David Goldberg
13. november 1978
T-403
158
11
Point of ViewNa vlastní oči
Charles Dubin
Ken Levine & David Isaacs
20. november 1978
T-415
159
12
Dear ComradeDrahý Soudruhu
Charles Dubin
Tom Reeder
27. november 1978
T-413
160
13
Out of GasBez plynu
Mel Damski
Tom Reeder
4. december 1978
T-411
161
14
An Eye for a ToothOko za oko, zub za zub
Charles Dubin
Ronny Graham
11. december 1978
T-414
162
15
Dear SisDrahá Sestro
Alan Alda
Alan Alda
18. december 1978
T-417
163
16
B.J. Papa SanB.J. Papa San
James Sheldon
Larry Balmagia
1. január 1979
T-402
164
17
IngaInga
Alan Alda
Alan Alda
8. január 1979
T-420
165
18
The PriceCena
Charles Dubin
Erik Tarloff
15. január 1979
T-418
166
19
The Young and the RestlessMladí a neklidní
William Jurgensen
Mitch Markowitz
22. január 1979
T-421
167
20
Hot Lips is Back in TownŠťabajzna se vrací
Charles Dubin
Storyline: Bernard Dilbert & Gary Markowitz
Scenár: Larry Balmagia & Bernard Dilbert
29. január 1979
T-419
168
21
C*A*V*EJ*E*S*K*Y*N*Ě
William Jurgensen
Larry Balmagia & Ronny Graham
5. február 1979
T-423
169
22
Rally Round the Flagg, BoysPozor na Flagga, chlapci!
Mitch Markowitz
14. február 1979
T-425
170
23
Preventative MedicinePreventivní léčba
Tony Mordente
Tom Reeder
19. február 1979
T-416
171
24
A Night at Rosie'sNoc u Rosie
Burt Metcalfe
Ken Levine & David Isaacs
26. február 1979
T-426
172
25
Ain't Love Grand?Ach ta láska
Mike Farrell
Ken Levine & David Isaacs
5. marec 1979
T-422
173
26
The PartyPárty
Burt Metcalfe
Alan Alda & Burt Metcalfe
12. marec 1979
T-424

8. séria (1979-80)

# Názov
USA
Názov
Česko
Réžia Scenár Premiéra
USA
Produkčný
kód
174
1
Too Many CooksPříliš mnoho kuchařů
Charles S. Dubin
Dennis Koenig
17. september 1979
S-601
175
2
Are You Now, Margaret?Kdo jsi, Margaret?
Charles S. Dubin
Thad Mumford & Dan Wilcox
24. september 1979
S-602
176
3
Guerilla My DreamsPartyzánské sny
Bob Colleary
1. október 1979
S-603
177
4
Good-Bye Radar: Part 1Sbohem Radare 1
Charles S. Dubin
Ken Levine & David Isaacs
8. október 1979
S-610
178
5
Good-Bye Radar: Part 2Sbohem Radare 2
Charles S. Dubin
Ken Levine & David Isaacs
15. október 1979
S-611
179
6
Period of AdjustmentČas přizpůsobování
Charles S. Dubin
Jim Mulligan & John Rappaport
22. október 1979
S-604
180
7
Nurse DoctorSestra doktorka
Charles S. Dubin
Storyline: Sy Rosen
Scenár: Sy Rosen, Thad Mumford & Dan Wilcox
29. október 1979
S-608
181
8
Private FinanceOsobní finance
Charles S. Dubin
Dennis Koenig
5. november 1979
S-605
182
9
Mr. and Mrs. Who?Pan a paní Kdo?
Burt Metcalfe
Ronny Graham
12. november 1979
S-606
183
10
The Yalu Brick RoadCesta ke žlutému mostu
Charles S. Dubin
Mike Farrell
19. november 1979
S-607
185
11
Life TimeČas života
Alan Alda
Alan Alda & Walter D. Dishell, M.D.
26. november 1979
S-609
186
12
Dear Uncle AbdulDrahý strýčku Abdule
William Jurgensen
John Rappaport & Jim Mulligan
3. december 1979
S-613
187
13
Captains OutrageousBitva o kapitána
Burt Metcalfe
Thad Mumford & Dan Wilcox
10. december 1979
S-614
189
14
Stars and StripesHvězdy a pruhy
Dennis Koenig
17. december 1979
S-615
188
15
Yessir, That's Our BabyAno, to je naše dítě
Alan Alda
Jim Mulligan
31. december 1979
S-617
189
16
Bottle FatigueVyčerpaná láhev
Burt Metcalfe
Thad Mumford & Dan Wilcox
7. január 1980
S-618
190
17
Heal ThyselfUzdravte je
Mike Farrell
Storyline: Dennis Koenig & Gene Reynolds
Scenár: Dennis Koenig
14. január 1980
S-616
191
18
Old SoldiersVšichni dobří vojáci
Charles S. Dubin
Dennis Koenig
21. január 1980
S-620
192
19
Morale VictoryMorální vítězství
Charles S. Dubin
John Rappaport
28. január 1980
S-619
193
20
Lend a HandPomocná ruka
Alan Alda
Alan Alda
4. február 1980
S-621
194
21
Goodbye, Cruel WorldSbohem, krutý světe
Charles S. Dubin
Thad Mumford & Dan Wilcox
11. február 1980
S-622
195
22
DreamsSny
Alan Alda
Storyline: Alan Alda & James Jay Rubinfier
Scenár: Alan Alda
18. február 1980
S-612
196
23
War Co-RespondentVálečná dopisovatelka
Mike Farrell
Mike Farrell
3. marec 1980
S-624
197
24
Back PayCena války
Burt Metcalfe
Thad Mumford, Dan Wilcox & Dennis Koenig
10. marec 1980
S-625
198
25
April FoolsSezóna hlouposti
Charles S. Dubin
Dennis Koenig
24. marec 1980
S-623

9. séria (1980-81)

# Názov
USA
Názov
Česko
Réžia Scenár Premiéra
USA
Produkčný
kód
199
1
The Best of EnemiesNejlepší nepřítel
Charles S. Dubin
Sheldon Bull
17. november 1980
Z-404
200
2
LettersDopisy
Charles S. Dubin
Dennis Koenig
24. november 1980
Z-403
201
3
Cementing RelationshipsBetonové přátelství
Charles S. Dubin
David Pollock & Elias Davis
1. december 1980
Z-401
202
4
Father's DayDen otců
Karen Hall
8. december 1980
Z-405
203
5
Death Takes a HolidaySmrt na prázdninách
Mike Farrell
Storyline: Thad Mumford, Dan Wilcox & Burt Metcalfe
Scenár: Mike Farrell, John Rappaport & Dennis Koenig
15. december 1980
Z-408
204
6
A War for All SeasonsVálka pro všechny sezóny
Burt Metcalfe
Dan Wilcox & Thad Mumford
29. december 1980
Z-409
205
7
Your Retention, PleaseVerbování
Charles S. Dubin
Erik Tarloff
5. január 1981
Z-406
206
8
Tell It to the MarinesŘekněte to mariňákům
Hank Bradford
12. január 1981
Z-410
207
9
Takikng the FifthHlavní cena
Charles S. Dubin
Elias Davis & David Pollock
19. január 1981
Z-407
208
10
Operation FriendshipOperace přátelství
Rena Down
Dennis Koenig
26. január 1981
Z-412
209
11
No SweatŽádné pocení
Burt Metcalfe
John Rappaport
2. február 1981
Z-402
210
12
Depressing NewsNepříjemné zprávy
Alan Alda
Dan Wilcox & Thad Mumford
9. február 1981
Z-411
211
13
No Laughing MatterVážná věc
Burt Metcalfe
Elias Davis & David Pollock
16. február 1981
Z-413
212
14
Oh, How We DancedÓ, to si tancujeme
Burt Metcalfe
John Rappaport
23. február 1981
Z-414
213
15
Bottoms UpAž do dna
Alan Alda
Dennis Koenig
2. marec 1981
Z-415
214
16
The Red/White BluesRudobílé blues
Gabrielle Beaumont
Elias Davis & David Pollock
9. marec 1981
Z-416
215
17
Bless You, HawkeyePozdrav pánbu, Hawkeye
Nell Cox
Dan Wilcox & Thad Mumford
16. marec 1981
Z-417
216
18
Blood BrothersPokrevní bratři
Harry Morgan
David Pollock & Elias Davis
6. apríl 1981
Z-421
217
19
The Foresight SagaPředpovězená sága
Charles S. Dubin
Dennis Koenig
13. apríl 1981
Z-422
218
20
The Life You SaveŽivot, který jsi zachránil
Alan Alda
John Rappaport & Alan Alda
4. máj 1981
Z-418

10. séria (1981-82)

# Názov
USA
Názov
Česko
Réžia Scenár Premiéra
USA
Produkčný
kód
219
220
1
2
That's Show BizTo je showbyznis
Charles S. Dubin
David Pollock & Elias Davis
26. október 1981
Z-419
Z-420
221
3
Identity CrisisKrize identity
David Ogden Stiers
Dan Wilcox & Thad Mumford
2. november 1981
Z-423
222
4
Rumor at the TopZaručené informace
Charles S. Dubin
David Pollock & Elias Davis
9. november 1981
Z-424
223
5
Give 'Em Hell, HawkeyeJen jim to nandej, Hawkeye
Charles S. Dubin
Dennis Koenig
16. november 1981
1-G01
224
6
Wheelers and DealersPracující žena
Charles S. Dubin
Thad Mumford & Dan Wilcox
23. november 1981
1-G02
225
7
Communication BreakdownKomunikační potíže
Karen Hall
30. november 1981
1-G03
226
8
Snap JudgmentKrátký proces 1
Hy Averback
Paul Perlove
7. december 1981
1-G04
227
9
Snappier JudgmentKrátký proces 2
Hy Averback
Paul Perlove
14. december 1981
1-G05
228
10
Twas the Day After ChristmasTo byl den po Vánocích
Burt Metcalfe
Elias Davis & David Pollock
28. december 1981
1-G06
229
11
Follies of the Living - Concerns of the DeadSmrtí nic nekončí
Alan Alda
Alan Alda
4. január 1982
1-G07
230
12
The Birthday GirlsNarozeninové dívky
Charles S. Dubin
Karen Hall
11. január 1982
1-G08
231
13
Blood and GutsKrev a střeva
Charles S. Dubin
Lee H. Grant
18. január 1982
1-G09
232
14
A Holy MessMše svatá
Burt Metcalfe
David Pollock & Elias Davis
1. február 1982
1-G10
233
15
The Tooth Shall Set You FreeZub tě osvobodí
Charles S. Dubin
David Pollock & Elias Davis
8. február 1982
1-G11
234
16
Pressure PointsTlakové body
Charles S. Dubin
David Pollock & Elias Davis
15. február 1982
1-G12
235
17
Where There's a Will, There's a WarKde je vůle, tam je i válka
Alan Alda
David Pollock & Elias Davis
22. február 1982
1-G13
236
18
Promotion CommotionVšeobecné pozdvižení
Charles S. Dubin
Dennis Koenig
1. marec 1982
1-G14
237
19
HeroesHrdinové
Nell Cox
Thad Mumford & Dan Wilcox
15. marec 1982
1-G15
238
20
Sons and BowlersSynové a kuželkáři
Hy Averback
Elias Davis & David Pollock
22. marec 1982
1-G16
239
21
Picture ThisZachyť to
Burt Metcalfe
Karen Hall
5. apríl 1982
1-G17
240
22
That Darn KidZlořečená koza
David Ogden Stiers
Karen Hall
12. apríl 1982
1-G19

11. séria (1982-83)

# Názov
USA
Názov
Česko
Réžia Scenár Premiéra
USA
Produkčný
kód
241
1
Hey, Look Me OverKoukni na mě
Susan Oliver
Alan Alda & Karen Hall
25. október 1982
1-G21
242
2
Trick or TreatmentIluze nebo terapie
Charles S. Dubin
Dennis Koenig
1. november 1982
9-B01
243
3
Foreign AffairsPropaganda
Charles S. Dubin
David Pollock & Elias Davis
8. november 1982
1-G22
244
4
The Joker is WildDivoký vtipálek
Burt Metcalfe
John Rappaport & Dennis Koenig
15. november 1982
1-G24
245
5
Who Knew?Kdo ví?
Elias Davis & David Pollock
22. november 1982
1-G18
246
6
BombshellsSenzační zpráva
Charles S. Dubin
Dan Wilcox & Thad Mumford
28. november 1982
9-B02
247
7
Settling DebtsPochybnosti
Michael Switzer
Thad Mumford & Dan Wilcox
6. december 1982
1-G23
248
8
The Moon Is Not BlueStřízlivý Měsíc
Charles S. Dubin
Larry Balmagia
13. december 1982
1-G20
249
9
Run for the MoneyBěh pro peníze
Nell Cox
Storyline: Mike Farrell, Elias Davis & David Pollock
Scenár: Elias Davis & David Pollock
20. december 1982
9-B03
250
10
U.N., the Night and the MusicOSN, noc a hudba
Harry Morgan
Elias Davis & David Pollock
3. január 1983
9-B06
251
11
Strange BedfellowsPodivní spolunocležníci
Mike Farrell
Karen Hall
10. január 1983
9-B07
252
12
Say No MoreNeříkej už ne
Charles S. Dubin
John Rappaport
24. január 1983
9-B08
253
13
Friends and EnemiesPřátelé a nepřátelé
Jamie Farr
Karen Hall
7. február 1983
9-B05
254
14
Give and TakeDávej a ber
Charles S. Dubin
Dennis Koenig
14. február 1983
9-B09
255
15
As Time Goes ByJak jde čas
Burt Metcalfe
Dan Wilcox & Thad Mumford
21. február 1983
9-B10
256
16
Goodbye, Farewell and AmenSbohem, na rozloučenou a amen
Alan Alda
Alan Alda, Burt Metcalfe, John Rappaport, Dan Wilcox,
Thad Mumford, Elias Davis, David Pollock & Karen Hall
28. február 1983
9-B04

Spin-off

Ešte počas premiéry seriálu bol natočený spin-off Trapper John, M.D. (1979 – 1986), ktorého dej sa točil okolo postavy chirurga kapitána „Trappera“ McIntyra po jeho príchode domov, do San Francisca. Ďalšie dve spin-off seriály boli natočené po skončení seriálu M*A*S*HAfter M*A*S*H (1983 – 1985) sa odohráva v nemocničnom prostredí a sleduje povojnové príbehy desiatnika Maxa Klingera, plukovníka Shermana T. Pottera a otca Johna Francisa Mulcahyho. Naplánovaný bol aj komediálny seriál o povojnovom živote desiatnika „Radara“ O'Reillyho W*A*L*T*E*R (1984), ale vyrobila sa len pilotná epizóda. Tieto seriály si nezískali takú úspešnosť u divákov ako pôvodný seriál.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému M*A*S*H

Externé odkazy