Motorola: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d →‎Externé odkazy: Súvisí to s históriou telefónu.
Značka: možný spam
d Revízia 6719844 používateľa Mobilephonemuseum (diskusia) bola vrátená
Značka: vrátenie
Riadok 34: Riadok 34:
== Externé odkazy ==
== Externé odkazy ==
* [http://www.motorola.com/ Motorola: oficiálna webstránka]
* [http://www.motorola.com/ Motorola: oficiálna webstránka]
* [https://mobilephonemuseum.org/sk/motorola Telefón Motorola v Múzeu Mobilných Telefónov v Dobšinej]





Verzia z 11:50, 3. september 2018

Motorola Inc.
Motorola
Právna formaakciová spoločnosť
Založená1928
SídloSchaumburg, Illinois, USA
VedenieEdward Zander, CEO & Chairman
ProdukciaVnorené systémy
Mikroprocesory
Mobilné telefóny
Dvojpásmové vysielačky
Systémy budovania siete
Prevádzkový príjem$4.578 miliárd USD (2005)
Zisk$41.2 miliárd USD (2006)
Slogan spoločnostiHello Moto
Webwww.motorola.com

Motorola je americká nadnárodná spoločnosť, ktorá podniká v oblasti telekomunikácií. Bola založená v roku 1928 a ústredie má v Illinois.

História

Motorola začala svoje pôsobenie ako Galvinova výrobná spoločnosť v roku 1928. Názov Motorola bol prisvojený až v roku 1947, ale ako obchodná značka sa používal už od tridsiatych rokov. Zakladatelia Paul Galvin, Joseph E. Galvin a Sawn Hamme prišli s názvom Motorola, keď ich firma začala vyrábať rádiá do áut. Na začiatku 20. storočia vznikol v USA veľký počet spoločností vyrábajúcich gramofóny, rádiá a ostatné zvukové vybavenia ktoré používali príponu "-ola", z nich najznámejšie sú Victrola, RCA, ktorá vyrábala "radiolu"; taktiež spoločnosť, ktorá vyrábala hracie skrine (jukeboxy) nazývané "Rock-ola", a zariadenie na úpravu filmu "Moviola". Predpona Motoroly "motor-" bola vybraná, pretože prvotné zameranie spoločnosti bolo v automobilovej elektronike.

Veľa produktov Motoroly boli príbuzné rádiám, začínali s eliminátormi batérií, cez prvú vysielačku na svete, bunkové infraštruktúrne zariadenia a mobilné telefóny. Silná stránka spoločnosti bola tiež technológia polovodičov, vrátane integrovaných obvodov používaných v počítačoch. Motorola bola hlavným dodávateľom mikroprocesorov používaných v Commodore Amiga, Apple Macintosh a v osobných počítačoch Power Macintosh. Čip používaný v neskorších počítačoch, z rodiny PowerPC, bol vyvinutý firmou IBM a v spolupráci s firmou Apple (známa ako AIM alliance)


Rozdelenie spoločnosti

Motorola vyvinula prvú ozajstnú svetovú komunikačnú sieť, ktorá používala 66 satelitov. Ambície obchodu za týmto projektom a potreba zvyšovania rizikového kapitálu na financovanie projektu viedlo k tvorbe spoločnosti Iridium company v neskorých 90. rokoch. Zatiaľ čo technológia dokázala pracovať, Iridium zlyhalo v priťahovaní dostatku zákazníkov a práve oni podali žiadosť na likvidáciu v roku 1999. Záväzky k Motorole a strata predpokladaného príjmu zapríčinila, aby sa Motorola oddelila od spoločnost ON Semiconductor (ONNN) 4. augusta 1999.


Kvalita systémov

Kvalita systému riadenia Six Sigma

Externé odkazy