Masticha: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
[[File:Gotaq.jpg|upright|thumb|200px|right|A drop of mastic tree]]
[[File:Gotaq.jpg|upright|thumb|200px|right|]]
[[File:מסטיקא - 1.jpg|thumb|200px|Mastic resin]]
[[File:מסטיקא - 1.jpg|thumb|200px|]]


'''Masticha''' ({{lang-el|Μαστίχα}}) je živica získavaná zo stromu mastichovníka (''Pistacia lentiscus''). Nazýva sa aj "slzy Chiosu", pretože tá pravá masticha pochádza z gréckeho ostrova Chios, kde je tradičným spôsobom získavaná a spracovávana a tvorí významnú časť hospodárskeho života ostrova. 
'''Masticha''' ({{lang-el|Μαστίχα}}) je živica získavaná zo stromu mastichovníka (''Pistacia lentiscus''). Nazýva sa aj "slzy Chiosu", pretože tá pravá masticha pochádza z gréckeho ostrova Chios, kde je tradičným spôsobom získavaná a spracovávana a tvorí významnú časť hospodárskeho života ostrova. 

Verzia z 12:05, 16. november 2018

Masticha (Šablóna:Lang-el) je živica získavaná zo stromu mastichovníka (Pistacia lentiscus). Nazýva sa aj "slzy Chiosu", pretože tá pravá masticha pochádza z gréckeho ostrova Chios, kde je tradičným spôsobom získavaná a spracovávana a tvorí významnú časť hospodárskeho života ostrova. 

Živica vyteká zo stromu Pistacius Lentiscus ako priesvitná lepkavá hmota, ktorá na slnku tuhne a dostáva žltkastú farbu. Jej chuť je typická, živicová, trochu horká, pripomína chuť napríklad cédru. Aby mala masticha správnu chuť a hlavne liečivé účinky starajú sa obyvatelia ostrova Chios o jej pestovanie tradičnými spôsobmi.

História

Masticha je známa už od čias antického Grécka, jej spracovanie a pestovanie má históriu vyše 2500 rokov. Prvá zmienka o mastiche pochádza od Hippocrates. Tento uznávaný lekár používal mastichu na liečbu a prevenciu tráciacich problémov, prechladnutí a ako osviežovač dychu. Pre rímskych cisárov bola masticha súčasťou korenistého vína conditum paradoxum spolu s medom, korením a vajcom. 

Obchodovanie s mastichou bolo v rámci histórie stále záujmom cisárov a panovníkov. Masticha bola cenená ako významný artikel, jej cena bola v minulosti rovná zlatu, v neskorších obdobiach striebru. Trestom za krádež mastichy bola poprava, čo svedčí o jej vysokej hodnote. 

Chioský masakerPočas gréckej vojny za samostatnosť v roku 1822 bolo vyvraždené alebo zajaté takmer celé obyvateľstvo ostrova Chios. Na príkaz sultána boli nakoniec od smrti ušetrení obyvatelia oblasti Mastichochorie a to kvôli ich znalostiam o pestovaní a spracovaní mastichy. Ďalším nebezpečným míľnikom v pestovaní mastichy bol rok 2012, kedy ostrov Chios zasiahol veľký požiar, pri ktorom bolo zničených niekoľko veľkých mastichových sadov. Šablóna:Lang-el

Pestovanie

Pestovanie a spracovanie mastichovej živice na ostrove zabezpečujú lokálni obyvatelia. Proces získavania mastichy je zložitý a celoročný. Na začiatku roka sa okolie stromov Pistacius Lentiscus čistí a vysypáva vápnom a stromy sa "prebúdzajú" prvým nárezom kôry. Následne sa nárezy vykonávajú každých 4-5 dní, kedy majitelia sadov prichádzajú k stromom a narezávajú kôru pistaciovníka stále vyššie a vyššie. Ich znalosti a skúsenosti im nedovoľujú narezať kôru natoľko, aby stromu ublížili, presne vedia, ktorá tepna stromu je silná a bude produkovať najviac živice. Živica masticha následne pomaly vyteká z kôry stromov, na slnku sa vysušuje a padá do špeciálne upravenej pôdy pod stromom. Práve tento proces vytekania pripomína slzenie a odtiaľ pochádza názov "slzy Chiosu". Kým "slza" padne na zem, trvá to 15-20 dní. Farmári následne zbierajú kúsky mastichy zo zeme a kryštály potom ručne čistia. Očistené kryštály sú na ostrove vykupované Asociáciou pestovateľov chioskej mastichy.

Mastichochorie

A single drop of mastic hangs from the underside of this branch on a mastic tree.

V súčasnosti sa pestovaniu mastichy venuje 24 obcí v oblasti Mastichochorie, Tieto obce sú na južnej strane ostrova Chios. Ak pre svoje zdravotné problémy hľadáte mastichu, skontrolujte si, či má označenie PDO - chránené označenie pôvodu. Iba táto masticha pochádza z Chioskej pestovateľskej oblasti Mastichochorie. Zástupcovia týchto obcí Mastichochoria sú združení v rozhodovacom orgáne Asociácie pestovateľov chioskej mastichy, kde spoločne rozhodujú o pestovaní a exporte mastichy. V roku 2016 v obci Rachi bolo otvorené veľkolepé múzeum Chioskej Mastichy, v ktorom sú zhromaždené informácie o histórií pestovania, jeho technikách a postupoch. 

Šablóna:Lang-el

Použitie mastichy

Medicína

Masticha sa používa ako liečivo už od čias antických lekárov. V minulosti sa používala ako liek pri uhryznutí hadom, Hippocrates ako prvý definoval jej účinky pri tráviacich ochoreniach a nachladnutí, Galenus popísal účinky mastichy v liečbe bronchitídy a na zlepšenie stavu krvi. V zložení mastichy sa definovalo viac ako 80 účinných látok, hlavne antioxidantov a látok s antibakteriálnymi a protiplesňovými účinkami. Štúdia University of Nottingham, ktorá bola publikovaná v The New England Journal of Medicine zistila, že mastix môže liečiť žalúdočné vredy a zabíjať baktériu 

Helicobacter pylori.[1]

Ďalšie štúdie zistili, že vysoká spotreba mastichy vedie k zníženiu celkovej hladiny cholesterolu, zabraňuje oxidácii LDL cholesterolu. Olej z mastichy sa používa na prípravu mastí na kožné ochorenia.

Dentálna hygiena

Žutie mastichových kryštálov má vplyv na prevenciu zubného kazu a likvidáciu baktérií v ústach[2] . 

Gastronómia

Masticha, mastix je známe korenie používané hlavne v arabských krajinách a krajinách východného Stredomoria. Používa sa na varenie a pečenie, kde pridá svoju špecifickú arómu. Využíva sa na prípravu zmrzlín, dezertov, likérov..[3] V niektorých krajinách sa používa na prípravu džemov kvôli svojej lepivej konzistencii. Medzi najznámejšie produkty s obsahom mastichy patria žuvačky s jej obsahom. KozmetikaMasticha nachádza vďaka svojim pozitívnym účinkom na kožu využitie aj v kozmetickom priemysle. Pridáva sa ako zložka do mydiel, pleťových a telových krémov. 

Imitations and substitutes

Zložitosť pestovania a jej raritný výskyt robia z mastichy drahý artikel. Preto sa na trhu často objavuje živica, ktorá pochádza z iných stromov (napríklad Pistacia palaestina), ktoré produkujú podobnú živicu, avšak bez alebo s nedostatočným obsahom účinných látok. Chioská masticha je produkt, ktorý je jedinečný.[chýba zdroj]

Odkazy

  1. Parameter "periodikum" je povinný!. DOI10.1056/NEJM199812243392618.
  2. Parameter "periodikum" je povinný!. DOI10.1016/j.archoralbio.2005.11.003.
  3. . Dostupné online.