Adresa IP: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d Verzia používateľa 194.160.82.11 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od MmichaelDr.
Značka: rollback
jo je to tak vazne nelzu
Značky: náhrada možný vandalizmus vulgarizmy; slang vizuálny editor
Riadok 1: Riadok 1:
'''Adresa IP''' alebo '''IP adresa''' je logický číselný identifikátor daného [[uzol|uzla]] (najčastejšie [[počítač]]a) v [[sieť|sieti]], ktorý komunikuje s inými uzlami prostredníctvom [[Internetový protokol|protokolu IP]] (napríklad [[Internet]]).


Adresa IP je (v [[IPv4|protokole IP verzie 4]]) 32-[[bit]]ové číslo, takže teoreticky existuje 4 294 967 296 (viac než 4 miliardy) možných adries. Je nepraktické a nepohodlné pracovať s takto zapísaným číslom, preto sa 32 bitov adresy IP delí na štyri 8-bitové čísla (číslo v rozsahu 0 – 255), ktoré sa zapisujú v desiatkovej sústave oddelené bodkou, napríklad 207.142.131.205.


tvoja mama je adresa IP
Adresa IP je buď priamo priradená nejakému sieťovému rozhraniu, alebo je prideľovaná dynamicky pomocou DHCP ([[Dynamic Host Configuration Protocol]]) servera.


*tvoja mama je adresa IP
Na lepšiu prácu s internetovými adresami sa k adrese IP väčšinou viaže nejaké meno (angl. hostname), napr. ''www.wikipedia.org''. Prevod mien a adries IP je zabezpečovaný mechanizmom DNS ([[Domain Name System]]), t. j. celosvetovo organizovaným množinou serverov, ktoré udržujú záznamy o registrovaných doménach a im pridelených adresách IP. Ak teda v prehliadači zadáte adresu „www.wikipedia.org“, hľadá sa v zoznamoch týchto DNS-serverov príslušná adresa IP, na ktorú je potom presmerovaná vaša požiadavka.
**tvoja mama je adresa IP
***tvoja mama je adresa IP
****tvoja mama je adresa IP
*****tvoja mama je adresa IP
******tvoja mama je adresa IP
*******tvoja mama je adresa IP
********


*
Nie je pravda, že každý počítač na svete má jedinečnú adresu IP. Je tomu tak len vtedy, ak má daný uzol priamy prístup na Internet. Ak teda ide o sprostredkované spojenie, napr. proxy-bránou, počítače vnútri podsiete môžu mať adresy nezávislé od zvyšného internetu.

Pred pár rokmi sa ukázalo, že rapídne zvyšovanie pripojených počítačov do Internetu spôsobuje, že počet adries IP, ktoré možno zaznamenať 4 číslami 0 – 255 (takmer 4,3 miliardy!), už nebude na jednoznačnú identifikáciu uzlov stačiť. Preto sa zaviedol [[IPv6]] (IP verzia 6), kde sa 128-bitové adresy zaznamenávajú ôsmimi hexadecimálnymi číslami (t. j. číslami v šestnástkovej sústave, napr. 2001:0db8:85a3:08d3:1319:8a2e:0370:7334). Zavedenie protokolu IPv6 umožňuje adresovať až 2<sup>128</sup> (t. j. cca 3,4 x 10<sup>38</sup>) adries.

Na začiatku histórie [[Internet]]u sa adresy IP prideľovali nehospodárne, čo spôsobilo, že v súčasnosti majú niektoré [[univerzita|univerzity]] v [[Spojené štáty|USA]] pridelených viac adries IP ako niekoľko štátov tretieho sveta dohromady. V súčasnosti spravuje prideľovanie adries organizácia [[Internet Assigned Numbers Authority]] (IANA), ktorá deleguje prideľovanie blokov adries IP regionálnym registrátorom (v [[Európa|Európe]] je to [[RIPE Network Coordination Centre]]).

== Ako zistiť adresu IP na operačnom systéme Windows ==
# Otvorte príkazový riadok (Command Prompt)
# Do príkazového riadku napíšte <code>ipconfig</code>
# Nájdite adaptér cez ktorý ste pripojený
# V treťom riadku je napísané ''Adresa IPv4 (IPv4 Address)'' a za týmto údajom sa nachádza IP adresa počítača.

Adresa IP sa dá tiež zistiť prostredníctvom špecializovaných webových stránok.

== Pozri aj ==
* [[IPv4]]
* [[IPv6]]
* [[Internetový protokol]]


[[Kategória:Internet]]
[[Kategória:Internet]]

Verzia z 07:23, 12. marec 2019


tvoja mama je adresa IP

  • tvoja mama je adresa IP
    • tvoja mama je adresa IP
      • tvoja mama je adresa IP
        • tvoja mama je adresa IP
          • tvoja mama je adresa IP
            • tvoja mama je adresa IP
              • tvoja mama je adresa IP