Ásimina trojlaločná: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d Doplnenie stanovišťa vhodného na pestovanie.
Riadok 28: Riadok 28:
}}
}}


'''Ásimina trojlaločná'''<ref>ásimina trojlaločná in: [[Encyclopaedia Beliana]] 1</ref> (iné názvy: '''asimína trojlaločná, asimina trojlaločná'''; lat. ''Asimina triloba'') je druh z čeľade [[anonovité]]. Plody (príp. aj rastlina) sa ľudovo nazývajú aj '''paw-paw''' (z angličtiny), '''indiánsky banán''' alebo '''banán severu'''.
'''Ásimina trojlaločná'''<ref>{{beliana|1|ásimina trojlaločná|}}</ref> (iné názvy: '''asimína trojlaločná, asimina trojlaločná'''; lat. ''Asimina triloba'') je druh z čeľade [[anonovité]]. Plody (príp. aj rastlina) sa ľudovo nazývajú aj '''paw-paw''' (z angličtiny), '''indiánsky banán''' alebo '''banán severu'''.


Pochádza z východnej časti [[Severná Amerika|Severnej Ameriky]].
Pochádza z východnej časti [[Severná Amerika|Severnej Ameriky]].


== Opis ==
== Opis ==

Verzia z 09:12, 5. apríl 2019

Ásimina trojlaločná
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Asimina triloba (L.) Dunal1817
Synonymá
pavpav
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Ásimina trojlaločná[1] (iné názvy: asimína trojlaločná, asimina trojlaločná; lat. Asimina triloba) je druh z čeľade anonovité. Plody (príp. aj rastlina) sa ľudovo nazývajú aj paw-paw (z angličtiny), indiánsky banán alebo banán severu.

Pochádza z východnej časti Severnej Ameriky.

Opis

Ásimina je veľký krík alebo malý strom rastúci do výšky cca. 11 metrov (zriedka do 14 m) s kmeňom o priemere 20-30 cm.

listyopadavé, špirálovito rastúce, široké, kopijovité, 15-30 cm dlhé. Majú insekticídne účinky

Kvitne skoro na jar a v tom istom čase sa objavia aj prvé listy. Nie príliš výrazné, purpurové kvety majú priemer 2-5 cm a tvorí ich 6 lupeňov a 3 kališné lístky. Mierne zapáchajú.

Bobuľovité plody sú veľké, žltozelené, dlhé 5 až 25 cm a 7-10 cm široké. Obsahujú niekoľko hnedých semien o priemere 15-25 mm. Dužina je po dozretí mäkká a chutná. Veľké semená sú mierne jedovaté.

Stanovište

Asimínu možno pestovať prakticky všade tam, kde sa pestujú jablone. Vyhnúť sa treba veterným a suchým lokalitám, ale tiež ťažkým či zamokreným pôdam. Pokiaľ je vysadená na príliš slnečné stanovište, odporúča sa jej čiastočné tienenie v prvých rokoch po výsadbe.[2]

Iné projekty

Galéria

Zdroje

  1. ásimina trojlaločná. In: Encyclopaedia Beliana. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Veda, 1999. 696 s. ISBN 80-224-0554-X. Zväzok 1. (A – Belk).
  2. Počuli ste už pojem “banán severu”? Spoznajte asimínu - Záhrada.sk. Parameter "periodikum" je povinný!. Dostupné online [cit. 2018-10-28].