Neymar: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Značky: úprava z mobilu úprava z mobilného webu
Peko (diskusia | príspevky)
rv
Riadok 20: Riadok 20:
|nmupdate=20. novembru 2018}}
|nmupdate=20. novembru 2018}}


'''Neymar da Silva Santos Júnior''', skrátene '''Neymar''' (* [[5. február]] [[1992]], [[Mogi das Cruzes]], [[Brazília]]), je Brazílsky Futbalista Hral ako útočník v FC Barcelone[[Brazília|brazílskom]] ligovom klube [[Santos FC]] a v [[Katalánsko|katalánskom]] klube [[FC Barcelona]]. A v súčasnosti je vo [[Francúzsko|francúzskom]] klube [[Paris Saint-Germain FC]]. Je taktiež súčasťou brazílskeho národného tímu. Neymar je považovaný za jedného z najtalentovanejších futbalistov nielen v Brazílii, ale aj vo svete.<ref>[http://fotbal.sport.cz/clanek/188297-miliardu-za-neymara-touzi-utratit-pet-klubu-treba-chelsea-real-ale-i-dagestanci.html]</ref> Vyniká rýchlosťou a svojou futbalovou technikou. Kvôli jeho štýlu hry je prirovnávaný k hráčom svetového formátu, ako sú [[Lionel Messi]], Maradona alebo [[Pelé]], ktorý ho dokonca označil za najlepšieho hráča na svete. <ref>[http://sport.ihned.cz/c1-55412040-je-lepsi-messi-nebo-neymar-legendy-pele-s-maradonou-se-opet-spickuji]</ref>
'''Neymar da Silva Santos Júnior''', skrátene '''Neymar''' (* [[5. február]] [[1992]], [[Mogi das Cruzes]], [[Brazília]]), je [[Brazília|brazílsky]] [[Futbal|futbalista]]. Hral ako útočník v [[Brazília|brazílskom]] ligovom klube [[Santos FC]] a v [[Katalánsko|katalánskom]] klube [[FC Barcelona]]. A v súčasnosti je vo [[Francúzsko|francúzskom]] klube [[Paris Saint-Germain FC]]. Je taktiež súčasťou brazílskeho národného tímu. Neymar je považovaný za jedného z najtalentovanejších futbalistov nielen v Brazílii, ale aj vo svete.<ref>[http://fotbal.sport.cz/clanek/188297-miliardu-za-neymara-touzi-utratit-pet-klubu-treba-chelsea-real-ale-i-dagestanci.html]</ref> Vyniká rýchlosťou a svojou futbalovou technikou. Kvôli jeho štýlu hry je prirovnávaný k hráčom svetového formátu, ako sú [[Lionel Messi]], Maradona alebo [[Pelé]], ktorý ho dokonca označil za najlepšieho hráča na svete. <ref>[http://sport.ihned.cz/c1-55412040-je-lepsi-messi-nebo-neymar-legendy-pele-s-maradonou-se-opet-spickuji]</ref>


== Začiatky ==
== Začiatky ==

Verzia z 09:31, 24. máj 2019

Olympijské zlato
Olympijské zlato
Neymar
{{{popis}}}
Osobné údaje
Celé meno Neymar da Silva Santos Júnior
Dátum narodenia 5. február 1992 (32 rokov)
Miesto narodenia Mogi das Cruzes, Brazília
Výška 174 cm
Pozícia Ľavé krídlo, Útočník
Klubové informácie
Súčasný klub Paris Saint-Germain
Číslo 10
Seniorské kluby1
Roky Kluby Zps (Gly)
2009 – 2013
2013 – 2017
2017 –
Santos FC
FC Barcelona
Paris Saint-Germain FC
103 (54)
123 (86)
37 (34)   
Národné mužstvo2
2010 – Brazília Brazília 96 (60)

1 Zápasy a góly za profesionálny klub k 11. máju 2019.
2 Zápasy a góly v reprezentácii k 20. novembru 2018.


Neymar da Silva Santos Júnior, skrátene Neymar (* 5. február 1992, Mogi das Cruzes, Brazília), je brazílsky futbalista. Hral ako útočník v brazílskom ligovom klube Santos FC a v katalánskom klube FC Barcelona. A v súčasnosti je vo francúzskom klube Paris Saint-Germain FC. Je taktiež súčasťou brazílskeho národného tímu. Neymar je považovaný za jedného z najtalentovanejších futbalistov nielen v Brazílii, ale aj vo svete.[1] Vyniká rýchlosťou a svojou futbalovou technikou. Kvôli jeho štýlu hry je prirovnávaný k hráčom svetového formátu, ako sú Lionel Messi, Maradona alebo Pelé, ktorý ho dokonca označil za najlepšieho hráča na svete. [2]

Začiatky

Narodil sa v Mogi das Cruzes. Futbal začal hrať od piatich rokov, za Santos FC, s ktorým podpísal ako sedemnásťročný profesionálnu zmluvu. Fanúšikovia si ho okamžite obľúbili, kvôli jeho dravosti, technike a futbalovej zručnosti.

Santos FC

Neymar debutoval za Santos ako sedemnásťročný 7. marca 2009. Svoj prvý gól zaznamenal 14. marca proti Mogi Mirim. Gól, ktorý strelil Neymar do siete Palmeirasu o mesiac na to zabezpečil Santosu postup do semifinále. Vo svojej prvej sezóne si pripísal 14 gólov v 48 zápasoch. V roku 2010 ako osemnásťročný zaznamenal viacero úspechov. Okrem toho, že sa stal najlepším strelcom a hráčom brazílskej ligy sa dostal aj do nominácie národného mužstva. Tréner Mano Menezes o ňom povedal, že o pár rokov sa stane najrešpektovanejším hráčom celého sveta. 5. februára 2012 strelil svoj stý gól čím sa dostal do povedomia širšej verejnosti, a o Neymara sa začala vážne zaujímať FC Barcelona a Real Madrid. Hoci mal so Santosom zmluvu do roku 2014, klub mu dovolil prestup už na začiatku roku 2013. Dvadsaťdvaročný útočník si vybral katalánsky tím a 26. mája odišiel do španielskeho veľkoklubu.

FC Barcelona

Za Barcelonu Neymar debutoval v priateľskom stretnutí v PGA aréne proti Lechia Gdańsk. Nastúpil dvanásť minút pred koncom ako striedajúci hráč, zápas sa skončil remízou 2-2. V La Lige si svoj prvý štart pripísal v dueli proti Levante UD, keď Barca deklasovala súpera 7-0. Svoj prvý gól za Barcu strelil vo finále "Supercopa de Espaňa", kde vyrovnal na 1-1 vďaka čomu túto trofej s klubom vyhral.

S FC Barcelona postúpil zo skupiny H z prvého miesta a postúpil tak do vyraďovacích fáz Ligy majstrov. 11. decembra strelil Celticu FC hatrick a výrazným spôsobom sa tak postaral o výrazné víťazstvo 6-1. O týždeň neskôr si pripísal na svoje konto ďalšie dva góly, keď Barca vyhrala 2-1 nad Villarrealom, a zase tak dokázal strelecky nahradiť Lionela Messiho. V Barcelone vytvorili so svojimi spoluhráčmi hviezdne trio MSN (Messi, Suárez, Neymar).

Paris Saint-Germain

V prestupovom období pred sezónou 2017/2018 Neymar prestúpil do Parížu Saint-Germain za 222 miliónov eur, čím sa stal najdrahším hráčom na svete. Prvý zápas za Parížanov odohral Neymar 13. augusta 2017 vo francúzskej Ligue 1 a jedným gólom prispel k výhre svojho tímu 3-0 nad Guingampom. V Lige majstrov za PSG debutoval 12. septembra 2017 v zápase proti škótskemu Celticu. Pri výhre 5-0 si Neymar pripísal jeden gól a jednu asistenciu. Neymar sa v priebehu sezóny zranil a nedohral ju do konca. V 30 zápasoch (dohromady v Ligue 1, francúzskom pohári, ligovom pohári a Lige majstrov) si pripísal 28 gólov.


Šablóna:Ligue 1

  1. [1]
  2. [2]