Otaku: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
úplné prepísanie článku
Značky: prvá úprava redaktora možný vandalizmus
Revízia 6849370 používateľa AimiBaka (diskusia) bola vrátená chýba zdroj
Značka: vrátenie
Riadok 1: Riadok 1:
'''Otaku''' je japonský hanlivý výraz vo svete všeobecne používaný pre asociálneho priaznivca japonských fenoménov [[manga]] a [[anime]] zaužívaný aj v iných krajinách sveta.
Otaku (おたく / オタク) je (najčastejšie) oslovenie pre ľudí, ktorí sledujú anime (japonské animované seriály/filmy), čítajú mangu (japonský komiks), prezliekajú sa do cosplay-ov alebo hrajú japonské hry. Často pre túto záľubu obetujú hodiny denne. Bežne sa v Japonsku toto označenie začalo používať v roku 1989. V tom istom roku sa z neškodného oslovenia stalo hanlivé, iba vďaka nedávno zatknutému sériovému vrahovy Cutomu Mijazakiho.

Slovo je síce najčastejšie užívané pre ľudí opísaných hore, ale často sa využíva i ako "hudobný otaku, otaku do bojových umení, kulinársky otaku" atd.
Takíto ľudia majú zväčša problémy naviazať partnerský vzťah, pretože sú silne upnutý na vzhľady kresieb čo napomáha zosilneniu ich fantázií.
*"Maniakku" je menej urážajúci výraz než "otaku". No vo svete je to viac-menej jedno, pretože slovo "otaku" sa nepoužíva ako urážka.
Niektorí ľudia preferujú namiesto „otaku“ slovo "wotaku" (ヲタク). Na japonských fórach, sa výrazy "otaku" (オタク) a "wotaku" (ヲタク) používajú ako rovnocenné. Použitie záleží na nálade alebo osobnom postoji jedinca.





Verzia z 21:25, 5. jún 2019

Otaku je japonský hanlivý výraz vo svete všeobecne používaný pre asociálneho priaznivca japonských fenoménov manga a anime zaužívaný aj v iných krajinách sveta.

Takíto ľudia majú zväčša problémy naviazať partnerský vzťah, pretože sú silne upnutý na vzhľady kresieb čo napomáha zosilneniu ich fantázií.