Mediácia: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d urgentne upraviť
doplnená základná definícia
Riadok 1: Riadok 1:
{{urgentne upraviť|20190701}}
{{urgentne upraviť|20190701}}
'''Mediácia''' je alternatívna forma riešenia sporov, ktorou osoby zúčastnené na mediácii riešia prostredníctvom mediátora spor, ktorý vznikol z ich zmluvného alebo iného vzťahu. Mediátor, ako tretia nezávislá a nestranná osoba, je nápomocný pri identifikovaní záujmov strán sporu a pri hľadaní možných riešení, ktoré by zohľadňovali ich potreby.
'''Mediácia''' je zákonom upravená metóda mimosúdneho riešenia právnych sporov.


V podmienkach Slovenskej republiky ju upravuje '''zákon č. 420/2004 Z. z. o mediácii''' a o doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
V podmienkach Slovenskej republiky mediáciu upravuje '''zákon č. 420/2004 Z. z. o mediácii''' a o doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Mediáciou je možné riešiť spory, ktoré vznikli z občianskoprávnych vzťahov, rodinnoprávnych vzťahov, obchodných záväzkových vzťahov a pracovnoprávnych vzťahov.


Mediáciu, ako podnikateľskú činnosť, môže vykonávať výlučne mediátor registrovaný v registri [[Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky|Ministerstva spravodlivosti SR]]. Mediátor vystupuje ako tretia nezávislá a nestranná osoba a stranám sporu vytvára podmienky pre vzájomnú komunikácia a na zmierlivé riešenie, ktoré bude zohľadňovať ich záujmy.
Mediáciou je možné riešiť spory, ktoré vznikli z občianskoprávnych vzťahov, rodinnoprávnych vzťahov, obchodných záväzkových vzťahov a pracovnoprávnych vzťahov.

Mediáciu, ako podnikateľskú činnosť, môže vykonávať výlučne mediátor registrovaný v registri Ministerstva spravodlivosti SR. Mediátor vystupuje ako tretia nezávislá a nestranná osoba a stranám sporu vytvára podmienky pre vzájomnú komunikácia a na zmierlivé riešenie, ktoré bude zohľadňovať ich záujmy.


<br />
<br />

Verzia z 11:19, 1. júl 2019

Mediácia je alternatívna forma riešenia sporov, ktorou osoby zúčastnené na mediácii riešia prostredníctvom mediátora spor, ktorý vznikol z ich zmluvného alebo iného vzťahu. Mediátor, ako tretia nezávislá a nestranná osoba, je nápomocný pri identifikovaní záujmov strán sporu a pri hľadaní možných riešení, ktoré by zohľadňovali ich potreby.

V podmienkach Slovenskej republiky mediáciu upravuje zákon č. 420/2004 Z. z. o mediácii a o doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Mediáciou je možné riešiť spory, ktoré vznikli z občianskoprávnych vzťahov, rodinnoprávnych vzťahov, obchodných záväzkových vzťahov a pracovnoprávnych vzťahov.

Mediáciu, ako podnikateľskú činnosť, môže vykonávať výlučne mediátor registrovaný v registri Ministerstva spravodlivosti SR. Mediátor vystupuje ako tretia nezávislá a nestranná osoba a stranám sporu vytvára podmienky pre vzájomnú komunikácia a na zmierlivé riešenie, ktoré bude zohľadňovať ich záujmy.


Chýbajúca stavovská organizácia

Na rozdiel od iných slobodných povolaní (advokát, notár, exekútor, audítor, a i.), mediátori nemajú zákonom zriadenú stavovskú organizáciu - komoru. Mediátori spadajú výlučne pod odbor dohľadu nad právnickými profesiami Ministerstva spravodlivosti SR. Napriek tomu sa vyskytujú určité organizácie, spravidla občianske združenia, ktoré poskytujú svojim členom určitú podporu.


Občianske združenia mediátorov

Asociácia mediátorov Slovenska

Slovenský inštitút pre mediáciu a alternatívne riešenie sporov

Komora mediátorov

Asociácia rodinných mediátorov Slovenska

Slovenská komora mediátorov