Mediácia: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d doplnené zdroje
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
{{urgentne upraviť|20190701}}
{{urgentne upraviť|20190701}}
'''Mediácia''' je alternatívna forma riešenia sporov, ktorou osoby zúčastnené na mediácii riešia prostredníctvom mediátora spor, ktorý vznikol z ich zmluvného alebo iného vzťahu. Mediátor, ako tretia nezávislá a nestranná osoba, je nápomocný pri identifikovaní záujmov strán sporu a pri hľadaní možných riešení, ktoré by zohľadňovali ich potreby.<ref>Zákon č. 420/2004 Z.z. o mediácii</ref>
'''Mediácia''' je alternatívna forma riešenia sporov, ktorou osoby zúčastnené na mediácii riešia prostredníctvom mediátora spor, ktorý vznikol z ich zmluvného alebo iného vzťahu. Mediátor, ako tretia nezávislá a nestranná osoba, je nápomocný pri identifikovaní záujmov strán sporu a pri hľadaní možných riešení, ktoré by zohľadňovali ich potreby.<ref>Zákon č. 420/2004 Z.z., o mediácii</ref>


V podmienkach Slovenskej republiky mediáciu upravuje '''zákon č. 420/2004 Z. z. o mediácii''' a o doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Mediáciou je možné riešiť spory, ktoré vznikli z občianskoprávnych vzťahov, rodinnoprávnych vzťahov, obchodných záväzkových vzťahov a pracovnoprávnych vzťahov.
V podmienkach Slovenska mediáciu upravuje '''zákon č. 420/2004 Z. z., o mediácii''' a o doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Mediáciou je možné riešiť spory, ktoré vznikli z občianskoprávnych vzťahov, rodinnoprávnych vzťahov, obchodných záväzkových vzťahov a pracovnoprávnych vzťahov.


Mediáciu, ako podnikateľskú činnosť, môže vykonávať výlučne mediátor registrovaný v registri [[Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky|Ministerstva spravodlivosti SR]]. Mediátor vystupuje ako tretia nezávislá a nestranná osoba a stranám sporu vytvára podmienky pre vzájomnú komunikácia a na zmierlivé riešenie, ktoré bude zohľadňovať ich záujmy.
Mediáciu, ako podnikateľskú činnosť, môže vykonávať výlučne mediátor registrovaný v registri [[Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky|Ministerstva spravodlivosti SR]]. Mediátor vystupuje ako tretia nezávislá a nestranná osoba a stranám sporu vytvára podmienky pre vzájomnú komunikácia a na zmierlivé riešenie, ktoré bude zohľadňovať ich záujmy.

Verzia z 21:48, 3. júl 2019

Mediácia je alternatívna forma riešenia sporov, ktorou osoby zúčastnené na mediácii riešia prostredníctvom mediátora spor, ktorý vznikol z ich zmluvného alebo iného vzťahu. Mediátor, ako tretia nezávislá a nestranná osoba, je nápomocný pri identifikovaní záujmov strán sporu a pri hľadaní možných riešení, ktoré by zohľadňovali ich potreby.[1]

V podmienkach Slovenska mediáciu upravuje zákon č. 420/2004 Z. z., o mediácii a o doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Mediáciou je možné riešiť spory, ktoré vznikli z občianskoprávnych vzťahov, rodinnoprávnych vzťahov, obchodných záväzkových vzťahov a pracovnoprávnych vzťahov.

Mediáciu, ako podnikateľskú činnosť, môže vykonávať výlučne mediátor registrovaný v registri Ministerstva spravodlivosti SR. Mediátor vystupuje ako tretia nezávislá a nestranná osoba a stranám sporu vytvára podmienky pre vzájomnú komunikácia a na zmierlivé riešenie, ktoré bude zohľadňovať ich záujmy.


Chýbajúca stavovská organizácia

Na rozdiel od iných slobodných povolaní (advokát, notár, exekútor, audítor, a i.), mediátori nemajú zákonom zriadenú stavovskú organizáciu - komoru. Mediátori spadajú výlučne pod odbor dohľadu nad právnickými profesiami Ministerstva spravodlivosti SR. Napriek tomu sa vyskytujú určité organizácie, spravidla občianske združenia, ktoré poskytujú svojim členom určitú podporu. [2]


Občianske združenia mediátorov

www.amssk.sk

www.simars.sk

www.kmsk.sk

www.rodinnamediacia.sk

www.komoramediatorov.sk



  1. Zákon č. 420/2004 Z.z., o mediácii
  2. Zákon č. 420/2004 Z. z. o mediácii