Club Atlético Porteño: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Vegbot (diskusia | príspevky)
typo gram
Fma12 (diskusia | príspevky)
logo
Riadok 1: Riadok 1:
{{Infobox Futbalový klub |
{{Infobox Futbalový klub |
názovklubu = Porteño |
názovklubu = Porteño |
obrázok = [[Súbor:Club_porteno_logo.png|150px]] |
obrázok = [[Súbor:Porteno logo19.png|120px]] |
celýnázov= Club Atlético Porteño |
celýnázov= Club Atlético Porteño |
prezývka = |
prezývka = |

Verzia z 19:15, 25. júl 2019

Porteño
Celý názovClub Atlético Porteño
Založený28. júla 1895
ŠtadiónSan Vicente, Argentína
PredsedaArgentína Ricardo Destuet
LigaPrimera División
Domáce farby
Hosťovské farby

Club Atlético Porteño, skrátene Porteño, je argentínsky športový klub so sídlom v meste San Vicente, ktoré sa nachádza v oblasti hlavného mesta Buenos Aires. Club Atlético Porteño vyhral spolu 2 tituly v argentínskej najvyššej súťaži Primera División, všetky na začiatku 20. storočia pri začiatkoch organizovaného futbalu v krajine. Klub vznikol už v roku 1895 a existuje do súčasnosti. Jeho futbalový oddiel však zanikol v roku 1931. V súčasnosti sa Club Atlético Porteño venuje predovšetkým ragby a hrá štvrtú argentínsku ligu v tomto športe.

História

Klub bol založený dňa 28. júla 1895 írskymi imigrantmi. Boli to konkrétne Cavanagh, Geogeham, Kenny and O’Farrel. Išlo však iba o chlapcov, ktorí teda nemali peniaze fungovanie klubu. Na zakladateľskom stretnutí napriek tomu založili oddiel Club Atlético Capital. Aby zakladatelia získali peniaze, stavili na výhru koňa menom "Porteño", ktorý štartoval v miestnych dostihoch. Porteño bol v dostihoch úspešný a zakladatelia tak získali dostatok peňazí na založenie klubu. Ako poďakovanie premenovali klub na Club Atlético Porteño[1].

Vstup do najvyššej súťaže

Majstrovský tím z roku 1912.
Zápas s tímom Alumni. Hráči tímu Porteño majú čierne trenírky.

Klub vstúpil do najvyššej argentínskej súťaže v sezóne 1907, kedy obsadil šieste miesto[2]. Nasledujúce dve sezóny sa udržal v strede tabuľky, no už v ročníku 1910 skončil na druhom mieste, hneď za hegemónom tej doby klubom Alumni Athletic Club. Výborné druhé miesto zopakoval Porteño aj v nasledujúcej sezóne, kedy ligu vyhral taktiež tím Alumni. V ročníku 1912 sa hrali súčasne dve najvyššie súťaže, pričom v lige organizovanej konkurenčnou federáciou Federación Argentina de Football obsadil klub delené prvé miesto s klubom Independiente. O víťazovi súťaže mal rozhodnúť finálový zápas. Tento však bol za stavu 1:1 prerušený, nakoľko hráči klubu Independiente opustili ihrisko na protest proti rozhodnutiu rozhodcu, ktorý im neuznal gól. Zápas bol tak zrušený a futbalová federácia pridelila majstrovský titul klubu Porteño[3]. Klubu sa v ďalšej sezóne veľmi nedarilo. No už v ročníku 1914 bol tím Porteño znova úspešný, keď vo svojej lige obsadil prvé miesto a získal tak svoj druhý majstrovský titul[4]. O rok neskôr sa obe ligy zjednotili do jednej, kde klub obsadil štvrté miesto. V ďalších ročníkoch sa už klub umiestňoval iba v strede tabuľky, po ďalšom rozdelení súťaže v roku 1919 na dve, zostal tím v lige organizovanej pôvodnou futbalovou federáciou, kde obsadil posledné šieste miesto. V ďalšom ročníku sa liga rozšírila o nové tímy a v slabšej konkurencií skončil Porteño štvrtý. V roku 1921 však bol opäť posledný. Rovnako aj v sezónach 1923 a 1926. V roku 1927 sa súťaž znova zjednotila a klub bol opätovne posledný, pričom súťaž hralo až 34 tímov. Porteño nezostúpil iba preto, lebo v danom ročníku nemohli kluby, ktoré zakladali federáciu Asociación Amateurs, zostúpiť[5]. V ročníku 1928 však už toto pravidlo neplatilo, klub skončil znova úplne posledný a zostúpil tak do druhej najvyššej súťaže[6].

Zánik futbalového oddielu

V prvej druholigovej sezóne skončil klub na druhom mieste, teda tesne za postupovým miestom[7]. V sezóne 1930 sa však klubu prestalo dariť aj v druhej lige, keď Porteño skončil predposledný[8]. Predstavitelia klubu sa rozhodli, že už nemá význam organizovať futbalový oddiel a v roku 1931 odhlásili futbalový tím z futbalovej federácie a tým prestal hrať klub Porteño profesionálne futbalovú súťaže v krajine. S koncom futbalového tímu sa začal viac rozvíjať ragbyový oddiel.

Farby a znak klubu

Klub používal v období, keď hrával najvyššiu futbalovú súťaž, pruhované modro-biele dresy. Tieto používal až do roku 1931, keď rozpustil futbalový tím. Následne si zvolil pruhované belaso-modré farby pre dresy, ktoré začal v roku 1931 používať nový ragbyový tím. V týchto farbách je aj klubový znak, ktorý je taktiež pruhovaný a sú v ňom uvedené začiatočné písmená názvu klubu, teda CAP.

Úspechy

Národné

Liga

Národný pohár

Referencie

  1. EL CLUB ATLETICO PORTEÑO [online]. diasderugby.com.ar, [cit. 2017-08-13]. Dostupné online.
  2. Argentina - Domestic Championship 1907 [online]. rsssf.com, [cit. 2017-08-13]. Dostupné online.
  3. Argentina - Domestic Championship 1912 [online]. rsssf.com, [cit. 2017-08-13]. Dostupné online.
  4. Argentina 1914 [online]. rsssf.com, [cit. 2017-08-13]. Dostupné online.
  5. Argentina 1927 [online]. rsssf.com, [cit. 2017-08-13]. Dostupné online.
  6. Argentina 1928 [online]. rsssf.com, [cit. 2017-08-13]. Dostupné online.
  7. Argentina Second Level 1929 [online]. rsssf.com, [cit. 2017-08-13]. Dostupné online.
  8. Argentina Second Level 1930 [online]. rsssf.com, [cit. 2017-08-13]. Dostupné online.

Iné projekty

Externé odkazy

Zdroj