Redaktor:Tatransky/pieskovisko: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Tatransky (diskusia | príspevky)
nové heslo
Tatransky (diskusia | príspevky)
nové heslo
Riadok 26: Riadok 26:


== Zo života ==
== Zo života ==
Bol synom Roberta (učiteľ histórie a geografie, riaditeľ gymnázia) a Marii Józefy z Reichmanów (spisovateľky a prekladateľky škandinávskej literatúry). Od roku 1892 žil s rodičmi vo Lvove, kde v roku 1904 ukončil gymnaziálne štúdiá. Potom v rokoch 1904 - 1908 štutoval chémiu, fyziku a matematiku na lvovskej univerzite.
Bol synom Roberta (učiteľ histórie a geografie, riaditeľ gymnázia) a Marii Józefy z Reichmanów (spisovateľky a prekladateľky škandinávskej literatúry). Od roku [[1892]] žil s rodičmi vo Lvove, kde v roku [[1904]] ukončil gymnaziálne štúdiá. Potom v rokoch [[1904]] - [[1908]] štutoval chémiu, fyziku a matematiku na lvovskej univerzite.
V júli 1908 získal titul doktora filozofie. Pôsobil ako štipendista v [[Karlsruhe]], kde spolu s profesorom Fritzom Haberom vyvinul prvú sklenenú elektródu, ktorá našla využitie v ďalších desaťročiach. V roku 1912 habilitoval na Uniwersyte Lwowskej, kde bol menovaný docentom. V roku 1913 dostal štipendium Carnegie-Curie na Ústave pre rádium v Paríži, kde pracoval až do začiatku Prvá svetová vojnaprvej svetovej vojny pod vedením Marie CuriováMarie Curiovej. Zapoznał się tam z zagadnieniami i techniką pomiarów promieniotwórczości. W czasie wojny pracował w Instytucie Pasteura, a później w fabryce salwarsanu. W latach 1920–1940 był profesorem zwyczajnym chemii fizycznej i elektroniki Politechniki Lwowskiej, był członkiem Polskiego Towarzystwa Politechnicznego we Lwowie[3].
V júli 1908 získal titul [[Doktor filozofie|doktora filozofie]]. Pôsobil ako štipendista v [[Karlsruhe]], kde spolu s profesorom Fritzom Haberom vyvinul prvú sklenenú [[Elektróda|elektródu]], ktorá našla využitie v ďalších desaťročiach. V roku [[1912]] habilitoval na Uniwersyte Lwowskej, kde bol menovaný [[docent]]om. V roku [[1913]] dostal štipendium Carnegie-Curie na Ústave pre rádium v [[Paríž]]i, kde pracoval až do začiatku [[Prvá svetová vojna|prvej svetovej vojny]] pod vedením [[Marie Curiová|Marie Curiovej]]. V počas vojny pracoval i [[Louis Pasteur|Pasteurovom]] inštitúte. Počas rokov [[1920]]{{--}}[[1940]] bol [[profesor]]om na [[lovov]]skej polytechnickej univerzite.

Pop vypuknutí [[Druhá svetová vojna|druhej svetovej vojny]] a po obsadení východnej časti Poľska [[Červená armáda|Červenou armádou]] bol okupačnými sovietskymi vojskami väznený od 19. marca 1940 Nowosielicach, [[Stryj (mesto)|Stryji]], [[Charkov]]e a [[Starobieľsk]]u, kde v októbri [[1940]] bol odsúdený na 5 rokov väzenia v trestaneckom tábore. Trest si odpykal v [[Kazachstan]]e v rokoch [[1940]]{{--}}[[1942]]. Po uzavretí [[Dohoda Sikorski-Majski|Dohody Sikorski-Majski]] bol [[28. august]]a [[1942]] prepustený. Cez [[Irán]] a [[Egypt]] odišiel do [[Veľká Británia|Veľkej Británie]], kde žil až do roku [[1956]]. Po návrate do Poľska bol profesorom na [[Politechnika Śląska|Politechnike Śląskiej]] v [[Glivice|Gliviciach]].

=== Výlety do Vysokých Tatier ===
Bol zapáleným horolezcom a alpinistom. V rokuj [[1913]] vydal prvú poľskú horolezeckú učebnicu (''Zasady taternictwa'').Bol skúseným lyžiarom, zaujímal sa o fotografovanie, najmä o horskú fotografiu. V medzivojnovom období bol viceprezidentom [[Polski Związek Narciarski|Poľského lyžiarskeho zväzu]]. Na mnohých horolezeckých túrach robila mu spoločnosť jeho manželka († 2. marca [[1975]], [[Krakov]]). Bol spoluzakladateľom [[Himalaya Club]]u.

== Zdroj ==
{{Preklad|pl|Zygmunt Klemensiewicz (fizyk)|55500417}}

{{DEFAULTSORT:Zygmunt Klemensiewicz (fizyk)}}
[[Kategória:Narodenia v 1886]]
[[Kategória:Úmrtia v 1963]]
[[Kategória:Úmrtia 24. mája]]
[[Kategória:Poľskí horolezci]]
[[Kategória:Poľskí chemici]]

Verzia z 14:05, 30. júl 2019

Zygmunt Klemensiewicz
poľský horolezec, chemik, fyzik
Narodenie25. máj 1886
Krakov, Poľsko
Úmrtie25. marec 1963 (76 rokov)
Glivice, Poľsko
Národnosťpoľská
Profesiafyzik, chemik

Zygmunt Klemensiewicz (* 24. máj 1886, Krakov, Poľsko, † 25. marec 1963 Glivice, Poľsko) – bol poľský chemik a fyzik, profesor na Politechnike Lwowskiej vo Lvove, horolezec.

Zo života

Bol synom Roberta (učiteľ histórie a geografie, riaditeľ gymnázia) a Marii Józefy z Reichmanów (spisovateľky a prekladateľky škandinávskej literatúry). Od roku 1892 žil s rodičmi vo Lvove, kde v roku 1904 ukončil gymnaziálne štúdiá. Potom v rokoch 1904 - 1908 štutoval chémiu, fyziku a matematiku na lvovskej univerzite. V júli 1908 získal titul doktora filozofie. Pôsobil ako štipendista v Karlsruhe, kde spolu s profesorom Fritzom Haberom vyvinul prvú sklenenú elektródu, ktorá našla využitie v ďalších desaťročiach. V roku 1912 habilitoval na Uniwersyte Lwowskej, kde bol menovaný docentom. V roku 1913 dostal štipendium Carnegie-Curie na Ústave pre rádium v Paríži, kde pracoval až do začiatku prvej svetovej vojny pod vedením Marie Curiovej. V počas vojny pracoval i Pasteurovom inštitúte. Počas rokov 1920 – 1940 bol profesorom na lovovskej polytechnickej univerzite.

Pop vypuknutí druhej svetovej vojny a po obsadení východnej časti Poľska Červenou armádou bol okupačnými sovietskymi vojskami väznený od 19. marca 1940 Nowosielicach, Stryji, Charkove a Starobieľsku, kde v októbri 1940 bol odsúdený na 5 rokov väzenia v trestaneckom tábore. Trest si odpykal v Kazachstane v rokoch 1940 – 1942. Po uzavretí Dohody Sikorski-Majski bol 28. augusta 1942 prepustený. Cez Irán a Egypt odišiel do Veľkej Británie, kde žil až do roku 1956. Po návrate do Poľska bol profesorom na Politechnike Śląskiej v Gliviciach.

Výlety do Vysokých Tatier

Bol zapáleným horolezcom a alpinistom. V rokuj 1913 vydal prvú poľskú horolezeckú učebnicu (Zasady taternictwa).Bol skúseným lyžiarom, zaujímal sa o fotografovanie, najmä o horskú fotografiu. V medzivojnovom období bol viceprezidentom Poľského lyžiarskeho zväzu. Na mnohých horolezeckých túrach robila mu spoločnosť jeho manželka († 2. marca 1975, Krakov). Bol spoluzakladateľom Himalaya Clubu.

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Zygmunt Klemensiewicz (fizyk) na poľskej Wikipédii.