Ekonomika Vietnamu: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Vytvorená stránka „thumb|[[Hočiminovo Mesto, finančné centrum Vietnamu]] '''Socialisticky orientovaná tržná ekonomika''' vo Vietname je 47. najväčšia […“
(Žiaden rozdiel)

Verzia z 16:55, 8. august 2019

Súbor:Quan 1.jpg
Hočiminovo Mesto, finančné centrum Vietnamu

Socialisticky orientovaná tržná ekonomika vo Vietname je 47. najväčšia ekonomika na svete merané podľa nominálnoho HDP a 35. najväčšia podľa parity kúpnej síly. Krajina je členom:

Od poloviny 1980-tych rokov Vietnam cez reformu Doi Moi (renovácia) zmenil vysoko centralizovanú plánovanú ekonomiku na zmiešanú ekonomiku, ktorá súčasne používa direktívne a indikatívné plánovanie cez 5-ročné plány. Od tej doby tunajšia ekonomika zaznamenala rýchly rast. V 21. storočí sa Vietnam integruje do svetovej ekonomiky. Temer všetky firmy vo Vietname sú malé a stredné podniky. Vietnam sa stal dôležitý vývozca poľnohospodárskych produktov a atraktívny cieľ zahraničných investorov Juhovýchodnej Ázie.

V súčasnosti Vietnam značne závisí na zahraničných investíciach a prílive kapitálu zo zámoria na podporu rastu ekonomiky. Investície do luxusných hotelov a rezortov podporujú miestnu turistiku. Podľa predpovede PricewaterhouseCoopers vo februári 2017, Vietnam môže byť najrýchlejšie rastúca ekonomika na svete s potenciálnym ročným rastom HDP okolo 5,1 percenta, ktorým sa stane 20. najväčšou ekonomikou v roku 2050. Vietnam experti zahrnujú do zoznamu rastúcich trhov (emerging markets) s názvom Next Eleven a CIVETS. V krajine ale sú určité problémy, ktoré znepokojujú analytikov pre ekonomické spomalenie v uplynulých rokoch.

Odkazy

Referencie

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Economy of Vietnam na anglickej Wikipédii.