McDonnell FH Phantom: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Sokol Kat (diskusia | príspevky)
d doplnenie
Sokol Kat (diskusia | príspevky)
d obrazky
Riadok 52: Riadok 52:


== Špecifikácie ==
== Špecifikácie ==
[[Súbor:FH-1 Phantom in flight in February 1948.jpg|náhľad|FH-1 Phantom počas letu vo februári 1948]]
[[Súbor:McDonnell FH-1 Phantom, Naval Aviation Museum, Pensacola, Florida.jpg|náhľad|FH-1 Phantom zo sklopenými krídlami]]


=== Technické údaje ===
=== Technické údaje ===

Verzia z 07:23, 3. október 2019

FH Phantom
Typpalubné stíhacie lietadlo
VýrobcaMcDonnell Aircraft
Prvý let26. január 1945
Zavedenýaugust 1947
Vyradený1949 (USN, USMC)
Charaktervyradený
Hlavný používateľUnited States Navy
United States Marine Corps
Vyrobených62

FH Phantom bolo americké dvojmotorové stíhacie lietadlo, ktoré bolo vyvinuté pre United States Navy. Išlo o prvé lietadlo poháňané len prúdovým motorom, ktoré bolo schopné operovať na amerických lietadlových lodiach.

Vznik a vývoj

V roku 1942 požiadal americký námorný úrad pre letectvo spoločnosť McDonnell, aby navrhla stíhacie lietadlo, ktoré bude schopné operovať z paluby lietadlovej lode. Začiatkom roku 1943 uzavrelo námorníctvo s firmou McDonnell zmluvu na dva prototypy tohto nového stíhacieho lietadla, ktoré nieslo označenie „XFD-1“.

Konštrukčný tím McDonnellu, vedený Kendallom Perkinsom, dostal od námorníctva iba všeobecné špecifikácie, čo dalo inžinierom značnú slobodu pri rozhodovaní. Rozhodli sa navrhnúť čo najjednoduchšie a najkonzervatívnejšie lietadlo, aby sa minimalizovalo riziko a uľahčila výroba a údržba. Konštrukčný tím McDonnellu spolupracoval s firmou Westinghouse na uložení pohonnej jednotky. Zvažovali rôzne konfigurácie, ale nakoniec sa dohodli, že motory budú nainštalované v koreňoch krídel.

Práce na prototypoch sa začali v januári 1944 a prvý z nich vzlietol 26. januára 1945. V skutočnosti však išlo iba o krátky skok, pretože prototyp mal nainštalovaný iba jeden motor. Prvý let stíhačky s oboma motormi sa uskutočnil o niekoľko dní neskôr. Dňa 21. júla 1946 sa začali skúšky XFD-1 na palube lietadlovej lode USS Franklin D. Roosevelt (CVB-42).

V marci 1945 objednalo americké námorníctvo u McDonnellu 100 Phantomov, nakoniec ale bolo postavených iba 60 lietadiel, pretože po skončení 2. svetovej vojny zanikla potreba obstarať väčšie množstvo týchto stíhačiek. Stroje niesli spočiatku označenie „FD-1“. Písmeno D v názve bolo tradične prideľované lietadlám od firmy Douglas. V tomto prípade bolo použité preto, že v čase objednania Phantomu nedodával Douglas námorníctvu žiadne stroje. To sa však čoskoro zmenilo, a preto sa označenie Phantomu zmenilo na „FH-1“. Prvé sériovo vyrobené lietadlo FH-1 Phantom vzlietlo 28. októbra 1946 a dodávky námorníctvu sa začali v roku 1947.

Zo stíhačiek FH-1 Phantom sformovalo americké námorníctvo jednu letku a námorná pechota dve letky. Rýchly vývoj technológie prúdových lietadiel však spôsobil, že tieto stroje nezotrvali v aktívnej službe príliš dlho. Prakticky už včase svojho zavedenia boli Phantomy zastarané, a preto ich do konca roku 1949 všetky vyradili a nahradili lietadlami F2H Banshee.[1]

Konštrukcia

FH-1 Phantom na palube lietadlovej lode USS Saipan (CVL-48) v máji 1948

FH-1 Phantom bolo jednomiestne lietadlo konvenčnej konfigurácie, ktoré bolo vyrobené prevažne z leteckého hliníku. Bol to dolnoplošník s rovnými krídlami, pričom v koreni každého z nich bol inštalovaný motor. Krídla mali rozpätie 12,42 m a dali sa skladať smerom nahor (po zložení zaberali iba 5 m).

Pohon zabezpečovali dva prúdové motory Westinghouse J30-WE-20, z ktorých každý mal ťah 7,1 kN. V prípade potreby bolo možné pripevniť na lietadlo dva pomocné raketové motory, ktoré sa požívali pri štarte. Vnútorný objem paliva bol 1420 litrov, dolet Phantomu však bolo možné predĺžiť prostredníctvom konformnej palivovej nádrže s objemom 1 117 litrov, ktorá sa dala zavesiť pod brucho lietadla.

Pilot mal z kabíny dobrý výhľad a jej kryt sa otváral zasunutím smerom dozadu. Kokpit nebol vybavený vystreľovacím sedadlom, ale kryt bolo možné v prípade potreby odhodiť, aby mohol pilot núdzovo opustiť lietadlo.

Výzbroj pozostávala zo štyroch guľometov M2 Browning kalibru 12,7 mm, pričom každý z nich mal zásobník s 325 nábojmi. Pod krídlami boli závesníky na osem neriadených rakiet vzduch-zem HVAR (High Velocity Aircraft Rocket) kalibru 127 mm. Týmito raketami však boli Phantomy vyzbrojené len zriedka.

Hoci sa Phantom vyznačoval veľmi príjemnými letovými vlastnosťami, nebol príliš výkonný. Svojou maximálnou rýchlosťou len o málo predčil najlepšie vtedajšie stíhačky s piestovým motorom. V porovnaní s nimi mal tiež oveľa menší dolet.[2]

Používatelia

United States Navy
United States Marine Corps

Špecifikácie

FH-1 Phantom počas letu vo februári 1948
FH-1 Phantom zo sklopenými krídlami

Technické údaje

  • Posádka: 1
  • Dĺžka: 11,35 m
  • Rozpätie: 12,42 m
  • Výška: 4,32 m
  • Nosná plocha : 25,431 m²
  • Hmotnosť (prázdny): 3 031 kg
  • Maximálna vzletová hmotnosť: 5 459 kg
  • Pohonná jednotka: 2 × prúdový motor Westinghouse J30-WE-20, každý s ťahom 7,1 kN

Výkony

  • Maximálna rýchlosť: 804 km/h
  • Maximálny dolet: 1 118 km alebo 2 300 km s jednou externou palivovou nádržou
  • Dostup: 12 527 m
  • Stúpavosť: 21,5 m/s
  • Plošné zaťaženie: 178 kg/m²
  • Pomer ťah/hmotnosť: 0,32

Výzbroj

  • 4× guľomet kalibru 12,7 mm[3]
  • 8× neriadené rakety vzduch-zem HVAR (High Velocity Aircraft Rocket) kalibru 127 mm

Pozri aj

Referencie