Minecraft: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Značky: vulgarizmy; slang úprava z mobilu úprava z mobilného webu
Riadok 37: Riadok 37:
Hra by tiež mala dostať rozšírenie: [[Minecraft Earth]]
Hra by tiež mala dostať rozšírenie: [[Minecraft Earth]]


Hra je v súčasnosti [[Zoznam najpredávanejších videohier|najpredávanejšia videohra]] a je populárnejšia, ako dovtedy najpredávanejšia hra [[Tetris]].
Hra je v súčasnosti [[Zoznam najpredávanejších videohier|najpredávanejšia videohra]] a je populárnejšia, ako dovtedy najpredávanejšia hra [[Tetris]]. Jupik je najlepsi


== História ==
== História ==

Verzia z 10:25, 11. október 2019

Minecraft
Základné informácie
Autor/VývojárMarkus Persson, Jens Bergensten
VydavateľMojang
NávrhMarkus Persson
EngineJWJGL 3.21
Posledná plná verzia1.14.4 (19. júl 2019 – pred 1715 dňami.[1])
Vývojárska verzia: 19w37a (1.15) (11. september 2019)
Dátum vydania17. máj 2009 (14 rokov a 317 dní)

Alpha: 27. jún 2010 (13 rokov a 276 dní)
Beta: 20. november 2010 (13 rokov a 130 dní)

Plná verzia: 18. november 2011 (12 rokov a 132 dní)
ŽánerSandbox
PlatformaJava, Java applet, Android, Windows Phone, iOS, Xbox 360, Playstation 3, Playstation 4, Nintedo Switch Edícia, Raspberry Pi
Minimálne požiadavkyJava
Odporúčaná konfiguráciaOpenGL 2.0, 256 MB, 1 GB RAM, procesor 1,8 GHz
Ďalšie odkazy
Web stránka hryminecraft.net

Pozri aj Videoherný portál

Minecraft je 3D sandboxová hra, v ktorej hráč môže stavať a prežívať v kockatom svete. Hra je naprogramovaná v jazyku Java (Java edícia pre PC a MAC) a postavená na engine LWJGL (Lightweight Java Game Library) ktorej verzia je 3.21. Na mobiloch, Windows 10 zariadeniach (stiahnuteľné vo Windows shope), Xbox One konzolách, Nintendo Switch konzolách, Gear VR konzolách a Fire TV funguje tzv. Bedrock edícia (starší názov je Pocket Edition) naprogramovaná v jazyku C++. Na PS4 funguje Legacy Console Edition a PS4 ako jediná verzia Legacy Console Edition ešte stále dostáva aktualizácie.

Hru vydal 17. mája 2009 švédsky programátor Markus Persson a v súčasnosti ho vyvíja jeho firma Mojang. V súčasnosti sa hra teší veľkej obľube s počtom vyše 154 miliónov predaných kusov na všetkých platformách. Hra sa od vydania stále zlepšuje. Alpha (skoré testovanie) fáza bola vydaná 27. júna 2010, Beta (testovanie) fáza bola vydaná 20. decembra 2010. Plná verzia na PC vyšla 18. novembra 2011 na podujatí MineCon v Las Vegas. Minecraft sa stal najhranejšou hrou na YouTube.

Hra sa spopularizovala až tak, že sa Minecraftu chytili aj iné spoločnosti. V roku 2011 natočila spoločnosť film s názvom Minecraft: The Story of Mojang, ktorý ukazuje ako Markus Persson (vtedy majiteľ firmy Mojang) začal programovať a neskôr si vytvoril firmu Mojang. V roku 2014 Mojang vydal 4 Minecraft príručky o hre (Základná, bojovná, staviteľská a redstonová príručka), ku ktorím v roku 2015 vyšli rozšírené vydania. V roku 2018 – 2019 sa vydali ďalšie knihy, ktoré sú vylepšenými verziami starších príručiek. V roku 2014 sa tiež začal natáčať film „Minecraft Movie“, ktorý mal mať premiéru v roku 2019, ale režisér ktorý mal robiť na filme opustil projekt, a preto sa začalo točiť odznova a plánované vydanie má byť v roku 2022. [2]

Hra by tiež mala dostať rozšírenie: Minecraft Earth

Hra je v súčasnosti najpredávanejšia videohra a je populárnejšia, ako dovtedy najpredávanejšia hra Tetris. Jupik je najlepsi

História

Keď švédsky programátor Markus Persson hral hru Infiniminer, rozhodol sa vytvoriť podobnú hru.[3] Hra pozostávala len z dvoch komponentov: hliny a kameňa, ktoré mali textúry, ako v Notchovej hre RubyDung. 1. júna 2009 opustil svoje zamestnanie, aby mohol tvoriť svoju hru. Prvá verzia vyšla ako Cave Game tech test, ktorá na verejnosť nebola vydaná. Prvá verzia, vydaná na verejnosť, bola Pre-classic rd-132211 (Originálne 0.0.0a) 13. mája 2009. Už o dva dni stihol dať Minecraftu názov aj výzor.[4] Za ďalších pár dní pridal do hry aj vodu.[5] 16. mája 2009 bola hra vydaná pod verziou 0.0.9a. V tomto istom roku založil aj svoju spoločnosť Mojang AB. Minecraft bol vylepšovaný a vydávaný postupne v týchto verziách:

Pre-classic (10.  – 16. máj 2009)
Prvá verzia Minecraftu, mala sa pôvodne volať „Cave game“ („Jaskynná hra“). Herný svet mal veľkosť 100×100×100 blokov a bol tvorený len z trávy a kameňa.
Classic (16. máj  – 22. december 2009)
Pridala sa možnosť hrať hru v „Survival“ móde (Prežitie) a testovala sa hra pre viacerých hráčov. Vyšiel vo verziách od 0.0.9a až do 0.30.
Indev (23. december 2009  – 23. február 2010)
Pridali sa svetlá, cyklus dňa a noci, lietajúce ostrovy (po 2 verziách ich odstránili) a vyrábanie predmetov, čo značne znamenalo priblíženie sa k novším verziám. Vydal sa ako 0.31 a Minecraft Indev.
Infdev (27. február  – 27. jún 2010)
Na kraji herného sveta sa začali generovať tzv. „Far Lands“. Herný svet medzi „Far Lands“ mal priemer 12 550 821 blokov. Vydal sa len ako Minecraft Infdev. Od tejto verzie sa dalo hrať len v móde prežitia.
Alpha (28. jún  – 3. december 2010)
Počas všetkých verzií „Alpha“ bola hra rozšírená o mnohé nové bloky, hlavne rôzne horniny; doplnený druhý herný svet, tzv. „Nether“ a mobovia (živočíchy). Okrem toho bolo v prvej verzii pridané menu s nastaveniami.
Beta (20. december 2010  – 13. november 2011)
Vo verzii „Beta“ 1.2 boli do hry pridané mnohé nové bloky a niektoré druhy stromov. V ďalšej verzii 1.3 boli do hry pridané postele a bola pridaná možnosť bielych listín na serveroch v hre pre viacerých hráčov (zoznam hráčov, ktorí sa môžu k serveru pripojiť). Vo verzii 1.5 bolo do hry pridané počasie (dážď, sneh, búrky), štatistiky, dosiahnuté výsledky a niektoré grafické možnosti (možnosť meniť veľkosť písma; „Advanced OpenGL“ – zvyšuje výkon tým, že vykresľuje len viditeľné bloky). Vo verzii 1.6 bol svet „Nether“ pridaný aj do hry pre viacerých hráčov.
Vo verzii Beta 1.8 (tzv. „Dobrodružná aktualizácia“) bola hra rozšírená o kreatívny mód, kde hráč disponuje nekonečným množstvom každého materiálu. V tejto verzii boli pridané najmä nové bojové mechaniky, nový systém potravy, úvodná obrazovka s logom spoločnosti Mojang AB, generované dediny a mnohé nové bloky a „mobovia“ (živočíchy).
Minecraft 1.0 (18. november 2011; plná verzia pre PC na podujatí MineCon v Las Vegas.
posledná verzia hry: Minecraft 1.14.4 (19. júl 2019)
V prvej verzii 1.0 vývojári do hry pridali herný svet Ender a „koniec“ hry – zavŕšenie hry, po ktorom je ale možné v hre naďalej slobodne pokračovať.
Vo verzii 1.3 sa pridali príkazy a aj nové generovanie sveta.
Vo verzii 1.5 sa pridali redstone veci, neskôr v 1.6 nové kone a 1.7 nové biomy.
Vo verzii 1.8 sa pridali podmorské veci a oveľa viac vecí. O 2 roky nato vyšla verzia 1.9, ktorá priniesla veľké zmeny v combate a v ende.
Vo verzii 1.12 sa pridali nové farby blokov, nový crafting systém a pokroky.
Vo verzii 1.13 Update Aquatic sa pridalo veľa nových oceánskych blokov a novú zbraň ale zmenilo aj veľa príkazov.
Vo verzii 1.14 Village and Pillage sa zlepšili dedinčania, pridali sa nové moby a biómy v ďžunglách, nájazdy a nové bloky, ktoré uľahčujú hru.

V septembri 2014 firmu Mojang aj s právami na Minecraft kúpil Microsoft.[6]

Hranie hry

Náplň hry

Hra Minecraft nemá koniec – vďaka tomu je to sandboxová hra (napriek tomu sa porazenie tzv. Ender draka (cieľ hry) môže brať ako ukončenie, ale hra pokračuje ďalej). Náplňou hry je ničenie a stavanie kociek (blokov) z rôznych materiálov, tvorba (crafting) rôznych herných vecí (items), boj s protivníkmi (agresívnymi mobmi/príšerami), pestovanie rastlín (a potravy), alebo získavanie zdrojov (pozri bloky a itemy). V multiplayeri (hra na viac hráčov) môžu navyše hráči spolupracovať alebo kradnúť veci iným hráčom, bojovať alebo medzi sebou obchodovať a hrať rôzne minihry na oficiálnych serveroch (napr. Mineplex alebo hypixel). Svet Minecraftu môžu hráči celkom meniť.

Ocenenia a pokroky

Vo verzii Minecraftu Beta 1.5 sa pridali ocenenia, ktoré označujú, čo všetko hráč vo svete vykonal. Bolo ich 46 pre PC, a vylepšovali sa až do snapshotu 17w13a (1.12 develop verzia), keď ich nahradili pokroky (Advancements). Pokroky boli pridané len na Java Edition (PC edition), takže ešte stále sú ocenenia na iných platformách. Existujú 3 druhy pokrokov: Pokrok, gól a výzva. Je ich spolu približne 40.

V 1.13 sa pridali nové 4 pokroky a v 1.14 sa tiež pridali 4 pokroky, a boli rozlíšené (Pokroky a góli majú klasickú farbu, ale výzvy majú fialovú farbu.)

Herný svet

Hranie sa odohráva v mapách, pričom množstvo máp, ktoré môže mať hráč rozohraných, nie je limitované (prakticky iba miestom určených na uloženie (dá sa to nastaviť)).

Technické údaje

Vzhľadom na neobmedzenú veľkosť mapy nemôže byť načítaná celá naraz (pretože počítač by to nezvládol). Preto musí byť spôsob, ako vybrať určitú oblasť, ktorá bude aktívna (rast rastlín, pečenie v peciach...) a ktorá sa bude zobrazovať. Toto je vyriešené tým, že mapa je rozdelená do kusov máp (tzv. chunkov) veľkých 16 × 16 × 256 blokov), pričom aktívnych je len niekoľko takýchto oblastí okolo hráča, a počet zobrazovaných chunkov smerom od aktuálnej polohy hráča je možné nastaviť. Pomocou príkazu /forceload alebo produktov tretích strán (módov) je možné, aby niektoré chunky boli neustále aktívne. Výhoda toho je, že v danom chunku bude naďalej „plynúť čas“ – všetky procesy čas vyžadujúce (ako rast rastlín či iné) budú prebiehať aj bez prítomnosti hráča. Nevýhodou je spomalenie počítača. Pri rozumnom použití týchto nástrojov je zmena nerozoznateľná.

Minimálne požiadavky (PC a MAC edícia – Java edícia)
Názov požiadavky Minimálne požiadavky
Java Verzia Java 8 (1.12+)
Procesor Intel Core i3 (funguje aj na straších, ale nie plynulo) alebo AMD
RAM 512MB
Pevný disk 5GB
Minimálne požiadavky (Bedrock edícia)
Názov požiadavky Minimálne požiadavky
Verzia Všetky vyrobené po roku 2011
RAM 256MB
Úložisko v závislosti od platformy
Minimálne požiadavky (Konzolové platformy – Playstation 4).
Názov požiadavky Minimálne požiadavky
Platforma Playstation 4
RAM 512MB
Pevný disk 10GB

Bloky a predmety (items)

Zdroje v minecrafte sa dajú zaradiť do dvoch kategórií: bloky, ktoré existujú vo svete; a predmety (items), ktoré sú hráčovi priamo k dispozícii (môže ich vlastniť v úložisku – či už svojom inventári, alebo v truhliciach). Každý blok má jemu zodpovedajúci predmet, ktorý sa po rozbití bloku objaví na mieste bloku, hráč môže bloky naspäť položiť kliknutím, ak má danú vec k dispozícii. Predmetov je však viac ako blokov, pretože existujú veci, ktoré nereprezentujú blok, ale majú nejakú funkciu (napríklad krompáč). Každý blok má rozmery 1 × 1 × 1 meter. Od 1.13 sú predmety rozdelené podľa náročnosti ich nájdenia / vyrobenia. Biela farba je na predmetoch, ktoré sa ľahko získajú (, zelené predmety, na ktoré už musíte sa trochu namáhať, žltá je na predmetoch, ktoré vo svete nájdete málo, asi tak 1x 1000 blokov a potrebuje veľa času na nájdenie a fialová je epická ktorú nájdete alebo vytvoríte veľmi ťažko a niektoré sa dajú získať iba cez príkazy.

Stavby (generácia sveta)

Existujú stavby, ktoré môžu pomôcť hráčom v ich dobrodružstve.

Village (Dedina)

Dedina je krásne a užitočné miesto v Minecrafte. Môžete tu nájsť dedinčanov, s ktorými môžete obchodovať, truhlice, postele, farmy atď. Takisto sa tu môžu generovať železný obri (angl. Iron Golems), ktorý chránia dedinu pred agresívnymi mobmi.

Jungle Temples (Pevnosti v džungli)

Džungľové pevnosti sú pevnosti s pokladom v džungli. Nájdete tu všelijaké veci, napr. kosti, železné ingoty, diamanty atď., ale nachádzajú sa v nich aj pasce. Dajú sa ale zničiť a pomôžu vám tiež s ruditom.

Mineshaft (Bane)

Všetky bane spája len jediné: boli vyrobené dedinčanmi ktorí ťažili a museli odísť preč. Na zemi sa nachádzajú koľajnice, truhlice vo vozíkoch (vozík je postava – entita) a materiály. Nachádzajú sa v podzemí na výškových súradniciach Y5 až Y59.

Woodland Mansions (Drevená pevnosť)

Táto stavba sa generuje od verzie 1.11. Nájdete tu Illagerov (Privolávačov a Pomstiteľov) a truhlice s vecami (pušný prach, menovky,...). Nájdete ju v Tmaých lesoch alebo vďaka mape Kartografa.

Ocean Momument (Oceánsky monument)

V Oceánskom monumente sa objavujú Strážcovia a Starší strážca. Objavujú sa v hlbokých oceánoch, od 1.13 aj v miernych oceánoch.

Herné režimy (gamemode)

V Minecrafte je v súčasnosti päť herných režimov:

Survival (Prežitie)

V hre o prežitie si hráč musí vyrábať vlastné nástroje, ťažiť rudy ako železo, zlato, diamanty a smaragdy. Hráč bojuje proti príšerám (creeper, zombík a kostlivec), zabíja a chová si užitočné zvieratá, stavia si domček a prehľadáva ďalšie dimenzie. Od Beta 1.8 je tu aj ukazovateľ hladu. Takisto môže svoje veci stratiť a buď mu po 5 minútach zmiznú alebo ich zoberie iný hráč. Dá sa tu nastaviť aj obťažnosť. Zo sveta sa môže hráč dostať portálom do Netheru a neskôr do Endu, kde musí zabiť draka. Takisto musí preskúmavať okolitý svet, vytvárať vlastné veci, vyrábať elixíry, variť jedlo a očarovávať si oblečenie, zbrane a nástroje. Tento herný režim bol inplementovaný v Classic Survival test 0.24 a podstatne vylepšovaný v Alpha a Beta verziach.

Creative (Tvorivosť)

V tvorivosti má hráč oproti prežitiu niekoľko výhod: môže lietať, má nekonečnú zásobu zdrojov, je nesmrteľný, nemusí jesť, a má k dispozícii príkazy, ktorými môže ovplyvňovať veci, ak sú zapnuté cheaty (meniť deň/noc, pridávať si zdroje...). Tento herný režim bol už v prvej verzii Minecraftu (Cave Game Tech Test), ale bol to skôr taký CreativeSpectator. Oficiálne pridaný bol až v Beta 1.8.

Hardcore (drsná hra)

V hardcore má hráč len jeden život – ak zomrie, tak príde o uloženú hru a viac si už nemôže danú mapu zahrať (ak si ju vopred nezálohoval). Hardcore bol predstavený vo verzii 1.9 Beta Pre-Release 2. Vzhľadom na náročnosť tohto herného režimu sa neodporúča pre nováčikov. Od 1.9 sa nachádza pozorovanie sveta (Spectated World).

Adventure (Dobrodružstvo)

Tento režim bol špeciálne vyvinutý pre hráčov dobrodružných máp. V tomto móde hráč nemôže ničiť bloky. V adventure móde môžete len otvárať truhlice, stláčať tlačidlá, posúvať páku, otvoriť dvere, zabíjať príšery a cheatovať. Ničiť a pokladať bloky nemôžete.

Spectator (Pozorovateľ)

Herný mód, ktorý bol pridaný vo verzii 1.8. Je určený na pozorovanie, hráč môže lietať vysokou rýchlosťou, je neviditeľný a nemôže stavať, ničiť ani zabíjať. Pri stlačení ľavého tlačidla počítačovej myši s pohľadom namiereným na nejakú bytosť sa hráč vtelí do daného tvora a môže okolitý svet sledovať z jeho perspektívy. Vhodný najmä na minihry a štýly hier ako je Ultra Hardcore.

Stupne náročnosti

V hre sa nachádzajú aj stupne náročnosti.

Pokojná (Peaceful)

V pokojnej náročnosti na vás nič nebude útočiť, nebudú sa objavovať príšery (drak z konca sveta neútočí, vlci neútočia na hráča). Automaticky sa dopĺňajú životy na maximum a jedlo sa vôbec nemíňa.

Jednoduchá (Easy)

V jednoduchej náročnosti sa generuje 1 mob na 64 blokov. Keď budete mať hlad, váš život sa zníži na polovicu (5 srdiečok).

Normálna (Medium)

V normálnej náročnosti sa budú objavovať mobovia v priemere 3 – 7 mobov na 64 blokov. Keď budete mať hlad, váš život sa zníži na pol srdiečka, čo znamená, že nesmiete si ublížiť, lebo zomriete. Je to predvolená obťažnosť.

Ťažká (Hard)

V ťažkej náročnosti sa bude objavovať 10 a viac mobov na 64 blokov. Keď budete mať hlad, zomriete.

Dimenzie

V hre sú tri dimenzie:

  • Okolitý svet (Overworld),
  • Nether (Hell),
  • Koniec sveta (The End / End world).

Ďalšie je možné pridať úpravou (tzv. módovaním) Minecraftu rôznymi módmi (napr. Aether, Morph a iné).

Overworld

Overworld (Okolitý svet) je základná dimenzia, v ktorej sa na začiatku hráč objaví. Existuje od vydania prvého Minecraftu. Na výšku má 256 blokov, má nekonečnú šírku a dĺžku. Pred verziou 1.8.1 Beta to bolo okolo 12 000 000 blokov (ohraničený je tzv. Far Lands). Dnes hranicu sveta označuje bariéra, ktorá funguje skoro tak rovnako ako Void. Spodná časť mapy je ohraničená podložím (ktoré je nezničiteľné, s výnimkou kreatívneho módu a niektorých módov, napr. WorldEdit). Generujú sa tu takmer všetky druhy tvorov (okrem Ghastov, Zombie prasačích ľudí, Žiarivcov a Ender drakov). Je zložený prevažne z kameňa, hliny, štrku, piesku, vody a rúd. Generujú sa tu štruktúry ako podzemné bludiská a kobky (Dungeony), opustené bane, ruiny, pyramídy, hrobky, NPC dedinky a údolia. Tento svet sa delí na ekosystémy (biómy), ktoré sa od seba líšia vzhľadom, veľkosťou, povrchom terénu a materiálmi, ktoré sa v nich vyskytujú. Každý bióm má charakteristickú farbu trávy. Biómy Overworldu

Forest (Les)

Les je charakteristický vysokým počtom dubov, obsahuje aj brezy. Zriedkavo sa tu vyskytujú vlci. Jeho povrch je zložený z trávy. Bol pridaný vo verzii 0.30 (Clasic).

Desert (Púšť)

Táto oblasť je takmer celá pokrytá pieskom a ojedinelými kaktusmi, ktoré sú spolu s cukrovou trstinou jediné rastliny rastúce na púšti. Na brehoch prípadných riek sa môže vyskytovať aj tráva (Pozn.: toto nie je celkom tak. Pozri technické biómy). V tomto bióme sa nikdy neobjavujú pasívne tvory (moby) s výnimkou dedinčana (villagera) a králika. Púšť je jedným z troch biómov, na ktorých sa môžu generovať NPC dedinky. Okrem nich sa v púšti generujú aj studne a púštne chrámy. V noci sa tu generuje veľké množstvo agresívnych tvorov (husk, kostlivec, atď.).

Plains (Planina, Lúka)

Planina je bióm bez stromov s výnimkou veľkými stromami asi na 64x64 blokov 1 strom), ktorý obsahuje veľké množstvo vysokej trávy a kvety. Generuje sa tu veľké množstvo kráv a sliepok. Je druhým biómom, kde sa môžu generovať NPC dediny a biómom, kde sa objavujú kone. Tento bióm je asi najčastejší. Planina bola pridaná ešte vo verzii Classic 0.11.

Swampland (Močiar)

Močiar môže byť pokrytý pevninou so stromami (na ktorých rastie liana), alebo vodou (na ktorej sa vyskytujú lekná). Od verzie 1.4 sa v močiaroch objavuje mob sliz, od verzie 1.5 je ich výskyt podmienený fázou mesiaca. Vyskytuje sa tu aj dom čarodejnice. Od verzie 1.7 sa tu vyskytujú aj orchidey.

Jungle (Džungľa)

Džungľa obsahuje množstvo džungľových stromov, ktoré sú oproti ostatným stromom väčšie. Na nich sa vyskytujú kakaové bôby. Zem je takmer úplne pokrytá listami. Občas sa v džungli vygeneruje aj jazierko a džungľový chrám.

Cold Taiga (Studená tajga)

Bióm pokrytý snehom, rastie tu smrek (Spruce trees). Vyskytujú sa tu vlky.

Taiga (Tajga)

Tento bióm nie je pokrytý snehom, rastie tu smrek (Spruce trees) a papraď. Tento bióm sa pridal vo verzii Beta 1.8.

Mega Taiga (Veľká tajga)

Nezvyčajný bióm, obsahuje nezvyčajne veľké smreky (kmeň hrubý 2 × 2), podzol, kameň obrastený machom a papraď (Fern). Oblasť sa vyskytuje od verzie 1.7.

Extreme Hills (Extrémne kopce, Extrémne hory) (od 1.13 mountain)

Hory sú zasnežená oblasť s vysokým prevýšením. Zriedkakedy obsahujú stromy. Je to jediný bióm, kde sa generujú smaragdy a skaly s rybenkou. Bióm bol pridaný vo verzii 1.0.

Mushroom Island (Hubový ostrov)

Legendárny bióm vyskytujúci sa len na vzdialených ostrovoch v oceáne. Namiesto trávy sa tu na zemi vyskytuje podhubie. V tomto bióme rastú veľké hríby (o veľkosti stromu) a vyskytujú sa tu muchokrávky (Mooshroom). Negenerujú sa tu agresívne tvory.

Oceán (Voda)

Obrovská plocha pokrytá vodou. Na dne oceánu je štrk. Vyskytujú sa tu kalmáre. Od verzie 1.8 sa tu zriedka vygeneruje oceánsky monument, v ktorom sa rodia strážcovia a ich silnejšia verzia starší strážcovia. Oceán bol pridaný už keď bola voda, teda vo verzii 0.0.9a (PreClasic). Od 1.13 bude sa radiť medzi Normal Ocean.

Warm Oceans (Teplý Oceán)

Obrovská plocha pokrytá tyrkysovou vodou. Na dne oceána je piesok. Vyskytujú sa tu korály v korálových rastlinách, vodná tráva a niekde aj pieskové zrúcaniny. Tento bióm je od verzie 1.13.

Cold Ocean (Studený oceán)

Obrovská plocha pokrytá upravenou modrou vodou. Na dne oceána je štrk. Vyskytujú sa tu utopené jaskyne a morská tráva. Taktiež pár rýb a nachádzajú sa tu aj kamené zrúcaniny. Vyskytuje sa od verzie 1.13.

Frozen Ocean (Zamrznuté oceány)

Menšia plocha pokrytá vodou a na hladine vody ľad. Vyskytujú sa tu ľadovce. V tejto oblasti sa vyskytuje len jeden mob a to je polárny medveď. Vyskytuje sa od verzie 1.13.

Ice Plains (Zamrznuté pláne)

Veľké pusté oblasti pokryté snehom. Tento bióm sa vyskytuje od verzie 1.7. Voda sa tu nachádza iba v zamrznutom stave. Stromy sa tu vyskytujú veľmi vzácne.

Ice Plains Spikes (Zamrznuté pláne s ostňami)

Epický biómov, je pokrytý „ostňami“ (vežičkami) zo zhusteného ľadu (Compressed ice). Okrem „ostňov“ je pokrytý blokmi snehu (Snow) a obyčajným ľadom (Ice).

Roofed Forest (Čierny dubový les)

V tomto bióme sa vyskytujú čierne duby (Dark Oak trees) a (podobne ako v Mushroom Islands) veľké hríby (o veľkosti stromu). Generuje sa tu veľa agresívnych tvorov. V tomto bióme väčšinou nevidno oblohu. Vyskytuje sa od verzie 1.7. Od 1.11 sa tu generuje takzvaný Woodland Mansions s iligermi a ďalšími mobmi.

Savanna (Savana)

Typickým znakom tohto biómu sú akácie (Acacia trees), ktoré rastú iba tu. Okrem nej je tu veľa trávy (Grass). Táto oblasť sa vyskytuje od verzie 1.7. Je tretím biomom kde sa môžu generovať NPC dedinky. Od 1.10 aj s farbou dreva biomu.

Mesa (Púšť z ílu)

Veľmi vzácny bióm, celý sa skladá len z farebného ílu (Stained Clay) a červeného piesku (Red Sand). Pod ílom sa nachádza skala. Tento bióm sa vyskytuje od verzie 1.7.

Flower Forest („les“ z kvetov)

Plocha tvorená veľkým množstvom druhov kvetov a menším počtom stromov. Tento bióm sa vyskytuje od verzie 1.7.

Subbiómy (Technické biómy)

Technické biómy sú biómy, ktoré sa medzi biómy nezaraďujú, ale pre jednoduchosť tvorby sveta ich program Minecraft sám označuje ako biómy. Sem patria rieky, zamrznuté rieky, pláže, zamrznuté oceány, okraje hôr (Extreme hills) a kopce – hills (Forrest Hills, Desert Hills atď.) Prípadná tráva v púšti je súčasťou biómu Rieka (River), a teda v skutočnosti sa v púšti nenachádza.

Nether

Nether (podsvetie alebo peklo) bol pridaný vo verzii Alpha 1.2.0 (Halloween Update) a podstatne vylepšený v Beta 1.9 (Nether Update), ktorá bola uverejnená až pre Minecraft 1.0.0. Boli pridané pevnosti (Nether fortress), v ktorých sú spawnery (bloky, ktoré spôsobujú spawn – generovanie – mobov, v tomto prípade ohnivákov (Blazes)). Takisto bola vylepšená aj vo verzii 1.10. V tejto dimenzii sa nedá spať v posteliach (pokus o to spôsobí explóziu postele). Táto dimenzia sa skladá z netherracku, svietivca (glowstone), lávy, netherbricku, piesku duší (soulsand), kremeňa (nether quartz), lávové a štrku (gravel). Nedá sa tu pokladať voda, lebo sa voda okamžite vyparí.

Ender world

Ender world bol pridaný vo verzii 1.0. Do Ender worldu sa dá dostať iba pomocou Ender portálu, ktorý sa vyskytuje iba v podzemných pevnostiach (Strongholdoch). V Ender worlde sa nachádzajú tvory (mobovia) Endermani a jeden Ender Drak, ktorý je aj konečným bossom hry. The End (iný názov pre Ender world) je vytvorený z Endstonu a obsidiánu. Jediný spôsob, ako sa dostať z Ender worldu, je zabiť Ender draka. Po jeho zabití sa objaví štruktúra pripomínajúca studňu, ktorá vedie do overworldu.

Vo verzi 1.9 sa pridali mreže okolo pár krištálov. Pridal sa teleport na end city. Je 1000 blokov ďaleko od ostrova. Nájdete tam hlavu draka, elytru a v 1.11 aj prekliate oblečenie. Od 1.13 sú tieto ostrovy rozdelené do 4 biomov.

Mobovia

V Minecrafte sú tvory (mobovia), ktoré môžu hráčovi pomôcť alebo ublížiť.

Pasívne

Hráč z nich môže získať rôzne suroviny ako napríklad jedlo, tieto moby nikdy nezaútočia na hráča a všetky sa generujú na zemi, až na chobotnicu (Squid), ktorá sa objavuje vo vode. Do tejto skupiny zapadajú: prasa (Pig), zajac (Rabbit), krava (Cow), chobotnica (Squid), hríbová krava (Mooshroom, „muchokrávka“), sliepka (Chicken), ovca (Sheep) a osadník (Villager). Po kliknutí na osadníka pravým tlačidlom myši s ním je možné obchodovať.

Agresívne

Hráča napadnú, ak je v dosahu. Jaskynný pavúk (Cave Spider), Creeper, kostra (Skeleton), pavúk (Spider; na povrchu útočí iba za tmy), Chicken Jockey (malý zombie jazdiaci na sliepke, cez deň nehorí), Spider Jockey (kostra jazdiaca na pavúkovi) a Zombie sa spawnujú v tme. Okrem už uvedených, do tejto skupiny zapadajú: duch (Ghast), lávová kocka (Magma cube), sliz (Slime), ohnivák (Blaze), čarodejnica (Witch), strážnik (Guardian; generuje sa v podvodných chrámoch), Hask (zombík ktorý sa generuje v púšti na 80% a dáva hunger pri ublížení a nezhorí a je od 1.10.) a ešte tu patrí Stray (je to kostra ktorá má luk ale na 60% ho má očarovaný (oenchantovaný) a vyskytuje sa v horách a snežných biomoch a je lepší strelec ako normalna kostra a tiež horí na slnku je od verzie 1.10) A podobné tvory rybenka (Silverfish) a Endermite (generuje sa pri teleportovaní Endermana). Delia sa na dve skupiny

Undead mobovia (Mŕtvy mobovia)

Undead mobovia sú agresívne moby, ktoré sa líšia od ostatných druhom moba. Sú nimi všetky mobovia, ktorých Elixír zranenia lieči, letkvar uzdravenia ubližuje a neútočí na nich Wither (zombík, kostlivec, drowned, skeleton horse, zombie horse a wither). Špeciálnu vlastnosť (od 1.13) majú, že sa nikdy neutopia (okrem zombíkov, tý sa prekonvertujú do utopených zombíkov)

Neutrálne

Nezaútočia, ak nebudú provokované (poškodené, udreté) Do tejto skupiny zapadajú: prasací zombík (Zombie Pigman), Enderman (zaútočí aj pri pohľade „z očí do brucha“), vlk (Wolf), Lamy, železný golem (Iron Golem; iba prirodzene generovaný je neutrálny, umelo vytvorený je už pasívny).

Bossovia

Tieto príšery majú zložitejší vzor útoku a pohybu, majú vysoký počet zdravia a objavujú sa po jednom v jednom svete. Do tejto skupiny zapadá: Ender drak (Enderdragon), ktorý sa prirodzene vyskytuje len v End Worlde, a Wither ktorý bol pridaný vo verzii 1.4.2, ktorý sa generuje, len keď hráč zostaví určitú štruktúru.

Krotiteľné

Do tejto skupiny patrí ocelot, vlk (Wolf; ktorý tiež patrí do kategórie neutrálne) a kôň (Horse; pridaný vo verzii 1.6). Proces krotenia u vlka je veľmi jednoduchý (na rozdiel od ocelota). Vlkovi sa jednoducho dá kosť a je skrotený (tiež záleží od hladu vlka, niekedy treba obetovať viac kostí). U ocelotov platí postup: držať surovú rybu a nepohnúť sa. Je potrebné počkať, kým prídu, a kliknúť na ocelota bez pohybu kurzora myši, ináč sa ocelot dá na útek. Po úspešnom skrotení sa ocelot náhodne premení na jednu z troch druhov mačiek (čierna, biela, ryšavá). Kôň sa krotí tak, že sa naňho nasadne s prázdnou rukou (pravé tlačidlo), až kým sa neobjavia srdcia. Potom sa dá po stlačení klávesy „E“ osedlať (príp. dať na neho aj brnenie) a jazdiť na ňom. Patrí sem aj lama ale nemôžete na nej jazdiť. Môžete si do truhlice uložiť veci.

Strážcovia

Patrí sem Iron golem a Snowman. Dajú sa využiť na obranu.

Nespawnuteľné

Patria sem mobovia ktorý sa nedajú spawnúť alebo sa nemôžu spawnúť. Dajú sa len vyvolať pomocou /summon. Patrí sem Zombie giant, Zombie kôň, Zabíjacký králik a Illusioner.

Odstránené

Ku klasickým odstáneným mobom patria tzv. Indev mobovia. Bolo to v časoch, keď v Mojangu bol zamestanec prezývaný ako Dock. Boli to steve, black steve, rana a beast boy. Steve (muž) a black steve (indián) boli ďalšími druhmi človeka, rana bola s dockovho projektu a Beast boy bol nadizajnovaný ako zo seriálu Mladý titáni (Teen Titans). Tento zamestanec však opustil Mojang v Januári 2010 a 1 februára 2010 vo verzii Indev 0.31 (February 1,2010) _02 boli odstránený a obnovila sa podpora vylepšovania mobov.

Hra pre viacerých hráčov

Servery

Hra pre viacerých hráčov na Minecraft je k dispozícii prostredníctvom hráčov-hostiteľov, podnikateľských hosťovaných serverov alebo Minecraft: Realms serverov a umožňuje viac hráčom komunikovať medzi sebou v jednom hernom svete. Sú 2 spôsoby na prevádzkovanie serverov:

Hosting (so strany hráča alebo poskytovateľa)

Hráči si môžu prevádzkovať svoje vlastné servery alebo použiť poskytovateľa hostingu (Multimine, Hicoria, server.pro, atď.). Herné svety v pre hre jedného hráča majú podporu miestnej siete, čo umožňuje hráčom spojiť svety na lokálnej sieti pomocou prepojenia počítačov bez nastavenia servera. Servery hry pre viacerých hráčov sú vedené zo strany prevádzkovateľov serverov, ktorí majú prístup k príkazom serverov, ako je nastavenie času dňa a teleportovanie hráča. Operátori môžu tiež nastaviť obmedzenia týkajúce sa napr. toho, že ktoré používateľské mená alebo IP adresy majú povolený vstup na server a dokážu nainštalovať si pomocníky (pluginy). Herné servery ponúkajú hráčom širokú škálu aktivít, pričom niektoré servery majú svoje vlastné jedinečné pravidlá a zvyky. Spôsob hry hráč proti hráčovi (Player vs player/PvP) je niekde tiež umožnený. Mnoho serverov dnes má vlastné rozšírenia, ktoré rozširujú možnosti hráča. Najčastejšie sa na serveroch nachádza Skyblock, Survive, Creative a minihra BedWars.

Realms (so strany Mojangu)

V roku 2013 Mojang oznámil založenie hostingových služieb, ktoré umožňujú hráčom vytvoriť hry pre viacerých hráčov ľahko a bezpečne, bez toho aby museli vytvárať vlastné servery tzv. Minecraft Realms, ktoré sa líšia od štandardného servera v tom, že sa k serveru môžu pripojiť iba pozvaní hráči, nepoužívajú IP servera a môžu byť aktívne aj 24/7 (pokiaľ ich majiteľ nevypne). Majitelia serverov Realms môžu do hry prizvať až dvadsať ľudí. Server môže mať naraz pripojených iba desať hráčov. Na realms sa od roku 2017 dajú hrať aj nové minihry. Mojang na Electronic Entertainment Expo 2016 oznámil, že Realms bude podporovať pripojenie z rôznych platforiem, napr. Windows 10, iOS a Android. Od polovice júna 2016 začala ich podpora a podpora pre Xbox One pribudla neskôr v roku 2016.

Modifikácie v hre

Módy

Modifikácie, alebo skrátene módy, sú úpravy Minecraftu, ktoré menia, opravujú, pridávajú alebo odstraňujú obsah hry podľa autorovho priania a schopností. Existujú aj celé balíky módov tzv. modpacky (ako napríklad Hexxit, Tekkit, Elektromine (Futurecraft), Čarovný Minecraft, Dalifes alebo FoolCraft), ktoré sú zložené z viacerých módov, a sú "hostované" na rôznych aplikáciach, ako Feed the Beast, CurseVoice alebo Technic.

Datapacky

Datapacky (po slovenky dáta v balíčkoch), sú úpravy Minecraftu, ktoré fungujú v jazyku.json. Vďaka ním si hráč môže do sveta pridať hocijaké recepty, pokroky, tagy, príkazy,... ktoré hráč chce a to bez menenia kódu hry.

Plugin API

Mojang pracuje na tzv. Plugin API (niekedy aj Modding API), ktoré tvorbu módov (alebo pluginov v multi playeri) uľahčí a zabráni čo najviac konfliktom medzi jednotlivými pluginmi. Bolo plánované minimálne od 5. júla 2010[7].

Komunita Minecraftu

MineCon

Viac informácií nájdete v hlavnom článku Minecon.

Minecon (Skratka pre Minecraft Conferetions) je šou, v ktorej sa rozpráva o Minecrafte, jeho budúcnosti a minulosti či o jeho udalostiach. Prvý Minecon bol v roku 2010 pod prezývkov MinecraftCon. Odvtedy sa volal Minecon. V roku 2017 sa zmenil na Minecon Earth – 90 minútovú liveshow naživo, s hlasovaním a rozprávaním o nových aktualizáciach. V roku 2019 sa zmenil názov na Minecon Live.

Najbližší MineCon: MineCon Live 2019 (28. september)[8]

Minecraft v budúcnosti

Java edícia

Minecraft vydáva nové predmety v tzv. snapshotoch (18w09a, 18w09b,...) niekedy označované ako Alpha versions. Prvé dve číslice znamenajú rok. Ďalšie písmeno znamená week (týždeň) a ďalšie dve čísla týždeň. Posledné písmeno označuje kolkatý to je snapshot v určitom týždni. Neskôr, pár týždňov pred vydaním začnú vydávať zmeny v pred-vydaniach (pre-release). Väčšinou ich býva 2 až 4 pre-release ale môže byť ich aj viac (väčšinou to závisí, koľko chýb sa nachádza vo verzii.)

Najviac snapshotov: 56 (1.9) Najviac pre-releasov: 10 (1.13)

Bedrock edícia

Bedrock edícia má nové predmety v Beta verziách, ktoré vychádzajú raz za čas. Býva ich málo, ale pridávajú oveľa viac vecí, než 3 vývojové verzie v Java edícii.

Zdroj

  • Minecraft Wiki (po anglicky) – wiki venovaná špeciálne minecraftu.

Referencie

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Minecraft

Externé odkazy