Dubnica nad Váhom: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Hasley (diskusia | príspevky)
d Undid edits by 46.18.145.176 (talk) to last version by Teslaton: revert experimentu
d upresnenie
Riadok 430: Riadok 430:
* ''Barokový kostol sv. Jakuba'' – najstarši doklad, kde sa spomína tento kostol je z roku [[1276]]. Kostol je gotický, barokovo upravený v roku [[1754]]. Je obkolesený murovanou ohradou a barokovou branou.
* ''Barokový kostol sv. Jakuba'' – najstarši doklad, kde sa spomína tento kostol je z roku [[1276]]. Kostol je gotický, barokovo upravený v roku [[1754]]. Je obkolesený murovanou ohradou a barokovou branou.
* ''Ranobarokový kaštieľ'' – je z roku [[1670]]; postavený v štýle raného baroka s renesančnými základmi. Vstupná brána sa pýši barokovou bránou a štvorhrannou vežou. V západnom krídle je kaplnka Nanebovzatie Panny Márie z roku [[1730]].
* ''Ranobarokový kaštieľ'' – je z roku [[1670]]; postavený v štýle raného baroka s renesančnými základmi. Vstupná brána sa pýši barokovou bránou a štvorhrannou vežou. V západnom krídle je kaplnka Nanebovzatie Panny Márie z roku [[1730]].
* ''Renesančný kaštieľ'' – pochádza z 1. polovice 17. storočia a bol upravený v 18. storočí.
* ''Renesančná kúria'' – pochádza z 1. polovice 17. storočia a bola upravená v 18. storočí.
* ''Stĺp hanby''
* ''Stĺp hanby''
* ''Rokokové súsošie sv. Jána Nepomuckého'' – pochádza z roku [[1773]], stojí na troch podstavcoch, v strede je socha svätca a po bokoch sú sochy dvoch anjelov.
* ''Rokokové súsošie sv. Jána Nepomuckého'' – pochádza z roku [[1773]], stojí na troch podstavcoch, v strede je socha svätca a po bokoch sú sochy dvoch anjelov.

Verzia z 21:27, 21. november 2019

Dubnica nad Váhom
mesto
Pohľad na centrum mesta
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Trenčiansky kraj
Okres Ilava
Región Považie
Vodný tok Dubnický potok
Nadmorská výška 242 m n. m.
Súradnice 48°57′27″S 18°09′57″V / 48,957500°S 18,165833°V / 48.957500; 18.165833
Rozloha 49,14 km² (4 914 ha) [1]
Obyvateľstvo 21 805 (31. 12. 2023) [2]
Hustota 443,73 obyv./km²
Prvá pís. zmienka 1193
Primátor Peter Wolf[3] (nezávislý)
PSČ 018 41
ŠÚJ 513016
EČV (do r. 2022) IL
Tel. predvoľba +421-42
Adresa mestského
úradu
Mestský úrad
Bratislavská 434/9
018 41 Dubnica nad Váhom
E-mailová adresa primator@dubnica.eu
Telefón 042 / 445 57 38
Fax 042 / 442 19 11
Poloha mesta na Slovensku
Poloha mesta na Slovensku
Map
Interaktívna mapa mesta
Wikimedia Commons: Dubnica nad Váhom
Webová stránka: dubnica.eu
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Dubnica nad Váhom (v minulosti Dubnica, nem. Dubnitz an der Waag) je mesto na Slovensku ležiace v Trenčianskom kraji. Zároveň je najväčším mestom Ilavského okresu a kultúrno-hospodárskym strediskom Ilavskej kotliny. Počtom obyvateľov 24 975 (2013) je tiež najväčším mestom, ktoré nie je okresné.

Polohopis

Dubnica nad Váhom leží v Ilavskej kotline na strednom Považí pri rieke Váh. Severozápadne sa tiahnu Biele Karpaty, na juhovýchode sú to Strážovské vrchy. V blízkosti mesta Dubnica nad Váhom sú mestá Trenčín, Nová Dubnica, Ilava, Trenčianske Teplice a Nemšová.

Geografia

Podnebie

Podnebie Dubnice nad Váhom vo veľkej miere určuje od západu vplyv Atlantického oceánu, od juhu vplyv Jadranského mora, od východu vplyv rozsiahlej východnej pevniny (najmä koncom leta a začiatkom jesene). Keďže mesto leží v teplej oblasti, ročná priemerná teplota je od 8,7 °C vyššie. Ročný úhrn zrážok predstavuje priemerne 700 – 800 mm. Počas zimy maximum snehovej pokrývky dosahuje 20 – 30 cm.[4]

Časti mesta

  • sídlisko Centrum I
  • sídlisko Stred
  • sídlisko Centrum II

  • sídlisko Pod hájom (Centrum III)
  • sídlisko Pod kaštieľom
  • sídlisko Háje

Vodné toky

Vodné plochy

Dubnické štrkovisko – chránené vtáčie územie

Dejiny[5]

Mariánska socha z 18. storočia

Najstaršie známky osídlenia

Prví obyvatelia v priestore dnešnej Dubnice žili už v kamennej dobe, o čom svedčí nález hlinenej pece z obdobia doby kamennej v mestskej časti Prejta, v lokalite nazvanej Sedličky.[6] Dôkazy nepretržitého pobytu človeka tu kvôli vhodnej polohe a prírodným podmienkam nachádzame zo staršej dobe bronzovej (cca 2000 pred Kr.). Ľud únětickej kultúry obýval údolie Váhu, v lokalite Kvášovec mal svoje sídlisko a pohrebisko ľud lužickej kultúry. Z tohoto obdobia sa zachovali nálezy väčšieho sídliska s viacerými fázami osídlenia a žiarovým pohrebiskom aj vo Veľkom Kolačíne. V mladšej dobe železnej, nazývanej laténska doba, bolo územie Slovenska osídlené Keltmi a postupne sa presadzuje tzv. púchovská kultúra.

Stredovek

Prví Slovania na stredné Považie začali prichádzať na prelome 5. a 6. storočia a medzi prvé osídlené lokality v okolí Dubnice patrí Kvášovec, kde sa našlo sídlisko s obydlím a keramikou z mladšieho slovanského obdobia. Dve slovanské sídliska boli objavené aj v lokalite Húštikom (Veľký Kolačín), ktoré boli datované do 10. – 11. storočia. Obývané bolo aj okolie Prejty, kde sa pri hĺbení nového koryta potoka našlo stredoveké sídlisko s keramikou, datovanou do 12. – 13. storočia. Z tohto obdobia sa zachovala aj prvá písomná zmienka o osade „terra Dubnicze“ v listine z roku 1193, ktorou ju Belo III. daroval za zásluhy a vernú službu vojakovi Trenčianskeho hradu Vratslavovi. Po získaní donácie ho kráľ dedične vyňal z podriadenosti Trenčianskeho hradu a povýšil medzi svojich služobníkov, t. j. do šľachtického stavu. Ďalšia zachovaná správa je až z 28. júna 1276, keď za 50 hrivien striebra Samson a Jakub predali Dubnicu Oltumanovi a jeho synovi Chamarovi. V tejto listine sa prvýkrát spomína kostol, zasvätený svätému Jakubovi apoštolovi, najstaršia pamiatka mesta.

Novovek

Podľa Gyurikovitsovej nemecky písanej Habánskej kroniky sa píše že v roku 1622 prichádzajú do Dubnice na Váhom Habáni a ostávajú tu prechodne 1 rok..

Na začiatku 15. storočia bola už Dubnica v majetku trenčianskeho hradného panstva a koncom 16. storočia ju do zálohu prevzal gróf Štefan Ilešházi. Významným pre mestom bolo obdobie za panovania Jozefa Ilešháziho – radcu Kráľovskej miestodržiteľskej rady, predsedu Uhorskej kráľovskej komory a krajinského sudcu, ktorý tu dal dostavať kaštieľ a upraviť park, vymohol obnovenie jarmočného práva a dal postaviť nový kostol. Dôležitým počinom pre obyvateľov bola aj osobitná dohoda o vykúpení poddanských povinností. V jeho práci pokračoval syn Ján Baptista Ilešházi, ktorý štedro podporoval slovanské písomníctvo a podporoval chudobných poddaných. Jeho nasledovník, syn Štefan II. Ilešházi bol bezdetným a teda posledným členom významného rodu, ktorý napokon 21. mája 1835 mesto predal barónovi Jurajovi Sinovi.

Významné miesto v procese obrodenia zohrávali osobnosti, pôsobiace na dubnickej fare, medzi nimi Andrej Mésároš, František Xaver Hábel a Michal Rešetka. Po roku 1848 sa Dubnica stala jedným zo stredísk okresu Ilava. Pri sčítaní ľudu v roku 1869 tu narátali 1683 obyvateľov a 228 domov, pričom väčšina obyvateľov pracovala v poľnohospodárstve. Rozšírené bolo aj povozníctvo, remeselníctvo a obchod. Posledné väčšie obmedzenie, tzv. právo regálii, odpredala v roku 1887 dedička sinovského panstva Ifigénia ďHarcourt, čím sa zvýšili možnosti na podnikanie a rozvoj spoločnosti. V roku 1898 vzniklo v meste Hospodárske spotrebné a úverové družstvo, ktoré si vyžiadal veľký rozvoj voľného hospodárskeho podnikania.

Po vzniku Československej republiky v meste prevládali živnostníci a až roku 1928 sa výstavbou záložnej továrne Škodových závodov v Plzni stala Dubnica priemyselným mestom. Stavba továrne priniesla niekoľko sprievodných investícií, ako preloženie štátnej cesty, presun koryta Lieskovského potoka, odbočku železničnej trate, ale aj budovanie nových obydlí a verejných budov. Ako zaujímavosť možno spomenúť, že pri stavbe továrne sa našla kostra mamuta, ktorá bola neskôr umiestnená v múzeu v Prahe.[7] Počas druhej svetovej vojny bola zbrojovka dôležitým vyzbrojovacím podnikom nemeckej armády a v tom čase zamestnávala až 4 669 pracovníkov. V meste bol v roku 1942 zriadený pracovný tábor, kde boli internovaní Rómovia. Sovietsko-rumunská armáda mesto oslobodila 28. apríla 1945.

Povojnové obdobie

V povojnovom období nastala obnova priemyslu, výstavbu sídlisk a rozvoj služieb a Dubnica sa stala jedným z najpriemyselnejších miest. Zanikli živnosti, ktoré s problémami nahradili komunálne podniky s nízkou úrovňou vybavenia i služieb. Zmeny nastali aj v zbrojovke, ktorá rozšírila svoju výrobu a zmenila názov na Závody K. J. Vorošilova. Určitý čas v meste fungovala tehelňa, ktorá bola v roku 1962 zatvorená. Podnik ZVS, resp. ADAST Dubnica niekoľkokrát menil a rozširoval výrobu a okrem transformátorov vyrábal mernú a čerpaciu techniku tekutých palív a elektronické zariadenia pre textilný priemysel. V roku 1988 patrili ZŤS Dubnica k najväčším zbrojárskym podnikom v ČSSR a útlm zbrojárskej výroby, jej reštrukturalizácia a prechod na trhové hospodárstvo znamenali vznik samostatných divízii a závodov.

Dubnica prešla od roku 1989 výraznými zmenami; mesto podporovalo rozvoj podnikania, služieb a obchodu a tak centrum regiónu dnes poskytuje zázemie pre celú spádovú oblasť. Moderný manažérsky systém riadenia mesta priniesol jeho systematický rozvoj podľa „Plánu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta do roku 2013“, ktorý rešpektoval územné plánovanie. Financie z fondov EÚ a grantov pomohli k pretváraniu Dubnice na moderné a životaschopné mesto.

Obyvateľstvo

Podľa počtu obyvateľov je Dubnica nad Váhom aktuálne 26. najväčším mestom na Slovensku a po Trenčíne, Prievidzi a Považskej Bystrici 4. najväčším mestom v Trenčianskom kraji.

Podľa štatistiky z roku 2011 sa väčšina obyvateľov mesta Dubnica nad Váhom (podobne ako vo väčšina miest a obcí na Považí) hlási k slovenskej národnosti a k rímskokatolíckemu náboženstvu.

Národnostné zloženie

Sčítanie 2011 (národnosť v %):

Počet obyvateľov: 25305
slovenská-21669
  
85,63 %
maďarská-33
  
0,13 %
rómska-15
  
0,06 %
rusínska-10
  
0,04 %
ukrajinská-7
  
0,03 %
česká-189
  
0,75 %
nemecká-10
  
0,04 %
poľská-9
  
0,04 %
chorvátska-0
  
0 %
srbská-0
  
0 %
ruská-7
  
0,03 %
židovská-1
  
0 %
moravská-38
  
0,15 %
bulharská-10
  
0,04 %
ostatné-30
  
0,12 %
nezistené-3277
  
12,95 %
Národnosť 2011[8] 2001[8] 1991[8] 1930[9] 1910*[8] 1900* [8] 1890* [8] 1880* [8]
Slovenská 21 669 25 116 23 824 2 249 2 461 2 454 2 401 2 246
Česká 189 363 418 - 0 - - -
Rómska 15 57 22 - 0 - - -
Maďarská 33 46 46 20 182 97 38 25
Iná a nezistená 3 307 345 48 28 0 1 13 117
Moravská 38 18 57 - - - - -
Sliezska - - 2 - - - - -
Nemecká 10 18 4 13 100 132 154 149
Poľská 9 10 10 - 0 - - -
Ukrajinská 7 9 12 - - - - -
Rusínska 10 6 3 2 0 0 0 0
Ruská 7 4 - - - - - -
Bulharská 10 2 - - 0 - - -
Chorvátska 0 1 - - 0 0 0 0
Židovská 1 0 - 46 - - - -
Spolu 25 305 25 995 24 446 2 358 2 743 2 684 2 606 2 573
  • *neuvádzala sa národnosť, ale materinský jazyk obyvateľov.

Atlas rómskych komunít 2013

Dubnica nad Váhom; údaje[10]
Nerómske obyvateľstvo
  
96,4 %
Rómske obyvateľstvo
  
3,6 %
  • Rómske obyvateľstvo (Atlas 2013): 895 obyv. (3.6%)
  • Rómske obyvateľstvo, ktoré deklarovalo rómsku národnosť (Sčítanie 2011): 15 obyv.
  • Rozdiel (Atlas 2013 - Sčítanie 2011): +880 obyv.

Jazykové zloženie

Sčítanie 2011 (materinský jazyk v %):

Počet obyvateľov: 25305
slovenský-21640
  
85,52 %
maďarský-38
  
0,15 %
rómsky-2
  
0,01 %
rusínsky-7
  
0,03 %
ukrajinský-6
  
0,02 %
český-238
  
0,94 %
nemecký-14
  
0,06 %
poľský-10
  
0,04 %
chorvátsky-1
  
0 %
jidiš-2
  
0,01 %
bulharský-1
  
0 %
ostatné-48
  
0,19 %
nezistený-3298
  
13,03 %
Materinský jazyk[8] Počet (2011)
Slovenský 21 640
nezistený 3 298
Český 238
Maďarský 38
ostatný 15
Nemecký 14
Ruský 13
Poľský 10
Anglický 8
Rusínsky 7
Ukrajinský 6
Vietnamský 4
Srbský 3
Arabský 2
Jidiš 2
Rómsky 2
Bulharský 1
Francúzsky 1
Grécky 1
Chorvátsky 1
Posunková reč 1
  • Materinským jazykom sa rozumie reč, ktorou s obyvateľom hovorili rodičia.


Jazyk na verejnosti[8] Počet (2011)
Slovenský 21 205
nezistený 3 666
Anglický 127
Český 119
ostatný 80
Nemecký 60
Taliansky 16
Francúzsky 9
Španielsky 5
Grécky 5
Posunková reč 4
Arabský 3
Vietnamský 2
Jidiš 1
Maďarský 1
Rómsky 1
Srbský 1
  • Najčastejšie používaný jazyk na verejnosti je jazyk, ktorý obyvateľ v čase sčítania najčastejšie používal v zamestnaní alebo škole, bez ohľadu na to, či pracoval alebo študoval na Slovensku alebo v zahraničí.


Jazyk v domácnosti[8] Počet (2011)
Slovenský 20 145
nezistený 4 879
Český 112
ostatný 59
Anglický 43
Nemecký 19
Francúzsky 10
Maďarský 5
Ruský 5
Taliansky 5
Arabský 3
Grécky 3
Jidiš 3
Posunková reč 3
Poľský 2
Bulharský 1
Rómsky 1
Rusínsky 1
Srbský 1
Španielsky 1
Ukrajinský 1
  • Najčastejšie používaný jazyk v súkromí je jazyk, ktorý obyvateľ v čase sčítania najčastejšie používal v domácnosti.

Náboženské zloženie

Sčítanie 2011 (vierovyznanie v %):

Počet obyvateľov: 25305
Rímskokatolícka cirkev-15928
  
62,94 %
Evanjelická cirkev augsburského vyznania-489
  
1,93 %
Gréckokatolícka cirkev- 66
  
0,26 %
Reformovaná kresťanská cirkev- 10
  
0,04 %
Pravoslávna cirkev-19
  
0,08 %
Náboženská spoločnosť Jehovovi svedkovia-35
  
0,14 %
Evanjelická cirkev metodistická -12
  
0,05 %
Kresťanské zbory-28
  
0,11 %
Apoštolská cirkev-42
  
0,17 %
Bratská jednota baptistov -3
  
0,01 %
Cirkev adventistov siedmeho dňa -1
  
0 %
Cirkev bratská -3
  
0,01 %
Ústredný zväz židovských náboženských obcí-6
  
0,02 %
Starokatolícka cirkev-0
  
0 %
Cirkev československá husitská -1
  
0 %
Novoapoštolská cirkev-0
  
0 %
Bahájske spoločenstvo-7
  
0,03 %
Cirkev Ježiša Krista svätých neskorších dní-6
  
0,02 %
iné-123
  
0,49 %
bez vyznania-4207
  
16,63 %
nezistené-4308
  
17,02 %
Náboženské vyznanie/cirkev 2011[8] 2001[8] 1991[8] 1910[8] 1900 [8] 1890 [8] 1880 [8]
Rímskokatolícka cirkev 15 928 19 949 15 116 2 625 2 557 2 452 2 382
Gréckokatolícka cirkev 66 47 46 0 0 0 0
Pravoslávna cirkev 19 18 5 0 0 0 0
Evanjelická cirkev augsburského vyznania 489 615 364 12 10 6 8
Reformovaná kresťanská cirkev 10 14 - 7 0 1 0
Evanjelická cirkev metodistická 12 23 - - - - -
Apoštolská cirkev 42 44 - - - - -
Starokatolícka cirkev 1 11 - - - - -
Bratská jednota baptistov 3 6 - - - - -
Cirkev československá husitská 11 10 1 - - - -
Cirkev adventistov siedmeho dňa 1 4 - - - - -
Cirkev bratská 3 0 - - - - -
Kresťanské zbory 28 19 - - - - -
Židovské náboženské obce 6 4 - 98 117 147 147
Bahájske spoločenstvo 7 - - - - - -
Náboženská spoločnosť Jehovovi svedkovia 35 55 - - - - -
Cirkev Ježiša Krista svätých neskorších dní 6 - - - - - -
Ostatné 123 21 39 1 1 0 0
Bez vyznania 4 207 4 258 2 611 - - - -
Nezistené 4 308 897 6 264 - - - -
Spolu 25 305 25 995 24 446 2 743 2 684 2 606 2 537

Kultúra a zaujímavosti

Koncom leta sa tu pravidelne koná Dubnický folklórny festival s medzinárodnou účasťou a množstvom sprievodných podujatí.

Knižnica

Mestská knižnica sa nachádza na Pionierskej ulici č. 396 v budove bývalej materskej škôlky. Fond obsahuje cca 60 000 zväzkov. Knižnica má tri oddelenia a jednu pobočku:

  • oddelenie beletrie
  • oddelenie náučnej literatúry
  • oddelenie pre deti a mládež
  • pobočka v mestskej časti Prejta v budove materskej školy

Múzeá

  • Dubnické múzeum

Umelecké súbory

  • Folklórny súbor Prvosienka

vznikol v roku 1980 a pracuje pri Základnej umeleckej škole v Dubnici nad Váhom. Jeho členmi sú žiaci tanečného odboru. Súbor má v súčasnosti 70 členov. Jeho programová skladba je zameraná na vlastný región a rázovité oblasti celého Slovenska. Súbor sa pravidelne zúčastňuje rôznych súťaží a prehliadok. Počas roka vystupuje príležitostne na slávnostných akciách, festivaloch a iných podujatiach.

  • Folklórny súbor Mladosť

Súbor vznikol z pôvodne estrádneho krúžku. V marci 1969 sa súbor osamostatnil a predstavil sa celovečerným programom s tancami z oblasti Detvy, Terchovej, Goralu, Horehronia, Trenčína. Jeho zakladateľmi boli Jozef Polakovič a Karol Šugár, ktorý pôsobil ako choreograf. Koncom roku 1969 sa súbor rozšíril o hudobnú zložku. Predstavil sa v krajinách strednej Európy ale aj v Lotyšsku, Nemecku, Švajčiarsku, Rumunsku, Macedónsku, Bulharsku. Získal mnohé ocenenia hlavne v oblasti záujmovej umeleckej činnosti stredných škôl. V roku 2010 súbor získal Cenu Mikuláša Senku. Od roku 2004 sa súbor intenzívnejšie zameriava hlavne na ľudovú kultúru oblasti Dubnice nad Váhom a jej samotnej. Výsledkom bolo založenie speváckej skupiny Dubnička, ktorá spolupracuje na rôznych projektoch zameraných na miestnu ľudovú kultúru. Jej členskú základňu tvorí 6 bývalých členiek dubnických súborov, ktoré si ku svojím vystúpeniam prizývajú hostí, či iné súbory.

  • Folklórny súbor Vršatec

vznikol v roku 1953 ako neveľká spevácka skupina, ktorá sa potom začala rozrastať o tanečnú a hudobnú zložku. Melódia spevov a tancov, farebná paleta krojov, svojráznosť a bohatstvo tanečných variácií, to boli hlavné počiatočné impulzy súboru.  Vtom čase súbor prezentoval vo svojom programe piesne, tance a kroje z okolia Dubnice nad Váhom. Do súčasnej podoby sa transformoval v roku 1967. Tvorba súboru je charakteristická originalitou pri výbere a spracovaní pôvodného folklórneho materiálu, vyznačujúc sa nesmiernou nápaditosťou a vyjadrovaním životného optimizmu. Významná a rozsiahla je činnosť súboru v oblasti reprezentácie slovenského ľudového umenia doma i v zahraničí. V roku 2008 Vršatec oslávi 55 rokov svojej existencie. Účinkoval takmer vo všetkých štátoch Európy, Ázie, Severnej i Južnej Ameriky, v Afrike a tiež i v Austrálii.

  • Folklórny súbor Seniorklub Vršatec

znikol pri príležitosti osláv 50. výročia FS Vršatec v roku 2003, kedy zakladajúcimi členmi FS Vršatec boli vytvorené podmienky pre vznik najstaršej vetvy súboru, ktorá bola po viacerých konzultáciách s predstaviteľmi mesta Dubnica nad Váhom zaregistrovaná pod oddelenie kultúry MsÚ Dubnica nad Váhom.  K dnešnému dňu súbor absolvoval radu vystúpení, prezentuje sa na podujatiach poriadaných Mestským úradom Dubnica nad Váhom. Od svojho vzniku je súbor každoročným hosťom Celoslovenského festivalu seniorských folklórnych súborov v Krivosúd-Bodovke.

Stavby

Pamiatky

  • Barokový kostol sv. Jakuba – najstarši doklad, kde sa spomína tento kostol je z roku 1276. Kostol je gotický, barokovo upravený v roku 1754. Je obkolesený murovanou ohradou a barokovou branou.
  • Ranobarokový kaštieľ – je z roku 1670; postavený v štýle raného baroka s renesančnými základmi. Vstupná brána sa pýši barokovou bránou a štvorhrannou vežou. V západnom krídle je kaplnka Nanebovzatie Panny Márie z roku 1730.
  • Renesančná kúria – pochádza z 1. polovice 17. storočia a bola upravená v 18. storočí.
  • Stĺp hanby
  • Rokokové súsošie sv. Jána Nepomuckého – pochádza z roku 1773, stojí na troch podstavcoch, v strede je socha svätca a po bokoch sú sochy dvoch anjelov.

Parky

  • Sady J. B. Magina – prvé zmienky o parku súvisia s budovaním dubnického kaštieľa Gašparom Ilešházym v 1. polovici 17. storočia, keď ku kaštieľu patrila aj záhrada. Najviac preslávila park oranžéria, ktorá bola postavená v druhej polovici 18. storočia. Pestovali sa tu rôzne druhy exotického ovocia v uzavretých skleníkoch, vrátane ananásov, pomarančov, citrónov či fíg.[11]

Šport

  • Futbal: MFK Dubnica
  • Atletika: Spartak Dubnica nad Váhom
  • Futsal: Program Dubnica
  • Jogging klub Dubnica nad Váhom
  • Únia behov do vrchu
  • MLMF (Mestská liga malého futbalu)
  • Box: BC Dubnica – boxing club
  • Hokej: MHK Dubnica
  • Thajský box (GLADIATOR GYM)-K.O,GYM
  • Džudo: Spartak Dubnica nad Váhom

Mestská liga malého futbalu

Palmeiro Dubnica
Palmeiro Dubnica

Prvý ročník Mestskej ligy malého futbalu (MLMF) sa hral v sezóne 1983/1984, odvtedy sa hrá každoročne. Postupne sa zvyšoval počet záujemcov a tým aj počet tímov a v ročníku 2008/09 hralo 48 tímov – v 1.,2. aj 3. lige po 16 tímov. Majstrom sa stala celkovo po 12.krát, z toho 8.krát za sebou, ALFA a najlepším strelcom sa stal Ivan Fulec. Najvýznamnejšie mužstvá MLMF :Alfa, Armat Čukaričky, Real, Aquabely, Palmeiro, DCA Therm, Zlatý Bažant,ŠTB.Hlavný organizátor MLMF je Miloš Fitko.

Thajský box

V marci roku 1995 vznikol prvý klub Thajského boxu na Slovensku Gladiátor Gym Dubnica nad Váhom. Dňa 23. apríla 1996 vznikla 1 Slovenská Muay Thai Asociácia (1SMTA), ktorú založili štyria Dubničania – Milan Vánik, Ján Kvasnička, Roman Dubovský a Marian Tomčány. Pod hlavičkou ktorej sa uskutočnilo aj niekoľko gala večerov, ktoré značne podporili rozvoj Muay Thai na Slovensku a vznik viacerých klubov na Slovensku.Dnes má tento klub v meste nasledovníka v klube K.O GYM.

GLADIATOR GYM Dubnica nad Váhom 1995
GLADIATOR GYM Dubnica nad Váhom 1995 Kvasnička, Dubovský,Vánik, Tomčanyi

Pravidelné podujatia

  • Dubnický folklórny festival
  • Atletický most (Medzinárodný atletický míting EAA) do roku 2014

Hospodárstvo a infraštruktúra

Doprava

  • cesta I/61 medzi Bratislavou a Žilinou
  • diaľnica D1
  • elektrifikovaná dvojkoľajná železničná trať Bratislava – Žilina
  • mesto nemá mestskú dopravu, ale mestskú dopravu nahradzuje linka prímestskej dopravy, z nich väčšina je vedená len po území mesta

Dôležité firmy

Existuje tu množstvo firiem, ktoré vznikli po rozpade zbrojárskej fabriky ZŤS Dubnica (Závody ťažkého strojárstva) v jej areáli a ZVS Dubnica (Závody všeobecného strojárstva), takisto už rozdelené na mnoho subjektov. Dôležité miesto v minulosti zohralo regionálne DCA rádio, ktoré do roku 2000 vysielalo práve z Dubnice nad Váhom.

Školstvo

Mesto je v oblasti školstva zriaďovateľom troch základných škôl, Centra voľného času, Základnej umeleckej školy a Materskej školy Rozptyl C II 72/3. V meste je aj cirkevná základná škola, ktorej zriaďovateľom je Biskupský úrad. Zriaďovateľom troch stredných škôl je Trenčiansky samosprávny kraj.

  • 5. Základná škola s materskou školou
  • Základná škola s materskou školou Pavla Demitru
  • Základná škola s materskou školou, Centrum III
  • Základná škola sv. Dominika Savia
  • Centrum voľného času
  • Základná umelecká škola
  • Materská škola Rozptyl C II 72/3
  • Stredná priemyselná škola
  • Gymnázium
  • Stredná odborná škola (ZVS)

Osobnosti

Čestné občianstvo

Významní rodáci

Partnerské mestá

Referencie

  1. Registre obnovenej evidencie pozemkov [online]. Bratislava: ÚGKK SR, [cit. 2011-12-31]. Dostupné online.
  2. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, rev. 2024-03-28, [cit. 2024-04-10]. Dostupné online.
  3. Voľby do orgánov samosprávy obcí 2018 : Zoznam zvolených starostov [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, 2018-11-13. Dostupné online.
  4. Bystrický, V: "Dubnica nad Váhom", Academic Press, 1993
  5. História mesta
  6. Dubnican.sk
  7. Dubnican.sk
  8. a b c d e f g h i j k l m n o p q Štatistický úrad SR
  9. Fórum inštitút pre výskum menšín
  10. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR
  11. Dubnican.sk

Pozri aj

Iné projekty

Externé odkazy