Jednoklíčnolistové: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Riadok 23: Riadok 23:
}}
}}


'''Jednoklíčnolistové''' alebo '''jednoklíčnolistové rastliny''' (''Monocotyledonopsida'', ''Monocotyledoneae'', ''Monocotyledones'') alebo starší názov '''ľalie''' (''Liliopsida'', ''Liliidae'') je veľký [[taxón]] (pôvodne [[trieda (taxonómia)|trieda]]) [[Krytosemenné rastliny|Krytosemenných rastlín]]. Jednoklíčnolistové, hoci sú na báze fylogenetického stromu, sa radia spolu s [[Magnoliidy|magnoliidymi]] už medzi jadrové krytosemenné rastliny. Majú druhotne redukovanú pôvodnú [[koreňová sústava|koreňovú sústavu]], ktorá je nahradená adventívnymi koreňmi, a často [[podzemok|podzemky]], [[hľuza|hľuzy]], cibule. [[Kvet]]y sú zvyčajne trojpočetné, kvetný obal nerozlíšený (okvetie) a [[zárodok]] s jedným [[klíčny list|klíčnym listom]].
'''Jednoklíčnolistové''' alebo '''jednoklíčnolistové rastliny''' (''Monocotyledonopsida'', ''Monocotyledoneae'', ''Monocotyledones'') alebo starší názov '''ľalie''' alebo '''ľaliokveté''' (''Liliopsida'', ''Liliidae'') je veľký [[taxón]] (pôvodne [[trieda (taxonómia)|trieda]]) [[Krytosemenné rastliny|Krytosemenných rastlín]]. Jednoklíčnolistové, hoci sú na báze fylogenetického stromu, sa radia spolu s [[Magnoliidy|magnoliidymi]] už medzi jadrové krytosemenné rastliny. Majú druhotne redukovanú pôvodnú [[koreňová sústava|koreňovú sústavu]], ktorá je nahradená adventívnymi koreňmi, a často [[podzemok|podzemky]], [[hľuza|hľuzy]], cibule. [[Kvet]]y sú zvyčajne trojpočetné, kvetný obal nerozlíšený (okvetie) a [[zárodok]] s jedným [[klíčny list|klíčnym listom]].


== Charakteristika ==
== Charakteristika ==

Verzia z 22:30, 25. november 2019

Jednoklíčnolistové

Pálka širokolistá (Typha latifolia)
Vedecká klasifikácia
Doména Eukaryoty
Ríša (regnum) Rastliny (Archaeplastida)
Oddelenie Cievnaté (Tracheophyta)
Trieda (classis) Semenné (Spermatopsida)
Podtrieda (subclassis) Krytosemenné (Angiospermae)
Systematika
Vedecká klasifikácia podľa systému APG IV

Jednoklíčnolistové alebo jednoklíčnolistové rastliny (Monocotyledonopsida, Monocotyledoneae, Monocotyledones) alebo starší názov ľalie alebo ľaliokveté (Liliopsida, Liliidae) je veľký taxón (pôvodne trieda) Krytosemenných rastlín. Jednoklíčnolistové, hoci sú na báze fylogenetického stromu, sa radia spolu s magnoliidymi už medzi jadrové krytosemenné rastliny. Majú druhotne redukovanú pôvodnú koreňovú sústavu, ktorá je nahradená adventívnymi koreňmi, a často podzemky, hľuzy, cibule. Kvety sú zvyčajne trojpočetné, kvetný obal nerozlíšený (okvetie) a zárodok s jedným klíčnym listom.

Charakteristika

Jednoklíčnolistové rastliny sú jednoročné až trváce byliny, ojedinele liany až stromy. V stonke sú cievne zväzky bez kambia usporiadané v kruhoch v ataktostéle (polycyklickej eustéle). Kvôli neprítomnosti kambia druhotne nehrubnú, len ojedinele pri niektorých drevnatých druhoch dochádza k anomálnemu hrubnutiu stonky. V stonke a listoch sú buď iba cievice alebo tiež aj cievy. Stonka sa rozkonáruje obyčajne len v súkvetí. Hlavný koreň veľmi skoro zaniká a jeho funkciu preberajú adventívne korene (sekundárna homorízia). Listy sú rôzneho tvaru, väčšinou však podlhovasté, s oblúkovitou alebo rovnobežnou žilnatinou, najčastejšie striedavého postavenia. Predpokladá sa, že sú homologické s listovou stopkou iných krytosemenných rastlín. Kvety sú väčšinou aktinomorfné, trojpočetné, s nerozlíšenými kvetnými obalmi.[1]

Fylogenéza

Puškvorcotvaré

Žabníkotvaré

Petrosáviotvaré

Dioskóreotvaré

Pandanotvaré

Ľaliotvaré

Asparágotvaré

Arekotvaré

Lipnicotvaré

Ďumbierotvaré

Podenkotvaré

Referencie

  1. Mičieta, K. et al. (2018), "Fylogenéza a morfogenéza cievnatých rastlín", Vydavateľstvo UK: Bratislava.

Iné projekty