Globsec: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Vytvorená stránka „GLOBSEC je nepolitická mimovládna organizácia so sídlom v Bratislave. Jej hlavná aktivita je každoročné GLOBSEC Bratislava Global Security For…“
Značky: umiestnenie šablóny Preklad nový článok bez náležitostí
(Žiaden rozdiel)

Verzia z 09:24, 4. december 2019

GLOBSEC je nepolitická mimovládna organizácia so sídlom v Bratislave. Jej hlavná aktivita je každoročné GLOBSEC Bratislava Global Security Forum, ktoré organizuje od roku 2005. Medzi iné projekty patrí konferencia Tatra Summit o európskych záležitostiach alebo Chateau Béla Central European Strategic Forum. Jej think tank zvaný GLOBSEC Policy Institute prezentuje širokú výzkumnú oblasť založenú na štyroch pilieroch (pozrite ďalej). Hlavné produkty sú politické štúdie a analýzy rozličných tém v oblasti medzinárodnej politiky a bezpečnosti. Od roku 2016 je GLOBSEC nielen názov jedného z piatich top fór pre medzinárodnú bezpečnosť vo svete, ale tiež legálna entita a organizátor fóra.

GLOBSEC Global Security Forum

Od svojho založenia v roku 2005 sa každý rok koná v Bratislave GLOBSEC Global Security Forum, ktoré sa stalo jednou z top 5 bezpečnostných konferencií. V roku 2016 sa zúčastnilo 1000 hostí zo 70 krajín. Hlavné témy obsahovali globálnu bezpečnosť, transatlantická kooperácia a medzinárodné vzťahy. Od svojho začiatku GLOBSEC hostil prominentných prednášateľov ako David Cameron, Madeleine Albright, Anders Fogh Rasmussen, Ursula von der Leyen, ]]John McCain]], Zbigniew Brzezinski a mnoho iných.

História

GLOBSEC vychádza z tradície nezávislej mimovládnej organizácie Slovenská atlantická komisia (Slovak Atlantic Commission - SAC), ktorú v roku 1993 založila skupina slovenských diplomatov. Cieľom SAC bolo pomáhať integrácii Slovenska do NATO a Európskej únie. Tieto plány sa naplnili v roku 2004 a o rok neskôr sa do SAC pridala skupina študentov z Univerzitý Mateja Bela v Banskej Bystrici. V roku 2005 táto skupina založila každoročné GLOBSEC Bratislava Global Security Forum pod vedením budúceho prezidenta GLOBSEC Róberta Vassa.

Central European Strategy Council

Slovenská atlantická komisia postupne rozšírila rozsah aktivít a vytvorila dve sesterské organizácie - think tank nazvaný Central European Policy Institute (CEPI) a Centrum pre európske záležitosti (Centre for European Affairs - CEA). V roku 2013 bol založený Tatra Summit, každoročná konferencia o európskych záležitostiach a ekonomike. Táto sieť organizácia bola neskôr zjednotená pod spoločnú entitu zvanú Stredoeurópska strategická rada - Central European Strategy Council, kde veľvyslanec Rastislav Káčer je čestný predseda a Róbert Vass je CEO a výkonný viceprezident.

GLOBSEC ako organizácia

V roku 2016 na 11. GLOBSEC fóre prezident Róbert Vass oznámil, že celá sieť známa ko Central European Strategy Council sa premenuje na GLOBSEC a rozšíri svoke aktivity pre väčší rozmach. Preto sa think tank CEPI premenoval na GLOBSEC Policy Institute a rozšíril oblasť svojho výzkumu. GLOBSEC Policy Institute organizuje svoje aktivity v štyroch hlavných programoch:

  • bezpečnosť a obrana - Security and Defence
  • energia - Energy
  • budúcnosť Európy - Future of Europe
  • európske susedstvo - European Neighbourhood

Aktivity

  • GLOBSEC Bratislava Global Security Forum
  • GLOBSEC Policy Institute - think tank skúma, publikuje dotazníky, analýzy, odborné štúdie a odporúčania.
  • GLOBSEC Young Leaders’ Forum (GYLF) - fórum pre mladých lídrov, koná sa každý rok spolu s hlavným GLOBSEC fórom. GYLF spája desiatky mladých jednotlivcov z mnohých krajín a ponúka im možnosť učiť sa o tvorbe legislatívy, diplomacii a na interakciu s účastníkmi GLOBSEC fóra.
  • Tatra Summit - každoročné fórum o európskych záležitostiach
  • Château Béla Central European Strategic Forum - každoročné fórum podľa pravidiel Chatham House Rule
  • GLOBSEC Academy Centre - uvedené 26. apríla 2016, tento spoločný projekt GLOBSECu a Univerzitý Mateja Bela v Banskej Bystrici plánuje vychovať novú generáciu expertov a analytikov pre globálnu bezpečnosť a medzinárodné vzťahy
  • Česká a slovenská transatlantická cena (Czech and Slovak Transatlantic Award - CSTA) - spoločný projekt GLOBSECu a českej mimovládnej organizácie Jagello 2000. Od roku 2012 ju dostávajú osobnosti, ktoré významne prispeli ku kvalite transatlantických vzťahov. Medzi najvýznamnejších držiteľov patrí Madeleine Albright, Carl Bildt, Bronislaw Komorowski, David Petraeus a mnoho iných.

Odkazy

Referencie

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Globsec na anglickej Wikipédii.

Externé odkazy