Lisa Kudrowová: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Značky: úprava z mobilu úprava z mobilného webu
Riadok 37: Riadok 37:


== Osobný život ==
== Osobný život ==
Od roku [[1995]] je manželkou Michaela Storna, s ktorým má aj syna. Spolu s jej kolegami zo seriálu [[Priatelia (seriál)|Priatelia]], patrila k najlepšie plateným hercom z televízie v histórií (plat 750 000 dolárov za epizódu). Píše ľavou rukou a hovorí plynule po francúzsky.
Od roku [[1995]] je manželkou Michaela Sterna, s ktorým má aj syna. Spolu s jej kolegami zo seriálu [[Priatelia (seriál)|Priatelia]], patrila k najlepšie plateným hercom z televízie v histórii (plat 750 000 dolárov za epizódu). Píše ľavou rukou a hovorí plynule po francúzsky.


== Iné projekty ==
== Iné projekty ==

Verzia z 20:16, 10. december 2019

Lisa Kudrowová
Celé menoLisa Marie Diane Kudrow
Narodenie 30. júl 1963 (60 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, Spojené štáty
Povolanieherečka,dabérka,komička,spisovateľka
Roky pôsobenia1989 – súčasnosť
ManželMichael Stern (1995 - súčasnosť)
Deti1

Lisa Kudrowová (angl. Lisa Kudrow; * 30. júl 1963, Los Angeles, Kalifornia, Spojené štáty) je americká herečka, dabérka, komička a spisovateľka. Získala celosvetové uznanie za stvárnenie postavy Phoebe zo seriálu Priatelia (1994).

Životopis a kariéra

Životopis

Narodila sa do rodiny lekára a pracovníčke v cestovnej kancelárií. Navštevovala školu Vassar College v New Yorku, so zameraním na biológiu. Dúfala, že si uskutoční lekársku kariéru v lekárskom výskume v Los Angeles. Vysokú školu ukončila s bakalárskym titulom.

Kariéra

Prvá možnosť hrania jej prišla v roku 1989, v Saturday Night Live. Lisa si herectvo tak zamilovala, že mala v pláne zúčastniť sa ešte ďalších konkurzov. Objavila sa v menších rolách v televíznych seriáloch ako napríklad Na zdravie (1982) alebo Groundlings. V roku 1992 získala úlohu Ursuly Buffayovej, servírky, zo seriálu Som to teba blázon (1992). Táto úloha jej priniesla možnosť zahrať si v seriále Priatelia, kde stvárnila identické dvojča Ursuly - Phoebe. Za postavu Phoebe získala niekoľko ocenení, ako príklad cenu Emmy či celosvetové uznanie. Seriál sa natáčal do roku 2004 a Lisa sa objavila v každej časti. Medzi divákmi bola vďaka postave Phoebe veľmi obľúbená.

Jej filmová kariéra sa skladá z filmov ako Všetci moji muži (1998) po boku herečky Christiny Ricci, zahviezdila aj po boku Johna Travoltu, vo filme Šťastné čísla. Po skončení Priateľov, sa Lisa objavila ešte v pár filmoch. V roku 2008 však získala možnosť hlavnej postavy v seriále Web Therapy, kde sa ukázala ako terapeutka, ktorá už má dosť počúvania ľudských problémov a tak sa rozhodne zmeniť to pomocou webkamery. V seriále sa objavilo aj veľa významných hercov, ako napríklad herečka Meryl Streep, alebo jej kolegyňa z Priateľov, Courteney Cox. V roku 2010 sa zase Lisa objavila v seriále Courteney Cox, Mesto žien. Menšiu rolu získala aj v dráme Dievča vo vlaku (2016) , s Emily Blunt. V rovnakom roku hviezdi aj po boku herečky Rashidy Jones v seriále Angie Tribeca. Venuje sa tiež dabingu.

Osobný život

Od roku 1995 je manželkou Michaela Sterna, s ktorým má aj syna. Spolu s jej kolegami zo seriálu Priatelia, patrila k najlepšie plateným hercom z televízie v histórii (plat 750 000 dolárov za epizódu). Píše ľavou rukou a hovorí plynule po francúzsky.

Iné projekty

Externé odkazy

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lisa Kudrow na anglickej Wikipédii.