Operácia Cobra: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
dBez shrnutí editace
Značky: zlé umiestnenie textu vizuálny editor
obrazok
Riadok 1: Riadok 1:
{{urgentne upraviť|20200124}}
'''Operácia Cobra''' bola spojenecká ofenzíva, ktorá sa skončila prelomením nemeckých pozícií v [[Operácia Overlord|Normandii]]. Jednalo sa o jednu z najdôležitejších častí bitky o Normandii.
'''Operácia Cobra''' bola spojenecká ofenzíva, ktorá sa skončila prelomením nemeckých pozícií v [[Operácia Overlord|Normandii]]. Jednalo sa o jednu z najdôležitejších častí bitky o Normandii.



Verzia z 14:23, 25. január 2020

Operácia Cobra bola spojenecká ofenzíva, ktorá sa skončila prelomením nemeckých pozícií v Normandii. Jednalo sa o jednu z najdôležitejších častí bitky o Normandii.

Situácia pred ofenzívou

Hoci bolo vylodenie v Deň D úspešné, spojencom sa nepodarilo dostať ďalej do vnútrozemia. Na začiatku júla 1944 boli sotva 24 km od pláží. Mesto Caen v britskom sektore bolo stále v rukách Nemcov, a aj keď sa Američanom podarilo 27. júna dobyť dôležitý prístav Cherbourg, každý pokus o prielom z Normandie stroskotal. Poľný maršal Montgomery a generál Omar Bradley preto vypracovali nový plán na prelomenie nemeckých línií.

Prielom

Operácia "Cobra", americký pokus o prielom, začala za nepriaznivých okolností a večer 25. júla sa Eisenhower obával, že ofenzíva stroskotá. Kľúčovým sa stal boj o strategicky dôležitý most v meste Avranches. Tento most predstavoval cestu do Bretónska a južného Francúzska. Bitka o most bola krutá a vyžiadala si veľa obetí. Nakoniec však skončila víťazstvom generála Collinsa a jeho VII. zboru. Dňa 30. júla prenikla medzerou vytvorenou u Avranches čerstvá 3. armáda generála Pattona. Tá prenikla do nemeckého tyla a do Bretónska. 6. augusta, dva mesiace po dni D sa prielom z Normandie stal skutočnosťou. Navyše prispel k neskoršiemu obkľúčenie a zničenie nemeckej 7. armády pri Falaise a Argentan. Operácia "Cobra" skončila úspechom Eisenhowerových pozemných síl.

Referencie

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Operace Cobra na českej Wikipédii.