Michal Truban (politik): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Značky: úprava z mobilu úprava z mobilného webu
d Verzia používateľa 188.120.10.162 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od Pe3kZA
Značka: rollback
Riadok 3: Riadok 3:
| Meno = Michal Truban
| Meno = Michal Truban
| Rodné meno =
| Rodné meno =
| Popis osoby = slovenský politik, IT podnikateľ, športovec a feťák
| Popis osoby = slovenský politik, IT podnikateľ, športovec
| Portrét =
| Portrét =
| Veľkosť portrétu =
| Veľkosť portrétu =
Riadok 20: Riadok 20:
| Alma mater = [[Slovenská technická univerzita v Bratislave]]
| Alma mater = [[Slovenská technická univerzita v Bratislave]]
| Profesia = predseda [[Progresívne Slovensko|Progresívneho Slovenska]]
| Profesia = predseda [[Progresívne Slovensko|Progresívneho Slovenska]]
| Aktívne roky = <!-- [[1900]]{{--}}[[1900]] -->
| Aktívne roky = <!-- [[1900]]{{--}}[[1900]] -->
| Rodičia =
| Rodičia =
| Príbuzní =
| Príbuzní =
Riadok 35: Riadok 35:
}}
}}


[[Inžinier|Ing.]] '''Michal Truban''' (* [[22. október]] [[1983]], [[Kysucký Lieskovec]]) je slovenský politik, podnikateľ, bývalý spolumajiteľ webhostingovej spoločnosti [[Websupport]], angel investor, zakladateľ viacerých startupov, spoluzakladateľ združenia [[Slovensko.Digital]] a predseda politického hnutia [[Progresívne Slovensko]]. Člen viacerých mimovládnych združení, bloger a amatérsky športovec z feťák.
[[Inžinier|Ing.]] '''Michal Truban''' (* [[22. október]] [[1983]], [[Kysucký Lieskovec]]) je slovenský politik, podnikateľ, bývalý spolumajiteľ webhostingovej spoločnosti [[Websupport]], angel investor, zakladateľ viacerých startupov, spoluzakladateľ združenia [[Slovensko.Digital]] a predseda politického hnutia [[Progresívne Slovensko]]. Člen viacerých mimovládnych združení, bloger a amatérsky športovec.


== Detstvo a štúdium ==
== Detstvo a štúdium ==

Verzia z 21:31, 1. február 2020

O predsedovi Špecializovaného trestného súdu pozri Michal Truban (sudca).
Michal Truban
slovenský politik, IT podnikateľ, športovec
Michal Truban
Narodenie22. október 1983 (40 rokov)
Kysucký Lieskovec, ČSSR
BydliskoKysucký Lieskovec
Alma materSlovenská technická univerzita v Bratislave
Profesiapredseda Progresívneho Slovenska
ManželkaDominika Fričová (2015 – 2019)
Odkazy
Webstránkatruban.sk
CommonsSpolupracuj na Commons Michal Truban

Ing. Michal Truban (* 22. október 1983, Kysucký Lieskovec) je slovenský politik, podnikateľ, bývalý spolumajiteľ webhostingovej spoločnosti Websupport, angel investor, zakladateľ viacerých startupov, spoluzakladateľ združenia Slovensko.Digital a predseda politického hnutia Progresívne Slovensko. Člen viacerých mimovládnych združení, bloger a amatérsky športovec.

Detstvo a štúdium

Michal Truban sa narodil 22. októbra 1983 v Kysuckom Lieskovci ako prvé dieťa z troch do rodiny strojného inžiniera a predavačky. Celé svoje detstvo prežil v dedine Kysucký Lieskovec na severe Slovenska, kde aj zároveň navštevoval základnú školu. Neskôr študoval na Strednej priemyselnej škole stavebnej v Žiline odbor geodézia, kartografia a kataster. Počas štúdia na strednej škole založil aktuálne najväčšiu webhostingovú spoločnosť na Slovensku, Websupport. Od roku 2002 do roku 2009 študoval na Fakulte elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave odbor aplikovaná informatika.

Kariéra vo Websupport a IT sektore

Michal Truban založil Websupport ešte ako študent strednej školy na živnosť svojej mamy. Prvým produktom Websupportu bol neobmedzený webhosting pre všetkých používateľov. V roku 2004 stretol Pavela Stana, s ktorým sa rozhodol Websupport zaregistrovať ako spoločnosť s ručením obmedzeným a firmu si rozdeliť na polovicu. Websupport, spol. s r.o. rapídne rástol a v roku 2010 sa dostal na 10. miesto v počte.sk domén a navyše spustil služby Nicereply.com. V roku 2012 sa Websupport stal jednotkou na trhu a o rok nato, v roku 2013, sa stal 8. najrýchlejšie rastúcou IT firmou v strednej a východnej Európe podľa Deloitte Fast[1]. Websupport postupne rastie aj v Rakúsku, Česku a Maďarsku.

Rok 2015 bol pre kariéru Michala Trubana vo Websupporte prelomový. Ako CEO firmy bol vyhlásený za IT Osobnosť roka,[2] avšak o pár mesiacov, Truban ohlásil odchod z postu CEO a oficiálne pôsobí už len ako spolumajiteľ. Novým CEO sa stal Ján Cifra.[3]

Vo februári 2019 Truban oznámil predaj svojho polovičného podielu v spoločnosti s tým, že sa plánuje sústrediť už len na politiku. Menšinové podiely vo Websupporte predali aj spolumajitelia Pavel Stano a Ivan Štefunko, s ktorým Truban v roku 2017 spoluzakladal stranu Progresívne Slovensko.[4]

Truban je taktiež známy vytváraním a investovaním do startupov, ako je napríklad už spomínané Nicereply (víťaz StartupAwards.SK 2011), InHiro (víťaz StartupAwards.SK 2013), Scaledo a mnohé ďalšie. Víťazstvo v StartupAwards.SK mu zabezpečilo pobyt v technickom inštitúte v Silicon Valley, Kalifornia.

Protikorupčný boj

Michal Truban sa verejne vyjadruje a bojuje proti korupcii, hlavne v IT sektore. V roku 2015 nahlásil na políciu osoby, ktoré ponúkali firme Websupport vopred vyhrané tendre[5] a taktiež patril k tým, ktorí ostro vystúpili proti TechMatch, štátom organizovanej a predraženej konferencii. Je jedným z mála ľudí z IT biznisu, ktorí sa otvorene vyjadrujú o korupcii v tomto sektore.[6]

Je spoluzakladateľ občianskeho združenia Slovensko.Digital, ktoré upozorňuje a pozastavuje nezmyselné štátne IT projekty a bojuje proti korupcii v IT sektore. Taktiež je v správnej rade protikorupčnej mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko.

Za jeho boj proti systematickej korupcii v oblasti informačných technológii mu bol v roku 2015 udelený Rad Ďurka Langsfelda.

Skúsenosti s drogami

Truban čelil tlaku ohľadom jeho výrokov o pozitívnych skúsenostiach z tzv. "bad tripu", ktoré zazneli na prednáške študentom. Podľa Trubana sa to týkalo výlučne ľahkých drog, priznal užívanie marihuany a LSD.

Iný výrok o "predaji 5 gramov bieleho userom" nijako nesúvisí s omamnými látkami a ich distribúciou. Truban si spomenul, že výrok sa týkal úpravy webovej stránky "blackhole", aby obsahovala viac bielej farby.[7] Reagoval tým na dopyt od návštevníkov webu, čiže užívateľov = "userov".

Vo svojom stanovisku Truban explicitne vyhlásil "Nikdy som drogy nepredával, robotníkom z Kysúc sa ospravedlňujem".[8]

Členstvo v mimovládnych organizáciách

Michal Truban je taktiež podporovateľ a spoluzakladateľ viacerých občianskych združení ako napríklad už spomínané Slovensko.Digital, Transparency International Slovensko, Slovenskej aliancie pre inovatívnu ekonomiku-SAPIE, ktorá podporuje rozvoj technického talentu a posilňuje slovenské podnikateľské prostredie a iných.

Pôsobenie v politike

Progresívne Slovensko

V roku 2016 sa pridal k občianskemu združeniu Progresívne Slovensko,[9] kde bol aj členom správnej rady spolu s Zorou Jaurovou, Ivanom Štefunkom, Martinom Dubécim a ďalšími. Za cieľ si stanovili „pomoc ľuďom a Slovensku v presadení spoločenskej zmeny a jeho následnom progrese“. Spolu s ostatnými členmi správnej rady sa zúčastnil Tour Progres Slovenska, ktoré sa konalo v 13 slovenských mestách.

V novembri 2017 sa združenie pretransformovalo na liberálno-centristické politické hnutie. O rok neskôr zaznamenali prvý úspech – v prieskume agentúry Focus hnutiu namerali 5,3 %, čím by prvýkrát prekročili kvórum pre vstup do Národnej rady SR.[10]

Začiatkom apríla 2019 úradujúci predseda hnutia Progresívne Slovensko Ivan Štefunko avizoval, že na májovom sneme už nebude kandidovať a Michal Truban je zatiaľ jediným kandidátom, ktorý sa bude o post uchádzať.[11] 8. mája bol Michal Truban zvolený za nového predsedu hnutia.[12]

Na základe dohody strán PS a Spolu z júla 2019 bude Truban lídrom spoločnej kandidátky.[13]

Radikálna Digitalizácia

Michal Truban má v Progresívnom Slovensku na starosti digitalizáciu a znižovanie byrokracie v štáte. Presadzuje radikálnu digitalizáciu, aby sa Slovensko stalo prvou krajinou, ktorej občania nebudú musieť na úradoch vypĺňať formuláre.[14]

Počas kampane navštívil aj Estónsko, ktoré je svetovým lídrom v digitalizácii.[15]

Vydanie knihy .Support

V roku 2016 Michal Truban vydal svoju prvú knihu .Support (Ako vybudovať úspešný biznis, aj keď robíte jednu chybu za druhou).[16] Kniha obsahuje príbeh firmy Websupport, ale aj návody a diskusné fórum pre podnikateľov. Z knihy .Support sa doteraz predalo viac ako 7 000 výtlačkov, čo autor považuje za úspech a svoje dielo za knižný bestseller.[17]

Osobný život

V roku 2015 sa Michal Truban oženil s vedkyňou a pesničkárkou Dominikou Fričovou, s ktorou prechodne žil v Jacksonville na Floride, kde pracovala na výskume Parkinsonovej choroby.[18] Momentálne sú už rozvedení.[19]

Medzi jeho hobby patrí blogovanie – so svojím blogom vyhral súťaž Bloger roka 2015 – prednášanie, ale hlavne šport, ako napríklad beh, plávanie, jóga, crossfit, surfovanie, golf a triatlon. V roku 2015 finišoval jeden z najťažších Ironmanov na svete Norseman.

Referencie

  1. Technology Fast 50: Viac slovenských zástupcov v rebríčku rýchlorastúcich firiem [online]. Deloitte Slovakia, [cit. 2017-03-07]. Dostupné online.
  2. KOSNO, Lukáš. Slovensko spoznalo najlepších v IT sektore. Osobnosťou roka šéf Websupportu. Zive.sk (Bratislava: Ringier Axel Springer Slovakia), 2015-10-02. Dostupné online [cit. 2019-02-11]. ISSN 1335-860X.
  3. WebSupport má nového CEO!. StartItUp.sk, 2015-10-08. Dostupné online [cit. 2017-03-07].
  4. RAÁBOVÁ, Martina. Truban predal WebSupport, chce sa venovať len politike. sme.sk (Bratislava: Petit Press), 2019-02-11. Dostupné online [cit. 2019-02-11]. ISSN 1335-4418.
  5. Vopred vyhraté tendre si strčte .... WebSupport blog, 2015-05-31. Dostupné online [cit. 2017-03-07].
  6. KERN, Miro. Michal Truban brojí proti korupcii: IT zákazky štátu sú predražené aj niekoľkonásobne. dennikn.sk (Bratislava: N Press), 2015-06-01. Dostupné online [cit. 2019-02-11]. ISSN 1339-844X.
  7. https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/522102-truban-vysvetluje-5-gramov-bieleho/
  8. https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/522043-truban-nikdy-som-drogy-nepredaval-robotnikom-z-kysuc-sa-ospravedlnujem/
  9. MIKUŠOVIČ, Dušan. K Štefunkovmu združeniu sa pridali IT podnikateľ Truban a právnik Pala. dennikn.sk (Bratislava: N Press), 2016-09-22. Dostupné online [cit. 2019-02-11]. ISSN 1339-844X.
  10. KERN, Miro. Focus: Progresívne Slovensko aj Spolu majú päť percent, SNS po kauze rigorózka stráca. dennikn.sk (Bratislava: N Press), 2018-11-16. Dostupné online [cit. 2019-02-11]. ISSN 1339-844X.
  11. KRBATOVÁ, Lucia. Štefunko už nebude kandidovať na post lídra Progresívneho Slovenska. sme.sk (Bratislava: Petit Press), 2019-04-02. Dostupné online [cit. 2019-04-26]. ISSN 1335-4418.
  12. KRBATOVÁ, Lucia. Snem progresívcov bol rozlúčkou Čaputovej, hnutie povedie Truban. sme.sk (Bratislava: Petit Press), 2019-05-08. Dostupné online [cit. 2019-05-08]. ISSN 1335-4418.
  13. KERN, Miro. Kandidátku PS/Spolu povedie Truban a má byť aj spoločným kandidátom na premiéra. dennikn.sk (Bratislava: N Press), 2019-07-12. Dostupné online [cit. 2019-07-15]. ISSN 1339-844X.
  14. TASR. Radikálna digitalizácia štátu by podľa progresívcov ušetrila peniaze. teraz.sk (Bratislava: TASR), 2018-10-09. Dostupné online [cit. 2019-02-11].
  15. TASR. Problémom digitalizácie Slovenska je politické vedenie. sme.sk (Bratislava: Petit Press), 2018-10-25. Dostupné online [cit. 2019-02-11]. ISSN 1335-4418.
  16. TRUBAN, Michal. Support : ako vybudovať úspešný biznis, aj keď robíte jednu chybu za druhou. 1. vyd. Bratislava : Premedia, 2016. 238 s. ISBN 978-80-8159-429-8.
  17. TRUBAN, Michal. Ako vytvoriť bestseller (nie len knižný) [online]. truban.sk, 2017-03-05, [cit. 2019-02-11]. Dostupné online.
  18. ANDACKÝ, Jozef; TRUBAN, Michal. Michal Truban: Sabbatical v Amerike beriem aktívne. etrend.sk (Bratislava: TREND Holding), 2017-05-13. Dostupné online [cit. 2019-02-11]. ISSN 1336-2674.
  19. MAGUŠIN, Michal; TRUBAN, Michal. Najviac si cením slobodu. tyzden.sk (Bratislava: W PRESS a. s.), 2019-04-13. Dostupné online [cit. 2019-04-15]. ISSN 1336-2674.

Iné projekty

Externé odkazy