Minecraft: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
je to dobre
Značky: vulgarizmy; slang vizuálny editor
Sotiale (diskusia | príspevky)
Reverted 1 edit by 88.212.27.222 (talk) to last revision by Vasiľ (TwinkleGlobal)
Značka: vrátenie
Riadok 31: Riadok 31:
}}
}}


'''Minecraft''' je pipik tzv. [[sandbox]]ová hra naprogramovaná a vytvorená švédskym programátorom [[Markus Persson|Markusom Persson]] (známy ako „Notch“) a je vyvíjaná jeho spoločnosťou [[Mojang]]. Hra bola vydaná [[17. máj]]a [[2009]], plná verzia hry bola vydaná [[18. novembra]] [[2011]] a bola s celým [[Mojang]]om odkúpená [[Microsoft]]om v [[September|septembri]] [[2014]]. Hra je naprogramovaná v jazyku [[Java (programovací jazyk)|Java]] a založená na [[LWJGL]] (Lightweight Java Game Library) hernom engine. V súčasnosti sa teší veľkej obľube s počtom vyše 30 miliónov predaných kusov pre počítačovú edíciu (používa sa názov „Java Edition“), 40 miliónov pre Bedrock Edíciu (edícia používajúca tzv. „Bedrock Engine“) <ref group="pozn">Údaje pochádzajú z decembra 2016 a preto už nemusia byť pravdivé.</ref> a celkovo s ostatnými platformami až vyše 180 miliónov.
'''Minecraft''' je tzv. [[sandbox]]ová hra naprogramovaná a vytvorená švédskym programátorom [[Markus Persson|Markusom Persson]] (známy ako „Notch“) a je vyvíjaná jeho spoločnosťou [[Mojang]]. Hra bola vydaná [[17. máj]]a [[2009]], plná verzia hry bola vydaná [[18. novembra]] [[2011]] a bola s celým [[Mojang]]om odkúpená [[Microsoft]]om v [[September|septembri]] [[2014]]. Hra je naprogramovaná v jazyku [[Java (programovací jazyk)|Java]] a založená na [[LWJGL]] (Lightweight Java Game Library) hernom engine. V súčasnosti sa teší veľkej obľube s počtom vyše 30 miliónov predaných kusov pre počítačovú edíciu (používa sa názov „Java Edition“), 40 miliónov pre Bedrock Edíciu (edícia používajúca tzv. „Bedrock Engine“) <ref group="pozn">Údaje pochádzajú z decembra 2016 a preto už nemusia byť pravdivé.</ref> a celkovo s ostatnými platformami až vyše 180 miliónov.


[[Vývojové fázy videohier|Alpha]] fáza bola vydaná [[27. jún]]a [[2010]], [[Vývojové fázy videohier|Beta]] fáza vyšla [[20. december|20. decembra]] [[2010]]. Plná verzia na PC vyšla [[18. november|18. novembra]] 2011 na podujatí ''[[MINECON]]'' v [[Las Vegas]]. Minecraft sa stal najhranejšou hrou na YouTube.
[[Vývojové fázy videohier|Alpha]] fáza bola vydaná [[27. jún]]a [[2010]], [[Vývojové fázy videohier|Beta]] fáza vyšla [[20. december|20. decembra]] [[2010]]. Plná verzia na PC vyšla [[18. november|18. novembra]] 2011 na podujatí ''[[MINECON]]'' v [[Las Vegas]]. Minecraft sa stal najhranejšou hrou na YouTube.

Verzia z 12:13, 4. február 2020

Minecraft
Základné informácie
Autor/VývojárMarkus Persson, Jens Bergensten
VydavateľMojang
NávrhMarkus Persson
EngineJWJGL (3.21)
Posledná plná verziaJava Edícia: 1.15.1 (17. december 2019 – pred 1589 dňami[1])

Bedrock Edícia: 1.14.1 (18. december 2019 – pred 1588 dňami )

Edukovacia Edícia: 1.12.5
Dátum vydania17. máj 2009 (14 rokov a 342 dní)

Alpha: 27. jún 2010 (13 rokov a 301 dní)
Beta: 20. november 2010 (13 rokov a 155 dní)

Plná verzia: 18. november 2011 (12 rokov a 157 dní)
ŽánerSandbox
PlatformaJava, Android, iOS, Windows 10, Gear VR, Fire TV, Xbox One, Nintendo Switch, PlayStation 4
Minimálne požiadavky
Odporúčaná konfigurácia
Ďalšie odkazy
Web stránka hryminecraft.net

Pozri aj Videoherný portál

Minecraft je tzv. sandboxová hra naprogramovaná a vytvorená švédskym programátorom Markusom Persson (známy ako „Notch“) a je vyvíjaná jeho spoločnosťou Mojang. Hra bola vydaná 17. mája 2009, plná verzia hry bola vydaná 18. novembra 2011 a bola s celým Mojangom odkúpená Microsoftom v septembri 2014. Hra je naprogramovaná v jazyku Java a založená na LWJGL (Lightweight Java Game Library) hernom engine. V súčasnosti sa teší veľkej obľube s počtom vyše 30 miliónov predaných kusov pre počítačovú edíciu (používa sa názov „Java Edition“), 40 miliónov pre Bedrock Edíciu (edícia používajúca tzv. „Bedrock Engine“) [pozn 1] a celkovo s ostatnými platformami až vyše 180 miliónov.

Alpha fáza bola vydaná 27. júna 2010, Beta fáza vyšla 20. decembra 2010. Plná verzia na PC vyšla 18. novembra 2011 na podujatí MINECON v Las Vegas. Minecraft sa stal najhranejšou hrou na YouTube.

V roku 2018 na podujatí MINECON Earth bola oznámená hra s názvom „Minecraft Dungeons“, ktorá by mala byť vydaná v apríli 2020. V roku 2019 bola pri príležitosti 10. výročia vydania hry oznámená nová hra Minecraft Earth, ktorá bola na Slovensku sprístupnená od 12. decembra 2019.

História hry

Keď švédsky programátor Markus Persson hral hru Infiniminer, rozhodol sa vytvoriť podobnú hru.[2] Hra pozostávala len z dvoch komponentov: hliny a kameňa. 1. júna 2009 opustil svoje zamestnanie, aby mohol tvoriť svoju hru. Už za dva dni stihol dať Minecraftu názov aj výzor.[3] Za ďalších pár dní pridal do hry aj vodu.[4] 16. mája 2009 bola hra vydaná pod verziou 0.0.9a. V tomto istom roku založil aj svoju spoločnosť Mojang AB. Minecraft bol vylepšovaný a vydávaný postupne v týchto verziách:

Pre-classic (10. – 16. máj 2009)
Prvá verzia Minecraftu, volala sa Cave game („jaskynná hra“). Herný svet mal veľkosť 100×100×100 blokov.
Classic (16. máj – 22. december 2009)
Pridala sa možnosť hrať hru v tzv. survival móde (hra o prežitie).
Indev (23. december 2009 – 23. február 2010)
Pridali sa svetlá, deň a noc, vyrábanie predmetov, atď.
Infdev (27. február – 27. jún 2010)
Herná mapa bola veľmi rozšírená a na kraji hernej mapy sa začali generovať tzv. FarLands. Herný svet medzi FarLands mal priemer 12 550 821 blokov.
Alpha (28. jún – 3. december 2010)
Počas všetkých verzií Alpha bola hra rozšírená o mnohé nové bloky, hlavne rôzne horniny; doplnený druhý herný svet, tzv Nether a mobovia (živočíchy).
Beta (20. december 2010 – 13. november 2011)
Vo verzii Beta 1.2 boli do hry pridané mnohé nové bloky a niektoré druhy stromov. V ďalšej verzii 1.3 boli do hry pridané postele a bola pridaná možnosť whitelistov na serveroch v hre pre viacerých hráčov (zoznam hráčov, ktorí sa môžu k serveru pripojiť). Vo verzii 1.5 bolo do hry pridané počasie (dažď, sneh, búrky), štatistiky, úspechy a niektoré grafické možnosti (možnosť meniť veľkosť písma; Advanced OpenGL – zvyšuje výkon tým, že vykresľuje len viditeľné bloky). Vo verzii 1.6 bol svet Nether pridaný aj do hry pre viacerých hráčov.
Vo verzii 1.8 (tzv. Adventure update) bola hra rozšírená o tzv. Creative mód, kde hráč disponuje nekonečným množstvom každého materiálu. V tejto verzii boli pridané najmä nové bojové mechaniky, nový systém potravy, úvodná obrazovka s logom spoločnosti Mojang AB, generované dediny a mnohé nové bloky a mobovia (živočíchy).
Plná verzia (18. november 2011; plná verzia pre PC na podujatí MineCon v Las Vegas.
V prvej verzii 1.0 vývojári do hry pridali herný svet Ender a „koniec“ hry – zavŕšenie hry, po ktorom je ale možné v hre naďalej slobodne pokračovať.

V ďalších verziách boli do hry pridavané mnohé ďalšie nové druhy blokov a mobov (živočíchov).

V septembri 2014 firmu Mojang aj s právami na Minecraft kúpil Microsoft.[5]

Hranie hry

Náplň hry

Hra Minecraft nemá koniec – vďaka tomu je to sandboxová hra (napriek tomu sa porazenie tzv. Ender draka (cieľ hry) môže brať ako ukončenie, ale hra pokračuje ďalej). Náplňou hry je ničenie a stavanie kociek (blokov) z rôznych materiálov, tvorba (crafting) rôznych herných vecí (items), boj s protivníkmi (agresívnymi mobmi/príšerami), pestovanie rastlín (a potravy), alebo získavanie zdrojov (pozri bloky a itemy).

Minecraft má 2 spôsoby ako hrať – buď „hru pre jedného hráča“ (singleplayer), kde je hráč sám, alebo „hru pre viacerých hráčov“ (multiplayer), kde hráči môžu hrať spolu rôzne minihry (väčšinou sú použité rôzne rozšírenia tzv. – pluginy), alebo snažiť sa prežiť.

Svet Minecraftu môžu hráči celkom meniť.

Herný svet

Hranie sa odohráva v mapách, pričom množstvo máp, ktoré môže mať hráč rozohraných, nie je limitované (prakticky iba miestom na disku). Hra najprv vygeneruje tzv. seed – čísla, ktoré určia, aký má byť svet (rozmiestnenie biómov, štruktúr, jaskýň, stromov,...)

Technické údaje

Vzhľadom na neobmedzenú veľkosť mapy nemôže byť načítaná celá naraz (pretože počítač by to nezvládol). Preto musí byť spôsob, ako vybrať určitú oblasť, ktorá bude aktívna (rast rastlín, pečenie v peciach...) a ktorá sa bude zobrazovať. Toto je vyriešené tým, že mapa je rozdelená do kusov máp (tzv. chunkov) veľkých 16 × 16 × 256 blokov), pričom aktívnych je len niekoľko takýchto oblastí okolo hráča, a počet zobrazovaných chunkov smerom od aktuálnej polohy hráča je možné nastaviť. Pomocou príkazu /forceload alebo produktov tretích strán (módov) je možné, aby niektoré chunky boli neustále aktívne. Výhoda toho je, že v danom chunku bude naďalej „plynúť čas“ – všetky procesy čas vyžadujúce (ako rast rastlín či iné) budú prebiehať aj bez prítomnosti hráča. Nevýhodou je spomalenie počítača. Pri rozumnom použití týchto nástrojov je zmena nerozoznateľná.

Bloky a predmety (items)

Zdroje v minecrafte sa dajú zaradiť do dvoch kategórií: bloky, ktoré existujú vo svete; a predmety (items), ktoré sú hráčovi priamo k dispozícii (môže ich vlastniť v úložisku - či už svojom inventári, alebo v truhliciach). Každý blok má jemu zodpovedajúci predmet, ktorý sa po rozbití bloku objaví na mieste bloku, hráč môže bloky naspäť položiť kliknutím, ak má danú vec k dispozícii. Predmetov je však viac ako blokov, pretože existujú veci, ktoré nereprezentujú blok, ale majú nejakú funkciu (napríklad krompáč). Každý blok má rozmery 1 × 1 × 1 meter.

Herné režimy (gamemode)

V Minecrafte je v súčasnosti päť herných režimov:

Survival (Prežitie)

V hre o prežitie si hráč musí vyrábať vlastné nástroje, ťažiť rudy ako železo, zlato, diamanty a smaragdy. Hráč bojuje proti príšerám (creeper, zombík a kostlivec), zabíja a chová si užitočné zvieratá, stavia si domček a prehľadáva ďalšie dimenzie. Od Beta 1.8 je tu aj ukazovateľ hladu. Takisto môže svoje veci stratiť a buď mu po 5 minútach zmiznú alebo ich zoberie iný hráč. Dá sa tu nastaviť aj obťažnosť. Zo sveta sa môže hráč dostať portálom do Netheru a neskôr do Endu, kde musí zabiť draka. Takisto musí preskúmavať okolitý svet, vytvárať vlastné veci, vyrábať elixíry, variť jedlo a očarovávať si oblečenie, zbrane a nástroje. Tento herný režim bol inplementovaný v Classic Survival test 0.24 a podstatne vylepšovaný v Alpha a Beta verziach.

Creative (tvorivá hra)

V creative má hráč oproti survivalu niekoľko výhod: môže lietať, má nekonečno zdrojov (jeho zásoby sa nemíňajú), je nesmrteľný, nemusí jesť, a má k dispozícii príkazy, ktorými môže ovplyvňovať veci, ktoré v iných herných režimoch nemôže (meniť deň/noc, pridávať si zdroje...).

Hardcore (drsná hra)

V hardcore má hráč len jeden život – ak zomrie, tak príde o uloženú hru a viac si už nemôže danú mapu zahrať (ak si ju vopred nezálohoval). Hardcore bol predstavený vo verzii 1.9 Beta Pre-Release 2. Vzhľadom na náročnosť tohto herného režimu sa nedoporučuje pre nováčikov.

Adventure (dobrodružná hra)

Tento režim bol špeciálne vyvinutý pre hráčov dobrodružných (tzv. Adventure) máp. V tomto móde hráč nemôže ničiť bloky, ale stále môže používať truhlice, pece, zabíjať príšery,....

Spectator (pozorovateľ)

Herný mód, ktorý bol pridaný vo verzii 1.8. Je určený na pozorovanie, hráč môže lietať, je neviditeľný a nemôže stavať, ničiť ani zabíjať. Pri stlačení ľavého tlačidla počítačovej myši s pohľadom namiereným na nejakú bytosť sa hráč vtelí do daného tvora a môže okolitý svet sledovať z jeho perspektívy. Používa sa napríklad v minihrách na serveroch (po smrtiach).

Dimenzie

V hre sú tri dimenzie:

  • Okolitý svet (Overworld),
  • Peklo (Nether / Hell),
  • a Koniec (The End / End world).

Ďalšie je možné pridať úpravou módovaním Minecraftu rôznymi módmi (napr. Aether, Morph a iné).

Overworld

Overworld (Okolitý svet) je základná dimenzia, v ktorej sa na začiatku hráč objaví. Existuje od vydania prvého Minecraftu. Na výšku má 256 blokov, má nekonečnú šírku a dĺžku. Pred verziou 1.8.1 Beta to bolo okolo 12 000 000 blokov (ohraničený je tzv. Far Lands). Dnes hranicu sveta označuje bariéra ktorá funguje skoro tak rovnako a Void. Spodná časť mapy je ohraničená „podložím“ (ktoré je nezničiteľné, s výnimkou creativu a niektorých módov, napr. WorldEdit). Generujú (spawnujú) sa tu takmer všetky druhy tvorov (okrem Ghastov, Zombie Pigmenov, Ohnivákov a Ender drakov). Je zložený prevažne z kameňa, hliny, štrku, piesku, vody a rúd. Generujú sa tu štruktúry ako podzemné bludiská a kobky (Dungeony), opustené bane, ruiny, pyramídy, hrobky, NPC dedinky a údolia. Tento svet sa delí na ekosystémy (biómy), ktoré sa od seba líšia vzhľadom, veľkosťou, povrchom terénu a materiálmi, ktoré sa v nich vyskytujú. Každý bióm má charakteristickú farbu trávy.

Biómy Overworldu

Overworld

Overworld (Okolitý svet) je základná dimenzia, v ktorej sa na začiatku hráč objaví. Existuje od vydania prvého Minecraftu. Na výšku má 256 blokov, má nekonečnú šírku a dĺžku. Pred verziou 1.8.1 Beta to bolo okolo 12 000 000 blokov (ohraničený je tzv. Far Lands). Dnes hranicu sveta označuje bariéra, ktorá funguje skoro tak rovnako ako Void. Spodná časť mapy je ohraničená podložím (ktoré je nezničiteľné, s výnimkou kreatívneho módu a niektorých módov, napr. WorldEdit). Generujú sa tu takmer všetky druhy tvorov (okrem Ghastov, Zombie prasačích ľudí, Žiarivcov a Ender drakov). Je zložený prevažne z kameňa, hliny, štrku, piesku, vody a rúd. Generujú sa tu štruktúry ako podzemné bludiská a kobky (Dungeony), opustené bane, ruiny, pyramídy, hrobky, NPC dedinky a údolia. Tento svet sa delí na ekosystémy (biómy), ktoré sa od seba líšia vzhľadom, veľkosťou, povrchom terénu a materiálmi, ktoré sa v nich vyskytujú. Každý bióm má charakteristickú farbu trávy. Biómy Overworldu

Forest (Les)

Les je charakteristický vysokým počtom dubov, obsahuje aj brezy. Zriedkavo sa tu vyskytujú vlci. Jeho povrch je zložený z trávy. Bol pridaný vo verzii 0.30 (Clasic).

Desert (Púšť)

Táto oblasť je takmer celá pokrytá pieskom a ojedinelými kaktusmi, ktoré sú spolu s cukrovou trstinou jediné rastliny rastúce na púšti. Na brehoch prípadných riek sa môže vyskytovať aj tráva (Pozn.: toto nie je celkom tak. Pozri technické biómy). V tomto bióme sa nikdy neobjavujú pasívne tvory (moby) s výnimkou dedinčana (villagera) a králika. Púšť je jedným z troch biómov, na ktorých sa môžu generovať NPC dedinky. Okrem nich sa v púšti generujú aj studne a púštne chrámy. V noci sa tu generuje veľké množstvo agresívnych tvorov (husk, kostlivec, atď.).

Plains (Planina, Lúka)

Planina je bióm bez stromov s výnimkou veľkými stromami asi na 64x64 blokov 1 strom), ktorý obsahuje veľké množstvo vysokej trávy a kvety. Generuje sa tu veľké množstvo kráv a sliepok. Je druhým biómom, kde sa môžu generovať NPC dediny a biómom, kde sa objavujú kone. Tento bióm je asi najčastejší. Planina bola pridaná ešte vo verzii Classic 0.11.

Swampland (Močiar)

Močiar môže byť pokrytý pevninou so stromami (na ktorých rastie liana), alebo vodou (na ktorej sa vyskytujú lekná). Od verzie 1.4 sa v močiaroch objavuje mob sliz, od verzie 1.5 je ich výskyt podmienený fázou mesiaca. Vyskytuje sa tu aj dom čarodejnice. Od verzie 1.7 sa tu vyskytujú aj orchidey.

Jungle (Džungľa)

Džungľa obsahuje množstvo džungľových stromov, ktoré sú oproti ostatným stromom väčšie. Na nich sa vyskytujú kakaové bôby. Zem je takmer úplne pokrytá listami. Občas sa v džungli vygeneruje aj jazierko a džungľový chrám.

Cold Taiga (Studená tajga)

Bióm pokrytý snehom, rastie tu smrek (Spruce trees). Vyskytujú sa tu vlky.

Taiga (Tajga)

Tento bióm nie je pokrytý snehom, rastie tu smrek (Spruce trees) a papraď. Tento bióm sa pridal vo verzii Beta 1.8.

Mega Taiga (Veľká tajga)

Nezvyčajný bióm, obsahuje nezvyčajne veľké smreky (kmeň hrubý 2 × 2), podzol, kameň obrastený machom a papraď (Fern). Oblasť sa vyskytuje od verzie 1.7.

Extreme Hills (Extrémne kopce, Extrémne hory) (od 1.13 mountain)

Hory sú zasnežená oblasť s vysokým prevýšením. Zriedkakedy obsahujú stromy. Je to jediný bióm, kde sa generujú smaragdy a skaly s rybenkou. Bióm bol pridaný vo verzii 1.0.

Mushroom Island (Hubový ostrov)

Legendárny bióm vyskytujúci sa len na vzdialených ostrovoch v oceáne. Namiesto trávy sa tu na zemi vyskytuje podhubie. V tomto bióme rastú veľké hríby (o veľkosti stromu) a vyskytujú sa tu muchokrávky (Mooshroom). Negenerujú sa tu agresívne tvory.

Oceán (Voda)

Obrovská plocha pokrytá vodou. Na dne oceánu je štrk. Vyskytujú sa tu kalmáre. Od verzie 1.8 sa tu zriedka vygeneruje oceánsky monument, v ktorom sa rodia strážcovia a ich silnejšia verzia starší strážcovia. Oceán bol pridaný už keď bola voda, teda vo verzii 0.0.9a (PreClasic). Od 1.13 bude sa radiť medzi Normal Ocean.

Warm Oceans (Teplý Oceán)

Obrovská plocha pokrytá tyrkysovou vodou. Na dne oceána je piesok. Vyskytujú sa tu korály v korálových rastlinách, vodná tráva a niekde aj pieskové zrúcaniny. Tento bióm je od verzie 1.13.

Cold Ocean (Studený oceán)

Obrovská plocha pokrytá upravenou modrou vodou. Na dne oceána je štrk. Vyskytujú sa tu utopené jaskyne a morská tráva. Taktiež pár rýb a nachádzajú sa tu aj kamené zrúcaniny. Vyskytuje sa od verzie 1.13.

Frozen Ocean (Zamrznuté oceány)

Menšia plocha pokrytá vodou a na hladine vody ľad. Vyskytujú sa tu ľadovce. V tejto oblasti sa vyskytuje len jeden mob a to je polárny medveď. Vyskytuje sa od verzie 1.13.

Ice Plains (Zamrznuté pláne)

Veľké pusté oblasti pokryté snehom. Tento bióm sa vyskytuje od verzie 1.7. Voda sa tu nachádza iba v zamrznutom stave. Stromy sa tu vyskytujú veľmi vzácne.

Ice Plains Spikes (Zamrznuté pláne s ostňami)

Epický biómov, je pokrytý „ostňami“ (vežičkami) zo zhusteného ľadu (Compressed ice). Okrem „ostňov“ je pokrytý blokmi snehu (Snow) a obyčajným ľadom (Ice).

Roofed Forest (Čierny dubový les)

V tomto bióme sa vyskytujú čierne duby (Dark Oak trees) a (podobne ako v Mushroom Islands) veľké hríby (o veľkosti stromu). Generuje sa tu veľa agresívnych tvorov. V tomto bióme väčšinou nevidno oblohu. Vyskytuje sa od verzie 1.7. Od 1.11 sa tu generuje takzvaný Woodland Mansions s iligermi a ďalšími mobmi.

Savanna (Savana)

Typickým znakom tohto biómu sú akácie (Acacia trees), ktoré rastú iba tu. Okrem nej je tu veľa trávy (Grass). Táto oblasť sa vyskytuje od verzie 1.7. Je tretím biomom kde sa môžu generovať NPC dedinky. Od 1.10 aj s farbou dreva biomu.

Mesa (Púšť z ílu)

Veľmi vzácny bióm, celý sa skladá len z farebného ílu (Stained Clay) a červeného piesku (Red Sand). Pod ílom sa nachádza skala. Tento bióm sa vyskytuje od verzie 1.7.

Flower Forest („les“ z kvetov)

Plocha tvorená veľkým množstvom druhov kvetov a menším počtom stromov. Tento bióm sa vyskytuje od verzie 1.7. Od verzie 1.15 sa tam spawnujú úľe so včelami.

Subbiómy (Technické biómy)

Technické biómy sú biómy, ktoré sa medzi biómy nezaraďujú, ale pre jednoduchosť tvorby sveta ich program Minecraft sám označuje ako biómy. Sem patria rieky, zamrznuté rieky, pláže, zamrznuté oceány, okraje hôr (Extreme hills) a kopce – hills (Forrest Hills, Desert Hills atď.) Prípadná tráva v púšti je súčasťou biómu Rieka (River), a teda v skutočnosti sa v púšti nenachádza.

Nether

Nether (podsvetie alebo peklo) bol pridaný vo verzii Alpha 1.2.0 (Halloween Update) a podstatne vylepšený v 1.0.0 (Adventure Update ). Boli pridané pevnosti (Nether fortress), v ktorých sú spawnery (bloky, ktoré spôsobujú spawn – generovanie – mobov, v tomto prípade ohnivákov (Blazes)). V tejto dimenzii sa nedá spať v posteliach (pokus o to spôsobí explóziu postele). Táto dimenzia sa skladá z netherracku, svietivca (glowstone), lávy, netherbricku, piesku duší (soulsand), kremeňa (nether quartz), magma blokov a štrku (gravel).

Ender world

Do Ender worldu sa dá dostať iba pomocou Ender portálu, ktorý sa vyskytuje iba v podzemných pevnostiach (Strongholdoch). V Ender worlde sa nachádzajú tvory (mobovia) Endermani a jeden Ender Drak, ktorý je aj konečným bossom hry. The End (iný názov pre Ender world) je vytvorený z Endstonu a obsidiánu. Jediný spôsob, ako sa dostať z Ender worldu, je zabiť Ender draka. Po jeho zabití sa objaví štruktúra pripomínajúca studňu, ktorá vedie do overworldu.

Po porazení draka môžete ísť domov, alebo preskúmať vonkajšie ostrovy, ktoré sa nachádzajú 1000 blokov od samotného hlavného ostrovu. Dajú sa tu nájsť vzácne bloky a itemy, ktoré sa inde nevyskytujú.

Mobovia

V Minecrafte sú tvory (mobovia), ktoré môžu hráčovi pomôcť alebo ublížiť.

Pasívne

Hráč z nich môže získať rôzne suroviny ako napríklad jedlo, tieto moby nikdy nezaútočia na hráča a všetky sa generujú na zemi, až na chobotnicu (Squid), ktorá sa objavuje vo vode. Do tejto skupiny zapadajú: prasa (Pig), zajac (Rabbit), krava (Cow), chobotnica (Squid), hríbová krava (Mooshroom, „muchokrávka“), sliepka (Chicken), ovca (Sheep) a osadník (Villager). Po kliknutí na osadníka pravým tlačidlom myši s ním je možné obchodovať.

Agresívne

Hráča napadnú, ak je v dosahu. Jaskynný pavúk (Cave Spider), Creeper, kostra (Skeleton), pavúk (Spider; na povrchu útočí iba za tmy), Chicken Jockey (malý zombie jazdiaci na sliepke, cez deň nehorí), Spider Jockey (kostra jazdiaca na pavúkovi) a Zombie sa spawnujú v tme. Okrem už uvedených, do tejto skupiny zapadajú: duch (Ghast), lávová kocka (Magma cube), sliz (Slime), ohnivák (Blaze), čarodejnica (Witch), strážnik (Guardian; generuje sa v podvodných chrámoch), Hask (zombík ktorý sa generuje v púšti na 80% a dáva hunger pri ublížení a nezhorí a je od 1.10.) a ešte tu patrí Stray (je to kostra ktorá má luk ale na 60% ho má očarovaný (oenchantovaný) a vyskytuje sa v horách a snežných biomoch a je lepší strelec ako normalna kostra a tiež horí na slnku je od verzie 1.10) A podobné tvory rybenka (Silverfish) a Endermite (generuje sa pri teleportovaní Endermana). Delia sa na dve skupiny

Neutrálne

Nezaútočia, ak nebudú provokované (poškodené, udreté) Do tejto skupiny zapadajú: prasací zombík (Zombie Pigman), Enderman (zaútočí aj pri pohľade „z očí do brucha“), vlk (Wolf), Lamy, železný golem (Iron Golem; iba prirodzene generovaný je neutrálny, umelo vytvorený je už pasívny).

Bossovia

Tieto príšery majú zložitejší vzor útoku a pohybu, majú vysoký počet zdravia a objavujú sa po jednom v jednom svete. Do tejto skupiny zapadá: Ender drak (Enderdragon), ktorý sa prirodzene vyskytuje len v End Worlde, a Wither ktorý bol pridaný vo verzii 1.4.2, ktorý sa generuje, len keď hráč zostaví určitú štruktúru.

Krotiteľné

Do tejto skupiny patrí ocelot, vlk (Wolf; ktorý tiež patrí do kategórie neutrálne) a kôň (Horse; pridaný vo verzii 1.6). Proces krotenia u vlka je veľmi jednoduchý (na rozdiel od ocelota). Vlkovi sa jednoducho dá kosť a je skrotený (tiež záleží od hladu vlka, niekedy treba obetovať viac kostí). U ocelotov platí postup: držať surovú rybu a nepohnúť sa. Je potrebné počkať, kým prídu, a kliknúť na ocelota bez pohybu kurzora myši, ináč sa ocelot dá na útek. Po úspešnom skrotení sa ocelot náhodne premení na jednu z troch druhov mačiek (čierna, biela, ryšavá). Kôň sa krotí tak, že sa naňho nasadne s prázdnou rukou (pravé tlačidlo), až kým sa neobjavia srdcia. Potom sa dá po stlačení klávesy „E“ osedlať (príp. dať na neho aj brnenie) a jazdiť na ňom. Patrí sem aj lama ale nemôžete na nej jazdiť. Môžete si do truhlice uložiť veci.

Modifikácie

Modifikácie, alebo skrátene módy, sú úpravy Minecraftu, ktoré menia, opravujú, pridávajú alebo odstraňujú obsah hry podľa autorovho priania a schopností. Existujú aj celé balíky módov – tzv. modpacky (ako napríklad Hexxit, Tekkit, Elektromine (Futurecraft), Čarovný Minecraft, Dalifes alebo FoolCraft), ktoré sú zložené z viacerých módov, a sú "hostované" na rôznych aplikáciach, ako Feed the Beast, CurseVoice alebo Technic.

Plugin API

Mojang pracuje na tzv. Plugin API (niekedy aj Modding API), ktoré tvorbu módov (alebo pluginov v multi playeri) uľahčí a zabráni čo najviac konfliktom medzi jednotlivými pluginmi. Bolo plánované minimálne od 5. júla 2010[6], krátko po tom, ako vyšla Alpha 1.01_01. Pôvodne mal vyjsť už vo verzii 1.3, ale doteraz sa tak nestalo. Zmeny vo verzii 1.7 posunuli Minecraft k Plugin API o dosť bližšie.

Poznámky

  1. Údaje pochádzajú z decembra 2016 a preto už nemusia byť pravdivé.

Referencie

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Minecraft

Externé odkazy

Zdroje