Atari TT030: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
preklad článku cs:Atari TT030 nástrojom Česko-slovenskej Wikipedie
 
(Žiaden rozdiel)

Aktuálna revízia z 09:35, 27. apríl 2020

Atari TT030

Atari TT030 je prvým 32 bitovým osobným počítačom firmy Atari používajúcim operačný systém Atari TOS. Počítač bol zamýšľaný ako pracovná stanica pre aplikácie CAD a DTP. V pôvodnom návrhu mal byť osadený CPU Motorola 68020, ten bol ale neskôr vymenený za 68030, ktorý obsahuje integrovaný MMU a 256 byte inštrukčnú a dátovú cache. Systém ďalej používa matematický koprocesor 68882. Rovnako ako modely Atari ST je vybavený portami MIDI pre ovládanie digitalizovaných hudobných nástrojov, na rozdiel od nich však bol už aj v základnom prevedení vybavený pevným diskom SCSI.

Ako operačný systém je použitý TOS vo verzii 3.0x, ktorý je obsiahnutý v 512KB pamäti ROM. Ako alternatívou mal byť operačný systém ASV (Atari S ​ytem V) UNIXového typu, ktorý bol ale nakoniec stiahnutý z predaja.

Počítač bol prvýkrát verejnosti predstavený na CeBITe v Hannoveri v roku 1990. V tej dobe sa predával za cenu 2999 dolárov. V základnej výbave mal 2 MB RAM a 50 MB SCSI harddisk. Spočiatku sa pre neho objavilo plno softvéru (pozri literatúra) a hardvér aj pre profesionálnu prácu. Bohužiaľ vďaka rôznym prehmatom a chybným rozhodnutím vedenia firmy sa tvorcovia softvéru aj hardvéru od Atari ako celku postupne odklonili. V roku 1993, keď sa Atari začalo orientovať späť na herný priemysel, bola výroba ukončená. Posledná séria počítačov Atari TT030 bola vyrobená ako vývojový systém pre hernú konzolu Atari Jaguar.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • JANDÍK, Petr. Atari ST/TT. Obsluha a programové vybavení. Praha : Grada, 1992. 294 s.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Atari TT030 na českej Wikipédii.