Jean-Paul Gaster: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Značky: úprava z mobilu úprava z mobilného webu
Riadok 2: Riadok 2:
| Meno = Jean-Paul Gaster
| Meno = Jean-Paul Gaster
| Obrázok = 2015 RiP Clutch Jean Paul Gaster by 2eight - 3SC4893.jpg
| Obrázok = 2015 RiP Clutch Jean Paul Gaster by 2eight - 3SC4893.jpg
| Popis obrázku = Jean-Paul Gastor v roku 2015
| Popis obrázku = Jean-Paul Gaster v roku 2015
| Dátum narodenia = {{dnv|1963|6|19}}
| Dátum narodenia = {{dnv|1963|6|19}}
| Miesto narodenia = [[Maryland]], [[USA]]
| Miesto narodenia = [[Maryland]], [[USA]]

Verzia z 22:47, 30. apríl 2020

Jean-Paul Gaster
Jean-Paul Gaster v roku 2015
Jean-Paul Gaster v roku 2015
Základné informácie
Narodenie 19. jún 1963 (60 rokov)
Maryland, USA
Bydlisko Frederick, Maryland, USA[1]
Žáner Rock
funk metal
alternatívny metal
blues rock
Hrá na nástrojoch Bicie
Roky pôsob. 1990 – súčasnosť
Súvisiace
články
Clutch
The Bakerton Group
King Hobo
Zakk Sabbath
Five Horse Johnson
Scott Weinrich
King Hobo
Kamchatka
Mark Stanley
Mike Wescott
Mike Dillon
Mark Morton

Jean-Paul Gaster (* 19. jún 1963, Maryland, USA) je americký bubeník, ktorý je členom rockovo-metalovej skupiny Clutch.

Študoval na Seneca Valley High School v Germantowne v štáte Maryland.

Štýl a vplyvy

Jean-Paul Gaster sa naučil hrať na bicie spolu s heavy rockovými interpretmi 60. a 70. rokov 20. storočia ako Jimi Hendrix, Cream, ZZ Top a Black Sabbath. Jeho ranými vplyvmi bola go-go hudba z Washingtonu D.C. a bubeníci ako Ju Ju House, Brandon Finley a Ricky Wellman. Je jedným z niekoľkých študentov, ktorí študovali s legendárnym washingtonským bubeníkom a učiteľom Walterom Salbom. Gasterovými obľúbenými bubeníkmi sú džezoví bubeníci Elvin Jones a Jack DeJohnette, bubeník skupiny Bad Brains Earl Hudson a neworleanský bubeník Johnny Vidacovich.

Clutch

V roku 1991 založili Jean-Paul, Neil Fallon, Dan Maines a Tim Sult skupinu Clutch. V lete 1992, po vydaní albumu Pitchfork, sa skupina vydala na svoje prvé turné po USA. Odvtedy skupina vydala 12 štúdiových albumov a intenzívne cestovala po Severnej Amerike, Európe, Spojenom kráľovstve a Austrálii. Skupina je aj naďalej dôležitou súčasťou súčasnej hard rockovej scény. Clutch hrá v priemere 120 vystúpení ročne a posledné vydanie skupiny s názvom Psychic Warfare sa umiestnilo na 1. mieste v rockovom rebríčku Billboard.

Projekty

Na konci 90. rokov 20. storočia založila skupina Clutch inštrumentálny projekt The Bakerton Group. Skupina The Bakerton Group založila nezávislé hudobné vydavateľstvo, River Road Records, na vydávanie vlastnej tvorby. River Road Records položilo základy pre to, aby vzniklo hudobné vydavateľstvo Weathermaker Records. Album El Rojo od skupiny The Bakerton Group bol jedným z prvých vydaní vydavateľstva Weathermaker.

Jean-Paul Gaster hral a nahrával aj so skupinou Five Horse Johnson. Objavil sa na albumoch The Mystery Spot a The Taking of Blackheart. V roku 2007 kolaboroval s keyboardistom skupiny Opeth Perom Wibergom a gitaristom skupiny Kamchatka Thomasom Anderssonom na projekte s názvom King Hobo.[2]

Počas roka 2008 hral Jean-Paul Gaster bicie na sólovom albume legendárneho marylandského doom metalového gitaristu Scotta Weinricha, Punctuated Equilibrium.[3]

V roku 2012 hral Jean-Paul aj na blues rockovom albume Mikea Westcotta s názvom Justice Road, ako aj v roku 2017 na jeho albume Atomic Blues. S Mikeom Westcottom hrá regulérne.

V roku 2013 Jean-Paul poskytol pre-produkciu na albume skupiny Lionize, Jetpack Soundtrack. Tiež koprodukoval album skupiny Lionize z roku 2017 s názvom Nuclear Soul a hral na bicie na ich TBA nahrávke v roku 2019.

V roku 2014 Jean-Paul nahral bicie aj na albume marylandského gitaristu Marka Stanleyho, Dark Brain. Album obsahuje gitaristu Oza Noya, ako aj basgitaristu skupiny Spyro Gyra, Scotta Ambusha. Album Dark Brain je zmesou progresívnych, jazz-funkových a okolitých štýlov. Pokračuje s kolaboráciou so Stanleym v štúdiu, ako aj na živých vystúpeniach.

Jean-Paul hral aj na nahrávke Jaya Turnera s názvom Art Music for Bass.

Jayova nahrávka bola pre mňa výzvou. Je najbližšie k priamej džezovej nahrávke, do akej som sa zapojil. Hudobníci, ktorých zostavil pre tieto termíny, boli úžasní. Som na to veľmi hrdý. Teším sa, že čoskoro s Jayom zamierim do štúdia.

Jean-Paul kolaboroval aj s Kevinom Hillardom na nahratí bicích a perkusií pre soundtrack filmu Fishing Without Nets. Film vyhral ocenenie na Sundance Film Festivale v roku 2014.

Jean-Paul nahral aj bicie a perkusie pre film Agenta Ogdena s názvom When the Man Went South.

Jean-Paul kolaboroval aj s Markom Mortonom zo skupiny Lamb of God, Yannim Papadopoulosom zo skupiny Stinking Lizaveta a Chrisom Brooksom zo skupiny Lionize.

Referencie

  1. Musician to musician - The Frederick News-Post : Arts And Entertainment Topics [online]. The Frederick News-Post, 2013-04-18, [cit. 2014-07-16]. Dostupné online.
  2. OPETH Keyboardist, CLUTCH Drummer Collaborate On New Project [online]. [Cit. 2007-07-27]. Dostupné online. Archivované 2007-06-24 z originálu.
  3. Scott Weinrich's MySpace page Archivované december 2, 2008, na Wayback Machine

Iné projekty

Zdroj

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jean-Paul Gaster na anglickej Wikipédii.