Žižkovská televizní věž: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
z cs
(Žiaden rozdiel)

Verzia z 12:08, 18. december 2006

Žižkovský vysielač zo severovýchodu
Veža Žižkovského vysielača

Žižkovská televízna veža je jednou z dominánt Prahy a súčasne najvyššou stavbou v meste. Je vysoká 216 metrov a bola postavená v rokoch 1985 až 1992 podľa návrhu architekta Václava Aulického. Leží na rozhraní Žižkova a Vinohradov.

Stavbu obklopovali spory, napríklad likvidácia časti žižkovského cintorína a strach z elemtromagnetického zaťaženia okolia, ktoré však zvláštna komisia vyvrátila.

Konštrukcia sa skladá z troch kruhových oceľových tubusov dosahujúcich spoločne výšky 134 metrov. Hlavný tubus, obsahujúci dva rýchlovýťahy, potom prechádza do anténneho nádstavca siahajúceho do výšky 216 metrov.

Tubusy nesú tri kabíny. Vo výške 66 metrov sa nachádza prvá, v ktorej je reštaurácia. Vyhliadková kabína je vo výške 93 metrov. Najvyššia je kabína s vysielacou technikou, z ktorej vysielajú štyri televízne a šesť rozhlasových staníc. Sú tu vysielače mobilných operátorov a meria sa tu aj kvalita ovzdušia.

Technické riešenie veže prinieslo niekoľko noviniek a patentov.

V roku 2000 bolo na piliere umiestnené dielo Davida Černého s názvom "Miminka", ktoré znázorňuje batoľatá lezúce hore a dolu. Pretože dielo malo úspech, v roku 2001 bolo nainštalované natrvalo. Vo vysielači bol aj natočený film režiséra Jana Němca, "V žáru královské lásky".

Externé odkazy

Súradnice: 50° 04′ 51" s.š., 14° 27′ 05" v.d.O