Wikipédia:Portál komunity/Tip mesiaca 06 2020: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luky001 (diskusia | príspevky)
Vytvorená stránka „<center>{{big|'''Používanie kategórií'''}}</center> Dôvodom pre používanie systému kategórií na Wikipédii je poskytnúť používateľom hierarchické kateg…“
(Žiaden rozdiel)

Verzia z 11:05, 18. jún 2020

Používanie kategórií

Dôvodom pre používanie systému kategórií na Wikipédii je poskytnúť používateľom hierarchické kategórie, ktoré budú ľahko prehľadávané a umožnia rýchlo a jednoducho nájsť články s podobnou témou. Každý článok na Wikipédii by mal mať aspoň jednu kategóriu.

Ako pridávať kategórie:

  1. Ručne

Článok sa zaradí do kategórie pridaním kódu [[Kategória:Názov kategórie]] na konci článku. Ak takáto kategória neexistuje, zobrazí sa dolu červeným písmom rovnako ako pre neexistujúci článok. Kliknutím na ňu je možné ju vytvoriť.

  1. Pomocou rozšírenia HotCat

HotCat zjednodušuje a zrýchľuje pridávanie kategórií, čo sa môže hodiť napríklad v prípade, ak pridávate kategórie do veľa článkov. Namiesto toho, aby ste museli stránku ručne upravovať zdrojový kód stránky, sa priamo v časti článku vyhradenej pre kategórie objavia tlačidlá +/–. Po kliknutí na ne sa objaví okienko, do ktorého môžete vložiť názov kategórie; HotCat vám pomôže tým spôsobom, že podobne ako našeptávače pri internetových vyhľadávačoch ponúka už existujúce kategórie. Namiesto uloženia verzie stránky kliknete na „OK“ a HotCat sám úpravu automaticky uskutoční, takže celý postup je rýchlejší.


Pokiaľ chcete rozšírenie HotCat používať, musíte ho zapnúť v nastaveniach v sekcii Nástroje. V časti Redaktorské rozhranie zapnite položku HotCat pre jednoduché pridávanie, mazanie a zmeny kategórií, s našeptávaním názvov.

A čo podkategórie?
Podkategóriu zaradíte do kategórie tak, že na stránke podkategórie uvediete kód [[Kategória:Názov kategórie]], kde Názov kategórie je kategória, do ktorej ju chcete zaradiť.

Články by mali byť zaradené vo vhodnej podkategórii, ale systém kategórií by nemal byť príliš zložitý, aby nebol neprehľadný. Pri výbere kategórií pre nový článok je vhodné sa inšpirovať kategorizáciou existujúcich tematicky príbuzných článkov.