Judy Garland: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Gramatika
cena
Riadok 88: Riadok 88:


{{Zlatý glóbus - najlepšia herečka (komédia/muzikál) 1950 - 1975}}
{{Zlatý glóbus - najlepšia herečka (komédia/muzikál) 1950 - 1975}}
{{Držitelia ceny Cecil B. DeMille Award}}



{{DEFAULTSORT:Garland, Judy}}
{{DEFAULTSORT:Garland, Judy}}

Verzia z 10:47, 17. august 2020

Judy Garlandová
Celé menoFrances Ethel Gumm
Narodenie 10. jún 1922
Grand Rapids, Minnesota, USA
Úmrtie22. jún 1969 (47 rokov)
Londýn, Spojené kráľovstvo
Povolanieherečka, speváčka
Roky pôsobenia1924 – 1969
ManželDavid Rose (1941 – 44)
Vincente Minnelli (1945 – 51)
Sid Luft (1952 – 65)
Mark Herron (1965 – 67)
Mickey Deans
(1969, do smrti)
DetiLiza Minnelli
Lorna Luft
Joey Luft

Judy Garland, vlastným menom Frances Ethel Gummová (*10. júna 1922, Grand Rapids, Minnesota, Spojené štáty – † 22. júna 1969, Londýn, Spojené kráľovstvo), bola americká herečka a jazzová speváčka, ktorá dodnes patrí medzi najväčšie hollywoodske legendy všetkých čias.[1]

Bola držiteľkou ocenení ako sú Oscar za detskú rolu vo filme, Zlatý Glóbus, ale aj ocenenia Grammy a Tony Award. V roku 1954 bola nominovaná na Oscara z najlepšieho herca za postavu vo filme Zrodila sa hviezda a v roku 1961 za vedľajšiu postavu vo filme Norimberský proces. V roku 1962 ako 39-ročná bola najmladšou herečkou, ktorá dostala Cenu Cecila B. DeMilla za svoje celoživotné výsledky vo filmovom priemysle. V roku 1997 bola posmrtne za celoživotné dielo ocenená cenou Grammy a niekoľko jej nahrávok piesní sa dostalo do siene slávy. V roku 1999 ju Americký filmový inštitút dal na zoznam stovky najvýznamnejších ženských herečiek storočia v histórii americkej kinematografie.

Jej dcérou je herečka a speváčka Liza Minnelli.

Životopis

Spevu a herectvu sa Judy venovala od útleho detstva. Spievala v speváckom triu „Sestry Gummové“ a hrala v ochotníckych divadlách.

Ako dvanásťročná uspela v konkurze pre spoločnosť MGM a od tej doby hrala vo filme. Ako dievča si zahrala v legendárnej snímke Čarodejník z krajiny Oz (The Wizzard of Ozz), v ktorej na poslednú chvíľu zastúpila Shirley Temple. Za túto rolu, v ktorej zaspievala legendárnu pieseň „Over the Rainbow“, dostala ocenenie Oscara pre detského herca.

Po tomto úspechu pravidelne vystupovala po boku Micky Rooneyho vo filmových muzikáloch spoločnosti MGM. S Mickom vytvorila úspešnú umeleckú dvojicu, ktorá bola vo svojej dobe nesmierne populárna. Šla z filmu do filmu, čo ju nakoniec doviedlo k tomu, že bola veľmi unavená. Už ako pätnásťročná začala tieto svoje pracovné problémy riešiť konzumáciou utišujúcich práškov a alkoholu. So závislosťou na nich potom bojovala až do konca svojho života.

Bola päťkrát vydatá, mala tri deti: herečku a speváčku Lizu Minnelli, televíznu herečku a speváčku Lornu Luft a Joeyho Lufta. Zomrela predčasne v Londýne vo veku 47 rokov na predávkovanie liekmi.

Výber z filmografie

Referencie

  1. Louis Bayard, "Supernova", Washington Post, April 16, 2000, p. X9

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Judy Garland

Externé odkazy

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Judy Garlandová na českej Wikipédii.