Považská Bystrica: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
{{pozri|rovnomennom okrese|Považská Bystrica (okres)}}
{{Infobox Slovenská obec
{{Infobox Slovenská obec
| Typ = mesto
| Typ = mesto

Verzia z 23:42, 8. september 2020

O rovnomennom okrese pozri Považská Bystrica (okres).
Považská Bystrica
mesto
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Trenčiansky kraj
Okres Považská Bystrica
Región Horné Považie
Vodné toky Váh, Domanižanka
Nadmorská výška 288 m n. m.
Súradnice 49°06′58″S 18°26′50″V / 49,116111°S 18,447222°V / 49.116111; 18.447222
Najvyšší bod Veľký Manín
Rozloha 90,56 km² (9 056 ha) [1]
Obyvateľstvo 37 706 (31. 12. 2022) [2]
Hustota 416,36 obyv./km²
Prvá pís. zmienka 1316
Primátor Karol Janas[3] (SMER-SD, SNS, SZ)
PSČ 017 01
ŠÚJ 512842
EČV (do r. 2022) PB
Tel. predvoľba +421-42
Adresa mestského
úradu
Mestský úrad
Centrum 2/3
017 01 Považská Bystrica
Telefón 042/4305111
Fax 042/4326613
Poloha mesta na Slovensku
Poloha mesta na Slovensku
Map
Interaktívna mapa mesta
Wikimedia Commons: Považská Bystrica
Webová stránka: povazska-bystrica.sk
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:
Manínska tiesňava
Považský hrad nad mestskou časťou Považské Podhradie
Kaplnka svätej Heleny
Výstavba Estakády Považská Bystrica na diaľnici D1
Pohľad na mesto
Kaštieľ Orlové

Považská Bystrica (nem. Waagbistritz) je priemyselné mesto na severozápade Slovenska na rieke Váh. Nachádza sa medzi mestami Púchov a Bytča, leží v Trenčianskom kraji.

Polohopis

Územie okresu Považská Bystrica zasahujú celky Slovensko-moravských Karpát a Fatransko-tatranskej oblasti.

Považská Bystrica sa nachádza v peknom prírodnom prostredí, obklopená troma pohoriami – Strážovskými vrchmi, Súľovskými vrchmi a Javorníkmi. Panoráme mesta dominuje vrch Veľký Manín s výškou 891 m, ktorý je viditeľný z veľkej časti mesta. Severným okrajom preteká Váh, do ktorého sa tu vlieva Domanižanka.

Medzi Veľkým a Malým Manínom (812 m) sa severovýchodne od mesta nachádza turisticky atraktívna Manínska a Kostolecká tiesňava. Naproti nim sa nachádza zrúcanina Považského hradu, s výhľadom na Váh s kanálom a Veľký a Malý Manín s ich skalnými útvarmi. O niekoľko kilometrov ďalej sa nachádzajú Súľovské skaly so zrúcaninou Súľovského hradu. Západne sa nachádzajú Javorníky, ktoré ponúkajú dostatok možností na pešiu turistiku, cestnú a horskú cyklistiku a v zime aj lyžiarom a bežcom na lyžiach (biela stopa). Len 10 km vzdialené kúpele Nimnica nad hladinou Nosickej priehrady poskytujú relax v upravenom prostredí. Vo vzdialenosti 20 km od mesta sa nachádzajú jedny z najznámejších slovenských kúpeľov, Rajecké Teplice.

Časti mesta

Považský hrad so Száparyovským kaštieľom
Kaštieľ Burg pod hradom

Mesto Považská Bystrica sa delí na týchto 13 (resp. bez Vrtižera 12) "častí obce", niekedy označovaných ako mestské časti (za pomlčkou sú uvedené základné sídelné jednotky [ZSJ], t.j. sídla či štvrte, na ktoré sa tieto časti obce ďalej delia)[4][5][6] [7][8] [9][10][11][12][13]:

Všetky vyššie uvedené "časti obce" okrem Považskej Bystrice v užšom zmysle sú bývalé samostatné obce, ktoré boli pripojené k Považskej Bystrici od roku 1966.[14]

V Považskej Bystrici ale zjavne nepanuje zhoda o tom, ako deliť územie mesta. Napríklad na účely samosprávy sa na stránkach mesta uvádza delenie na tieto "mestské časti"[15]:

V územnom pláne mesta je uvedené zas iné delenie, a to takéto delenie na ("pracovné") "mestské časti" (sú aj oficiálne očíslované) a ich urbanistické obvody (UO)[10]:

  • 01 Stred - UO: Považská Bystrica - Stred
  • 02 Sever - UO: Nábrežie, Pod úvozom, Ondrejová
  • 03 Lány - UO: Domanižanka, Pod Dedovcom
  • 04 SNP - UO: Kvášovský dvor, Dedovec, Vysoká Bukovina, Sídlisko SNP
  • 05 Rozkvet - UO: Rozkvet I, Rozkvet II
  • 06 Hliny - UO: Pod Žadovcom, Hliny, Dušianica, Zemiansky Kvášov
  • 07 Za Váhom - UO: Orlové, Považské Podhradie, Ľahký priemysel
  • 08 Západ - UO: Jelšové, Strojárenská štvrť, Krekáčov - Kunovec, Priemyselný obvod, Zákopa, Strojárne, Medzijarčie
  • 09 Juh - UO: Horný Moštenec, Dolný Moštenec, Cingeľov laz
  • 10 Východ - UO: Dvorského laz, Podmanín, Dolné lazy, Horné lazy – Podkostolčie, Praznov
  • 11 Považská Teplá - UO: Vrtižer, Považská Teplá
  • 12 Milochov - UO: Dolný Milochov, Horný Milochov, Šuvarovce
  • 13 Šebešťanová - UO: Šebešťanová
  • 14 Podvažie - UO: Podvažie

Dejiny

Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1316, v spojitosti s Matúšom Čákom Trenčianskym. Ďalšia zmienka je listina konventu v Hronskom Beňadiku datovaná na 13. júl 1330. Mesto malo už v poslednej štvrtine 14. storočia mestské výsady. Charakter stredovekého mesta potvrdzujú listiny z rokov 1384 a 1399[16], ale taktiež architektonický rámec mesta, ktorý umožňoval jeho tvorbu. Keďže v hlavnými podmienkami vzniku stredovekého mesta bola rovné miesto pre tržisko, kopec pre strážny hrad a brod zabezpečujúci obchod a komunikáciu.[17]

V roku 1432 bolo mesto vypálené husitskými vojskami. História mesta je úzko spätá s blízkym Považským zámkom, ktorý bol postavený v 13. storočí. Najznámejší vlastníci hradu boli rytieri Ján a Rafael Podmanickí, známi z ich lúpeží. Rodina Podmanických sa stala vládcom mesta v roku 1458, keď uhorský kráľ Matej Korvín daroval zámok, mesto a 16 susedných obcí Ladislavovi Podmanickému. Počas ich panovania mesto prosperovalo. Z obdobia ich panovania pochádza dokument Articuli Podmanickyani z roku 1506, ktorý dokladá dobový vzťah medzi zemepánom a jeho poddanými. Zvláštnosťou dokumentu v období svojho vzniku bolo, že bol vydaný aj v slovenčine.

Ďalších 100 rokov bolo ťažkých pre mesto aj celú oblasť, kvôli prevratu niekoľkých uhorských šľachticov. Mesto bolo vyplienené vojskami Štefana Bočkaja v roku 1604, Imricha Tökölyho v roku 1679, Bereczényiho a Očkaya a roku 1707. Napriek ťažkým časom, mesto získalo viac výsad od uhorských kráľov počas tohto obdobia a vykazovalo vyššiu úroveň ako okolie. Toto sa skončilo v roku 1886, keď nová uhorská vláda zrušila všetky výsady.

V roku 1918 sa mestečko stalo súčasťou Česko-Slovenska. V roku 1929 sa do Považskej Bystrice presťahovala výroba závodu na strelivo Roth z Bratislavy, čo výrazne zvýšilo zamestnanosť. Tieto zmeny vyvrcholili uznaní štatútu mesta v roku 1946.

Od druhej svetovej vojny, hlavne v 70. a 80. rokoch 20. storočia mesto výrazne rástlo, okolo malého centra vyrástli nové sídliská. Samotné centrum bolo kompletne prebudované, preto je veľmi náročné nájsť tu nejakú historickú budovu. Hlavným zamestnávateľom od druhej svetovej vojny bol strojársky podnik Považské strojárne. Továreň vyrábala hlavne skútre a priemyselné ložiská. Od pádu socializmu sa ocitla spoločnosť v kríze, čo sa nepriaznivo prejavilo v regióne a zvýšilo nezamestnanosť

Politika

Obyvateľstvo

Kultúra a zaujímavosti

Považská Bystrica v súčasnej podobe je pomerne nové a moderné mesto bez historického centra. Väčšina starých historických budov bola zbúraná a nahradená v období od roku 1950 do 1980.

Pamiatky

Šport

Športové kluby

  • Hokejový klub HK 95 PANTERS
  • Hádzanársky klub MŠK
  • Futbalový klub MŠK
  • Basketbalový klub BK IMC
  • Atletický klub PB olympia
  • Plavecký Klub PBPO
  • Hokejbalový klub HBK PROTEF
  • Tanečný klub Stella

V meste pôsobí aj škola bojových umení či judo klub.

Hospodárstvo a infraštruktúra

Priemysel

V meste bol rozvinutý najmä strojársky a dopravný priemysel a hlavným výrobným závodom boli Považské strojárne. Dnes sú rozdrobené na množstvo menších podnikov. Najväčšie z nich sú Danfoss a.s. a PSL a.s.

Doprava

Výstavba estakády

Spor o diaľnicu sa ťahal viac ako desať rokov a spočiatku išlo o konflikt medzi tunelovými variantmi a estakádou priamo cez mesto. Estakáda vychádzala finančne lacnejšie, ale vzbudzovala odpor u časti obyvateľstva. Obyvatelia preferovali tunelové varianty, ktoré sú priaznivejšie k životnému prostrediu, ale sú drahšie.

Oba tábory však tlačil čas, nakoľko tranzitná doprava prechádzajúca cez mesto bola stále hustejšia a všetky autá končili na hlavnej križovatke v centre mesta. V čase dopravnej špičky neboli výnimkou ani čakacie doby blížiace sa k tridsiatim minútam. Napokon sa rozhodlo o výstavbe estakády, ktorá sa začala budovať v roku 2008. Estakáda bola slávnostne otvorená 30. mája 2010 a odovzdaná do užívania 31. mája 2010.

Cestná doprava

Do dostavby diaľnice D1 v roku 2010 bolo mesto známe svojou neúnosnou dopravnou situáciou, pretože sa nachádza na hlavnom ťahu medzi Bratislavou a Žilinou a tvorilo „úzke hrdlo“ na tomto úseku. Od roku 2010 vedie ponad Považskú Bystricu estakáda diaľnice D1, ktorá od tranzitnej dopravy odbremenila centrum mesta. Centrom vedúca cesta I/61, spájajúca Trenčín so Žilinou tu križuje cestu II/517 na Rajec a pravý breh Váhu lemuje II/507 z Bytče do Trenčína.

Železničná doprava

Cez mesto prechádza železničná trať Bratislava – Žilina a na železničnej stanici zastavujú všetky vlaky osobnej dopravy okrem vlakov IC (Viedeň) – Bratislava – Košice. Z mesta sú cez Púchov priame vlakové spojenia aj do Česka.

Mestská hromadná doprava

V Považskej Bystrici premáva mestská hromadná doprava, ktorá sa vyznačuje vysokým počtom liniek. V septembri 2006 prevzala prevádzku MHD po SAD Trenčín novovzniknutá súkromná spoločnosť Mestská dopravná spoločnosť, a.s., ktorá kompletne obnovila vozový park a zaviedla niekoľko nových liniek. Väčšina z 23 autobusov Mestskej dopravnej spoločnosti je denne vypravovaných na 11 liniek. Zaujímavosťou je tiež, že neexistuje linka č. 1, ktorá bola zrušená približne v roku 2007. V roku 2019 premávajú vozidlá MHD na linkách: 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 11, 100. Linky č. 51 a 52 sú školské a premávajú len počas školského vyučovania, do mája 2017 premávala aj linka č. 99 k nákupnému centru Hypernova, ktorá bola zrušená na základe objednávateľa. Približne do roku 2013 premávala aj bezplatná linka č. 12 k nákupnému centru TESCO. Zrušená bola z dôvodu takmer identickej trasy s linkou č. 100. V marci 2019 došlo k zrušeniu liniek č. 10, 32 a nočnej linky N3 kvôli výraznému zníženiu počtu spojov na všetkých linkách.

K októbru 2019 používa MHD v Považskej Bystrici tieto typy autobusov:

Z celkového počtu 23 vozidiel je 14 nízkopodlažných a 12 klimatizovaných. Nízkopodlažné autobusy sa používajú na každej linke. Linky 3, 4 a 100 zastavujú aj pri nemocnici. Všetky autobusy disponujú wi-fi pripojením, najnovšie autobusy sú vybavené aj klimatizáciou pre cestujúcich i vodiča. V nasledujúcich rokoch plánuje Mestská dopravná spoločnosť ďalšiu obnovu vozového parku. V roku 2018 sa začalo s postupným vyraďovaním starších autobusov. V septembri 2019 dojazdilo na cestách posledné kĺbové vozidlo a zároveň po 37 rokoch prevádzky skončili kĺbové vozidlá v Považskej Bystrici.

Osobnosti

Rodáci

Partnerské mestá

Referencie

  1. Registre obnovenej evidencie pozemkov [online]. Bratislava: ÚGKK SR, [cit. 2011-12-31]. Dostupné online.
  2. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, rev. 2023-04-03, [cit. 2023-04-12]. Dostupné online.
  3. Voľby do orgánov samosprávy obcí 2018 : Zoznam zvolených starostov [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, 2018-11-13. Dostupné online.
  4. Štatistický lexikón obcí SR 2011 [1]
  5. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2020-06-20]. Dostupné online.
  6. Katastrálna mapa Pov. Bystrice [2]
  7. ZBGIS [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2020-06-20]. Dostupné online.
  8. Mapa mesta [online]. povazska-bystrica.sk, [cit. 2020-06-20]. Dostupné online.
  9. Štatistické údaje [online]. povazska-bystrica.sk, [cit. 2020-06-20]. Dostupné online.
  10. a b Všeobecne záväzné nariadenie mesta Považská Bystrica ktorým sa vyhlasuje „Záväzná časť Územného plánu mesta Považská Bystrica", schválené 3. 7. 2008, účinné od 19. 7. 2008 [3]
  11. ÚzemnéPlány.sk [online]. uzemneplany.sk, [cit. 2020-06-20]. Dostupné online.
  12. Považská Bystrica - mapa mesta [online]. mapa.zoznam.sk, [cit. 2020-06-20]. Dostupné online.
  13. Global24 s.r.o.. Považskobystrické mestské časti v číslach: Pozrite, kde nás koľko žije [online]. povazska.dnes24.sk, [cit. 2020-06-20]. Dostupné online.
  14. [4]
  15. Výbory v mestských častiach [online]. povazska-bystrica.sk, [cit. 2020-06-20]. Dostupné online.
  16. Marsina, Richard. Považská Bystrica v najstarších písomných prameňoch In Považská Bystrica z dejín mesta. Žilina: Knižné centrum, 2006. str. 41
  17. Norberg-Schulz, Christian. Genius Loci: Towards a Phenomenology of Architecture. New York: Rizzoli, 1991. st. 85
  18. Považský hrad[Online] rev. 2011-01-28. Lánoviny [5]
  19. Informácia o plnení úloh ústredného štátneho dohľadu pamiatkovej inšpekcie za 1. polrok 2010[Online] rev. 2011-01-28. Ministerstvo kultúry
  20. Doplnok č. 1 k VZN Mesta Považská Bystrica o miestnych pamätihodnostiach: EVIDENCIA PAMÄTIHODNOSTÍ MESTA POVAŽSKÁ BYSTRICA [online]. Mesto Považská Bystrica, 2010-10-22, [cit. 2013-02-14]. Dostupné online.
  21. tamtiež

Pozri aj

Iné projekty

Externé odkazy