Lin Shayová: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Michal62606 (diskusia | príspevky)
vytvorenie
Značky: nový článok bez náležitostí vizuálny editor: prepnuté
 
Michal62606 (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 22: Riadok 22:
}}
}}


Linda Shaye ( * 12. október 1943, Detroit, Michigan, Spojené štáty) je americká divadelná, filmová a televízna herečka. Je známa svojou rozsiahlou hereckou kariérou.
'''Linda Shaye''' ( * [[12. október]] [[1943]], [[Detroit]], [[Michigan]], [[Spojené štáty|USA]]) je americká divadelná, filmová a televízna [[Herec|herečka]]. Je známa svojou rozsiahlou hereckou kariérou.


Životopis
== Životopis ==
Shayová vyrastala s obomi rodičmi v meste [[Detroit]], v štáte [[Michigan]]. Má jedného staršieho brata, ktorý pracuje ako režisér. Je [[Židia|židovského]] pôvodu, jej matka sa narodila v [[Rusko|Rusku]] a rodičia z otcovej strany pochádzajú z [[Rumunsko|Rumunska]]. Študovala herectvo na University of Michigan, než sa presťahovala do [[New York (mesto)|New Yorku]], aby účinkovala na [[Broadway theatre|Broadwayi]]. V roku [[1977]] sa presťahovala do [[Los Angeles]], kde naštartovala svoju hereckú kariéru.


== Kariéra ==
Shayová vyrastala s obomi rodičmi v meste Detreoit, v štáte Michigan. Má jedného staršieho brata, ktorý pracuje ako režisér. Je židovského pôvodu, jej matka sa narodila v Rusku a rodičia z otcovej strany pochádzajú z Rumunska. Študovala herectvo na University of Michigan, než sa presťahovala do New Yorku, aby účinkovala na Broadwayi. V roku 1977 sa presťahovala do Los Angeles, kde naštartovala svoju hereckú kariéru.
V roku [[1978]] si ju vybral [[Jack Nicholson]] do svojho pripravovaného filmu ''Western Goin 'South''. V roku [[1984]] sa objavila v menšej role vo filme [[Wes Craven|Wesa Cravena]], ''Nočná mora v Elm Street''. V roku [[1998]] stvárnila jednu z vedľajších postáv v komédií ''Niečo na tej Mary je'', po boku herečky [[Cameron Diazová|Cameron Diaz]]. Za svoj herecký výkon bola nominovaná na cenu Blockbuster Entertainment Awards.


Za svoj herecký výkon získala pochvalu aj za jej vedľajšiu rolu v horore ''Smrť prichádza v bielom'', z roku [[2003]].
Kariéra


V roku 2005 sa Shaye objavila vo filme ''2001 Maniakov'', kde hrala po boku svojho hereckého kolegu [[Robert Englund|Roberta Englunda]]. Svoju rolu si zopakovala aj v pokračovaní, ''2001 Maniacs: Field of Screams'' v roku [[2010]].
V roku 1978 si ju vybral John Nicholson do svojho pripravovaného filmu ''Western Goin 'South''. V roku 1984 sa objavila v menšej role vo filme Wesa Cravena, ''Nočná mora v Elm Street''. V roku 1998 stvárnila jednu z vedľajších postáv v komédií ''Niečo na tej Mary je'', po boku herečky Cameron Diaz. Za svoj herecký výkon bola nominovaná na cenu Blockbuster Entertainment Awards.


V roku [[2011]] si Shayová zahrala rolu Elise Rainer, v horore [[James Wan|Jamesa Wana]], ''[[Insidious (film)|Insidious]]''. Shayová dostala pozitívne recenzie a bola nominovaná na cenu Fangoria Chainsaw Award za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe, cenu Fright Meter za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe a Saturn Award za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe. V novembri 2012, spolu s jej hereckými kolegami, Rose Byrne a Patricka Wilsona oznámila, že sa objaví aj v druhej časti filmu, ktorá vyšla v septembri 2013. Film získal rovnaký úspech ako prvá časť. Shayová nakoniec si zahrala aj v tretej a štvrtej časti. Posledné dve časti sa viac zameriavajú na život Rainerovej čím získala vo filme veľa priestoru.
Za svoj herecký výkon získala pochvalu aj za jej vedľajšiu rolu v horore ''Smrť prichádza v bielom'', z roku 2003.

V roku 2005 sa Shaye objavila vo filme ''2001 Maniakov'', kde hrala po boku svojho hereckého kolegu Roberta Englunda. Svoju rolu si zopakovala aj v pokračovaní, ''2001 Maniacs: Field of Screams'' v roku 2010.

V roku 2011 si Shaye zahrala rolu Elise Rainer, v horore Jamesa Wana, ''Insidious''. Shayová dostala pozitívne recenzie a bola nominovaná na cenu Fangoria Chainsaw Award za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe, cenu Fright Meter za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe a Saturn Award za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe. V novembri 2012, spolu s jej hereckými kolegami, Rose Byrne a Patricka Wilsona oznámila, že sa objaví aj v druhej časti filmu, ktorá vyšla v septembri 2013. Film získal rovnaký úspech ako prvá časť. Shayová nakoniec si zahrala aj v tretej a štvrtej časti. Posledné dve časti sa viac zameriavajú na život Rainerovej čím získala vo filme veľa priestoru.


V roku 2019 sa objavila v jednej epizóde televízneho seriálu ''Eastsiders'', za ktorú získala v roku 2020 ocenenie Daytime Emmy. Od roku 2020 účinkuje v televíznom seriály ''Penny Dreadful: Mesto anjelov''.
V roku 2019 sa objavila v jednej epizóde televízneho seriálu ''Eastsiders'', za ktorú získala v roku 2020 ocenenie Daytime Emmy. Od roku 2020 účinkuje v televíznom seriály ''Penny Dreadful: Mesto anjelov''.


Osobný život
== Osobný život ==

Shayová bola dvakrát vydatá. Jej prvý manžel, Marshall Rubinoff, zomrel v roku 1968. V roku 1988 sa vydala za herca Claytona Landeyho, s ktorým má jedno dieťa. Pár sa rozviedol v roku 2003.
Shayová bola dvakrát vydatá. Jej prvý manžel, Marshall Rubinoff, zomrel v roku 1968. V roku 1988 sa vydala za herca Claytona Landeyho, s ktorým má jedno dieťa. Pár sa rozviedol v roku 2003.



Verzia z 16:44, 5. október 2020

Lin Shaye
Celé menoLinda Shaye
Narodenie 12. október 1943 (80 rokov)
Detroit, Michigan, Spojené štáty
Povolanieamerická herečka
Roky pôsobenia1971 – súčasnosť
ManželMarshall Rubinhoff (19?? – zom. 1968)
Clayton Landey (1988 – r. 2003)
Deti1

Linda Shaye ( * 12. október 1943, Detroit, Michigan, USA) je americká divadelná, filmová a televízna herečka. Je známa svojou rozsiahlou hereckou kariérou.

Životopis

Shayová vyrastala s obomi rodičmi v meste Detroit, v štáte Michigan. Má jedného staršieho brata, ktorý pracuje ako režisér. Je židovského pôvodu, jej matka sa narodila v Rusku a rodičia z otcovej strany pochádzajú z Rumunska. Študovala herectvo na University of Michigan, než sa presťahovala do New Yorku, aby účinkovala na Broadwayi. V roku 1977 sa presťahovala do Los Angeles, kde naštartovala svoju hereckú kariéru.

Kariéra

V roku 1978 si ju vybral Jack Nicholson do svojho pripravovaného filmu Western Goin 'South. V roku 1984 sa objavila v menšej role vo filme Wesa Cravena, Nočná mora v Elm Street. V roku 1998 stvárnila jednu z vedľajších postáv v komédií Niečo na tej Mary je, po boku herečky Cameron Diaz. Za svoj herecký výkon bola nominovaná na cenu Blockbuster Entertainment Awards.

Za svoj herecký výkon získala pochvalu aj za jej vedľajšiu rolu v horore Smrť prichádza v bielom, z roku 2003.

V roku 2005 sa Shaye objavila vo filme 2001 Maniakov, kde hrala po boku svojho hereckého kolegu Roberta Englunda. Svoju rolu si zopakovala aj v pokračovaní, 2001 Maniacs: Field of Screams v roku 2010.

V roku 2011 si Shayová zahrala rolu Elise Rainer, v horore Jamesa Wana, Insidious. Shayová dostala pozitívne recenzie a bola nominovaná na cenu Fangoria Chainsaw Award za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe, cenu Fright Meter za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe a Saturn Award za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe. V novembri 2012, spolu s jej hereckými kolegami, Rose Byrne a Patricka Wilsona oznámila, že sa objaví aj v druhej časti filmu, ktorá vyšla v septembri 2013. Film získal rovnaký úspech ako prvá časť. Shayová nakoniec si zahrala aj v tretej a štvrtej časti. Posledné dve časti sa viac zameriavajú na život Rainerovej čím získala vo filme veľa priestoru.

V roku 2019 sa objavila v jednej epizóde televízneho seriálu Eastsiders, za ktorú získala v roku 2020 ocenenie Daytime Emmy. Od roku 2020 účinkuje v televíznom seriály Penny Dreadful: Mesto anjelov.

Osobný život

Shayová bola dvakrát vydatá. Jej prvý manžel, Marshall Rubinoff, zomrel v roku 1968. V roku 1988 sa vydala za herca Claytona Landeyho, s ktorým má jedno dieťa. Pár sa rozviedol v roku 2003.

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lin Shaye na anglickej Wikipédii.