Hyde Park Corner (stanica metra): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d pridaná Kategória:City of Westminster pomocou použitia HotCat
Gateshebe (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Značky: vrátené bez zdroja
Riadok 13: Riadok 13:
'''Hyde Park Corner''' je stanica [[Metro v Londýne|londýnskeho metra]], otvorená [[15. decembra]] v roku [[1906]]. Nachádza sa na linke:
'''Hyde Park Corner''' je stanica [[Metro v Londýne|londýnskeho metra]], otvorená [[15. decembra]] v roku [[1906]]. Nachádza sa na linke:
* [[Piccadilly Line]] medzi stanicami [[Knightsbridge (stanica metra)|Knightsbridge]] a [[Green Park (stanica metra)|Green Park]]. Ročne táto stanica odbaví cca 5,8 miliónov cestujúcich.
* [[Piccadilly Line]] medzi stanicami [[Knightsbridge (stanica metra)|Knightsbridge]] a [[Green Park (stanica metra)|Green Park]]. Ročne táto stanica odbaví cca 5,8 miliónov cestujúcich.

== História ==
Stanicu otvorili [[Great Northern, Piccadilly]] a [[Brompton Railway]] [[15. december|15. decembra]] [[1906]]. Bola to spojovacia stanica medzi dvoma pôvodnými spoločnosťami, [[London United Railway]] a [[Piccadilly and City Railway]], ktorá sa zlúčila po tom, čo Parlament požadoval, aby celá trasa z [[Hammersmithu]] do [[Finsbury Park]] bola postavená ako jedna schéma.

Pôvodná budova stanice navrhnutá [[Leslie Green]]om stále zostáva na juhu od križovatky, čo je pozoruhodné dlaždicami vo farbe krvi; do júna 2010 sa používala ako pizzeria a od [[14. december|14. decembra]] [[2012]] je to hotel [[Wellesley]]. Budova bola vyradená z používania, keď bola stanica vybavená eskalátormi namiesto výťahov a novou podpovrchovou halou na vstupenky, ktorá bola uvedená do užívania [[23. máj|23. mája]] [[1932]], hoci s nástupišťami je spojené núdzové schodisko. Výťahové šachty sa teraz používajú na zabezpečenie vetrania. Stanica z roku [[1932]] mala na stenách vsadené vitríny, ktoré ukazovali sériu diorám znázorňujúcich vývoj londýnskeho autobusu - niektoré modely z mierky prežili už dávno, niektoré z nich prežili v zbierkach múzea LT.

Keď bola stanica prestavaná eskalátormi, susedná málo používaná stanica na ulici [[Down Street]] na východe (smerom ku [[Green Park]]u) bola vyradená z používania.


== Súčasnosť ==
== Súčasnosť ==

Verzia z 15:32, 14. november 2020

Hyde Park Corner
Umiestnenie
Miesto Piccadilly
Miestna autorita City of Westminster
Prevádzka
Prevádzkovateľ London Underground
Počet nástupíšť 2
Počet cestujúcich za rok 5,8 miliónov
Transport for London
Zóna 1
Dôležité dátumy Otvorenie 15. december 1906
Londýnska doprava
Zoznam londýnskych staníc: Underground | National Rail

Hyde Park Corner je stanica londýnskeho metra, otvorená 15. decembra v roku 1906. Nachádza sa na linke:

História

Stanicu otvorili Great Northern, Piccadilly a Brompton Railway 15. decembra 1906. Bola to spojovacia stanica medzi dvoma pôvodnými spoločnosťami, London United Railway a Piccadilly and City Railway, ktorá sa zlúčila po tom, čo Parlament požadoval, aby celá trasa z Hammersmithu do Finsbury Park bola postavená ako jedna schéma.

Pôvodná budova stanice navrhnutá Leslie Greenom stále zostáva na juhu od križovatky, čo je pozoruhodné dlaždicami vo farbe krvi; do júna 2010 sa používala ako pizzeria a od 14. decembra 2012 je to hotel Wellesley. Budova bola vyradená z používania, keď bola stanica vybavená eskalátormi namiesto výťahov a novou podpovrchovou halou na vstupenky, ktorá bola uvedená do užívania 23. mája 1932, hoci s nástupišťami je spojené núdzové schodisko. Výťahové šachty sa teraz používajú na zabezpečenie vetrania. Stanica z roku 1932 mala na stenách vsadené vitríny, ktoré ukazovali sériu diorám znázorňujúcich vývoj londýnskeho autobusu - niektoré modely z mierky prežili už dávno, niektoré z nich prežili v zbierkach múzea LT.

Keď bola stanica prestavaná eskalátormi, susedná málo používaná stanica na ulici Down Street na východe (smerom ku Green Parku) bola vyradená z používania.

Súčasnosť

Je to jedna z mála staníc, ktoré nemajú súvisiace budovy nad zemou a sú úplne v podzemí. K súčasnému vchodu do stanice sa vedie zvnútra systému podchodu pre chodcov, okolo križovatky Hyde Park Corner.

Keď je centrálna časť trate Piccadilly uzavretá, stanica sa stáva prechodovým tunelom na východ od stanice, koncovou časťou západnej časti.

Doprava

  • Autobusové linky:
    • Denné linky
      • 2, 9, 13, 14, 16, 19, 22, 23, 36, 38, 52, 74, 137, 148, 390, 414
    • Nočné linky
      • N9, N16, N19, N22, N38, N74
  • Green Line Coaches linky:
    • 701, 702

Galéria

Iné projekty

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Hyde Park Corner (stanice metra v Londýně) na českej Wikipédii a Hyde Park Corner tube station na anglickej Wikipédii.