Drevoryt: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
doplnenie info o technike drevorytu-histórii
 
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
'''Drevoryt''' alebo '''xylografia''' je jednak synonymum pre '''drevorytectvo''', teda umeleckú grafickú techniku tlače z výšky vyvinutú v roku 1771 T. Bewickom, jednak tlačová platňa na takúto tlač, a jednak odtlačok zhotovený takouto tlačou. Od [[drevorez]]u sa odlišuje bohatšou modeláciou a stieňovaním.
História


[[Kategória:Grafika]]
Techniku drevorytu využívali už starí Egypťania, Indovia a Arabi na potlač látok.
Tlač na papier sa objavila v 7.storočí p.n.l. v Číne.

V Európe sa táto technika tlače objavila koncom 14.storočia. Túto techniku preskúmal a výrazne rozvinul Albrecht DÜRER, ktorý z nej vytvoril nezávislú umeleckú disciplínu. Drevoryt teda prestal byť len jedným zo spôsobov ako vytlačiť text.

V Číne a Japonsku dosiahol drevoryt najväčší rozkvet v 18. a 19.storočí. Japonskú školu ''ukiyo-e'', vo svojej farebnej tvorbe rozvinuli Harunobu, Sharaku,Utamaro. Vrcholné diela vytvorili Hokusai a Hiroshige.
Japonské umenie drevorytu ovplyvnilo výrazným spôsobom francúzskych umelcov 19.storočia.

Verzia z 17:54, 23. december 2006

Drevoryt alebo xylografia je jednak synonymum pre drevorytectvo, teda umeleckú grafickú techniku tlače z výšky vyvinutú v roku 1771 T. Bewickom, jednak tlačová platňa na takúto tlač, a jednak odtlačok zhotovený takouto tlačou. Od drevorezu sa odlišuje bohatšou modeláciou a stieňovaním.