Horský bicykel: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Vegbot (diskusia | príspevky)
typo. gram.
Riadok 11: Riadok 11:
Podľa konštrukcie sa horské bicykle delia do týchto hlavných kategórií:
Podľa konštrukcie sa horské bicykle delia do týchto hlavných kategórií:
* cross country
* cross country
* trial
* trail
* enduro/all-mountain
* enduro/all-mountain
* dirt-jump / street
* dirt-jump / street

Verzia z 12:42, 15. november 2020

Vpredu odpružený horský bicykel

Horský bicykel, niekedy skrátene MTB (z angl. mountain bike), je bicykel navrhnutý na jazdu v prírodnom alebo umelom teréne mimo udržiavaných ciest, skákanie a prekonávania terénnych prekážok. Horský bicykel je svojou konštrukciou schopný odolávať zvýšenému namáhaniu pri používaní.

Od cestného bicykla sa horský líši robustným a menším rámom, širokými pneumatikami s hrubším dezénom na lepšie zvládnutie terénnych nerovností a prevodmi prispôsobenými náročnejšej jazde v teréne. Niektoré horské bicykle majú odpruženie predných a zadných kolies.

Napriek podobnému vzhľadu sú horské bicykle konštrukčne a pevnostne rozdelené pre rôzne druhy a veľkosti namáhania a jednotlivé modely nie je možné použiť na iný účel, než boli navrhnuté. Tieto rozdiely sa týkajú najma tuhosti a geometrie rámu a jednotlivých komponentov a výšky zdvihu pri celoodpružených bicykloch.

Rozdelenie

Podľa konštrukcie sa horské bicykle delia do týchto hlavných kategórií:

  • cross country
  • trail
  • enduro/all-mountain
  • dirt-jump / street
  • freeride
  • downhill

Cross country

Cross country je v súčasnej dobe najpopulárnejšia disciplína hoskej cyklistiky, keďže sa odohráva aj na olympijskych hrách. Ide o čo najrýchlejšie prekonanie predom určenej vzdialenosti cez mierne náročný terén, ktorý sa skladá z upravených lesných a polných ciest. Bicykel tohto typu musí mať čo najnižšiu hmotnosť, preto sa využívajú materiály ako karbonove vlákna a titánové a hliníkové zliatiny. Väčšina rámov pre tento typ bicyklov je celoodpružených s nízkym zdvihom zadnej stavby, ktorý je zvyčajne od 60 – 100 mm. Rovnaký zdvih sa používa aj pri viclidiach. Niektorí jazdci však stále uprednostňujú pevnú zadnú stavbu bicykla, ktorá umožňuje lepší prenos sily pri šliapaní do kopca. Geometria rámu je typická vačším uhlom hlavovej trubky, ktorý je okolo 69°, je to hlavne z dôvodu lepšieho rozloženia váhy pre ľahšiu jazdu smerom hore. Väčšina profesionálnych jazdcov využíva kolesá s veľkosťou 29", ktoré sú jedne z najväčších sériovo produkovaných kolies. Veľkosť plášťa je vačšinou 1,8 – 2,25", je to hlavne z dôvodu nízkej váhy a nižšieho valivého odporu na úkor priľnavosti.

Trail

V súčasnosti veľmi populárny typ cyklistiky hlavne pre amatérskych a hobby jazdcov. Tento termín označuje jazdenie v mierne náročnom až náročnom teréne, ktoré sú podobné turistickým trasám, vyznačujú sa hlavne lesnými cestami, ktoré sú zmesou kameňov, koreňov stromov ale aj umelo vytvorených skokov a zákrut z násypov zeminy. U nás aj vo svete existuje množstvo takznavých bikeparkov, ktoré ponúkajú upravené trate pre takýto typ horskej cyklistiky. Bicykel tohto typu má približne 11 – 14 kg, uhol hlavovej trubky je zvyčajne okolo 67° a využívajú sa rámy s vyššou tuhosťou a prevažne celoodpružené. Používané materiály sú hliník a karbonove vlákna. Výška zdvihu trailových bicyklov je zvyčajne 120 – 150 mm pre zadnú stavbu aj vidlicu. Veľkosť kolies je 27,5" alebo 29", staršie trailové bicykle stále používajú 26" kolesá. Pri tomto type horskej cyklistiky sa často využívajú aj iné typy bicyklov:

  • Plus bike
  • Fat bike

Plusbike môže byť celoodpružený bicykel, alebo bicykel s pevnou zadnou stavbou, rám aj vidlica však musia byť prispôsobené väčším gumám, ktoré zvyčajne dosahujú šírku 60 – 75 mm (2,6 – 3,0"). Tento typ gúm ma veľký objem vzduchu a veľmi dobre pohlcuje terén, takže sa správa ako dodatočné pruženie bicykla. Zvyčajne sa využívajú kolesá s veľkosťou 27,5", ktoré majú širšie ráfiky a to 30 – 45 mm vnútornej šírky, je to hlavne z dôvodu lepšieho rozloženia plášťa, ktorý tak dosiahne vačší objem a nemá tendenciu skladať sa v zákrutách. V súčasnej dobe sa však používajú aj 29" kolesá s veĺkosťou plášťov soznačením plus, najčastejšie však do šírky 2.6".

Fatbike je bicykel, ktorý sa aktuálne najviac využíva pri expedíciách a bikepackingu. Môže byť celoodpružený, hardtail, teda s pevnou zadnou stavbou, alebo úplne pevný, teda bez odpruženia. Vyznačuje sa veľkosťou plášťov nad 3.0"

Enduro/All-mountain

Enduro, alebo all-mountain horská cyklistika je jedna z novších disciplín, v európe sa najčastejšie používa názov Enduro, pričom v severnej a južnej amerike je to All-Mountain jazdenie. Tento typ horskej cyklistiky je akýmsi spojením trailového jazdenia a downhillu. Aktuálne najpopulárnejším podujatím je EWS (Enduro World Series). Bicykel pre tento typ jazdenia musí mať veľmi vysokú tuhosť, najčastejšie sa používa karbonové vlákno a celoodpružený rám, ktorého výška zdvihu dosahuje 150 – 180 mm ako pre zadnú stavbu, tak pre vidlicu. Na rám aj vidlicu sa používajú masívnejšie priemery trubiek a uhol hlavovej trubky je okolo 65 – 66°. Často sa enduro bicykle podobajú downhill/freeride bicyklom hlavne čo sa týka širšich riadidiel a mohutnej stavby rámu a vidlice.

Freeride

Freeride dnes v zvyčajnom chápaní zahrnuje viacero disciplín, ktoré však zdieľajú (alebo originálne mali zdielať) jednu spoločnú charakteristiku, a to že nie sú objektívne hodnotitelné na báze akýchsi striktne stanovených pravidiel. Také disciplíny sú najmä:

Tieto disciplíny sa tiež spravidla označujú za extrémne športy.

Iné projekty