Little Mix: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Jade Thirlwall: Doplnený obsah
Značky: úprava z mobilu úprava z mobilného webu
Riadok 73: Riadok 73:
* ''Glory Days'' (18. novembra 2016)
* ''Glory Days'' (18. novembra 2016)
* ''LM5'' (16. novembra 2018)
* ''LM5'' (16. novembra 2018)
*''Confetti'' (6. novembra 2020)


== Turné ==
== Turné ==

Verzia z 13:05, 21. november 2020

Little Mix
Little Mix v roku 2017
Little Mix v roku 2017
Základné informácie
Pôvod Londýn, Spojené kráľovstvo
Žáner(-re) Pop, R&B, dance-pop
Pôsobenie 2011 – súčasnosť
Vydavateľstvá Syco, Columbia, RCA UK
Webstránka little-mix.com
Členovia skupiny
Jesy Nelson
Leigh-Anne Pinnock
Jade Thirlwall
Perrie Edwards

Little Mix je britská dievčenská hudobná skupina založená v roku 2011 počas ôsmej série britskej verzie The X Factor. Boli prvou skupinou, ktorá túto súťaž vyhrala. Po víťazstve podpísali nahrávaciu zmluvu s vydavateľstvom Simona Cowella Syco Music a ako singel víťaza vydali cover na pieseň „Cannonball“ od Damiena Ricea. Členky sú Jade Thirlwall, Perrie Edwards, Leigh-Anne Pinnock a Jesy Nelson.

V roku 2012 vydali svoj debutový album DNA, ktorý sa umiestnil v Top 10 v desiatich krajinách, vrátane Spojeného kráľovstva a USA. Vďaka tomu sa Little Mix stali prvou dievčenskou skupinou od Pussycat Dolls, ktoré sa so svojim debutovým albumom dostali do top päťky v USA a tiež získali najvyššiu debutovú pozíciu v americkom rebríčku pre prvé vydanie britskej dievčenskej skupiny, čím prekonali rekord, ktorý predtým držali Spice Girls. Druhý album skupiny, Salute (2013) sa stal druhým albumom, ktorý debutoval v Top 10 v Spojenom kráľovstve aj v USA. Ich tretí album Get Weird bol vydaný v roku 2015. Ich štvrtý album Glory Days (2016) sa stal ich prvým albumom umiestneným na prvej priečke v Spojenom kráľovstve a tiež dosiahol titul najdlhšie vládnuceho albumu číslo jeden od dievčenskej skupiny od debutového albumu Spice Girls pred dvadsiatimi rokmi, a najvyššieho predaja albumu od dievčenskej skupiny v Spojenom kráľovstve za prvý týždeň od roku 1997. V Spojenom kráľovstve získala skupina štyri singli číslo jeden, vrátane „Wings“, „Black Magic“ a „Shout Out to My Ex“. Ich piaty štúdiový album LM5 bol vydaný v roku 2018 a dostal všeobecne priaznivé recenzie. Skupina predala po celom svete 50 miliónov albumov a singlov, čo z nich robí jednu z najpredávanejších dievčenských skupín všetkých čias.

Little Mix vyhrali ceny v kategórii Best British Single za „Shout Out to My Ex“ na Brit Awards 2017 a taktiež v kategórii Best British Video za „Woman Like Me“ na Brit Awards 2019. Počas svojej kariéry získali aj niekoľko ďalších ocenení vrátane troch cien MTV Europe Music Awards, dvoch cien Teen Choice Awards a dvoch cien Glamour Awards. Little Mix sa taktiež objavili na zozname najvýznamnejších ľudí v Spojenom kráľovstve v roku 2017. Od augusta 2018 má skupina štyri platinové albumy a šestnásť certifikovaných singlov.

2011: Vznik a X Factor

V roku 2011 Edwards, Thirlwall, Pinnock a Nelson jednotlivo úspešne konkurzovali ako sólistky pre ôsmu sériu britskej verzie The X Factor, ale neuspeli pri prvej výzve „bootcampu“. Dostali však šancu pokračovať v súťaži, keď ich porotcovia rozdelili do dvoch samostatných kapiel počas fázy „skupinového bootcampu“ – Edwards, Nelson a ďalšie dve dievčatá v skupine Faux Pas, a Pinnock a Thirlwall s iným dievčaťom do skupiny Orion. Ani jednej skupine sa nepodarilo prejsť do ďalšej fázy. Neskôr sa porotkyňa Kelly Rowland rozhodla zavolať si dve dievčatá z každej skupiny naspäť, a vytvorili tak štvorčlennú skupinu Rythmix, ktorú poslali to ďalšej časti „Domy porotcov“.

Little Mix v roku 2012

Dostali sa do sekcie živých vystúpení a boli mentorované Tulisou Contostavlos. Počas ich prvej live show, ktorá sa konala 8. októbra 2011, vystúpili Rythmix s piesňou „Super Bass“ od americkej raperky Nicki Minaj. Ich vystúpenie bolo veľmi úspešné, dokonca aj porotca Gary Barlow ich vyhlásil za „najlepšiu dievčenskú skupinu, ktorá kedy bola v X-Factore“. 26. októbra 2011 skupina oznámila, že svoje meno mení po spore s Rythmix, rovnomennou detskou hudobnou charitou založenou v anglickom Brightone po tom, ako sa program pokúsil na meno zaregistrovať ochrannú známku. Hovorca spoločnosti The X Factor povedal: „Na žiadosť charitatívnej organizácie Rhythmix sa členky dievčenskej skupiny Rhythmix rozhodli zmeniť svoje meno. Toto rozhodnutie má podporu spoločností Syco a TalkbackTHAMES.“ Uviedlo sa, že sa skupina rozhodla vykonať zmenu bez toho, aby na to mala právnu požiadavku, aby sa predišlo akýmkoľvek ťažkostiam pre charitu. 28. októbra 2011 bolo oznámené, že nový názov skupiny bude „Little Mix“.

20. novembra 2011 sa Little Mix stali prvou dievčenskou skupinou v osemročnej histórii show, ktorá postúpila do siedmeho živého vystúpenia. Počas zostávajúceho priebehu súťaže obdržala skupina vo všeobecnosti pozitívnu spätnú väzbu. Počas semifinálovej fázy show predviedli Little Mix pieseň „You Keep Me Hangin' On" od americkej ženskej hudobnej skupiny The Supremes, ako aj hit „If I Were a Boy" od Beyoncé. Ich vystúpenie na „You Keep Me Hangin' On" dostalo zväčša negatívnu spätnú väzbu – porotca Louis Walsh uviedol, že „prišli o mojo" a Kelly Rowland povedala skupine, že už ich videla „lepšie vokálne vystupovať". Ich druhé večerné predstavenie na pieseň „If I Were a Boy", bolo porotcami všeobecne chválené. Walsh im povedal že majú „úžasný potenciál” a dokonca ich nazval „ďalšou veľkou dievčenskou kapelou”. Rowland im tiež povedala, že môžu byť „neuveriteľne dynamické” a „zmeniť svet” keď v sebe nájdu silu. Skupina po verejnom hlasovaní postúpila do finále spolu s Marcusom Collinsom a Ameliou Lily.

Dňa 11. decembra bola skupina Little Mix vyhlásená za víťazov. Stali sa tak prvou skupinou, ktorá vyhrala britskú verziu show The X Factor, a druhou skupinou (z piatich) celosvetovo. Ich víťazným singlom bol cover piesne „Cannonball” od Damiena Ricea, ktorý bol na digitálne stiahnutie vydaný dňa 11. decembra 2011, a v CD forme 14. decembra 2011. The Xtra Factor: The Winner's Story (Príbeh víťazov) bol uvedený v televízii na britskom kanáli ITV2 17. decembra 2011. Ich debutový singel sa dostal na prvú priečku v UK Singles Chart o deň neskôr.

2012 – 2013: DNA a medzinárodný prielom

Pred vydaním ich prvého albumu skupina urobila cover – acappela verziu skladby „End of Time“ od Beyoncé a nahrala ho na YouTube. Tento cover bol veľmi chválený, najmä pre ich vzájomnú harmóniu. Neskôr v auguste vydali ďalší cover skladby „We Are Young“ od Fun. ft. Janelle Monae, ktorý opäť získal pozitívny ohlas pre ich harmóniu.

Little Mix na DNA Tour

6. júna sa v show Alan Carr: Chatty Man objavil útržok ich debutového singlu „Wings“ pred tým, ako bol v auguste vydaný. Little Mix prvýkrát s ich debutovým singelom „Wings“ vystupovali 1. júla na T4 on the Beach. Ich singel sa dostal na prvé miesto v UK Singles Chart. 31. augusta 2012 vyšla ich autobiografia s názvom Ready To Fly, vydaná Harper Collins. Druhý singel, „DNA“ bol vydaný v októbri 2012. V októbri tiež išli na promo-tour do Austrálie. Ich debutový album DNA bol vydaný 19. novembra 2012. Album dosiahol rovnako ako v UK, tak aj v Írsku, 3. miesto.

3. februára 2013 vydali tretí singel z albumu DNA „Change Your Life“, ktorý bol zaradený ako č. 12 na UK Singles Chart. V marci 2013 bolo oznámené, že „How Ya Doin?“ bude vydaný ako ich štvrtý a posledný singel z ich debutového albumu. 21. marca oznámila, že ich ďalší singel, „How Ya Doin?“, bude spoločne vydaný s víťazkou cien Grammy Missy Elliott.

2013 – 2014: Salute

Little Mix na Salute Tour (2014)

V marci 2013 bolo oznámené, že pracujú na ich druhom albume. Chceli, aby v ich albumoch bolo počuť viac R&B. Nelson dodala: „Ja by som si priala, aby bolo viac tanečné. Niečo ako: 'Prídete do klubu a chcete na toto tancovať. Nie ten David Guetta zvuk, ale viac R&B – trochu ako spolupráca Eve a Gwen Stefani: Let Me Blow Ya Mind.“

23. septembra 2013, „Move“ bol prvýkrát predstavený na BBC Radio 1.

4. októbra skupina nahrala video na ich oficiálnu YouTube stránku, že ich druhý štúdiový album bude mať názov Salute a k predobjednávke bude k dispozícii 7. októbra. 7. októbra bol aj oficiálne vydaný ich prvý singel z nového albumu „Move“. Album bol vydaný 11. novembra 2013 v UK a v USA 4. februára 2014. Do tohto albumu sa zapojili viac písaním, než do svojho debutu. 21. novembra 2013 vydali ich druhý singel „Little Me“, pretože má špeciálnu správu a znamená pre ich veľa.

5. apríla 2014 bolo oznámené, že pieseň „Salute“ bude vydaná ako tretí singel. Oficiálny videoklip bol vydaný 2. mája 2014 a počas 24 hodín malo viac než 1 milión zhliadnutí.

Členky

Perrie Edwards

Perrie Louise Edwards, narodená 10. júla 1993, je zo South Shields (Tyne and Wear). Narodila sa matke Debbie Duffyovej a otcovi Alexandrovi Edwardsovi, má staršieho brata Jonnieho a mladšiu sestru Caitlin. Jej prvý song v súťaži bol „You Oughta Know“ od Alanis Morissette. Bola zasnúbená so Zaynom Malikom (bývalý člen kapely One Direction), kvôli ktorému čelila kyberšikane. V auguste 2015 zasnúbenie Zayn zrušil. Podľa väčšiny ľudí a kritikov má najlepší hlas z Little Mix. Momentálne tvorí pár s futbalistom Alexom Oxlade-Chamberlainom. Perrie trpí tzv. anosmiou, čiže v podstate nemá čuch. Perrie dostala od svojich kamarátok konkrétne od Jesy, Jade a Leigh prezývku Pezz, priznala sa, že ani ona sama nevie, prečo jej ju dali a čím si ju zaslúžila. Fanúšikom sa táto prezývka zapáčila a doteraz ju používajú.

Jesy Nelson

Jessica Louise "Jesy" Nelson, narodená 14. júna 1991, je z Romfordu (Londýn). Jesy sa narodila slobodnej matke Janis a má troch súrodencov – sestru Jade a bratov Jonathana a Josepha. Predtým, ako sa pripojila k skupine, pracovala ako barmanka. Jej prvý song v súťaži bol „Bust Your Windows“ od Jazmine Sullivan. Pred vznikom Little Mix si prešla kyberšikanou a bojovala, aby prešla X-Factorom. Keď Jesy prišla prvýkrát do X-Factoru (ešte bez ostatných), na twitteri sa objavili hnusné správy o jej hmotnosti. „Bolo to ťažké, keď tam bolo toľko negatívnych komentárov“, povedala novinárom Jesy. „Ale mám teraz ostatných z LM a tí sú teraz ako moja rodina. Za každý zlý komentár sú tu stovky pekných komentárov“. Ostatní ju údajne nazvali Street Mix, pretože ona je proste „cool“. Na oficiálnych stránkach X-Factoru priznáva, že miluje Nandos's (rovnako ako Niall Horan) a moc rada sleduje The Jeremy Kyle Show. Rozišla sa so svojím priateľom Shanom (krátko pred LM) a povedala, že sa musí venovať hlavne kariére. V júli 2015 sa zasnúbila s Jakom Rochom z kapely Rixton. Momentálne chodí s Chrisom Hughesom.

Leigh-Anne Pinnock

Leigh-Anne Pinnock, narodená 4. októbra 1991, je z High Wycombe (Buckinghamshire). Má dve staršie sestry, Sarah a Sian-Louise. Jej rodičia sa rozviedli v roku 2009. Leigh-Anne predtým, ako našla úspech s dievčatami (pred vznikom skupiny), prerušila na rok štúdium a pracovala ako servírka v Pizza Hut. Jej prvá pieseň v súťaži bola „Only Girl (In the World)“ od Rihanny. Tvorí pár s Andrem Grayom.

Jade Thirlwall

Jade Amelia Thirlwall, narodená 26. decembra 1992, je z South Shields (Tyne and Wear). Narodila sa slobodnej matke Norme a žila so svojím bratom Karlom. Ako študentka sa vo svojom kraji zúčastnila na mnohých speváckych súťažiach. Je blízka priateľka s víťazom 6. série X-Factoru, Joe McElderrym, ktorý je tiež zo South Shields. Títo dvaja spolu predtým spievali. Thirlwall sa zúčastnila aj 5. série v roku 2008 a 7. série v roku 2010, ale bola vždy vylúčená. Od deviatich rokov chodila na hudobnú školu, ale bola odmietnutá z bootcampu v X-Factore, kvôli nedostatku dôvery. Ale, jej odhodlanie sa vyplatilo, keď sa vrátila do X-Factoru v roku 2011, hoci bola odmietnutá ako sólový spevák, dali ju dohromady s ostatnými členmi z Little Mix. „Bývala som „bifľoška“ školy a deti mi závideli, pretože som bola lepšia ako všetci ostatní. Smiali sa na mne, ale ja som tu a teraz“. Jade mala priateľa Bena, s ktorým chodila 2 roky, po dobu show, v rozhovore ale povedala: „Je to ťažké, a ja by som pochopila, keby to bolo príliš veľa pre neho, lebo toto a LM bude vždy na prvom mieste“. Často je priraďovaná ku štýle Cheryl Cole, ktorá je aj s Beyonce Knowles jej idol. V súčasnosti je single.

Diskografia

Štúdiové albumy

  • DNA (2012)
  • Salute (2013)
  • Get Weird (6. novembra 2015)
  • Glory Days (18. novembra 2016)
  • LM5 (16. novembra 2018)
  • Confetti (6. novembra 2020)

Turné

  • X Faktor Live Tour (2012)
  • DNA Tour (2013)
  • Salute Tour (2014)
  • Demi Lovato - Neon Lights Tour (2014)
  • The Get Weird Tour (2016)
  • Ariana Grande - Dangerous Woman Tour (2017)
  • Summer Shout Out Tour (2017)
  • Glory Days Tour (2017)
  • Summer Hits Tour (2018)
  • LM5 The Tour (2019)

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Little Mix

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Little Mix na českej Wikipédii. Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Little Mix na anglickej Wikipédii.