Starokatolícka delegatúra Utrechtskej únie na Slovensku: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
SlvkPMPK (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Značky: vrátené vizuálny editor úprava z mobilu úprava z mobilného webu
Riadok 4: Riadok 4:
'''Starokatolícka cirkev v Českej republike s pôsobením na Slovensku''' alebo oficiálne '''Starokatolícka delegatúra Utrechtskej únie na Slovensku''' alebo aj '''Starokatolící v Bratislave''' (alebo aj '''Starokatolící v Trnave''') je kresťanská štátom neregistrovaná cirkev pôsobiaca na [[Slovensko|Slovensku]]. Je misijným pôsobiskom [[Starokatolícka cirkev v Českej republike|Starokatolíckej cirkvi v Českej republike]]. Jediným kňazom je Martin Kováč.
'''Starokatolícka cirkev v Českej republike s pôsobením na Slovensku''' alebo oficiálne '''Starokatolícka delegatúra Utrechtskej únie na Slovensku''' alebo aj '''Starokatolící v Bratislave''' (alebo aj '''Starokatolící v Trnave''') je kresťanská štátom neregistrovaná cirkev pôsobiaca na [[Slovensko|Slovensku]]. Je misijným pôsobiskom [[Starokatolícka cirkev v Českej republike|Starokatolíckej cirkvi v Českej republike]]. Jediným kňazom je Martin Kováč.


Dištancuje sa od [[Starokatolícka cirkev na Slovensku|Starokatolíckej cirkvi na Slovensku]] (pod vedením [[Augustín Bačinský|arcibiskupa Augustína Bačinského]], ktorá nie je členskou cirkvou historického spoločenstva [[Utrechtská únia starokatolíckych cirkví|Utrechtskej únie starokatolíckych cirkví]]). [[Starokatolícka cirkev na Slovensku|Starokatolícka cirkev vedená biskupom Bačinským]] vystúpila z Utrechtskej únie v roku 2004, kvôli nesúhlasu so svätením žien a podpore [[Homosexualita|homosexuálnych]] partnerstiev. To viedlo k tomu že dnes máme na [[Slovensko|Slovensku]] dve samostatné a na sebe nezávislé [[Starokatolícka cirkev|starokatolícke jurisdikcie]]. Starokatolícku cirkev v ČR s pôsobením na Slovensku a [[Starokatolícka cirkev na Slovensku|Starokatolícku cirkev na Slovensku]] (cirkev pod vedením [[Augustín Bačinský|Augustína Bačinského]]).
Dištancuje sa od činnosti [[Starokatolícka cirkev na Slovensku|Starokatolíckej cirkvi na Slovensku]] (pod vedením [[Augustín Bačinský|arcibiskupa Augustína Bačinského]], ktorá nie je členskou cirkvou historického spoločenstva [[Utrechtská únia starokatolíckych cirkví|Utrechtskej únie starokatolíckych cirkví]]). [[Starokatolícka cirkev na Slovensku|Starokatolícka cirkev vedená biskupom Bačinským]] vystúpila z Utrechtskej únie v roku 2004, kvôli nesúhlasu so svätením žien a podpore [[Homosexualita|homosexuálnych]] partnerstiev. To viedlo k tomu že dnes máme na [[Slovensko|Slovensku]] dve samostatné a na sebe nezávislé [[Starokatolícka cirkev|starokatolícke jurisdikcie]]. Starokatolícku cirkev v ČR s pôsobením na Slovensku a [[Starokatolícka cirkev na Slovensku|Starokatolícku cirkev na Slovensku]] (cirkev pod vedením [[Augustín Bačinský|Augustína Bačinského]]).


== História ==
== História ==

Verzia z 19:18, 3. január 2021

Starokatolícke logo

Starokatolícka cirkev v Českej republike s pôsobením na Slovensku alebo oficiálne Starokatolícka delegatúra Utrechtskej únie na Slovensku alebo aj Starokatolící v Bratislave (alebo aj Starokatolící v Trnave) je kresťanská štátom neregistrovaná cirkev pôsobiaca na Slovensku. Je misijným pôsobiskom Starokatolíckej cirkvi v Českej republike. Jediným kňazom je Martin Kováč.

Dištancuje sa od činnosti Starokatolíckej cirkvi na Slovensku (pod vedením arcibiskupa Augustína Bačinského, ktorá nie je členskou cirkvou historického spoločenstva Utrechtskej únie starokatolíckych cirkví). Starokatolícka cirkev vedená biskupom Bačinským vystúpila z Utrechtskej únie v roku 2004, kvôli nesúhlasu so svätením žien a podpore homosexuálnych partnerstiev. To viedlo k tomu že dnes máme na Slovensku dve samostatné a na sebe nezávislé starokatolícke jurisdikcie. Starokatolícku cirkev v ČR s pôsobením na Slovensku a Starokatolícku cirkev na Slovensku (cirkev pod vedením Augustína Bačinského).

História

Kvôli odtrhnutiu sa Starokatolíckej cirkvi na Slovenensku od Utrechtskej únie, na Slovensku nepôsobila žiadna starokatolícka cirkev v tejto únii. Bolo to tak až do marca 2016, keď v Bratislave začalo pôsobiť misijné spoločenstvo českej Starokatolíckej cirkvi pod názvom Starokatolíci v Bratislave.

Charakteristika

Starokatolícka delegatúra Utrechtskej únie o sebe tvrdí že sa usiluje tvoriť modernú, ľudskú a ekumenickú cirkev a hľadať stvárnenie kresťanstva v 21. storočí. To sa prejavuje aj v pozitívnom prístupe k otázke svätenia žien, podporou LGBT* vzťahov (aj keď zatiaľ nemajú cirkevný obrad pre požehnanie takýchto zväzkov, ale prebieha o tom živá diskusia) alebo aj ekumenizmom ale aj v mnohých iných smeroch. Snažia sa nachádzať strednú cestu medzi cirkvami východu a západu, ako aj medzi katolíckymi cirkvami a cirkvami, ktoré vzišli z reformácie.

Ekumenická spolupráca

Starokatolícka delegatúra Utrechtskej únie sa usiluje tvoriť ekumenické spoločenstvo kde má miesto každý bez rozdielu. Sviatosti u nich môže prijímať každý veriaci v Krista bez ohľadu na konfesiu. Starokatolíci v Bratislave príležitostne spolupracujú s cirkevným zborom ECAV Bratislava Staré Mesto a ďalšími evanjelickými farármi a farárkami z Bratislavy a okolia. Utrechtská únia je v plnom sviatostnom spoločenstve s Anglikánskym zväzom cirkví a Švédskou (luteránskou) cirkvou, ktorá si v mnohých ohľadoch zachovala svoj katolícky charakter - hlási sa k tzv. „evanjelickej katolicite“.

Nachádzanie strednej cesty

Starokatolíci sa usilujú hľadať tzv. strednú cestu kresťanstva (lat. via media). Jednak strednú cestu medzi západom (katolíckou cirkvou) a východom (pravoslávnymi cirkvami). Znamená to že sa hlásia ku ideálu nerozdelenej cirkvi spred roku 1054 (teda z čias spred Veľkej schizmy - rozdeleniu kresťanstva na západ a východ). To sa prejavuje že vo svojej teológii sú blízko pravoslávnym. Napr.: neuznanie primátu pápeža a jeho neomylnosti, vynechanie filoque, uznanie len prvých siedmich ekumenických koncilov (koncilov do roku 1054) a koncilov ktoré nie sú v rozpore so spomínanými siedmimi, atď.

Taktiež sa usilujú hľadať strednú cestu medzi katolicizmom a protestantizmom. To sa prejavuje napr. že majú (podobne ako evanjelici) verejnú aj ušnú spoveď, vysluhujú zásadne „pod obojím“ a pod. Majú veľmi blízko k anglikánskym cirkvám a severským (luteránskym) cirkvám. Starokatolíci rovnako ako katolíci, pravoslávni a anglikáni vysluhujú sedem sviatostí.

Vierouka

  • Starokatolíci veria v jediného Boha v troch osobách: Boh Otec, Syn a Duch Svätý.
  • Starokatolíci ako pramene viery (podobne ako anglikáni) uznávajú Písmo, Tradíciu a rozum.
  • Starokatolíci (rovnako ako pravoslávni) v Nicejsko-carihradskom vyznaní viery vynechávajú vsuvku filoque. Taktiež (rovnako ako pravoslávni a protestanti) neuznávajú primát pápeža nad celou cirkvou a dogmu o jeho neomylnosti.
  • Starokatolíci (rovnako ako katolíci, pravoslávni a anglikáni) vysluhujú 7 sviatostí: krst, Eucharistiu, birmovanie, pomazanie chorých, manželstvo a kňazstvo.
  • Starokatolíci veria v reálnu prítomnosť Krista v Eucharistii ale (rovnako ako pravoslávni) neuznávajú pojem transubstanciácia, pretože veria že Eucharistia je tajomstvo ktoré nemožno vtesnať do teologických poučiek.
  • Starokatolíci (rovnako ako pravoslávni) nesúhlasia s dogmatizáciou učenia o nepoškvrnenom počatí a nanebovzatí Panny Márie (veria v usnutie). Uznávajú ale večné panenstvo Panny Márie.
  • Celibát je u starokatolíckych duchovných (diakonov, kňazov i biskupov) dobrovoľný.
  • Spoveď vysluhujú (podobne ako evanjelici, anglikáni a ďalší) verejnú aj ušnú. Verejná sa vysluhuje pri bohoslužbe (alebo samostatnej kajúcej pobožnosti). Veriaci vyzná svoje hriechy Bohu v tichosti a kňaz všetkým udelí všeobecné rozhrešenie. Ušná sa vysluhuje súkromne. Na rozdiel od rímskokatolíckej praxe nie je povinnosť vyznávať všetky (na ktoré si spomíname) ťažké hriechy.
  • Prijímanie sa vysluhuje zásadne pod oboma spôsobmi (telo aj krv Kristova)
  • Starokatolíci k rozvedeným manželom pristupujú individuálne a (podobne ako pravoslávni) im umožňujú uzavrieť nové manželstvo a pristupovať ku všetkým sviatostiam.

Farnosti

Na Slovensku majú dve farnosti. V Bratislave (bohoslužby v Primaciálnom paláci v kaplnke sv. Ladislava) a v Trnave (bohoslužby v kaplnke Pánovho vzkriesenia - Evanjelický cintorín).

Externé odkazy a zdroje