Termoplast: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d Verzia používateľa 80.87.215.99 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od TeslaBot
Značka: rollback
pravopisne chyby bez medzier alebo chyby v í-čkach... neviem kto to písal ale určite nemal na základke jednotky zo sjl
Riadok 1: Riadok 1:
'''Termoplasty''' sú plastické materiály, ktoré sú v určitej [[teplota|teplotnej]] oblasti ľahko tvarovateľné a túto vlastnosť si zachovávajú. Proces ich tvrdnutia je reverzibilný — po ochladení ich možno opäť zahriatim previesť na taveninu a tvarovať. Týmto sa významne odlišujú od [[reaktoplast]]ov ([[bakelit]]), ktoré po vytvrdnutí nie je možné opätovne tvarovať.Termoplasty sú dobre rozpustné v organických zlúčeninách.
'''Termoplasty''' sú plastické materiály, ktoré sú v určitej [[teplota|teplotnej]] oblasti ľahko tvarovateľné a túto vlastnosť si zachovávajú. Proces ich tvrdnutia je reverzibilný — po ochladení ich možno opäť zahriatím previesť na taveninu a tvarovať. Týmto sa významne odlišujú od [[reaktoplast]]ov ([[bakelit]]), ktoré po vytvrdnutí nie je možné opätovne tvarovať. Termoplasty sú dobre rozpustné v organických zlúčeninách.


Väčšina termoplastov sú vysokomolekulové polyméry, v ktorých sú makromolekulové reťazce navzájom viazané slabými van der Waalsovými silami (napr. [[polyetylén]]); silnejšími interakciami dipól—dipól (napr. [[nylon]]) alebo silami medzi aromatickými systémami (napr. [[polystyrén]]).
Väčšina termoplastov sú vysokomolekulové polyméry, v ktorých sú makromolekulové reťazce navzájom viazané slabými van der Waalsovými silami (napr. [[polyetylén]]); silnejšími interakciami dipól—dipól (napr. [[nylon]]) alebo silami medzi aromatickými systémami (napr. [[polystyrén]]).

Verzia z 12:11, 11. marec 2021

Termoplasty sú plastické materiály, ktoré sú v určitej teplotnej oblasti ľahko tvarovateľné a túto vlastnosť si zachovávajú. Proces ich tvrdnutia je reverzibilný — po ochladení ich možno opäť zahriatím previesť na taveninu a tvarovať. Týmto sa významne odlišujú od reaktoplastov (bakelit), ktoré po vytvrdnutí nie je možné opätovne tvarovať. Termoplasty sú dobre rozpustné v organických zlúčeninách.

Väčšina termoplastov sú vysokomolekulové polyméry, v ktorých sú makromolekulové reťazce navzájom viazané slabými van der Waalsovými silami (napr. polyetylén); silnejšími interakciami dipól—dipól (napr. nylon) alebo silami medzi aromatickými systémami (napr. polystyrén).

Zoznam termoplastov

celuloid polyakrylát
polyamid polybutadién
polyetyléntereftalát polyester
polystyrén polypropylén
polybutyléntereftalát polyimid
kyselina polymliečna polymetylpentén
polyvinylchlorid Akrylonitrilbutadiénstyrén
polymetylmetakrylát acetát celulózy
etylénvinylacetát etylénvinylalkohol
fluoroplasty (napr. PTFE) ionoméry
kvapalné polymérne kryštály        polyacetál
polyakrylonitril polyamidimid
polyaryléterketón polybutylén
polykarbonát polyketóny
polyetylén polyéteréterketóny
polyéterimid polysulfón
polyfenylénoxid polyfenylénsulfid
polyftalamid polysulfón