Michail Petrovič Osipov: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
opravy
d Pelex premiestnil stránku M. P. Morský-Osipov na Michail Petrovič Osipov: správny názov
(Žiaden rozdiel)

Verzia z 08:29, 24. marec 2021

Michail Petrovič Osipov alebo Michail Petrovič Morskoj-Osipov (* 1918 Pavlovka - † 1995 Azov, Rusko) bol počas druhej svetovej vojny príslušník sovietskej Čiernomorskej flotily, neskôr partizán a spravodajský dôstojník MGB. Účastník Slovenského národného povstania.

Život

V roku 1939 nastúpil vojenskú základnú službu. Študoval v Cedovovej námornej škole. V období pred začiatkom druhej svetovej vojny slúžil v Čiernomorskej flotile. Zúčastnil sa obrany  Sevastopoľa. Vážne zranený do hlavy následne zajatý nacistami. Po zranení mu zostala hlboká jazva na tvári od brady po ucho. Na Ukrajine utiekol zo zajatia a spojil sa s partizánmi. Vstúpil do partizánskeho zväzku A.M. Grabčaka. Za svoje pôsobenie u partizánov od 24. augusta 1943 do 8. augusta 1944 (čas pobytu v partizánskej jednotke) sa ukázal ako neohrozený bojovník.

V noci z 28. augusta na 29. augusta 1944 bol ako veliteľ diverzno-spravodajskej skupiny Raketa vysadený na Slovensku blízko Sklabine. Táto skupina sa neskôr pretransformovala na partizánsku brigádu Vpred.

Po vojne pôsobil vo vedúcich funkciách v poľnohospodárstve v Rostovskej oblasti.

Ocenenie

Vyznamenaný Leninovym radom, Radom červenej zástavy, Radom Veľkej vlasteneckej vojny II. stupňa. Československým vojnovým krížom 1939.

Literatúra

  • Osipov, Michail Petrovič in Plevza, V. a kolektív: Dejiny Slovenského národného povstania 1944 - 5. zväzok. Bratislava, Nakladateľstvo Pravda 1985, s. 363