Jozef Hanula: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Značky: vrátené vulgarizmy; slang vizuálny editor
d revert
Značka: manuálne vrátenie
Riadok 15: Riadok 15:


== Životopis ==
== Životopis ==
Študoval na Krajinskej škole pre kreslenie v Budapešti, u Š. Hollósyho a na AVU v Mníchove. Učiteľ kreslenia v Žiline a v Spišskej Novej Vsi. Predstaviteľ slovenského realistického maliarstva. Zameral sa najmä na sakrálnu tvorbu, v ktorej spájal náboženské a národné témy. Od roku [[1908]] účinkoval aj ako knižný ilustrátor, priekopnícky najmä v literatúre pre deti a mládež. Autor podobizní významných osobností slovenského kultúrneho a národného života. Publicisticky sa vyjadroval k problematike slovenskej kultúry úvahovými a memoárovými článkami. Autor knihy ''Spomienky slovenského maliara'', napísaná okolo roku [[1935]]. Maľoval interiéry katolíckych kostolov v Banskej Bystrici ([[1935]]), Banskej Bystrici-Sásovej ([[1940]]), Banskej Bystrici-Radvani a iné. Roku [[1919]] spoluzakladateľ [[Spolok slovenských umelcov|Spolku slovenských umelcov]] v Martine. Roku [[1941]] vyznamenaný štátnou cenou. bil komunista jak buzerantov otrok
Študoval na Krajinskej škole pre kreslenie v Budapešti, u Š. Hollósyho a na AVU v Mníchove. Učiteľ kreslenia v Žiline a v Spišskej Novej Vsi. Predstaviteľ slovenského realistického maliarstva. Zameral sa najmä na sakrálnu tvorbu, v ktorej spájal náboženské a národné témy. Od roku [[1908]] účinkoval aj ako knižný ilustrátor, priekopnícky najmä v literatúre pre deti a mládež. Autor podobizní významných osobností slovenského kultúrneho a národného života. Publicisticky sa vyjadroval k problematike slovenskej kultúry úvahovými a memoárovými článkami. Autor knihy ''Spomienky slovenského maliara'', napísaná okolo roku [[1935]]. Maľoval interiéry katolíckych kostolov v Banskej Bystrici ([[1935]]), Banskej Bystrici-Sásovej ([[1940]]), Banskej Bystrici-Radvani a iné. Roku [[1919]] spoluzakladateľ [[Spolok slovenských umelcov|Spolku slovenských umelcov]] v Martine. Roku [[1941]] vyznamenaný štátnou cenou.


== Pamiatky ==
== Pamiatky ==

Verzia z 09:55, 4. jún 2021

Jozef Hanula
maliar, pedagóg
maliar, pedagóg
Narodenie6. apríl 1863
Tri Sliače, dnes Liptovské Sliače
Úmrtie22. august 1944 (81 rokov)
Spišská Nová Ves
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Jozef Hanula
Maľba z kostola sv. Ondreja v Krásne nad Kysucou z roku 1927

Jozef Hanula (* 6. apríl 1863, Liptovské Sliače – † 22. august 1944, Spišská Nová Ves) bol slovenský maliar a pedagóg. Vrcholnou tvorbou sa hlásil k programu kritického realizmu.

Jeho otec Ján Hanula, matka Mária rod. Mrvová.

Životopis

Študoval na Krajinskej škole pre kreslenie v Budapešti, u Š. Hollósyho a na AVU v Mníchove. Učiteľ kreslenia v Žiline a v Spišskej Novej Vsi. Predstaviteľ slovenského realistického maliarstva. Zameral sa najmä na sakrálnu tvorbu, v ktorej spájal náboženské a národné témy. Od roku 1908 účinkoval aj ako knižný ilustrátor, priekopnícky najmä v literatúre pre deti a mládež. Autor podobizní významných osobností slovenského kultúrneho a národného života. Publicisticky sa vyjadroval k problematike slovenskej kultúry úvahovými a memoárovými článkami. Autor knihy Spomienky slovenského maliara, napísaná okolo roku 1935. Maľoval interiéry katolíckych kostolov v Banskej Bystrici (1935), Banskej Bystrici-Sásovej (1940), Banskej Bystrici-Radvani a iné. Roku 1919 spoluzakladateľ Spolku slovenských umelcov v Martine. Roku 1941 vyznamenaný štátnou cenou.

Pamiatky

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Jozef Hanula

Literatúra

Externé odkazy