Zvyškové napätie: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TeslaBot (diskusia | príspevky)
d +portál Fyzika
typografia, úprava textu
Riadok 7: Riadok 7:
=== Ťahové ===
=== Ťahové ===


Materiál je pod povrchom roztiahnutý - znižujú životnosť a maximálne mechanické zaťaženie (ľahšie sa prehnú alebo roztrhnú).
Materiál je pod povrchom roztiahnutý znižujú životnosť a maximálne mechanické zaťaženie (ľahšie sa prehnú alebo roztrhnú).


=== Tlakové ===
=== Tlakové ===


Materiál je na povrchu stlačený, napr. za studena [[lisovanie|zlisovaný]].
Materiál je na povrchu stlačený, napr. za studena [[lisovanie|zlisovaný]].
Povrchové tlakové vlastné pnutia zvyšujú životnosť obrobku . Prirobiť sa dajú tiež napr. [[gulôčkovanie|gulôčkovaním]], t. j. hromadným [[pieskovanie|pieskovaním]] drobnými [[oceľ]]ovými (alebo inými) gulôčkami. Znižujú [[únava materiálu|únavu materiálu]].
Povrchové tlakové vlastné pnutia zvyšujú životnosť obrobku . Prirobiť sa dajú tiež napr. [[gulôčkovanie|gulôčkovaním]], t. j. hromadným [[pieskovanie|pieskovaním]] drobnými [[oceľ]]ovými (alebo inými) guľôčkami. Znižujú [[únava materiálu|únavu materiálu]].


Vznikajú aj pri sústružení.
Vznikajú aj pri sústružení.
Riadok 18: Riadok 18:
== Klasifikácia ==
== Klasifikácia ==


* Trieda I. Makroskopické- vznikajú hlavne pri technolog. procesoch ako tváranenie, obrábanie, spájanie. Pôsobia vo veľkých objemoch,majú rozhodujúci vplyv na na úžitkové vlastnosti.
* Trieda I. Makroskopické- vznikajú hlavne pri technolog. procesoch ako tváranenie, obrábanie, spájanie. Pôsobia vo veľkých objemoch, majú rozhodujúci vplyv na na úžitkové vlastnosti.
* Trieda II. Pôsobenie cez viacero kryštálov- pôsobia v zrnách kovov.
* Trieda II. Pôsobenie cez viacero kryštálov- pôsobia v zrnách kovov.
* Trieda III. Vnútrokryštálové- pôsobia v atómoch kovov( čiarové poruchy- dislokácie, bodové p.- vakancie, plošné p.- hranice zŕn)
* Trieda III. Vnútrokryštálové pôsobia v atómoch kovov(čiarové poruchy dislokácie, bodové p. vakancie a plošné p. hranice zŕn)
Zvyškové napätia II. a III. druhu majú len malý vplyv na mchanické a fyzikálno metalurgické vlastnosti materiálov
Zvyškové napätia II. a III. druhu majú len malý vplyv na mechanické a fyzikálno metalurgické vlastnosti materiálov


{{Portál|Fyzika}}
{{Portál|Fyzika}}

Verzia z 19:46, 18. jún 2021

Zvyškové napätia alebo vnútorné napätia alebo vlastné napätia (nesprávne pnutia) sú napätia v telese, ktoré ostávajú po procese zaťaženia aj keď už na teleso nepôsobí nijaká vonkajšia sila. Napríklad ak vznikajú pri odlievaní materiálov a nesprávnom ochladzovaní alebo kalení. Alebo napríklad pri vyrazení jamky do povrchu (v strede tlakové na okraji ťahové). Čiastočne sa odstraňujú popúšťaním alebo bainitovaním. Znížiť sa dajú ale už aj zahriatím v horúcej vode (pri 100 °C).

Navonok ich nie je vidieť, lebo sú vo vnútornej rovnováhe, ale ovplyvňujú životnosť materiálu a môžu byť ťahové a tlakové.

Druhy

Ťahové

Materiál je pod povrchom roztiahnutý – znižujú životnosť a maximálne mechanické zaťaženie (ľahšie sa prehnú alebo roztrhnú).

Tlakové

Materiál je na povrchu stlačený, napr. za studena zlisovaný. Povrchové tlakové vlastné pnutia zvyšujú životnosť obrobku . Prirobiť sa dajú tiež napr. gulôčkovaním, t. j. hromadným pieskovaním drobnými oceľovými (alebo inými) guľôčkami. Znižujú únavu materiálu.

Vznikajú aj pri sústružení.

Klasifikácia

  • Trieda I. Makroskopické- vznikajú hlavne pri technolog. procesoch ako tváranenie, obrábanie, spájanie. Pôsobia vo veľkých objemoch, majú rozhodujúci vplyv na na úžitkové vlastnosti.
  • Trieda II. Pôsobenie cez viacero kryštálov- pôsobia v zrnách kovov.
  • Trieda III. Vnútrokryštálové – pôsobia v atómoch kovov(čiarové poruchy – dislokácie, bodové p. – vakancie a plošné p. – hranice zŕn)

Zvyškové napätia II. a III. druhu majú len malý vplyv na mechanické a fyzikálno metalurgické vlastnosti materiálov